Tillsammans med fastighetsbildningslagen och jordfonden ingår jordförvärvslagen i en samverkande helhet med flera syften, bl.a. att slå vakt om familjelantbruket, förhindra ägarsplittring, förbättra fastighetsindelningen och, särskilt i skogsbygder, främja aktivt ägande och gynna landsbygdsboendet samt motverka spekulation och osund prisutveckling på jordbruksfastigheter.
Nu föreslås att rationaliseringsmålet i princip utmönstras ur jordförvärvslagen och att förvärvsbestämmelsen i stället bör ta sikte på att främja sysselsättning och bosättning. Det är viktigt att hävda ''bosättning'' i en ny förvärvslagstiftning, men kravet på bosättning begränsas nu till att gälla enbart i landets glesaste glesbygder.
Kampanjen ''Hela Sverige ska leva'' hade som målsättning att hela landsbygden skulle ges möjligheter att befolkas. Människor i stort, och särskilt landsbygdsbor, anser att det är rimligt att den som köper en jordbruksfastighet också skall bebo och bruka den. Bosättning och brukning är i dag också det vanligaste förvärvsmotivet. De flesta sökande får också förvärvstillstånd (i riket som helhet under 1989/90 94 %, i Västerbotten 95 %).
Ägo- och ägarsplittring
Med förslaget om ändring i jordförvärvslagen försvinner också det hinder som finns i nuvarande förvärvslag mot skadlig uppdelning i ideella andelar (flerägande). Bestämmelsen infördes så sent som år 1987. Fortfarande finns ett stort intresse från ägare till flerägda fastigheter och från dödsbon att lösa upp sitt flerägande genom klyvning av fastigheter.
Dessa ärenden föranleder i allmänhet ingen prövning enligt jordförvärvslagen. Fastighetsbildningsmyndigheten utformar sitt ställningstagande i samråd med lantbruksnämnden som i sin tur grundar sin bedömning på jordförvärvslagen. Utan den plattform som jordförvärvslagens portalparagraf i dag utgör, saknar lantbruksnämnden politiska signaler att hålla tillbaka den fragmentering av fastighetsindelningar och ägarförhållanden som då tar vid.
Företräde åt kapitalplacering och jakt
Nya intressenter som vill förvärva mark kommer att dyka upp, t.ex. personer som vill förvärva skog för kapitalplacering eller garantera sig tillgång till jakt. Bosättning och brukning blir av underordnad betydelse medan samtidigt aktiva lantbrukare och familjer som vill bosätta sig på landsbygden konkurreras ut.
Frågan måste även kopplas till frågan om svenskt medlemskap i den europeiska gemenskapen. För närvarande pågår en översyn av reglerna för utlänningarnas förvärv av mark. På goda grunder kan man anta att de flesta utländska förvärvare inte har för avsikt att bosätta sig på förvärvsegendomen eller att själv bruka den. I likhet med exempelvis Danmark bör även Sverige ställa krav på bosättning/brukning vid förvärv av jordbruksfastighet.
Industriförvärvslagen och livsmedelspolitiker
Fortfarande finns ett allmänt intresse av att förbättra arronderingen av åkermark i goda jordbruksområden med splittrade fastighetsförhållanden. Alltför stor ägarsplittring fördyrar brukningen av marken, motverkar en god hushållning och försvårar angelägen landskapsvård. Från naturvårds- och kulturvårdssynpunkt är det också viktigt att fastighetsindelningen är någorlunda rationell.
Beträffande arronderingen i skogen sägs i propositionen att eftersom jordbruket skall avregleras upphör också behovet av att verka för god arrondering i skogen. Skogens stora betydelse för nationens ekonomi är oomtvistad. Betydande arealer skogsmark har fortfarande dålig arrondering.
Nu finns en stor risk att utvecklingen påskyndas i riktning mot försämrad arrondering och passivt markägande och flerägande av skogen. Jordbrukets avreglering mildrar inte den skada skogsbruket därigenom åsamkas.
Det livsmedelspolitiska beslutet och inte glesbygdsförordningen bör vara utgångspunkt för jordförvärvslagens avgränsning av glesbygdsområde, särskilt med tanke på att det livsmedelspolitiska beslutet innehåller uttalanden om att glesbygdsstöd och medel för regional projektverksamhet skall kunna utgå till jordbruket också utanför området för glesbygdsstöd (prop. 1989/90:146).
Ett överlevnadsvillkor för jordbruket i exempelvis Norrlands inland är att också jordbruket i Norrlands kustland förblir i huvudsak intakt. Ett i huvudsak intakt jordbruk förutsätter att utboägandet hålls tillbaka. Inom norra Sverige finns redan i dag ett omfattande utboägande, mycket beroende på den stora utflyttning som har skett genom strukturomvandlingen inom jord- och skogsbruk.
Det finns även utboförhållande inom kommmuner på grund av att många kommuner har stor areell utbredning. Mellan Gunnarn och Strimasund i Storumans kommun är det 25 mils resväg. Församlingen är här en bättre administrativ enhet att arbeta utifrån. En områdesindelning som grundas på församlingar motverkar också att kapitalstarka fysiska personer bygger upp bolagsliknande markinnehav.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det livsmedelspolitiska beslutet bör vara utgångspunkten för jordförvärvslagens avgränsning av glesbygdsområde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om församlingarna som grund för områdesindelningen.
Stockholm den 15 april 1991 Eivor Husing (s)