Den 9 juni 1990 beslutade riksdagen om en ny jordbrukspolitik. Grunddragen i den nya politiken är marknadsanpassning och avreglering.
Dock skulle jordbruket i de sju skogslänen i princip undantas från den produktionsanpassning som följer den livsmedelspolitiska reformen. Prisstödet till norra Sverige skulle ses över för att upprätthålla lönsamheten. Jordbruksministern har även angivit att lönsamheten för jordbruket i norra Sverige ej skall tillåtas försämras i någon nämnvärd grad.
Jordbruket i norra Sverige har en särskild regionalpolitisk betydelse som grundar sig på mångfald av värden som näringen och dess verksamhet förknippas med. Jordbruket bidrar, förutom den grundläggande produktionen av livsmedel, till att upprätthålla sysselsättning, befolkning och samhällsstruktur i dessa delar av landet. Jordbruket är betydelsefullt för livsmedelsberedskapen och har därutöver en viktig roll för att bevara landskapsbilden och de kulturella värden som hör samman därmed.
Av det tidigare relaterade riksdagsbeslutet framgår att den samlade satsning som föreslagits för norra Sverige skulle få till följd att näringens lönsamhet höjs och att dess utövare finner arbetsro.
Jordbruksnämnden har på regeringens uppdrag utrett hur prisstödet till jordbruket i norra Sverige tekniskt skall vara utformat för att det skall vara möjligt att bevara ett livskraftigt jordbruk i dessa delar av landet. Efter jordbruksnämndens redovisning har således regeringen upprättat sin proposition.
Propositionen föreslår dock inga förändringar när det gäller justeringar av stödområdesgränser eller uppflyttning av orter till förmånligare område. Höjningen föreslås i genomsnitt bli 12 procent. Detta är dock inte tillräckligt för att leva upp till det riksdagsbeslut som ligger till grund för denna proposition.
För att ta några exempel så har mjölkpriset sjunkit med ca 40 öre/l sedan 1 juli 1989. Under samma tid har även produktionskostnaderna stigit motsvarande 30 öre/l. Således en kraftig lönsamhetsförsämring. Förslaget till stöd för 1991/92 är t.ex. i stödområde 3 65 öre/kg. Tidigare stöd var 44,8 öre. Detta innebär en höjning med 20 öre/kg. I detta stöd skall samtidigt inräknas tidigare djurbidrag och extra utjämningsbidrag. Nettohöjningen blir därmed endast ca 10 öre/kg. Detta skall då jämföras med den försämring av mjölkpriset på sammantaget ca 70 öre som har skett. Detta kan inte uppfattas som en försämring av mindre omfattning.
I den nu aktuella propositionen anför jordbruksministern:
Enligt min uppfattning bör täckningsgraden användas som lönsamhetsmått även framöver. Den koppling som för närvarande finns till lönsamheten i det mellansvenska jordbruket bör emellertid släppas. I stället bör utgångspunkten vara att täckningsgraden i det norrländska jordbruket inte bör sjunka nämnvärt från nivån vid avregleringens början.
Regeringen ändrar därmed utgångspunkt att jämföra lönsamheten med. Man vill ha nivån vid avregleringens början, d.v.s. 1 juli 1991. Vi anser i stället att utgångspunkten skall vara den nivå som gällde 1989/90, vilken tidpunkt riksdagsbeslutet i juni 1990 utgår ifrån.
Höjningens storlek
Vi menar därför att prisstödet på mjölk och kött måste bli av den storleksordningen att riksdagsbeslutet från juni 1990 kan efterlevas.
Vid den tidpunkten var kostnadstäckningsgraden i förhållande till referensområdet ca 57 procent. Nu är samma täckningsgrad nere i 47 procent. Lönsamheten har således kraftigt försämrats. Regeringsförslaget ger således inte på långt när den lönsamhet som riksdagsbeslutet från juni 1990 avsåg. Vi föreslår därför att riksdagen höjer stödet till den nivå som avsågs med riksdagsbeslutet i juni 1990. Detta är nödvändigt om vi skall kunna ha kvar jordbruket i denna del av landet.
Stöd till industrin
De föreslagna förändringarna i stödet till industrin innebär en klar försämring. T.ex. skulle slakteriet i Kil förlora ca 1 milj.kr. genom att stöd ej längre skall utgå till all slakt som sker i Kil. Det industristöd som blir kvar kommer inte, enligt uppgifter från företagsledningen, att täcka de merkostnader som Kilsslakteriet har jämfört med Scan Västs övriga slakterier. Vi ifrågasätter därför om inte 76 miljoner bör räcka även med oförändrade villkor.
Stödområdesindelning
När det sedan gäller själva stödområdesindelningen hade det varit nödvändigt med en uppflyttning av många kommuner för att få ett rättvisare stöd. Vi kommer dock för närvarande endast att yrka på uppflyttning av några kommuner, nämligen Sunne, Munkfors, Filipstad, Forshaga, Kil samt Älvsbacka och Nyeds församlingar i Karlstads kommun skall flyttas upp ifrån nuvarande område 4 till område 3. Detta är en justering som även Jordbruksnämnden föreslagit och som är mycket välmotiverad med tanke på den stora betydelse som jordbruket har i detta område.
Skulle inte denna justering vinna bifall, vill vi åtminstone flytta upp Sunne kommun till stödområde 3. Anledningen härtill är att denna kommun f.n. ligger i stödområde 4. Det är från detta område ett mycket kort avstånd till gränsen mot Torsby kommun, som ligger i stödområde 2. Därmed blir det en mycket stor skillnad i stöd mellan de två kommunerna. Det vore därför rimligt om Sunne kommun flyttades upp till stödområde 3.
Avbytartjänsten
Under de senaste åren har ersättningen för avbytartjänsten stigit med uppåt 40 procent. Detta har lett till att många inte längre har råd att anlita avbytare, vilket i sin tur har lett till uppsägningar av personal. Detta trots att bönderna är i stort behov av avbytare för att kunna erhålla viss ledighet. Vi menar därför att det vore rimligt med viss hjälp så att bönderna även fortsättningsvis kunde ha råd till att anlita avbytare.
Potatisodlingen
Vi vill även beröra stöd till potatisodling som förekommer inom stödområdet. Detta är en näring som är av stor betydelse både i Klarälvsdalen och delar av Fryksdalen. Lönsamheten är även här alltför svag. Vi finner inga rimliga motiveringar för att dessa odlare inte skall erhålla stöd. Vi anser därför att stöd skall utgå inom stödområdena 2 och 3.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar höja stödet till jordbruket i norra Sverige så att det når upp till den nivå som var avsikten i riksdagsbeslutet från juni 1990
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till industrin
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om justering av stödområdena
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ytterligare resurser för avbytare
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till potatisodlingen.
Stockholm den 14 mars 1991 Kjell Ericsson (c) Gullan Lindblad (m) Göthe Knutson (m) Jan Hyttring (c) Isa Halvarsson (fp)