När samerättsutredningen tillsattes våren l983 fanns en bred politisk samling bakom dess tillsättande och dess uppgifter. Direktiven hade utfärdats i början av september l982 av regeringen Fälldin, och den tillträdande socialdemokratiska regeringen fastställde tilläggsdirektiv innan utredningen tillsattes.
Samerättsutredningens uppgift var att den -- mot bakgrund av samernas ställning som en urbefolkning som blivit minoritet i sitt område -- skulle göra en genomgång av vilka särskilda behov som kan härledas ur samernas speciella ställning i vårt land. Utifrån folkrätten skulle utredningen gå igenom vilka skyldigheter det svenska samhället har gentemot samerna.
Mot bakgrund av dessa förhållanden hade utredningen att pröva tre för samerna viktiga frågor, nämligen dels utreda möjligheterna att stärka samernas rättsliga ställning i frågor om rennäringen, dels överväga införande av ett folkvalt samiskt organ, dels även föreslå åtgärder för att stärka det samiska språkets ställning.
I sitt delbetänkande Samernas folkrättsliga ställning (SOU l986:36) fastslog samerättsutredningen sammanfattningsvis ''att Sverige på folkrättslig grund har förpliktelser gentemot samerna på olika sätt'' och att ''Sverige måste avstå från sådana ingrepp i naturen att de naturliga förutsättningarna för rennäringens fortbestånd äventyras''. Utredningen framhöll vidare att Sverige måste ''sörja för att nödvändiga resurser tryggas för den samiska kulturens fortlevnad och utveckling''. Det bör nämnas att med kultur i detta sammanhang avses kultur i vid bemärkelse innefattande även samernas traditionella näringar, renskötsel, jakt, fiske och slöjd.
I huvudbetänkandet Samerätt och sameting (l989:41) föreslog utredningen dels ändringar i rennäringslagen m.fl. lagar i syfte att stärka rennäringens rättsliga ställning gentemot motstående intressen, dels inrättande av ett folkvalt samiskt organ -- sameting -- och införande av en samelag samt ett grundlagsstadgande. Förslagen om stärkande av rennäringens rättsliga ställning och inrättande av ett sameting kopplades av utredningen samman genom att sametinget skulle yttra sig vid motsättningar mellan rennäringens och skogsbrukets företrädare vid större slutavverkningar inom rennäringens s.k. åretruntmarker.
Genom framläggande av propositioner om ändringar i rennäringslagen och om skyddet för de fjällnära skogarna utan att samtidigt framlägga förslag om inrättande av ett sameting m.m. har regeringen valt att inte föreslå samlade åtgärder för rennäringen och samerna. Riksdagen hindras därigenom att nu ta ställning till ett samlat förslag om samepolitiken, grundat på folkrätten och samernas speciella ställning i det svenska samhället.
När det gäller förslag till åtgärder för att stärka rennäringens rättsliga ställning har regeringen inte valt de lösningar samerättsutredningen föreslog. Utredningen utgick från att samerna har en på urminnes hävd grundad rätt att bedriva renskötsel inom i rennäringslagen angivna områden samtidigt som markägarna har rätt -- och i stora områden skyldighet -- att bedriva skogsbruk inom detta område. En samexistens med ökad hänsyn till varandras intressen måste eftersträvas. Utredningen föreslog därför ett utbyggt samrådsförfarande för att såväl öka förståelsen för som kännedomen om varandras krav och planer. Inom åretruntmarkerna skulle samrådet göras till en överläggning mellan två i viss utsträckning ungefär jämställda parter genom att en sameby där skulle ha rätt att motsätta sig avverkningar, som skulle få mycket negativa konsekvenser för rennäringen. Sådana avverkningar skulle prövas av skogsvårdsstyrelsen och överklagas av högre instanser, och sametinget skulle yttra sig i ärendet. Inom vinterbetesområdet skulle även samråd ske men där skulle samebyarna inte ha någon rätt att hindra eller uppskjuta avverkningar, men få tillfälle att ge synpunkter som förhoppningsvis skulle leda till större hänsynstagande.
De konflikter som uppkommit mellan skogsbruket och rennäringsintressena har gällt storskogsbrukets stora slutavverkningar och genomgripande föryngringsmetoder som exempelvis hyggesplöjning. Mot denna bakgrund föreslog samerättsutredningen att samrådsskyldigheten skulle begränsas till fastigheter större än 500 hektar och slutavverkningar på sådana fastigheter om mer än 20 hektar. Utöver dessa avverkningar skulle samråd ske när slutavverkning berör hänglavbärande skog och andra för rennäringen speciellt viktiga områden.
Lagändringar som kan anses stärka en parts ställning möts lätt av kritik från den andra parten. Man kan säga att samerättsutredningen föreslog två åtgärder för att möta kritiken från skogsbrukets företrädare, nämligen dels krav på åtgärder för att renantalet inte skall överstiga det tillåtna, dels det nämnda undantaget från samrådsskyldighet för alla mindre skogsägare, alltså de med fastigheter under 500 hektar skog.
Som jag nämnt inledningsvis rådde vid samerättsutredningens tillsättande bred politisk enighet om att söka lösningar som skulle stärka rennäringens rättsliga ställning gentemot motstående intressen. Den fråga man nu måste ställa sig är om förslagen i propositionen svarar mot dessa krav.
När det gäller renskötselrätten (1 §) föreslås liksom av utredningen att den skall anses grundas på urminnes hävd och utgöra en ''rätt till fastighet''. Även om ändringarna kan få viss betydelse förändrar de inte -- och avses inte förändra -- rättsläget.
