Livsmedelsförsörjningen i Sverige och världen
En stor del av världen svälter medan vi i Sverige talar om överskottsproduktion. Ibland hörs argumentet att Sverige bör producera så mycket som möjligt för att hjälpa till att råda bot på matbristen i delar av världen. Men är det en bra lösning att skänka bort mat till länder där befolkningen svälter? I miljöpartiet menar vi att mat som bistånd ska användas vid katastrofsituationer, men att kontinuerligt livsmedelsbistånd är skadligt för utvecklingen av jordbruket i länder med brist på mat. Om Sverige och andra länder med överskott dumpar mat i u-länderna blir det ytterst svårt för u-landsbönderna att kunna konkurrera och bygga upp ett fungerande jordbruk.
Däremot är det mycket viktigt att Sverige tar ansvar för den egna försörjningen av baslivsmedel. Om Sverige istället börjar importera sina livsmedel måste skördarna pressas upp hårdare i andra delar av världen, vilket leder till ett jordbruk med intensivare användning av handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Att importera istället för att producera i Sverige innebär bara att flytta miljöförstöringen utomlands. Det är därför viktigt att Sverige tar ansvar för den globala försörjnings- och miljösituationen och utnyttjar möjligheterna till produktion på jordbruksmarken. Ett ekologiskt fungerande jordbruk kräver större areal.
Resurshushållning
Det samhälle vi lever i prioriterar kortsiktigt tänkande istället för långsiktigt, vilket leder till att ett förnuftigt utnyttjande av naturresurser, som kan fungera även på lång sikt, får vika för kortsiktiga intressen. Över hela världen leder ett felaktigt resursutnyttjande till att försörjningsförmågan minskar. Idag när svenskt jordbruk producerar mer än vad som kan avsättas är det märkligt att inte långsiktig hushållning sätts högre.
Jordbruksnäringen förvaltar en av våra allra viktigaste resurser. Jordbruksmarken är en unik resurs. Endast en liten del av jordytan är täckt av sådana jordlager som är lämpliga att odla. Idag hushållar vi inte med markresursen som vi borde. Istället för att använda metoder som värnar om markens långsiktiga produktionsförmåga är det krav på kortsiktigt höga skördar som dominerar.
Ekologiskt lantbruk
För att åstadkomma ett uthålligt jordbruk och därmed en säker tillgång till livsmedel är det nödvändigt att acceptera lägre skördenivåer i områden där det idag används mycket konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Större odlingsskicklighet med bl.a. bättre växtföljder kan ersätta mycket av de stora mängder insatsvaror som används idag.
Miljöpartiet de gröna ser den s.k. överskottsproduktionen av livsmedel som en möjlighet när det gäller att klara en övergång till ett mer ekologiskt fungerande jordbruk. Vi ser det också som nödvändigt att Sverige klarar sin egen produktion av baslivsmedel eftersom åkermark är en begränsad tillgång.
Den långsiktiga målsättningen bör vara ett jordbruk helt fritt från konstgödselanvändning (lättlösliga näringssalter) och kemiska bekämpningsmedel. Redan idag är det möjligt att kraftigt minska på användningen utan att livsmedelsförsörjningen äventyras.
För att lösa jordbrukets miljöproblem är det nödvändigt att förändra det konventionella jordbruket. En total övergång till ett ekologiskt lantbruk (alternativ odling) tar tid att genomföra. Men det är viktigt att redan nu börja göra något för att drastiskt minska användningen av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
Om kvävet blir dyrt så innebär det att det blir lönsamt att odla sitt eget kväve på gården. Samtidigt som en förändring av det konventionella jordbruket i riktning mot mindre beroende av insatsvaror stimulerar en övergång till ekologiskt lantbruk, hjälper det ekologiska lantbruket till med att utveckla metoder som gör det lättare att förändra det konventionella jordbruket.
Det jordbrukspolitiska beslutet 1990
I juni 1990 beslutade riksdagen att införa en ny livsmedelspolitik. Det gamla systemet med interna prisregleringar kommer att avskaffas under en övergångsperiod på några år med början den 1 juli 1991.
