I propositionen föreslås ett flertal förändringar i rennäringslagen. Förslagen grundar sig på delar av samerättsutredningens förslag.
Vissa oklarheter i propositionen måste klarläggas. Det gäller bland annat förslaget i 3 § där begreppen åretruntmarkerna och vinterbetesmarkerna förs in i lagtexten. Detta kan tolkas så att renskötsel är tillåten där året runt på all statens mark inom hela landskapet Lappland. Denna tolkning kan missförstås. Statens mark nedanför odlingsgränsen ligger inte samlad i ett område. Inom Lycksele kommun, som totalt omfattar cirka 5 600 km2, utgör statens mark cirka 30 %. Övrig mark ägs av enskilda eller bolag. Statens mark och övrig mark ligger väl blandad. Detta innebär rent praktiskt att det blir besvärligt att bedriva renskötsel med kravet att renarna enbart skall befinna sig på statens mark. Av denna anledning är det viktigt att detta klarläggs och att nuvarande gränser gäller. Saknas sådana klara gränser kan det orsaka konflikter mellan samerna och andra befolkningsgrupper. Rennäringslagen måste skrivas så att det klart framgår att renskötsel är tillåten hela året i Västerbottens läns lappmarker dels ovanför odlingsgränsen, dels nedanför denna gräns på de områden där skogsrenskötsel av ålder bedrivs under våren, sommaren eller hösten (Malå sameby). Detta bör ges regeringen tillkänna.
Förslagen i propositionen har förkastats av Samernas Nationalråd. Främst är det avsaknaden av en genomarbetad och mera allmängiltig förändring som efterlyses. De förslag som framläggs berör inte hela gruppen av samer.
Kritiken omfattar även bristen på helhetssyn av samernas situation. De kulturarbetande samernas rättigheter har inte beaktats liksom övriga icke renskötande samers situation. Man saknar förslag om ett sameting som utredningen föreslagit och som finns i våra nordiska grannländer. Sedan saknar man starkare satsningar på den samiska kulturen som inte enbart sammanfaller med renskötsel utan även finns representerad i sameslöjd och andra till samerna anknutna traditioner.
Jägarnas Riksförbund -- Landsbygdens Jägare har i en skrivelse tagit upp jaktens betydelse för stora befolkningsgrupper. Efterfrågan på jakttillfällen är betydligt större än tillgången av upplåtelselediga jaktområden. Renskötselområdena omfattar en stor del av landets jaktbara areal, men utnyttjas inte fullt ut. Utan olägenheter för någon skulle många nya och värdefulla jaktillfällen kunna tillskapas i dessa områden. Även en bättre ekonomisk avkastning skulle erhållas av dessa lågproduktiva områden. Genom en sådan öppning tillskapas nya arbetstillfällen för lokalbefolkningen där även samer utanför samebyarna ingår. I allt större utsträckning utgör kombinationssysselsättningarna en möjlighet att erhålla en inkomst som gör det möjligt att fortsätta att bo i dessa områden. Genom en utvidgning av jakträtten, som delvis också diskuteras i propositionen, skapas förutsättningar att förhindra de meningsskiljaktigheter som gjort sig gällande under de senaste årens jaktdebatter i området. Inom vissa områden har samebyarna tillsammans med andra intressenter lyckats skapa goda förutsättningar för ett ökat utnyttjande av jaktmarkerna för småviltsjakt.
Regeringen bör återkomma med ett förslag som utvidgar jaktmöjligheterna i samråd med samebyarna i renbetesland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå proposition 1990/91:4 såvitt avser lag om ändring av rennäringslagen m.m.,
Vid avslag av yrkande 1 hemställs
2. att riksdagen beslutar att inrätta ett sameting enligt det i samerättsutredningen framlagda förslaget,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om renskötselns gränser i Västerbottens lappmark,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvidgad jakträtt i renbeteslandet.
Stockholm den 17 oktober 1990 Karin Israelsson (c)