Vallfröodlingen har under 1980-talet omfattat knappt 10 000 ha/år. Arealen uppgick till 9 000 ha år 1990, i huvudsak belägen i södra och mellersta Sveriges slättbyggder. I dessa områden utgör den en viktig omväxlingsgröda. Vallodlingen i övrigt är begränsad eftersom mjölkproduktionen i dessa områden har liten omfattning.
Vallfröodlingen har sedan 1968 fått ett särskilt stöd, vallfröstödet, genom att s.k. inomramsmedel utnyttjats för detta ändamål. Stödet har hanterats av vallfrönämnden. Denna har samtidigt haft funktionen att styra omfattningen av vallfröproduktionen till att motsvara vårt behov av klöver och gräsfrö. Härutöver har en viss import förekommit, främst av växtslag som inte kan odlas med framgång i Sverige och vissa grönytegräs.
Enligt tidigare GATT-överenskommelse kan import av vallfrö inte beläggas med införselavgifter eller tullar. Avsaknaden av gränsskydd har gjort det särskilda stödet nödvändigt. Stödet innebär att odlaren får ett bidrag som beräknas svara mot skillnaden mellan världsmarknadspriset och den inhemska produktionskostnaden. Denna utformning av stödet utgör ett exempel på stöd som accepteras inom GATT:s ram.
Under 1980-talet har det stöd som lämnats varierat mellan 900 och 2 300 kronor i medeltal per hektar och år. Stödet varieras sålunda för produktion av frö av olika växtslag beroende på hur den aktuella situationen på världsmarknaden är. Motsvarande stöd men med mindre flexibilitet och på en högre nivå lämnas till fröodling inom EG. Stödet uppgår till 2 500--3 000 kronor/ha i Danmark. Stödet från EG har starkt bidragit till att pressa världsmarknadspriserna på vallfrö under 1980-talet.
För att stöd till vallfröodling skall bli aktuellt måste produktionen ske på kontrakt med något utsädesföretag. Fröpriserna fastställs årligen genom förhandlingar mellan odlarorganisationen och utsädesföretagen. Prissättningen baseras på marknadsläget såväl inom landet som internationellt. Världsmarknaden får således genomslag på prissättningen för flertalet fröslag eftersom gränsskydd saknas.
Vallfrönämnden har hittills utgjort ett viktigt gemensamt organ för de aktörer som är involverade i branschen. Genom förutseende och flexibilitet har myndighetsrepresentanterna balanserat odlarnas och utsädesföretagens intressen i syfte att hålla nere behovet av stöd samtidigt som målet, en tillfredsställande fröförsörjning, uppnås.
Motiven för införandet av vallfröstödet var bl.a. vikten av en inhemsk försörjning med frö av klimatmässigt anpassade sorter för såväl grovfoderproduktion som grönytor. Beredskapsargument framfördes också liksom att ett upphörande av den inhemska fröproduktionen på sikt skulle leda till ett minskat intresse för växtförädling för våra speciella behov. Dessutom påpekades de positiva miljöaspekterna av två- till treåriga frövallar i bygder med intensiv växtodling.
Framtida odling
Vallfröodlingen och vallfröstödet uppmärksammades inte speciellt vare sig i LAG-rapporten eller den livsmedelspolitiska propositionen. Vid utskottsbehandlingen konstateras dock (1989/90:JoU25, sid. 58) att ''odlingen av vallväxtfrö är viktig för den inhemska växtförädlingen. Den odling som här diskuteras är också viktig bl.a. ur beredskapssynpunkt, miljösynpunkt och som alternativ till spannmålsodling --
--
-- Utskottet utgår ifrån att --
--
-- vallfröodlingen kommer att omfattas av de överläggningar som aviseras i propositionen angående fördelningen av medel som motsvarar inomramsmedlen''. Av årets budgetproposition (bilaga 11, sid. 10--12) framgår indirekt att vallfröstödet upphör fr.o.m. 1991-07-01 genom att något belopp för detta ändamål inte är upptaget i sammanställningen över vilka aktiviteter som får stöd med budgetmedel i stället för med regleringsmedel fr.o.m denna tidpunkt. Dock får odlarna av vallfrö del av det temporära inkomststödet. För 1991/92 kommer detta att i medeltal uppgå till 900 kronor/ha. För året därpå är inkomststödet i medeltal 700 kronor/ha för att därefter upphöra.
Utsädesföretagen är för sin del beroende av att kunna erbjuda vallfrö till konkurrenskraftiga priser. Det är därvid sedan länge världsmarknadens prisnivå som gäller. Om inte kontrakt för produktion i Sverige kan tecknas på dessa villkor är alternativet att antingen lägga ut kontrakt för produktion i Danmark eller annat EG-land, varvid EG:s stöd kan utnyttjas, eller köpa vallfrö av i Sverige godkända sorter på världsmarknaden. Delar av produktionen av rödklöverfrö måste dock ske i Sverige om de eftersträvade egenskaperna skall kunna bibehållas. Om fröproduktionen flyttar utomlands, minskar efter hand möjligheterna att styra försörjningen mot sorter som är särskilt anpassade till vårt klimat och betingelser i övrigt. Härigenom minskar efter hand incitamentet till en svensk förädling av vallväxter.
Före våren 1991 tecknas kontrakt för anläggning av frövallar som ger skörd första gången 1992. Det är angeläget att de framtida möjligheterna och villkoren för vallfröodlingen snarast klarläggs. Annars är risken uppenbar att odlingen kommer att upphöra och den därtill knutna kompetensen därmed går förlorad. Riksdagen har nyligen uttalat sig för svenskt medlemskap i EG. Om en sådan ansökan inlämnas under innevarande år kan Sverige vara medlem i EG inom fem år. Vallfröodlingen skulle då få ske på de villkor som vid den tidpunkten gäller inom EG. Som nämnts är utformningen av vårt stöd exempel på ett system som accepteras i de pågående GATT- förhandlingarna. Ett fortsatt vallfröstöd skulle innebära att villkoren för vallfröproduktion under övergångsperioden fram till ett eventuellt medlemskap på ett rimligt sätt harmonieras med vad som gäller inom EG. Ett införande av ett system motsvarande det som gäller i Danmark skulle däremot vara onödigt kostsamt.
Enligt vår mening är motiven i övrigt för ansträngningar att upprätthålla en inhemsk produktion av vallfrö lika starka nu som tidigare. För detta talar även att vi bör anpassa villkoren för produktionen av vallfrö till vad som gäller inom EG i avvaktan på ett medlemskap. Skall produktionen kunna upprätthållas utan gränsskydd och på ett kostnadseffektivt sätt krävs dels att vallfrönämndens funktioner som tidigare eller på annat lämpligt sätt kan bibehållas och dels att budgetmedel används för att stödja produktionen. Därvid bör det tillfälliga inkomststödets effekter beaktas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om bibehållet stöd till vallfröodlingen i enlighet med intentionerna i det livsmedelspolitiska beslutet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vallfrönämndens fortsatta verksamhet.
Stockholm den 25 januari 1991 Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m)