I det jordbrukspolitiska beslutet sammankopplades inte miljöproblemen med överskottsproblemen. Istället för att minska intensiteten i odlingen röstade riksdagen för att åkerarealen ska minska. Detta kommer att innebära att man på den areal som fortfarande brukas bibehåller en hög intensitet, med miljöproblem som följd. Även om beslutet kan innebära att den totala användningen av kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel minskar innebär beslutet inte någon lösning på jordbrukets miljöproblem. Den åkermark som kommer att läggas ner är mark där det inte bedrivs ett så miljöskadligt jordbruk. Dessutom är det den här marken i skogsbygden som är den värdefullaste för naturvården.
Miljöpartiet vill, istället för att minska åkerarealen, minska användningen av handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Ett sådant miljöanpassat jordbruk är samhällsekonomiskt effektivt eftersom miljöförstöringen bringas till ett minimum samtidigt som det inte produceras ett överskott som sedan måste avsättas till låga världsmarknadspriser.
Växtnäring
För att minska läckaget av kväve och förbättra energihushållningen inom jordbruket anser miljöpartiet att användningen av handelsgödselkväve måste minska. Vi har i vår motion om ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken föreslagit en miljöavgift på kväve i handelsgödsel på 20 kronor per kg kväve 1991/92. Avgiften ska i sin helhet återföras till lantbrukarna. Främst genom ett generellt arealbidrag kan lantbruket styras mot en minskad användning av handelsgödsel utan att lantbrukets ekonomi försämras. Anledningen till att vi vill föra tillbaka pengarna till näringen är den pressade ekonomin i näringen. Jordbruket klarar inte en högre skattebelastning.
Målet måste vara att användningen av handelsgödselkväve minskar med 30 % inom ett år. På fem års sikt bör det vara möjligt att halvera användningen.
Lagringskapaciteten för stallgödsel måste öka så att en så stor del som möjligt kan spridas på våren. Senast 1994 bör alla gårdar med djurhållning ha en lagringskapacitet för stallgödsel på 12 månader. Man bör överväga att införa någon form av stöd för dessa investeringar. Om djuren går ute en del av året ska naturligtvis bara lagringskapacitet för stallperioden krävas. Syftet med den utökade lagringskapaciteten är att det ska finnas möjlighet att sprida all gödsel på våren då grödan kan ta tillvara på växtnäringen på ett effektivt sätt.
Miljöskyddsförordningen bör ändras så att gårdar med mer än 50 djurenheter i problemområden borde vara koncessionspliktiga för att göra det möjligt att kontrollera bl a antalet djur i förhållande till den areal som är tillgänglig för spridning av stallgödsel, stallgödselhantering vad gäller lagringskapacitet och ammoniakavgång samt ensilagehantering.
Det behövs därför också mer riktade åtgärder när det gäller anläggning av våtmarker för att de effektivt ska kunna bidra till att minska kväveläckaget. Miljöpartiet har föreslagit detta i flera motioner. Vi avstår därför ifrån att här upprepa samma förslag. En omfattande rådgivningsverksamhet om våtmarksrestaurering behövs framförallt inom de högintensiva jordbruksområdena i södra och västra Sverige. Förlusterna av växtnäringsämnen, främst nitrat, är stora. Endast en del av den näring som bortföres med grödan kommer tillbaka till jordbruksmarken.
Alltför mycket slam från kommunala avloppsreningsverk innehåller sådana mängder av giftiga metaller och svårnedbrytbara organiska föreningar att det inte kan återföras till jordbruket. Problemet med miljöfarliga kemikalier tar vi upp i en gruppmotion.
Systemet med vattentoaletter är en ur miljösynpunkt misslyckad satsning. Kommunerna är idag tvungna att göra enorma investeringar i de förfallna avloppsledningsnäten. Nu finns det därför chans att inte göra om samma misstag utan att investera i nya ekologiska toalettsystem som kan ta tillvara på växtnäringen på ett bättre sätt. I en annan partimotion tar vi upp förslag om utveckling av ekologiska toalettsystem.
Fosfor är ett nödvändigt näringsämne som tillförs jordbruksmarken framförallt i form av handelsgödsel. Tyvärr är fosfortillgångarna ytterst begränsade och det är därför nödvändigt att hushålla med fosforn. Fosfor är ett exempel på en råvara som är begränsad och bör beläggas med råvaruskatt. Vi anser därför att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag till råvaruskatt på fosfor.
