Jordförvärvslagen har aldrig haft något berättigande vad gäller fysiska personer. Den utgör ett krångligt ingrepp i marknadsekonomin. Den har utökat byråkratin till stora kostnader för oss skattebetalare. Den har hindrat friskt kapital att nå ut på landsbygden. Den har hindrat människor att bosätta sig på landsbygd och det som kallas glesbygd.
Jordförvärvslagen har, vad gäller fysiska personer, varit ineffektiv. Det konstaterar utredaren, professor Sören Wibe, som regeringen tillkallade den 23 februari 1989 och nu citerar i propositionen 1990/91:155.
Avfolkar glesbygden
Vi skall här återge propositionen, sidorna 16 och 17:
Enligt utredningen finns det anledning att anta att lagen i väsentliga delar verkat i en riktning som gått rakt emot dess uttalade syften. Lagstiftningen har bidragit till att utveckla ett storskaligt men inte med nödvändighet mer rationellt jord- och skogsbruk, den avfolkar snarare än befolkar glesbygden, den motverkar inte spekulation i lantbruksegendomar och den skiljer troligen ägandet från brukandet av marken.
Som exempel kan nämnas att utredningen anser att lagen genom att förhindra köp av ''outsiders'' och genom att pressa fastighetspriserna medfört att en stor del av fastigheterna har stannat som släktegendom. Till stor del har släkten inte velat bruka jorden. Eftersom man inte heller har velat sälja den har man arrenderat ut jorden till någon jordbrukare i närheten. På det sättet har lagen aktivt bidragit till att slå in en kil mellan brukande och ägande av den svenska åkerjorden.
Så långt propositionen. I den berättas också hur dyrt det är att hantera jordförvärvslagen. Ca 30 procent av alla överlåtelser prövas. Budgetåret 1989/90 blev det knappt 6 500 ärenden. Enbart lantbruksnämndernas handläggning av dessa ärenden krävde en arbetsinsats som uppskattningsvis motsvarar 64 årsarbetskrafter. Till detta skall läggas det arbete som utförs av lantbruksstyrelsen och inom regeringskansliet i överklagande ärenden. Det är således omfattande resurser som hittills har tagits i anspråk för den prövning som för närvarande sker.
Löftesbrott
Naturligtvis bör jordförvärvslagen avskaffas vad gäller fysiska personer. Och det utlovade regeringen i den kända skrivelsen 1990/91:50 till riksdagen. Men -- när nu propositionen ligger på riksdagens bord visar det sig att regeringen inte når mer än halvvägs. Löftesbrottet är uppenbart. Och något godtagbart skäl till detta finns inte angivet i propositionen.
Vi motionärer konstaterar att dagens svenska jordbrukspolitik syftar till att få bort så mycket åkermark som möjligt ur livsmedelsproduktionen. Även animaliesidan skall minskas ytterligare. Ändå vill regeringen fortsätta att styra och ställa med jordbruksfastigheter, bl.a. för att skapa större enheter.
Självfallet bör riksdagen säga nej till en sådan paradox. Vi motionärer godtar att juridiska personers, statens, kommuners och fonders förvärv prövas. Detta för att enskilda personer och familjer först och främst skall komma i fråga för ägande av jord- och skogsbruk. Vi ser familjejordbruket som den bästa företagsformen. Och det är ägarna själva som skall avgöra om de vill satsa på deltid eller kombinationer av något slag.
Gör något meningsfullt!
Vi har inget emot att lantbruksnämnderna eller motsvarande institution ägnar sig åt rådgivning för jordbruket. Stor villrådighet präglar omställningsprogrammet från spannmål till energigrödor. Duktiga tjänstemän som sysslat med förvärvsprövning kan övergå till meningsfull sysselsättning inom rådgivningsverksamheten.
Sammanfattningsvis konstaterar vi att såväl verkligheten som professor Sören Wibes utredning visat att all förvärvsprövning för fysiska personer måste bort.
Vi motionärer avvisar regeringens förslag om fortsatt prövning i vissa fall och i glesbygder. Skona glesbygden från förvärvsbyråkratin! Släpp marknaden loss för kapital och utveckling på all landsbygd -- även den glesaste!
Det torde ankomma på berört utskott att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar ändra jordförvärvslagen så att endast juridiska personers och offentliga organs förvärv skall prövas i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 15 april 1991 Göthe Knutson (m) Gullan Lindblad (m)