Pälsdjursnäringen har funnits i Sverige sedan början av 1900-talet. I dag utgör minken ca 98 % av den totala pälsdjursuppfödningen. Andra pälsdjur som farmas är räv, iller och chinchilla, dock i begränsad omfattning.
Uppfödningen i Sverige under 1990 uppgick till ca 300 000 avelshonor av mink och 13 000 av räv, vilket innebär att ca 1,4 miljoner minkskinn och 60 000 rävskinn exporterades till ett värde av ca 200 milj.kr.
Pälsdjursnäringen -- en glesbygdsnäring som förädlar biprodukter
Under ett år komsumerar svenska pälsdjur ca 100 000 ton biprodukter från slakterier, fiskeindustrin etc. Av exempelvis fisket i Listerområdet i Blekinge går 40 % av totalvolymen till livsmedel, medan resterande 60 % används som foder till pälsdjur. Dessa produkter saknar ofta alternativ användning -- finns alternativ belastas vår miljö och avsättningen kräver ofta stora kostnader.
Ytterligare en produkt -- utöver skinnet -- framkommer vid pälsdjursuppfödning, nämligen en fullvärdig gödsel, som används såväl inom jordbruket som inom trädgårdsodling.
Pälsdjursnäringen har sålunda en given plats inom den svenska landsbygdens näringsliv.
Lönsamheten vikande -- arbetstillfällen hotade
Sedan 1988 har lönsamheten inom näringen varit vikande, vilket har sin grund i såväl en internationell överproduktion som extremt milda vintrar de senaste åren.
Totalt sysselsätter näringen i landet direkt och indirekt ca 5 000 personer i glesbygdsområden med få alternativ till annan sysselsättning. Näringens egna investeringar uppgår till cirka 700 milj.kr. Till följd av den sämre lönsamheten inom näringen, som föranlett en minskning av antalet avelshonor de senaste åren, har enbart inom Sölvesborgs kommun 60--70 arbetstillfällen gått förlorade under perioden 1989--90.
Behov av tillfälligt statligt stöd
För att inte ytterligare nedläggningar av farmer och därmed arbetslöshet för många familjer skall bli nödvändigt (en 50 % reduktion av produktionen kan komma att bli verklighet) erfordras ett stöd åt näringen. Uteblivet stöd skulle också innebära en enorm kapitalförstöring eftersom alternativanvändning för gjorda investeringar saknas.
En ytterligare minskning av näringen innebär också ökade kostnader för såväl fiskeri- som slaktindustrin, när deras biprodukter måste avyttras på annat sätt än till mink- och rävfoder.
Statligt stöd för pälsdjursnäringen i grannländerna
Följande statliga stöd i våra grannländer har beviljats:
Finland -- ca 110 milj.fm (170 milj.sek) för 1990/91
-- ca 40 milj.fm ( 62 milj.sek) för 1991/92 Norge -- ca 12,5 milj.nkr (11,9 milj.sek) för foderproduktionsstöd per år
-- ca 20 milj.nkr (19 milj.sek) transportstöd per år Danmark -- ca 2,5 % på exportfond -- det ses som en reduktion av arbetsgivaravgift och gäller samtliga exportnäringar
-- statligt lönestöd (amorteringsfrihet under 3 år och räntesubvention
Världsmarknaden -- framtidsutsikter
Den kraftiga reduktion i uppfödningen, som de senaste åren gjorts i så gott som samtliga producentländer, innebär, att världsproduktionen av skinn under 1991 kommer att motsvara den uppfödningsstorlek, som fanns i början av 1980-talet. I och med denna reduktion, som gjorts från 42 miljoner minkskinn till 26 miljoner torde man åter kunna räkna med god lönsamhet inom näringen -- stigande priser och full avsättning. Man kan dock ej vänta sig en prisuppgång av betydelse förrän i början av år 1992.
Med stöd från statens sida kan den svenska pälsdjursnäringen producera en exportvara som kan inbringa icke obetydliga exportinkomster.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd till den svenska pälsdjursnäringen.
Stockholm den 18 januari 1991 Christer Skoog (s) Hans Gustafsson (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Jan Björkman (s)