När riksdagen i juni 1990 fattade beslut om en förändrad livsmedelspolitik innebar det för fårnäringen att pristillägget för får- och lammkött skulle avvecklas under en treårsperiod. Det innebar också att dessa produkter kommer att bli dyrare eller att producenterna får ett ännu lägre pris än idag. Samtidigt är det en besvärlig situation på skinnmarknaden med mycket låga priser. Dessa faktorer sammantagna kommer att innebära en minskning av den svenska fårstammen.
Ett höjt gränsskydd löser inte fårnäringens problem. Även om får- och lammproducenter skall få del av det nya landskapsvårdsstödet anser vi det viktigt att produktionen inte får stimuleras enbart i landskapsvårdande syfte. Detta kommer, enligt vår uppfattning, att leda till att en fortsatt lammköttsproduktion omöjliggörs.
Enligt vår mening finns det starka skäl för ett fortsatt stöd till denna näring och vi vill bl a anföra följande: Fårnäringen har liksom flera näringar i jordbruket inte erhållit kompensation för sina ökade produktionskostnader.Skinn och ull som inte är prisreglerade ger för närvarande inget nettotillskott till fårägaren.Behovet av betesdjur för att upprätthålla önskad naturvårdsbetning är redan i dagsläget för lågt. Om inte näringen stöds minskar fårproduktionen så starkt att nödvändiga basfunktioner, fårkontroll m m inte kan upprätthållas.Fårskötseln är en del av mångfalden i svenskt jordbruk.Utan fårskötsel kan omistliga natur- och kulturvärden inte bevaras.Många i Sverige producerade ulltyper liksom de grå pälslammskinnen är unika produkter möjliga att vidareutveckla inom mindre glesbygdsindustrier.Fårskötseln kan i viss mån ses som en nischproduktion särskilt för mindre jordbruk i glesbygden där en vidareförädling av produkterna kan ge ett värdefullt inkomsttillskott eftersom fåret sedan gammalt har en naturlig anknytning till hantverk.
De senaste fem åren har antalet tackor minskat med ca 10 % och om inte lönsamheten förbättras tyder allt på en fortsatt accelererad minskning. Med tanke på kommande utslaktning av nötkreatur så kommer marknaden att bli pressad och vi anser därför att pristillägget bör bibehållas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av pristillägget.
Stockholm den 22 januari 1991 Gunhild Bolander (c) Stina Eliasson (c)