Alternativodling har en lång tradition i Sverige, men det är främst under senare delen av 1980-talet som utvecklingen tagit ordentlig fart. 1990 var 30 000 hektar alternativodlat.
KRAV -- kontrollföreningen för alternativ odling -- uppkom ur behovet av en enhetlig kontroll av alternativ odling och en gemensam märkning av alternativt odlade produkter. KRAV bildades 1985 av de organisationer som var verksamma inom alternativ odling. Nu ingår också medlemsorganisationer som representerar miljö- och konsumentintressen.
KRAV-kontrollen finansieras huvudsakligen av avgifter från anslutna lantbrukare. De betalar i genomsnitt 1 000 kronor per år. I takt med att den alternativa odlingen ökat i omfattning har också kraven på kontroll ökat. Det finns ett stort behov av att utöka kontrollen i de senare leden av kedjan mellan producent och konsument.
Miljö- och hälsointresset ökar, därmed också intresset att i marknadsföring och reklam använda positiva begrepp förknippade med hälsa och miljö. Det är ur konsumentperspektiv mycket viktigt att skilja reklamen från den seriösa varuinformationen. Det är därför angeläget att KRAV-kontrollen, som sker enligt givna objektiva kriterier, stärks. Därmed får konsumenten garantier för att produkterna verkligen uppfyller kraven på alternativt odlade produkter.
Den alternativa odlingen har en förhållandevis stark ställning i Sverige jämfört med många andra länder. I relation till detta satsar samhället alltför lite resurser på att bygga upp kontrollverksamheten. Ett samhälleligt engagemang i form av en statlig auktorisation och utökade ekonomiska resurser skulle stärka konsumentintresset och bidra till att skapa gynnsamma förutsättningar för en fortsatt utökning av alternativ odling.
I många jämförbara länder är det samhälleliga ekonomiska åtagandet betydligt större än i Sverige. Den i ord välvilliga attityden till alternativ odling stämmer hittills inte särskilt väl överens med de i handling knappt tilltagna ekonomiska satsningarna.
KRAV befinner sig nu i en period av snabb tillväxt, det behövs en långsiktighet i satsningarna. Riksdagen bör därför anvisa medel för kommande år, som möjliggör ett långsiktigt uppbygge.
I budgetproposition för budgetåret 1991/92 föreslås att 330 000 kronor anvisas för uppbygget av kontrollverksamheten. Mot bakgrund av vad som ovan anförts är det uppenbart att det behövs ytterligare medel. Jag föreslår därför att riksdagen anvisar 1 000 0000 kronor för budgetåret 1991/92 för kontroll av alternativ odling, samt uttalar att detta är början på ett mer långsiktigt samhälleligt åtagande som kommer att följas av motsvarande anslag de kommande budgetåren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till kontroll av alternativ odling för budgetåret 1991/92 anvisar 1
000
000 kr. eller således 670
000 kr. utöver vad regeringen föreslår,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om auktorisation av kontrollverksamhet beträffande alternativ odling,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om långsiktigt stöd till kontroll av alternativ odling.
Stockholm den 24 januari 1991 Annika Åhnberg (v)