I Östergötland och norra Småland lever det pastorala landskapet kvar. Östergötland är det län, som har störst areal naturlig hagmark kvar, och där återfinns alltjämt relativt många betesdjur. Östergötland är det tredje största fårproducerande länet i landet med mer än 12 000 tackor.
Fåren är kända naturvårdare. De håller landskapet öppet, där marker håller på att slya igen. Man finner dem också i skogsplanteringar, där de håller rent från gräs och buskar. Risk föreligger emellertid nu, att fårbetesmarkerna, de lågavkastande hagmarkerna, planteras igen. Den extensiva betesskötseln med får har nämligen lönsamhetsproblem.
I det livsmedelspolitiska beslutet våren 1990 konstaterade jordbruksutskottet och riksdagen, att den svenska konsumtionen av får och lammkött ligger på en låg nivå men att flera skäl talar för en ökad konsumtion. Fårnäringen antogs få större betydelse just genom det livsmedelspolitiska beslutet. Riksdagen pekade på hur fårnäringen är av särskilt intresse som medel att bibehålla ett varierat och rikt odlingslandskap. Den successiva nedtrappning av pristillägget, som regeringen föreslog, accepterades med antagandet, att producenterna skulle kunna finna vägar för att öka avsättningen under övergångstiden.
Emellertid har förutsättningarna för svensk fåravel försämrats trots en ökad konsumtion under 1990 med 16 procent. Samtidigt ökade nämligen importen med 15 procent. Framgångsrika konkurrenter är bl.a. Nya Zeeland och Polen, som levererar billigt lammkött. Sedan gammalt importeras också minst 650 ton från Island utan införselavgifter. Stora kvantiteter nöt- och griskött har dominerat hemmamarknaden. De milda vintrarna har gjort att efterfrågan på pälslammskinn varit låg. Låga världsmarknadspriser har därutöver pressat de svenska ullpriserna i botten.
Per capita konsumeras endast 0,7 kg/år i Sverige av får- och lammkött. Den inhemska produktionen på cirka 4 500 ton täcker inte ens den konsumtionen. Självförsörjningsgraden ligger på omkring 80 %. Det finns alltså expansionsutrymme.
Mycket talar sålunda för en ökad svensk produktion under förutsättning att lönsamheten också ökar för näringen. Branschen har konstaterat, att fårnäringen befinner sig på amatörnivå jämfört med framstående fårländer och är därför beredd att satsa på produktionsutbildning av medlemmarna och på en modern marknadsföringskampanj för att möta den internationella konkurrensen.
Emellertid innebar riksdagsbeslutet för fårnäringen, att även denna berörs av avregleringen, såtillvida att pristillägget på 6,05 kr i år sänks till 4 kronor, nästa år till 2 kronor för att år 1993 vara helt avskaffat. Omställningsersättningen utgår inte till denna näring, eftersom den inte bidrar till något exportöverskott.
Svenska Fåravelsförbundet, som är berett att möta den internationella konkurrensen med moderna metoder och aktiva åtgärder i denna situation, har i detta syfte föreslagit att pristillägget omvandlas till ett engångsanslag på 10 miljoner kronor för 1991 för att möjliggöra de offensiva satsningarna.
Fårnäringen är värd att satsas på av många skäl. Den moderniserade marknadsföringen är förutsättningen för en framgångsrik offensiv. Den begärda omvandlingen av det utgående stödet gynnar både näring och samhälle.
Mot bakgrund av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fåravelns behov av ett engångsanslag på 10
000
000 kr. inom ramen för omställningsstödet.
Stockholm den 24 januari 1991 Mona Saint Cyr (m)