I proposition 1990/91:100, bilaga 11, hemställer regeringen att riksdagen skall godkänna att en ny central jordbruksmyndighet -- statens jordbruksverk -- inrättas den 1 juli 1991. Samtidigt upphör statens jordbruksnämnd och lantbruksstyrelsen.
Här förutsätts bl.a. att den nya myndigheten får en lekmannastyrelse med hänvisning till att prisöverläggningarna mellan företrädare för konsumenterna och jordbruket upphör. ''I framtiden finns det inte längre något som motiverar en partssammansatt styrelse, där olika intressen balanserar varandra'', anför jordbruksministern.
Den främsta uppgiften för jordbruksnämndens nuvarande partssammansatta styrelse har egentligen inte varit själva prisöverläggningarna utan närmast att utvärdera vid överläggningarna träffade överenskommelser och besluta om tillämpningsregler för de olika aktörerna i livsmedelskedjan. Härvid har inte minst olika handelspolitiska hänsyn såsom gränsskyddet måst värderas och vägas mot producent- och konsumentintressen, varefter förslag förelagts regeringen.
Beslutet om en ny livsmedelspolitik leder till en betydande omställning av jordbruket under åren 1991--95. Denna kommer ofrånkomligen att få stora såväl ekonomiska som praktiska konsekvenser för olika parter i livsmedelskedjan. Vissa förutsättningar och regler försvinner och ersätts i många fall av nya, vars konsekvenser inte i alla avseenden är entydigt bedömbara utan praktisk kännedom om marknaden och dess sätt att fungera. Därjämte kommer anpassningsprocessen till EG.
Den sakkunskap och erfarenhet som den nuvarande partssammansatta styrelsen besitter är i detta läge en mycket värdefull tillgång. Parterna representerar såväl de areella näringarna, som produktion, förädling, handel, import/export och konsumentintresset. Ledamöterna är ledande företrädare för nämnda intressen med stor och reell förankring i de olika grupperingarna inom livsmedelskedjan.
I ett näraliggande internationellt perspektiv kommer ofrånkomligen importens roll i vårt försörjningsschema att få ökad betydelse. Balanseringen mellan inhemsk produktion å ena sidan och handelspolitiska värderingar å den andra är såväl ur konkurrens- som sortimentssynpunkt oerhört viktig. Inte minst i detta sammanhang erfordras sakkunskap, erfarenhet och kontakt med marknaden.
Den nuvarande partssammansatta styrelsen inom jordbruksnämnden kan genom sin bakgrundskunskap fatta beslut, som en lekmannastyrelse inte kan. Den sakkunskap som bedöms kunna tillföras via de olika råd som föreslås i propositionen är i detta läge inte tillfyllest. I beslutsprocessen sker den avvägning av olika partsintressen, som ofrånkomligt gör sig gällande i frågor som avser betydande ekonomiska realiteter. Detta måste anses utgöra en stor fördel för den ytterst beslutande instansens -- regeringen -- ställningstagande.
Den nya centrala jordbruksmyndigheten utgör en hopslagning av jordbruksnämnden och lantbruksstyrelsen. Arbetsuppgifterna i de båda nuvarande verken är i många avseenden artskilda. Detta förhållande kan i sig utgöra ett skäl för att den nya centrala myndigheten får en lekmannastyrelse med begränsat antal ledamöter och att verksamheten inom myndigheten sker inom ramen för de sex avdelningar som föreslås i propositionen.
Då emellertid den pågående omställningsprocessen av jordbruket -- av skäl som ovan redovisats -- ställer krav på sakkunskap och erfarenhet, som knappast kan tillgodoses genom en lekmannastyrelse -- helt eller delvis sammansatt av företrädare för det allmänna, resp olika råd inom den nya myndigheten -- måste den nuvarande partssammansatta styrelsen inom jordbruksnämnden bibehållas -- i vart fall under den förutsatta omställningsperioden 1991--95, inte minst med hänsyn till EG-perspektivet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sammansättningen av styrelsen för statens jordbruksverk.
Stockholm den 25 januari 1991 Sten Svensson (m)