I propositionen 1990/91:155 föreslår regeringen avsevärda begränsningar av reglerna om förvärv av jordbruksfastighet, så att det med undantag av fastigheter belägna i vad som betraktas som glesbygd eller omarronderingsområden blir fritt för fysiska personer att förvärva jordbruksfastigheter.
Alltsedan den första jordförvärvslagen -- bortsett från bolagsförbudslagen -- tillkom på 1940-talet har reglerna för rätten att förvärva jordbruksfastigheter anpassats efter de aktuella jordbrukspolitiska strävandena. Samtidigt torde även synpunkter på hur långt man i vårt rättssamhälle kan beskära människors frihet att förvärva och överlåta fastigheter ha haft någon inverkan på i hur hög grad de jordbrukspolitiska målen och strävandena fått bestämma inriktningen för restriktionerna vid förvärv.
Vikten av att jordförvärvslagen blir ett regionalpolitiskt instrument betonas främst genom införande av bosättningsplikt för köpare av jordbruksfastighet i glesbygd. Rationaliseringsbestämmelserna tas däremot bort.
1979 års jordförvärvslag präglades av strävan att bygga upp, enligt lantbruksnämndens bedömning, bärkraftiga familjejordbruk. Grannar fick ofta tillstånd före andra att köpa för att förstärka sin fastighet och prisprövningen -- lantbruksnämndens rätt att godkänna priset -- skulle förhindra priser över vad som ansågs vara avkastningsvärdet. Den dittillsvarande rätten för syskon och deras avkomlingar att förvärva utan tillstånd togs bort.
Mitt krav fr.o.m. 1982 om att verka för boende på landsbygden
Redan efter något år ställde jag mig -- och många andra -- frågan vilken landsbygd vi i framtiden skulle få om landsbygden endast skulle bestå av s.k. bärkraftiga enheter som steg för steg behövde allt mer mark för att ge full sysselsättning och tillräckliga inkomster för en familj. Allt för få skulle komma att bo på en sådan landsbygd, som till skillnad från vad som alltid tidigare gällt endast skulle bestå av heltidsjordbrukare.
I en motion (1981/82:1920) som jag väckte i januari 1982 tillsammans med fem partivänner tog vi upp dessa farhågor och anförde bl.a.:
Många människor önskar förvärva mindre jordbruksfastigheter men det är i de flesta fall mycket svårt att få förvärvstillstånd eftersom rationaliseringskravet ger anledning att sammanföra fastigheten med någon av grannfastigheterna eller övertas av lantbruksnämnden för framtida strukturrationalisering. Bortsett från dem som är barn till ägare av mindre jordbruk blir det på sikt synnerligen få som kommer att inneha sådana. Hur kommer då svensk landsbygd att se ut sedan rationaliseringspolitiken hunnit genomföras? Det kommer med den tekniska utvecklingen förmodligen att vara möjligt -- och även fordras -- för en familjs fulla sysselsättning att ha allt större enheter. Det blir allt glesare mellan gårdarna och den jordbrukande befolkningen för liten för att kunna ge underlag för service och förutsättningar för trivsel. För att få eller bevara en levande landsbygd behövs även de mindre jordbruk, där innehavaren kombinerar verksamheten med annan verksamhet i bygden eller pendlar till annan ort.
Motionen utmynnade i kravet att jordförvärvslagen skulle ändras så att det gavs reella möjligheter att även få förvärva, inneha, bruka och bebo jordbruksfastigheter, som lantbruksnämnderna ej bedömde som utvecklingsbara.
Motionen avslogs. Jag var väl för tidigt ute.
I januari 1983 återkom jag med en motsvarande motion (1982/83:1998) och framhöll i denna bl.a.:
Landsbygds- och jordbrukspolitiken måste ta vara på landbygdens möjligheter till utkomst och boende för både heltidsjordbrukare och deltids-, kombinations- och fritidsjordbrukare samt villaägare m.fl. Det ger bygderna befolkningsunderlag och en variation av yrken och inriktning hos de boende vilket ökar förutsättningarna för ett socialt väl fungerande liv, gemenskap, underlag för skolor, affärer och kommunikationer samt möjligheter för de landsbygdsboende att få del av kulturutbudet.
Även denna motion avslogs. Tiden var alltså ännu inte mogen för en anpassning av jordförvärvslagen till de strävanden som så många människor hade -- och har -- att få förvärva ett mindre jordbruk.
Först 1987 ändrades jordförvärvslagen och ändringarna gick åtminstone delvis i den riktning jag årligen begärt sedan 1982.
Huvuddelen av landsbygden bör räknas som glesbygd
Det är enligt de strävanden som jag haft värdefullt att jordförvärvslagen nu föreslås verka för levande bygder och att boendet och inte rationaliseringssträvandena skall gynnas. Men eftersom denna prövning -- förutom omarronderingsområden -- endast skall gälla glesbygd, varmed enligt 1 § avses ''stora sammanhängande områden med gles bebyggelse och långa avstånd till sysselsättning eller service -- -- --'', torde det inte bli särskilt stor andel av jordbruksfastigheterna som den skall tillämpas på. Enligt specialmotiveringen till nämnda paragraf är det främst Norrlands inland och vissa andra ganska begränsade områden.