Fosforgödsel är en betydande orsak till kadmiumspridning på åkrarna. Spridningen av kadmium kan minskas genom att välja råfosfat som har lågt kadmiuminnehåll och genom rening vid tillverkningen av handelsgödsel. Livsmedelsproduktion ska inte tillåtas på jordar som innehåller mer än 1 mg Cd/kg jord torrvikt.
I miljöpartiets motion om ekonomiska styrmedel föreslås att ett strikt gränsvärde på max 30 g kadmium per ton fosfor i handelsgödsel bör införas fr.o.m. 1 januari 1992 samt att en miljöavgift på 50 kronor per gram kadmium bör införas 1 januari 1992.
Kemiska bekämpningsmedel
Jordbruket har en stor del i kemikalieanvändningen i samhället pga den omfattande användningen av kemiska bekämpningsmedel. Användningen av kemiska bekämpningsmedel innebär risker för såväl miljön som för livsmedlens kvalitet. Odlingslandskapets flora utarmas och bekämpningsmedelsrester finns i vattendragen och har också påträffats i grundvattnet. Hanteringen av bekämpningsmedel är också ett stort arbetsmiljöproblem. Men kemikalieanvändningen orsakar inte bara problem i direkt anslutning till livsmedelsproduktionen. Hela hanteringskedjan från tillverkning i industrin till transport och avfallshantering utgör allvarliga miljöproblem.
För att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel måste både miljöavgifter och förbud och restriktioner användas. Vi föreslår att så kraftfulla åtgärder sätts in att användningen av kemiska bekämpningsmedel minskar med minst 80 % fram till 1996. Det är fel att bara räkna minskningen i antal kg aktiv substans. Hänsyn måste också tas till hur stor areal preparaten räcker till. Kemikalieinspektionen bör få i uppdrag att närmare precisera åtgärder för hur målet kan nås.
Naturvård i odlingslandskapet
En stor del av de arter som är utrotningshotade i Sverige är beroende av kulturlandskapet. De trängs nu tillbaka av ändrade brukningsmetoder, bortröjande av odlingshinder, nedläggning av jordbruksmark, gödsling och kemiska bekämpningsmedel. Brukningsmetoder som kräver mindre användning av handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel leder till att en större artrikedom kommer att bibehållas i odlingslandskapet. I en partimotion under förra allmänna motionstiden (1989/90:Jo817) om art- och biotopskydd presenterade vi ett lagförslag som syftar till att skydda hotade arter och deras biotoper. Kulturlandskapets biotoper har också beaktats i det förslaget.
I miljöpartiets jordbrukspolitiska motion 1989/90:Jo80 föreslogs en successiv höjning av landskapsvårdsersättningen till 500 milj. kr. per år 1994/95 och därefter bibehållet anslag. Vi avstår här från att föreslå förändringar av ersättningen till landskapsvård. Vi återkommer med förslag både vad gäller biotopskydd och ersättning till landskapsvård i samband med den miljöpolitiska propositionen i vår.
Energiskog och energigrödor
Miljöpartiets politik innebär att det behövs mer åkerareal till livsmedelsproduktion än vad som kommer att behövas om riksdagens jordbrukspolitiska beslut ligger fast. Men trots detta tror vi att det finns utrymme för annan produktion på åkern än livsmedel. Vår bedömning är att det med vår jordbrukspolitik kommer att finnas utrymme för ca 200.000 ha energigrödor och lövskog.
De nuvarande utvecklingsinsatserna på biobränslen har inriktats allt för ensidigt på odling av Salix och etanolproduktion från vete. En odling av Salix i stor skala kan leda till problem med angrepp av skadegörare och det är inte lika enkelt att åter ställa om till odling av mat som om man odlar t.ex. vall för energiändamål. Det är därför viktigt att även utveckling av andra energigrödor kommer igång, grödor som kan ingå och vara ett positivt inslag i växtföljden och som kan användas till biogasframställning. En intressant gröda för energiändamål är lucern som kan utnyttjas för framställning av biogas. Biogasen kan användas direkt för att driva fordon, men kan också omvandlas till metanol om man vill använda ett flytande bränsle till förbränningsmotorerna.
Miljöpartiet anser att samma miljökrav måste ställas på biobränsleproduktion som på livsmedelsproduktion. Därför avvisar vi en stor satsning på etanol om den förutsätter en fortsatt intensiv veteodling.
