Det äldsta funna dokumentet angående fäbodar visar att sådana fanns redan på 1200-talet i Sörmland. Ett annat dokument från 1425 visar att ett väl utvecklat fäbodssystem då fanns i Hälsingland och Dalarna. Glansperioden inföll så sent som i slutet av 1800-talet och kring sekelskiftet, då det fanns ca 20 000 levande fäbodar i Sverige.
I dag finns knappt 150 kvar och antalet sjunker med en skrämmande hastighet -- ca 10 % årligen. Några av våra gamla rötter håller på att förintas och en kultur håller på att dö ut.
De levande fäbodar som i dag finns kvar håller Sveriges äldsta tradition levande. Genomsnittsåldern på brukarna är 65 år och den nya generation som vill ta över ges mycket ringa möjlighet till detta. Tvärtom motarbetas de -- ibland t.o.m. av mejeriföreningarna som en gång bildades för att värna om de små mjölkleverantörerna.
Men fäbodfolket är mer än kultur -- det är ett sätt att leva och dessutom en form av ekologiskt anpassat jordbruk. I Norge, där man värnar om fäbodbruket, finns i dag ca 3 000 väl fungerande fäbodar i drift.
I Sverige satsas framförallt på en handfull stora och välreklamerade fäbodar som stöds av samhället. De ägs av kommuner och drivs av turistföreningar eller hembygdsföreningar. Besökarna är många. Projekten är lovvärda.
De få verkligt levande fäbodarna, som ägs och brukas av dem som bor i bygden, kommer snart att vara döda fäbodar -- kvar blir endast några turistjippobetonade projekt och fäbodar ombyggda till sommarstugor, trots att det finns människor som vill bli fäbodbrukare. Med utveckling mot ett biologiskt jordbruk, utan kemikalier och konstgödning kan fäbodarna bli en såväl lönsam som praktisk nisch -- medan djuren betar på fäboden kan marken på gården användas till att odla det foder djuren behöver under vintersäsongen. Som en liten del av Landsbygd 90-projektet bör stöd till fäbodsverksamhet vara en naturlig del.
Fäbodbruket har en stor ekonomisk betydelse. Småjordbruket med tillhörande fäbodbruk gör att familjer kan stanna kvar i bygderna.
NOLA-stödet bör höjas kraftigt och gå till alla fäbodbrukare. Godtyckligheten i godkännandet av ansökningarna och tilldelningen kan få en negativ effekt för intresset att bruka fäbodar. Det blir ett osäkerhetsmoment inför ett framtida brukande i den lilla skara brukare, som finns kvar.
Lokalt och regionalt sett är procentandelen fäbodbrukare stor av samtliga djurhållare inom fäbodområdet än så länge. Med fäbodområdet menas i huvudsak Värmland--Gästrikland och norrut.
Exempel på godtyckligheten i tilldelningen av Nolastöd till fäbodbrukare:
En ung brukare har 25% av de sista 17 st. Svensk Rödkulla (SURK) samt två tjurar av samma gamla utrotningshotade svenska lantras och hans övriga besättning består av 6 st. av de sista c:a 200 st. renrasiga fjällkorna. Brukaren arbetar traditionellt med egen förädling av bl. a. smör, ost, messmör av get- och komjölk. Han mottager även skolklasser från storstadsområden på lägerverksamhet på fäboden. Vissa år har NOLA-stöd betalats ut, men de år ansökan avslagits har orsaken uppgetts vara: ''att djurens fria bete kring fäboden skulle vara sanitär olägenhet enligt närboende grannar''.
Aktiv brukare av fäbod sedan 43 år, som aldrig någonsin varit nedlagd utan varit i kontinuerlig drift sedan åtminstone 1600-talet, får ej NOLA-stöd om hon ej återigen skaffar kor. Hon orkar numera ''enbart'' hålla ett tiotal mjölkgetter. Hennes make är hjärtsjuk och hennes tre fäbodkunniga döttrar anser sig heller inte kunna skaffa kor med tanke på dagens förutsättningar. (Jordbrukspolitiken går nu ut på att alltmer försvåra för småbrukare -- åtminstone norr om Dalälven -- att behålla sin nötkreatursbesättning.)
Medelålders kvinna återupptar djurhållning med fäbodbruk. Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen finner vallen botaniskt intressant enligt NOLA-reglerna. Hon fick till svar vid förfrågan ''att det var så besvärligt och krångligt att ge henne NOLA-stöd p.g.a. att hon var nytillkommen (!)''.