Med hänsyn till vikten av att främja boendet på landsbygden över huvud taget borde med glesbygd, enligt min mening, avses alla icke tätortsnära områden. Man bör dessutom vad gäller tätorter bortse från de små tätorter som huvudsakligen endast är servicecentra för omgivande landsbygd. Genom en sådan utvidgning av begreppet glesbygd i förhållande till propositionen skulle möjligheterna att genom jordförvärvslagen prioritera ett boende som skulle ge levande bygder bli betydligt större. Samtidigt skulle möjligheterna att förvärva jordbruksfastigheter i främst kapitalplaceringssyfte begränsas jämfört med propositionens förslag.
Vad jag här anfört om vidgning av begreppet glesbygd i förhållande till propositionens förslag till utformning av 1 § bör leda till att riksdagen dels ändrar nämnda pragraf så att den uppfyller nämnda syfte, dels gör erforderliga motiveringar till paragrafen.
Jag förutsätter att jordbruksutskottet utarbetar erforderlig lagtext.
Återge syskon m.fl. rätt att förvärva
Sedan 1979 är det -- förutom stat och kommun -- endast make och barn samt barns avkomlingar som har rätt att förvärva jordbruksfastighet utan lantbruksnämndens tillstånd. Tidigare lag gav även syskon och deras avkomlingar denna rätt. Även den ändringen 1979 får ses som ett exempel på hur rationaliseringssträvandena prioriterades framför andra hänsyn.
Resultatet av att syskon och syskonbarn förlorade förvärvsrätten har lett till att fastigheter i stor utsträckning överlåtits till mer än ett av barnen för att garantera att inte fastigheten övergår till utomstående vid nästa ägarskifte. Det är en helt naturlig åtgärd. Om bara ett syskon övertar en gård och han eller hon på grund av exempelvis sjukdom, familjeförhållanden, byte av arbetsplats eller annan svårighet att inneha fastigheten vill överlåta den till sitt syskon eller syskonbarn finns sedan 1979 ingen garanti för att lantbruksnämnden tillåter detta. Den kan ju anse fastigheten icke bärkraftig eller icke utvecklingsbar.
Av många skäl bör vi nu vad gäller släktingars förvärvsrätt återgå till vad som gällde före 1979 och dessutom lämpligen anpassa reglerna till kommunalskattelagens tillämpning av reglerna för fåmansbolag, och alltså även gälla föräldrar, far- och morföräldrar samt delägare i dödsbo.
Ett skäl för återgång till tidigare principer är att i princip bör den som är så närstående att han eller hon kan ha arvsrätt även -- utan samhällets inblandning -- ha förvärvsrätt.
Ett annat skäl att för barnlösa är syskon och syskonbarn de mest närstående. De bör verkligen ha rätt att utan samhällets inblandning få överta och fortsätta att inneha fastigheten efter sin farbror, faster, morbror eller moster.
Ett tredje skäl är att när nu jordförvärvslagstiftningen liberaliseras i så hög grad är det omöjligt att försvara att jordbrukspolitiska strävanden skall få gå före hävdvunna familjerättsliga och arvsrättsliga principer. Det man eventuellt kan ärva bör man alltså ha oinskränkt rätt att förvärva även om det är en jordbruksfastighet.
Med den utvidgning jämfört med propositionen av begreppet glesbygd som jag föreslagit ovan ser jag det som närmast självklart att släktingar skall återfå förvärvsrätten. Jämfört med regeringens förslag leder mina förslag till att avsevärt fler förvärv prövas trots att jag vill undanta syskon m.fl. från krav på förvärvstillstånd.
Försvarare av gällande regler kanske vill göra gällande att lantbruksnämnderna i de allra flesta fall gett syskon och syskonbarn förvärvstillstånd. Men detta är inget adekvat försvar för reglerna. Det väsentliga är om dessa släktingar har en rätt eller inte. Om det är så att de i de flesta fall fått tillstånd kan det hellre anföras som skäl för slopande av regeln än för dess bibehållande.
Riksdagen bör, enligt min mening, besluta att ändra jordförvärvslagens 3 § 5 så att rätt att förvärva utan tillstånd skall -- förutom make och avkomling -- även gälla förälder, far- och morförälder, syskon, syskons make, syskons avkomling eller dödsbo, vari förvärvaren eller någon av nämnda personer är delägare, alltså motsvarande kommunalskattelagens regler om fåmansbolag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar utvidga begreppet glesbygd i förhållande till förslaget i propositionen enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen beslutar att jordförvärvslagen icke skall gälla -- förutom make eller avkomling -- förälder, far- och morförälder, syskon, syskons make, syskons avkomling eller dödsbo vari förvärvaren eller någon av nämnda personer är delägare.
Stockholm den 15 april 1991 Martin Olsson (c)