Pälsdjursnäringen i Sverige har sina anor från början av 1900-talet. I dag utgör minken ca 98% av den totala pälsdjursstammen. I liten omfattning farmas också räv, iller och chinchilla.
Pälsdjursnäringen är en glesbygdsnäring som förädlar biprodukter. Under ett år konsumerar svenska pälsdjur cirka 100 000 ton biprodukter från slakterier och fiskeindustri. Av fisket i Listerområdet i Blekinge går 40% av totalvolymen till humankonsumtion, medan resterande 60% används som foder till pälsdjur. Dessa produkter saknar alternativ användning -- finns alternativ belastas miljön och avsättningen kräver stora kostnader.
Ett flertal inventeringar och utredningar har under de senaste åren ägnats åt pälsdjursuppfödningen i landet. Den mest omfattande utredningen presenterades vid det allmänna veterinärmötet den 7 november 1990. För minkens vidkommande är sammanfattningen följande:
Det bedöms finnas goda förutsättningar för att öka välfärden för minken inom ramen för nu tillämpade system med att hålla mink i burar med nätgolv och att därmed anpassa minkhållningen till djurskyddslagstiftningen inom några år. Gruppen gör också bedömningen att det finns goda förutsättningar för att minkhållningen skall kunna få en djurskyddsmässig bred acceptans av allmänheten.
Europarådets kommitté, som haft till uppgift att granska pälsdjursuppfödningen i de enskilda medlemsländerna, har funnit att de regler, som Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund redan för några år sedan antog, helt ligger i linje med de rekommendationer, som Europarådet nu enhälligt antagit.
De svenska reglerna för pälsdjursuppfödning är baserade på omfattande nordisk forskning, som skett under många år. Forskningsarbetet och resultaten har varit medverkande till att ge Europarådets ständiga kommitté en vetenskaplig grund för den nu antagna rekommendationen. Dessa rekommendationer är ett erkännande av svensk pälsdjursavels höga standard. Man kan förvänta att rekommendationen kommer att ligga som grund för en gemensam lagstiftning inom EG.
För att ytterligare kunna förbättra pälsdjurens välfärd krävs ökade insatser inom forskningen, bland annat beteendeforskningen. Detta framförs även av Sveriges Veterinärmedicinska Sällskaps pälsdjursutredning. När lönsamheten i näringen är låg medger detta inte några egna insatser. Det är dock av stor vikt att forskningen upprätthålls för att garantera djurskyddet och djurens välfärd. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Totalt sysselsätter näringen direkt och indirekt cirka 5 000 personer i landets glesbygder.
Sedan 1988 har lönsamheten inom näringen varit vikande på grund av såväl internationell överproduktion som extremt milda vintrar. Den kraftiga reduktionen som gjorts i så gott som samtliga producentländer innebär att världsproduktionen av skinn under 1991 kommer att motsvara samma nivåer som i början av 1980-talet. I och med denna reduktion från 42 miljoner minkskinn till 26 milj.kr. torde man kunna räkna med god lönsamhet med stigande priser 1992. Näringens egna investeringar uppgår till cirka 700 milj.kr. årligen. Någon form av övervintringsstöd kommer att behövas under 1991 för att inte huvuddelen av näringen skall slås ut. Detta bör kunna prövas från fall till fall inom ramen för länsstyrelsernas länsanslag. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna behovet av forskning och utveckling inom pälsdjursnäringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna pälsdjursnäringens behov av regionalpolitiskt stöd under 1991.
Stockholm den 24 januari 1991 Sigge Godin (fp) Anders Castberger (fp)