Att upphävande av renskötselrätt (26 §) inom ett område bara -- liksom enligt utredningen -- skall kunna ske för att tillgodose något av de i expropriationslagen uppräknade expropriationsändamålen förändrar inte heller egentligen något i praktiken.
När det gäller ökat skydd för renskötselrätten (30 §) avvisar regeringen samerättsutredningens förslag om det nämnda samrådet med tillståndskrav om parterna ej kommer överens gällande åretruntmarkerna vid slutavverkningar överstigande 20 hektar på fastigheter större än 500 hektar. Regeringen begränsar sitt förslag till att innebära att ägare eller brukare av mark inom detta område inte får vidta åtgärder som medför avsevärd olägenhet för renskötseln. Vid tvist kommer domstolar att få avgöra vad som är avsevärd olägenhet. Samerättsutredningen strävade efter att genom samrådsskyldighet undvika långt utdragna domstolsbehandlingar av tvister.
Rennäringens skydd i lagstiftningen bedöms i propositionen (sid. 32--36) vara starkare än vad som kan anses följa av folkrätten. Som jag tidigare redovisat uttalade samerättsutredningen klart vårt lands på folkrätten grundade skyldigheter för det svenska samhället gentemot samerna. Som konsekvens härav föreslog utredningen att detta folkrättsliga skydd borde komma till uttryck i särskilda bestämmelser i rennäringslagen, naturresurslagen och expropriationslagen. Regeringen delar i denna fråga inte alls utredningens efter mycket noggranna överväganden gjorda bedömning. I Norge har man bedömt frågan på samma sätt som samerättsutredningen och infört motsvarande lagparagrafer.
Det enda område inom vilket regeringen föreslår större förändringar är frågan om begränsning av renantalet (15, 59, 66, 66a, 68, 71, 86 och 89 §§). Även samerättsutredningen pekade på vikten av att åtgärder genomförs för kontroll av renantalet och för att renantalet skall hållas inom de ramar som vederbörande myndighet fastställt för respektive sameby. Utredningen framhöll i sitt huvudbetänkande att ''avsaknaden av en sådan kontrollmöjlighet innebär svårigheter när det gäller att bland breda befolkningsgrupper i de områden där rennäring bedrivs få förståelse för våra förslag om stärkt samiskt inflytande i frågor om markanvändningen''. Denna balans mellan vidgad rätt och vidgad skyldighet för rennäringens utövare är svår att finna i propositionen. Det är anmärkningsvärt att ett utredningsarbete som syftade till att stärka rennäringens rättsliga ställning främst lett till effektivare åtgärder för att begränsa renantalet.
Propositionen innebär enligt min mening mycket begränsade förbättringar av rennäringens och samernas ställning. Stöd för denna uppfattning får jag genom att företrädare för de samiska organisationerna helst ser att riksdagen avslår propositionen.
En samexistens med ömsesidigt hänsynstagande mellan de olika intressen som finns inom renskötselområdet måste eftersträvas. Det är därför nödvändigt att samhället sätter in informationsinsatser för att klargöra vilka rättigheter och skyldigheter olika näringar har inom detta område. Oberoende av om riksdagen nu i höst eller senare kommer att fatta beslut om rennäringens ställning är det viktigt att beslutet följs av saklig information om innebörden för att undvika ökade motsättningar och i stället skapa förutsättningar för ökad förståelse och respekt för varandra.
Som jag nämnt innebär regeringens förslag till riksdagen att riksdagen inte nu ges möjlighet att bedöma och fatta beslut om en samlad samepolitik. Regeringen har t.ex. ännu inte lagt fram -- och kommer enligt propositionsförteckningen inte att under innevarande höst lägga fram -- förslag om inrättande av ett sameting. Härigenom ges inte riksdagen t.ex. möjlighet att som samerättsutredningen föreslagit koppla samman rennäringens inflytande över markanvändningen med sametinget. Det är anmärkningsvärt att samerna i Sverige nu är de enda som jämte samerna i Sovjetunionen saknar ett eget folkvalt organ.
Inte heller har regeringen aviserat någon proposition om införande av en samelag och ett särskilt grundlagsstadgande gällande samerna som urbefolkning.
Regeringen har ännu inte lagt fram någon proposition med anledning av ILO-konventionen om urbefolkningsfrågor.
-- -- --
Min slutsats blir att propositionen bör avslås och att riksdagen bör begära förslag om en samlad samepolitik. Utgångspunkter för förslaget om en samlad samepolitik bör vara samernas folkrättsliga ställning och därav följande skyldigheter för det svenska samhället och även i övrigt de förslag som samerättsutredningen framlagt och dess förslag om språklag m.m. ungefär motsvarande språklagarna i Norge och Finland som kommer att framläggas under november månad. Starkt stöd för uppfattningen att propositionen bör avslås får man i och med att samerna själva -- som ju skulle få stärkta rättigheter genom propositionen -- ser som bästa alternativ att den nu avslås av riksdagen för att ett beslut om samlad samepolitik i stället skall kunna fattas.
Vad jag anfört om vikten av information för att öka förståelsen för olika näringars och gruppers intressen och rättigheter inom renskötselområdet bör beaktas vid genomförande av reformerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition l990/91:4,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en samlad samepolitik enligt de riktlinjer som anförs i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om information för att öka förståelsen mellan olika intressen inom renskötselområdet.
Stockholm den 17 oktober l990 Martin Olsson (c)