Gotland är det län, som är mest lantbruksdominerat i landet. Vad som händer med det svenska jordbruket i framtiden blir alltså i hög grad avgörande för hur Gotlands framtid kommer att se ut.
På Gotland är 15% av de yrkesverksamma sysselsatta direkt i lantbruket och 30% av de industrisysselsatta arbetar inom livsmedelsindustrin. Det är animalieproduktionen som dominerar det gotländska lantbruket. Vallodling och sockerbetsodling är viktiga beståndsdelar i jordbruket.
En nedtrappning av livsmedelsproduktionen på Gotland leder omedelbart till en sysselsättningsminskning, med åtföljande utflyttning, som får förödande konsekvenser för regionen. Mot bakgrund av jordbrukets centrala betydelse för Gotland, måste utvecklingen när det gäller jordbruket här följas särskilt noggrant och det måste finnas en beredskap från samhällets sida att särskilt värna det gotländska jordbruket. Det bör därför i en särskild utredning klarläggas vilka effekter den nya livsmedelspolitiken får för det gotländska jordbruket.
Huvuddelen, 90%, av det som produceras inom jordbruket på Gotland ''exporteras'' till framför allt Stockholmsområdet. För att få avsättning för produkterna på fastlandet måste de gotländska produkterna vara konkurrenskraftiga gentemot det som produceras på fastlandet. Fraktkostnaderna utgör därvid en avgörande faktor. Lantbruket fraktar cirka 150 000 ton/år på färjorna mellan Gotland och fastlandet. Det torde motsvara ungefär 80% av allt gods som fraktas. Likaväl som vägar i övriga delar av landet är en samhällelig service till invånarna så borde färjtrafiken mellan Gotland och fastlandet vara det. Jordbruket inom det s k stödområdet kompenseras genom prisstöd för sämre produktionsbetingelser i förhållande till jordbruket i övriga landet. Därför borde det gotländska jordbrukets fraktkostnaders betydelse för konkurrenskraften analyseras och vid behov kompenseras.
Inom ramen för den nya livsmedelspolitiken diskuteras nya inriktningar på jordbruket. I framtiden måste vi i mycket högre grad än nu basera vårt samhälles produktion på de förnyelsebara resurserna. Det betyder att jordbruket måste få ökad, inte minskad betydelse i det svenska näringslivet. Det kommer att få stor betydelse som energiproducent, men också som producent av råvaror till industriproduktion. Det finns delar i det traditionella Gotlandsjordbruket, som kan bli en viktig grund för ett sådant framtidsinriktat jordbruk.
Sockerbetorna som framför allt används för sockerframställning kan också användas för etanolproduktion eller som bas för plasttillverkning. Detta kan bli komplement till sockerframställningen eller ersätta den. Regeringen aviserar att man i en särskild proposition ska återkomma med förslag kring det särskilda stöd till sockerbetsodlingen som hittills utgått. Staten har härvid ett dubbelt ansvar, genom de politiska besluten men också som delägare i Sockerbolaget. Medan Sockerbolaget ägdes av Volvo genom Provendor användes aldrig stödet till offensiva framtidssatsningar. Om stödet nu upphör innebär det ett mycket allvarligt hot mot det gotländska jordbruket. Stödet måste kvarstå och användas till framtidsinriktade satsningar för att utveckla, inte avveckla den gotländska betodlingen. Nya avsättningsmarknader måste utvecklas.
Under senare år har en utökning av trädgårdsodlingen skett. Det gäller särskilt de s k alternativt odlade produkterna. Det är produkter som odlas utan handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel och som i övrigt odlas inom ramen för ett ekologiskt anpassat jordbruk. I Stockholmsregionen är efterfrågan på sådana produkter stor. Det finns dock i dag s k tröskelproblem. Så länge volymerna är små finns produkterna bara sporadiskt i vissa affärer eller vid vissa tidpunkter. Det är därför svårt att bygga upp en fast kundkrets. Så länge kundkretsen är liten och osäker går det inte att öka volymerna.
Med satsning på marknadsföring och fortsatt övergång till ekologiskt anpassat jordbruk kommer dessa nackdelar att övervinnas. Vi har i annan motion tagit upp detta och föreslagit ökade resurser till marknadsföring och kontroll av alternativt odlade produkter. Denna satsning bör också komma Gotland till del.
På andra håll i landet finns nu också alternativt producerad mjölk att köpa. Även sådan mjölk efterfrågas i Stockholmsregionen. Alternativodlingen på Gotland har goda förutsättningar att utvidgas till att gälla fler produkter än i dag.
I den nya livsmedelspolitiken ingår en ökad satsning på småskalig livsmedelsförädling. För Gotlands del är det av största vikt att förädlingsindustrin finns kvar. En ytterligare centralisering av förädlingsindustri till fastlandet bör därför inte accepteras.
Fårnäringen hör till de grenar inom jordbruket som missgynnats i den tidigare jordbrukspolitiken. Den utgör emellertid en del av jordbruket som uppfyller alla de anspråk som nu ställs. Den producerar inte överskott. Den baserar sig på ett miljöanpassat jordbruk med en ur etisk synvinkel mycket tillfredsställande djurhållning. Det finns en risk att fårnäringen i den turbulens som nu uppstår riskerar att ytterligare minska. Detta kan inte accepteras. Den bör i stället stimuleras.
Gotland besöks varje år av 350 000 turister. Det gör Gotland till ett av landets mest betydande turistmål. I den turistiska upplevelsen av Gotland är kulturlandskapet en viktig del. En del i landsbygdsutvecklingen på Gotland måste vara att jordbruksföretagen utvecklar närliggande verksamheter. För många storstadsbor är jordbruk med djurhållning i dag någonting ''exotiskt'' och spännande. För barn och ungdomar kan det vara en stor upplevelse att knyta band till den produktion som är livsviktig för oss alla, livsmedelsproduktionen, och som bara för några generationer sedan var den dominerande sysslan.
En turism inriktad på jordbruket och kulturlandskapet kan vara en av många utvecklingsvägar för det gotländska jordbruket. Då riksdagen i samband med det livsmedelspolitiska beslutet 1990 anslog ökade medel till regionalpolitiska satsningar var det bl a med tanke på sådana projekt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om den nya livsmedelspolitikens konsekvenser för det gotländska jordbruket,
2. att riksdagen hos regeringen begär en analys av det gotländska jordbrukets fraktkostnaders betydelse för konkurrenskraften,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den gotländska sockerbetsodlingens framtid,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en utökad samhällelig satsning på alternativ odling bör komma Gotland till del,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att bevara förädlingsindustrin på Gotland,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användning av regionalpolitiska medel för att utveckla en jordbruksinriktad turism på Gotland.2]
Stockholm 23 januari 1991 Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Jan Strömdahl (v) Jan Jennehag (v) Bengt Hurtig (v) Viola Claesson (v) 1 1990/91:N290 2 1990/91:A450