Det är helt avgörande för utvecklingen av biobränsleodlingen att detta följs upp av en energipolitik som gör biobränslena rejält lönsamma t.ex. genom införande av tillräckligt hög skatt på koldioxid och genom att biobränslena skattebefrias. Det viktigaste för att odlingen av energigrödor ska kunna utvecklas är att det finns avsättning för produkterna och då krävs det att det är lönsammare att använda biobränslen än fossila bränslen.
Norrlandsjordbruket
Just nu talas det om livsmedelsöverskott i många länder, men framtiden är osäker. Folkmängden ökar kraftigt. Markförstöring i olika former och brist på vatten hotar den framtida livsmedelsförsörjningen.
För att garantera försörjningstryggheten i en osäker framtid och i eventuella krislägen är det viktigt att ha en hög självförsörjningsgrad av livsmedel. Det är också viktigt att ha en regionalt spridd livsmedelsproduktion. Vi föreslår att prisstödet i hela det nuvarande norrlandsstödsområdet i kommande GATT-förhandlingar ska motiveras utifrån beredskapsskäl.
Eftersom åtminstone delar av norrlandsstödet kan motiveras av beredskapsskäl, bör ett produktionsmål för norra Sverige upprättas. Ett bibehållet prisstöd motiveras just därför att det är produktionen av jordbruksprodukter som ska stimuleras. Däremot bör inte produktionsmålet sättas i relation till en konstant produktionsvolym som man gjorde i ett tidigare jordbrukspolitiskt beslut då produktionsmålet lades fast vid 1984 års nivå.
Målet för produktionsvolymen bör överensstämma med konsumtionen och prisstödet justeras efter detta. Det kan också vara lämpligt att se till självförsörjningsgraden inom olika delar av norrlandsstödsområdet om delar av området skulle hamna på en låg självförsörjningsgrad av jordbruksprodukter som är lämpliga att framställa i området.
Miljöprofil i GATT-förhandlingarna
Miljöpartiet menar att Sverige i GATT-förhandlingarna måste satsa på en radikal profil vad gäller miljöhänsyn och hushållning med naturresurser. Vår syn på GATT- förhandlingarna utvecklar vi i en särskild motion.
Ett grundläggande krav är att samma villkor måste ställas på importerade som på svenska produkter, även när det gäller produktionsmetoderna. Det ska inte vara möjligt att t.ex. förbjuda en kemikalie av miljöskäl och sedan importera jordbruksprodukter som är odlade med hjälp av den kemikalien. Ett sådant agerande leder inte till en bättre miljöpolitik utan bara till att miljöproblemen exporteras.
Sverige bör inte i GATT-förhandlingarna driva en aktiv linje för att omvandla gränsskydd till tullar. Gränsskydd ger ett bättre skydd mot import eftersom gränsskyddets storlek är beroende av världsmarknadspriserna. En övergång till tullar kan leda till att svensk livsmedelsproduktion får allt svårare att hävda sig. Livsmedel kan komma att importeras från andra länder medan jordbruksmark läggs ned i Sverige. Detta innebär en nackdel ur miljösynpunkt eftersom högre skördar måste pressas ur en mindre åkerareal. Det svenska gränsskyddet ska vara så högt i framtiden att i princip en självförsörjning av baslivsmedel tryggas.
Övergångsåtgärder
Miljöpartiet de gröna anser inte att en stor nedläggning av jordbruksmark är förenlig med bra resurshushållning och bra miljöpolitik. Den s.k. överskottsproduktionen av livsmedel i Sverige ger oss en möjlighet att övergå till ett mer ekologiskt fungerande jordbruk, med lägre skördar som följd. Vi anser därför i princip inte att någon speciell betalning ska utgå bara för att sluta odla jordbruksgrödor (omställningsstöd). I det jordbrukspolitiska beslutet ingår ett omställningsbidrag omfattande i genomsnitt 9 000 kr. per ha för jordbruksmark som ansluts till systemet under budgetåret 1991/92. Omställningsstödet är utformat som ett villkorslån med en årlig avskrivning med en femtedel fram till budgetåret 1995/96. Om marken tas i bruk innan omställningsperioden är slut måste en återbetalning ske av ett belopp motsvarande den årliga avskrivningen av lånet för de år då marken brukats.
