Vår utgångspunkt
Samerna är ett ursprungligt folk i Sverige med egen historia, egna traditioner, egen kultur och eget språk. Samerna har sedan urminnes tider försörjt sig på jakt, fiske, renskötsel och andra samiska näringar i Norden. Miljöpartiet de gröna anser att samerna har en självklar rätt att behålla och utveckla sitt sätt att leva. De måste ha rätt att på egna villkor utveckla sina näringar, sin kultur och sina samhällen åt sig själva, sina barn, barnbarn och kommande generationer.
Vår principiella inställning är att en särskild lagstiftning bör skapas som ger samerna skydd mot exploatering i sameområdet. Lagen skall ge samerna rätt att själva förvalta sina naturtillgångar, exempelvis renbeten och fiskevatten. Lagen bör vidare ge samerna vetorätt i frågor som är av grundläggande betydelse för deras försörjning och levnadssätt, samt ge garantier för att deras språk och kultur kan leva vidare.
I propositionen lägger regeringen fram förslag till lagändringar m m som delvis är baserade på Samerättsutredningens betänkanden om samernas folkrättsliga ställning (SOU 1986:36) och samerätt och sameting (SOU 1989:41).
Samerättsutredningen
Samerättsutredningen hade till huvuduppgift att utreda möjligheten att stärka samernas rättsliga ställning i frågor som rör rennäringen, att överväga behovet av ett samiskt organ som kan företräda samerna i olika sammanhang och att föreslå insatser för att bevara och utveckla det samiska språket.
En central fråga i Samerättsutredningen var vidare vilka särskilda behov som kan härledas till samernas ställning som urbefolkning i Sverige, och vilka skyldigheter det svenska samhället har gentemot samerna. Utredningen kom fram till att de grundläggande behoven är:
-- stöd åt den samiska kulturen och det samiska språket
-- tryggad tillgång till mark och vatten för de samiska näringarna
-- inflytande i den beslutsprocess som rör samerna och deras samfundsliv.
I detta sammanhang måste självfallet ILO- konvention nr 169 om urbefolkningsrätt beaktas. Något besked beträffande Sveriges ratificering av konventionen har regeringen dock inte givit.
I propositionen saknas förslag till lagstiftning beträffande Samerättsutredningens förslag om särskild grundlagsbestämmelse, samelag och inrättandet av sameting. Detta är synnerligen beklagligt eftersom regeringen därmed omöjliggjort en samlad bedömning och skapat stor osäkerhet om statens samepolitik.
En enhetlig samepolitik behövs
Det är på alla vis angeläget för samerna såväl som för majoritetsbefolkningen att Sverige får en genomtänkt, sammanhängande samepolitik. Riksdagen tog också upp frågan om en samlad same- och rennäringsproposition under våren 1990, men beslöt att inte göra något särskilt yttrande vid den tidpunkten eftersom ett regeringsförslag var att vänta som skulle tillgodose detta syfte.
Regeringen har istället valt att lägga sin proposition om ändring i rennäringslagen separat, placera vissa för rennäring viktiga frågor om bl a samråd och tillstånd i skogsbruksfrågor i proposition 1990/91:3 om skogsbruket i fjällnära skogar, och skjuta frågan om sameting och samelag på framtiden. Därmed har regeringen omöjliggjort en sammanhängande samepolitik där skyddet för rennäringen i rennäringslagen och skogsbrukslagen borde kunna sammankopplas med sametinget och dess uppgifter.
Det skulle följaktligen strida både mot samernas önskemål och vad riksdagen angivit att behandla prop. 1990/91:4 innan regeringen framlagt förslag angående samelag och sameting.
Genomgripande ändringar bör göras för att bl a stärka renskötselrätten. Det är förvisso bra att det i propositionen framhävs att renskötselrätten är en kollektiv rätt som bygger på urminnes hävd och utgör särskild rätt till fastighet. Detta har i princip fastställts av Högsta Domstolen i skattefjällsmålet men nu skulle alltså rätten till land och vatten synliggöras. Men i det stora hela innebär propositionen snarare ett försvagande av 1971 års rennäringslag med ett ökat myndighetsinflytande som påminner om lappfogdetiden, då allt var reglerat in i minsta detalj, inklusive hur långt ifrån renhjorden det var tillåtet för samer att bo. Frågan om det folkrättsliga skyddet för samerna och särskilt rennäringen bör bli föremål för ytterligare överväganden.
Av det sagda följer att riksdagen bör avslå hela propositionen. Samernas rättsliga ställning bör stärkas, vilket bör komma till uttryck i en samlad samelag med sameting. En viktig förutsättning för detta är också att ILO-konventionen godkänns.
Miljöpartiet de gröna vill emellertid härutöver peka på några särskilda företeelser i lagförslaget.
Särskilda invändningar mot lagförslaget
De intressen som orsakar rennäringen de största problemen idag är storskogsbruket och turismen. En grundläggande förutsättning för rennäringens fortlevnad är att samernas rätt till land och vatten respekteras av markanvändare i renskötselområdet, dvs just skogsbolag och turister. Ändringen i 30 § syftar till en skärpning av förbudet som dock försvagas genom att man inte velat ge exempel på vad som inte är tillåtet i lagförslaget.
Riksdagen bör därför ge vägledande uttalanden för hur 30 § i lagförslaget bör förstås och tillämpas.
Som tidigare framgått ger propositionen ett bestämt intryck av att återföra samerna och rennäringen till ett läge som rådde före 1971. Förslaget präglas av myndighetsstyrning och ökad kontroll.
15 § andra stycket har försetts med ett tillägg som innebär en väsentlig begränsning i samernas rätt att utöva rennäring. Samerna har intagit den ståndpunkten att högsta antal renar måste baseras på en långsiktig användning av naturresursen renbete. Vi delar den uppfattningen. Det föreslagna tillägget saknar sakliga motiv. Det kan skapa rättsosäkerhet och strider direkt mot den förstärkta renskötselrätten som propositionen och lagförslaget skulle vara ett uttryck för. Tillägget bör därför utgå.
Lagförslaget innebär vidare att vite införs i fråga om överskridande av högsta tillåtna antal renar (15 § sista stycket), genomförande av renräkning (66 § sista stycket), lämnande av renlängd (68 § sista stycket) samt verksamhetsvillkor för sameby och koncessionshavare (89 § första stycket). Några övertygande skäl för att införa vite som påtryckningsmedel i dessa fall har inte förebragts. De föreslagna tilläggen bör därför inte godtas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1990/91:4,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en samlad samelagstiftning med sameting,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ILO- konventionen 169 bör föreläggas riksdagen för godkännande,
samt i andra hand vid avslag på yrkande 1:
4. att riksdagen avslår det föreslagna tillägget till 15 § andra stycket,
5. att riksdagen avslår förslagen om vite i 15 § sista stycket, 66 § sista stycket, 68 § sista stycket och 89 § första stycket,
6. att riksdagen ger för rättstillämpningen vägledande uttalanden beträffande ändringen i 30 §.
Stockholm den 17 oktober 1990 Claes Roxbergh (mp) Marianne Samuelsson (mp) Åsa Domeij (mp) Kjell Dahlström (mp) Eva Goe s (mp) Ragnhild Pohanka (mp)