Nybliven änkling tvingades sälja mjölkkorna. Han vill ändå fortsätta med ungdjur, häst och får på fäbodvallen. Ännu nästan två år efter NOLA-stödansökan har han inte ens fått något svar från naturvårdsenheten.
Blir det för få djurhållare kvar, så slutar snart förutsättningarna för de kvarvarande att fungera. T.ex. mejeriernas mjölkhämtning, seminorganisationen, veterinärverksamheten och inte minst vetskapen om sedvanerätten och det fria mul- och klövbetet. Redan nu är allmänhetens kunskaper näst intill obefintliga. Därav alla onödiga ''stridigheter'' med fritidsfolk och myndigheter.
Investerings- och glesbygdsstödet fungerar inte heller! Fäbodbrukarna kan ej komma upp i inkomster, så att stöd kan ges. Fäbodbruket -- det ekologiska sättet att leva med flyttningar -- gör att fäbodföretaget inte klarar av att uppfylla de regler som finns för andra företag.
Jordbrukspolitiken med bl.a. handläggningen av förvärvstillstånd har gjort att det i princip är den, som betalar bäst, som får köpa jordbruksfastigheter. Fäbodbrukens fastigheter är som regel lagom små och populära som investeringsobjekt för storstadsregionens invånare. ''Hästgårdar'' och fritidsbostäder prioriteras framför fortsatt småjordbruk. Detta utgör ett stort hinder för kommande yngre brukare att förvärva jordbruksfastigheter. Ett beslut i riksdagen, att fäbodbruket utgör ett riksintresse, kunde öppna vägar att ta särskild hänsyn vid handläggningen av förvärvstillstånd som rör fäbodbrukare och förhindra en ojämlik hantering av fäbodbrukarna sinsemellan.
Fäbodbruket utgör sista utposten för Svensk Rödkulla, fjällkor och lantrasgetter i ursprunglig miljö. Deras fria bete hjälper även till att bevara de sista resterna av en urgammal svensk flora och fauna liksom lokala traditioner. Försvinner detta är det sedan borta för all framtid i vårt land.
Lokalt stöd till fäbodbruket hjälper föga, när det nu alltmer drabbas av riksdagsbeslut (den allt hårdare jordbrukspolitiken för småbrukarna i norr), som får motsatt effekt.
Enstaka fäbodar, som får tillräckligt stöd, möjliggör inte tidigare levnadssätt.
Taggtrådar, som sätts upp skadar djuren, som i fäbodbruket går fritt i skogen. Skador av taggtråd är vanliga även bland vilda djur och fritidsfolk. När trådarna slaknar och blir lägre än de ursprungligen var ämnade att vara, kan djuren kliva över och få skador på både juver och ben. Förbud mot taggtråd på ängsmark och i skog borde införas.
Ur beredskaps- och sårbarhetssynpunkt kan fäbodarna betyda mycket med bibehållandet av gamla kunskaper. De spridda brukningsenheterna ger också gott underlag att växa vid behov av ökad produktion av kött- och mjölkprodukter med resurssparande ekologiskt riktig djurhållning.
Skälen för att inte utarma fäbodkulturen är många: sysselsättningsskäl: fler arbetstillfällen i glesbygd landskapsvård: djuren håller efter sly och håller landskapet öppet, kulturlandskapet hålls levandeturistnäringen: i glesbygdskommuner har turismen kommit att få en allt större betydelse: Levande fäbodar är en kulturell tillgång bevarande av SKB: svensk kullig boskap (fjällkor och rödkulla) är den ursprungliga och uthålliga gamla svenska lantrasen, som är lämpad för valldrift och hårda klimat- och terrängförhållandendet kulturhistoriska värdet: en hantverkstradition hålls levande med allt vad det innebär av mat, musik, berättartradition och rötter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fäbodbruket och dess roll i ett levande kulturlandskap,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur fäbodbruket skall kunna utvecklas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vad en ökning av antalet fäbodar betyder ur sårbarhets- och beredskapssynpunkt,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en snabb handläggning av frågan då antalet fäbodar minskar katastrofalt för varje år,
5. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av förvärvstillståndshandläggningen rörande försäljning av fäbodar,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fäbodarnas betydelse bör uppmärksammas vad gäller gamla lantraser.
Stockholm den 23 januari 1991 Ragnhild Pohanka (mp) Kaj Nilsson (mp) Kent Lundgren (mp) Anna Horn af Rantzien (mp)