Företrädare för lantbrukets utövare hävdar att om bönderna får arbetsro i omställningen till den nya jordbrukspolitiken så klarar de även fortsättningsvis sin del i arbetet med att förse Sveriges konsumenter med miljövänligt producerade och prisvärda livsmedel.
Vi delar denna uppfattning. Riksdagsbeslutet i juni 1990 måste ligga fast. Det uttalande som jordbruksministern gör i årets budgetproposition om att regeringen förbereder en sänkning av gränsskyddet och kommer under våren i ''ljuset'' av GATT-förhandlingarna att presentera förslag om detta, är inte i linje med riksdagsbeslutet. Lägger regeringen förslag med denna inriktning utan att en uppgörelse med GATT är träffad, riskerar hela den jordbrukspolitiska uppgörelsen att falla. Enigheten är då bruten och socialdemokraterna får ensamma ta på sig skulden. Vi vill med bestämdhet hävda att frågan om gränsskydd och exportfinansiering måste lösas i samklang med omvärlden. Detta måste riksdagen återigen slå fast.
På det svenska lantbruket finns särskilda krav ifråga om miljö, livsmedelskvalitet, bekämpningsmedlens användning, djuromsorg osv. Det är oundgängligen nödvändigt att även detta beaktas i fortsatta diskussioner om det svenska gränsskyddets utformning. Samma krav som ställs på inhemskt producerade livsmedel måste också gälla för importen.
Ett av argumenten för att sänka gränsskyddet är att konsumenterna då skulle få billigare livsmedel. Detta påstående är nog mera ett önsketänkande. Svensk trädgårdsnäring har arbetat utan något gränsskydd men låga konsumentpriser lyser med sin frånvaro. Priset till producenten är lågt men priset konsumenten får betala är högt. Vinnarna är inte konsumenterna utan den multinationella livsmedelsindustrin som flyttar livsmedel mellan länder och kontinenter.
Vill man göra något för de svenska konsumenterna så är det bästa sättet enligt vår mening att sänka matmomsen. Sverige har idag världens högsta beskattning av livsmedel.
Ur flera aspekter är en levande landsbygd och ett bevarat kulturlandskap i södra Sveriges skogs- och mellanbygder ett angeläget samhällsmål. Jord- och skogsbruket spelar en viktig roll i områdets näringsliv, för turism och rekreation, både nationellt men i ännu högre grad internationellt för norra Europa. En första förutsättning för detta samhällsmål är den bofasta befolkningen. Här har jordförvärvslagen en stor regional betydelse. För målsättningen en levande landsbygd måste kravet mellan ägande, brukande av en fastighet och boende i bygden hävdas i lagens tillämpning.
Den helt övervägande delen heltidsverksamma lantbrukare i skogs- och mellanbygden bedriver mjölk- och/eller köttproduktion. Den utveckling som blivit av mjölkpriset på grund av överskott och avreglering innebär att antalet producenter drastiskt minskar. Den energipolitiska uppgörelsen som träffats mellan företrädare för centern, folkpartiet och socialdemokraterna kan dock, rätt använd, bli ett hjälpmedel i regionalpolitiken och därmed också för jordoch skogsbruket. Lantbruksföretagen är ofta en kombination av jord- och skog, och satsningen på biobränsle borde därför ge utdelning. Det behövs nu en marknad, där olika aktörer kan vara aktuella, men kommunerna har en nyckelroll i t ex bildandet av energibolag och därmed trygga en avsättning av energi från jord- och skogsbruket.
Ute i världen försämras försörjningssituatioen. Lagren minskar för varje år. 1987 räckte t ex spannmålslagren i 101 dagar. År 1990 räckte lagren bara i 62 dagar. FN gör bedömningen att den nedre kritiska gränsen ligger vid 60 dagar. Hamnar man under denna gräns finns risk för svåra problem med försörjningen. 1987 års försvarsbeslut förutsatte att en omfattande utrikeshandel kunde upprätthållas även om något händer vårt land och en utförsäljning av lager av handelsgödsel vidtog. Denna nerdragning av produktionsmedel snarare ökar än minskar behovet av landets åkerareal. Vi anser att 1985 års beslut borde vara inriktningen. I detta sägs att målet för jordbrukspolitiken måste vara att trygga livsmedelsförsörjningen såväl i fred som under avspärrning och krig. Enligt vår uppfattning måste statsmakten beakta livsmedelsberedskapen på ett mera aktivt sätt.
Riksdagen beslutade 1990 om ett särskilt stöd för landskapsvård. Anledningen var att den areal som i samband med en avreglering kommer att överföras till annan användning idag bidrar till att hålla landskapet öppet och innehåller vissa natur- och kulturvärden. Det har visat sig att de anslag som utdelats varit otillräckliga. För Jönköpings och Kronobergs län bedömer respektive länsstyrelse att det behövs cirka 15 miljoner kronor till vardera länet för att någorlunda kunna ersätta brukarna.
Det finns klara tendenser till att samhället börjar bygga upp en omfattande byråkrati kring utbetalning av hittills beslutad ersättning till odlingslandskapet. Detta anser vi vara mycket otillfredsställande. Det måste gå att slussa medlen direkt ut till länsstyrelserna för fördelning, utan omvägen över Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet. Det är ute på länsnivå som kunnandet och lokalkännedomen finns. Vidare finns aktuella planer hos kommunerna bl a kulturmiljövårdsprogram som är väl lämpade i sammanhanget. Det är också angeläget att finna mer generellt inriktade former, som beaktar mjölk- och köttproduktionens villkor.
Sveriges Lantbruksuniversitet har hittills i stor utsträckning ägnat sin forskning åt effektivitet och nivåhöjande produktion. Det som nu behövs är en verklig inriktning på vad produktionen kan ge i form av nya alternativ till livsmedelsproduktionen, t ex industriråvara. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gränsskydd och exportfinansiering,
2. att riksdagen beslutar att samma krav skall ställas på importerade livsmedel som gäller på de inhemskt producerade livsmedlen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkt moms på maten,1]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordförvärvslagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en aktivare livsmedelsberedskap,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett ökat anslag för landskapsvård till Jönköpings och Kronobergs län,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en enklare hantering av bidrag till naturvården och mer generella villkor,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av forskningen vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Stockholm den 24 januari 1991 Stina Gustavsson (c) Kersti Johansson (c)
1 1990/91:Sk669