Enbart i de sex nordligase länen kommer det inom en tio-årsperiod att bli cirka 220 000 hektar åkermark över. Om man istället kunde odla energigräs på den arealen kan oljeimporten minskas avsevärt. Energin motsvarar t.ex. vad en utbyggnad av Vindelälven skulle ge.
Vid SLU Röbäcksdalen i Umeå pågår forskning och försöksverksamhet kring energigräset rörflen. Det handlar om ett projekt på l6 milj.kr., vars syfte är att lägga grunden för en svensk fröproduktion av rörflen. Dessutom att både öka kunskaper om skörd och eldningsteknik.
Försök har pågått vid Röbäcksdalen sedan l988 och nu planeras bl.a. bränsleförsök med briketter av rörflen och torvmassa i Åsele.
Viss kontraktsodling med jordbrukare i närliggande områden har också kommit igång. Men det behövs fler insatser för att trygga jordbrukarnas avsättning av energigräset.
En av dessa åtgärder vore att mala gräset till pulver. Materialet skulle då tekniskt kunna användas i anläggningar som är avsedda för oljeeldning.
Det norrländska jordbruket står inför betydande svårigheter i samband med de förändringar av jordbrukspolitiken som nu föreligger. Samtidigt efterfrågas alternativ för energiframställning.
Jag anser att det behövs mer satsning på utveckling av bl.a. rörflen och på att åstadkomma åtgärder som gör det möjligt för användning i värmeverk alternativt enskilda hushåll. Växten rörflen ger tio gånger högre avkastning än om området planteras igen med skog.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till forskning och växtförädling vid Röbäcksdalen i Umeå för energigräs såsom rörflen och därmed användning som alternativ energikälla.
Stockholm den 24 januari 1991 Ulla Orring (fp)