Ett arealbaserat inkomststöd ger lantbrukarna större möjligheter att själva välja hur de vill göra förändringar i sin produktion i samband med den interna avregleringen. Det kan t.ex. användas för en övergång till ekologiskt lantbruk. Inkomststödet kan t.ex. användas för en övergång till ekologiskt lantbruk. Miljöpartiet föreslår därför ett högre inkomststöd än det riksdagen beslutade om våren 1990. Stödet bör betalas ut under en femårsperiod.
1991/92
1 300 kr. per ha 1992/93
900 kr. per ha 1993/94
700 kr. per ha 1994/95
500 kr. per ha 1995/96
500 kr. per ha
Eftersom miljöpartiets förslag med miljöavgifter som i sin helhet återförs till lantbrukarna inte kan vara genomförda till budgetåret 1991/92 föreslår vi ändå att ett bidrag betalas ut för mark som inte används för produktion av prisreglerande grödor under 1991 för att undvika en kraftig överproduktion. Bidraget bör vara lika stort som den del av omställningsstödet som avskrivs 1991/92, dvs. 1/5 av det genomsnittliga beloppet per ha 9 000 kr, 1 800 kr. Vårt förslag skulle innebära att det skapades en jordbank omfattande 300 000 ha under 1991.
Miljöpartiet anser att det finns utrymme för ett anläggningsstöd till lövskog, energiskog och våtmarker även med den förändrade jordbrukspolitik som vi föreslår. Men bidrag till anläggning av lövskog bör endast utgå i slättbygd. Dessutom anser vi att anläggningsstödet till lövskog och energiskog ska begränsas till 100 000 hektar. Plantering av ädellövskog bör stimuleras speciellt, med tanke på bl. a. den artrikedom som finns i dessa skogar. Med hänsyn till detta bör ett högre anläggningsstöd betalas ut till ädellövskog än till annan lövskogsplantering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen antar som jordbrukspolitisk målsättning att Sverige i princip skall vara självförsörjande med baslivsmedel i enlighet med vad som föreslås i motionen,
2. att riksdagen antar som riktlinje att den svenska åkermarken i första hand skall användas till produktion av livsmedel med ekologiskt riktiga metoder och i andra hand till produktion av energiråvara,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett långsiktigt och uthålligt jordbruk,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att användningen av handelsgödselkväve skalll minska med minst 30
% inom ett år främst genom en ökning av miljöavgiften i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att användningen av handelsgödselkväve bör minska med minst 50
% inom fem år,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att alla gårdar bör ha en lagringskapacitet för stallgödsel på minst 12 månader fr.o.m. 1993,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att alla större gårdar inom problemområden för miljön skall omfattas av koncessionsplikt i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar att jordbruksmark som innehåller mer än 1 mg Cd/kg torrsubstans inte skall få användas för livsmedelsproduktion,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att användningen av kemiska bekämpningsmedel bör minska med minst 80
% inom fem år,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att samma miljökrav som ställs i motionen på livsmedelsproduktion skall gälla för biobränsleproduktion,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att prisstödet till hela det nuvarande Norrlandsstödområdet skall motiveras utifrån beredskapsskäl och för att minska sårbarheten i livsmedelsförsörjningen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Norrlandsstödet skall justeras efter konsumtionsnivån inom Norrlandsstödområdet,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att samma krav skall ställas på importerade och svenska produkter i enlighet med vad som anförts i motionen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det svenska gränsskyddet i framtiden skall vara så högt att i princip en självförsörjning av baslivsmedel tryggas,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en ersättning omfattande i genomsnitt 1
800 kr. per ha under budgetåret 1991/92 betalas ut för den areal som lantbrukarna upphör att producera jordbruksprisreglerade grödor på,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att bidrag till skogsplantering endast skall ges till lövskogsplantering i slättbygd i södra och mellersta Sverige,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att plantering av ädellövskog bör stimuleras speciellt och att anläggningsstödet bör vara betydligt högre än anläggningsstödet till annan lövskogsplantering.
Stockholm den 16 januari 1991 Claes Roxbergh (mp) Inger Schörling (mp) Marianne Samuelsson (mp) Åsa Domeij (mp) Roy Ottosson (mp)