Odlingen av bruna bönor i Europa är lokaliserad till dels södra delen av Holland, dels till sydöstra delarna av Sverige. På Öland sker 80 % av den svenska odlingen. Uppsamling, hantering, lagring och försäljning av den svenska produktionen sker via två företag, båda belägna på Öland. Ett av företagen är odlarkooperativt och ett är privatägt i bolagsform. Koncentrationen i uppsamlingsledet är en följd av att behandlingen av bruna bönor inte kan ske på samma sätt eller med samma utrustning som för exempelvis matärter eller spannmål. Specialutrustning krävs, vilket medför stora investeringar i förhållande till producerade kvantiteter. Utrustningen består exempelvis av radiatortorkar, speciella transportanordningar, delvis specialkonstruerade sorteringsmaskiner som stenavskiljare, elektroniska färgsorterare m.m. Lagringssilos är också specialbyggda med nedslussningsanordningar för fyllning. Dessa silos är utrustade med klimataggregat för att hålla en jämn temperatur och fuktighet under hela lagringstiden.
Utöver dessa kostnader får odlingen själv bära alla utvecklingskostnader för skörd och behandling, eftersom det mesta måste ''specialsys'' för bruna bönor. Så har exempelvis 7 st. jordnötströskor importerats från USA och anpassats. Samma gäller ett 30-tal strängläggare. Dessa maskiner kan endast användas för bruna bönor.
Kostnader för förädling och utveckling av utsädet belastar också odlingen helt. De svenska förädlingsföretagen anser detta område så pass litet att det inte är kommersiellt lönsamt. Tidigare erhölls visst stöd till detta, men så sker inte längre. Utsäde för bruna bönor kan inte köpas från exempelvis Holland (som förhållandet är med lökfrö och andra köksväxter) eftersom bönor är mycket beroende av dagslängden. Sorterna måste anpassas till respektive odlingsområde.
Sammantaget har bönodlingen stora kostnader av specifika slag som andra odlingar inte belastas med. För att i framtiden behålla svensk bönodling är ett framtida årligt lagrings- och utvecklingsstöd ett villkor.
Med anledning av flera motionskrav uttalade riksdagen i juni 1990 att man utgick från att odlingen av bruna bönor kom att omfattas av aviserade överläggningar beträffande fördelning av medel som motsvarade inomramsmedlen.
Det bör enligt vår mening vara ett allmänt intresse att bibehålla svensk bönodling bl.a. ur kost- och beredskapssynpunkt. Genom ett lagrings- och utvecklingsstöd ges möjlighet att i viss mån reglera bortfallet av prisstöd och arealbidrag. Nivån på stödet kan begränsas till c:a 2 milj. kr. Vid fördelningen av inomramsmedlen bör medel avsättas som lagrings- och utvecklingsstöd för svensk bönodling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen vid fördelningen av inomramsmedlen anvisar särskilda medel till lagrings- och utvecklingsstöd för bruna bönor.
Stockholm den 24 januari 1991 Lena Öhrsvik (s) Stig Alemyr (s) Birger Rosqvist (s) Arne Andersson (s) Bengt Kronblad (s) i Gamleby