Om avfall, kemikalier och varor
I vårt konsumtionssamhälle har problemet med avfallsberg blivit ett allt allvarligare miljöproblem. Produktionen av avfall innebär ett enormt resursslöseri både när det gäller energianvändning och förbrukning av naturresurser. En stor del av avfallet är dessutom farligt för miljö och hälsa. Stora delar av det miljöfarliga avfallet har vi ingen kontroll på överhuvudtaget. Industrins kemiska produkter och varor står för en allt större del av miljöförstöringen. De väldiga volymerna som ska tas om hand vid deponering är ett annat problem.
I den här motionen presenterar vi en del av våra förslag när det gäller att komma åt de miljöproblem som avfall, varor och produkter skapar. Andra motioner som innehåller viktiga förslag är: motionen om ''miljöfarliga kemikalier'' (1990/91:Jo710), ''utveckla ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken'' (1990/91:Sk719), ''budgetförslag på miljöområdet'', ''GATT'' (1990/91: N296), ''ett grönt skattesystem'' (1990/91:Sk627) och ''förslag till avfalls- och återvinningslag''.
Kommentarer till propositionen
Regeringen betonar att industrins varor och produkter utgör en allt mer dominerande del av miljöproblemen. Det ligger därför nära till hands att propositionen skulle kunna innehålla många förslag just när det gäller att få ned avfallsmängderna och bli av med farliga kemikalier. Men det är inte så. Regeringen har t.o.m. gått ifrån många av de förslag som fanns med i underlaget till propositionen, t .ex. miljöavgiftsutredningen.
Miljöavgiftsutredningens sista del handlar framför allt om förslag till ekonomiska styrmedel när det gäller miljö- och hälsofarliga varor och produkter. Men nästan inga av utredningens förslag finns med i propositionen! Exempel på förslag som fanns med som underlag för regeringens arbete med propositionen och som har frångåtts är skatter/avgifter på: träskyddsmedel, kadmium, klorerade lösningsmedel, sopor och dryckesförpackningar.
I propositionen saknas förståelsen för hur viktigt det är att etablera ett så cirkulärt system av produktion och konsumtion som möjligt. Några förslag som skulle kunna minska avfallsmängderna på ett märkbart sätt saknas därför.
När det gäller kemikaliefrågorna är regeringen anmärkningsvärt avvaktande. Regeringens linje är att internationella beslut ska inväntas istället för att driva på den internationella utvecklingen genom att fatta längre gående beslut i Sverige. Det gäller t.ex. avvecklingen av användningen av klorerade lösningsmedel.
I vår partimotion om ''miljöfarliga kemikalier'' (1990/91:Jo710) presenterade vi många förslag som vi med något undantag saknar i propositionen och som hade behövts för att komma åt problemen med den väldiga kemikalieanvändningen i samhället. Det gäller t.ex. förslag om mer befogenheter för kommunerna så att de får möjlighet att bättre ta ansvar för kemikaliefrågorna, att införa den omvända bevisbördan i lagen om kemiska produkters lagtext och om att göra lagen om kemiska produkter tillämplig även på varor.
Minska avfallsmängderna!
I avfallspropositionen från januari 1990 saknades strategier för att få ned avfallsmängderna. Miljöpropositionen har inte förbättrats i det avseendet. Fortfarande saknas förslag till en nationell plan för att minska produktionen av avfall. Inte heller kravet på de avfallsplaner som kommunerna ska upprätta har skärpts så att krav på avfallsreduktion har införts. Kommunerna har inte heller fått sådana befogenheter att de effektivt kan minska avfallsmängderna i kommunerna.
Genom att det inte finns några krav på kommunerna att verkligen använda avfallsplanerna som instrument för att minska avfallsmängderna och eftersom de dessutom inte fått tillräckligt mycket makt för att göra detta, riskerar kravet att göra avfallsplaner att bli lika tandlöst som lagen om kommunal energiplanering där inga krav ställs på att kommunerna verkligen ska minska energianvändningen. Riksdagen bör besluta att målsättningen ska vara att produktionen av avfall ska halveras på tio år och att naturvårdsverket bör få i uppdrag att arbeta fram en konkret handlingsplan för att klara den målsättningen.
Det miljöfarliga avfallet är ett betydligt värre problem än de problem som det övriga avfallet orsakar beträffande resursslöseri och besvärliga volymer att hantera. Kunskapen om hur mycket miljöfarligt avfall som finns i landet är dålig. Mängderna miljöfarligt avfall att omhänderta beräknas dessutom öka de närmaste åren. Vi menar att utvecklingen måste brytas snabbt. Naturvårdsverket bör ges i uppdrag att utarbeta ett konkret förslag med åtgärder för att minska produktionen av miljöfarligt avfall med 80% under en tioårsperiod.
I vår partimotion med förslag till avfalls- och återvinningslag visar vi hur man med lagstiftning som styrmedel kan komma åt en del av problemen med avfallshanteringen framför allt genom att angripa problemen redan vid källan.
Ställ krav på producenterna!
De som tillverkar varor måste ta ett större ansvar för vad som händer med varorna under hela deras livscykel. Ansvaret kan inte inskränkas till endast tillverkningen, även de miljöproblem de orsakar under t.ex. användning och avfallshantering måste minimeras genom att välja rätt material och metoder. Vid tillståndsprövning av industrier som tillverkar varor måste hänsyn tas till hela livscykeln. Vi föreslår att krav ställs på tillverkarna att upprätta livscykelspecifikationer för de varor och produkter de tillverkar. I dessa ska redovisas vilka miljöeffekter varan orsakar under sin livscykel och i vilken utsträckning den kan återanvändas eller återvinnas. Livscykelspecifikationen ska utgöra ett underlag för att ställa krav på varuproduktionen.
De som bedriver tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet där material hanteras ska åläggas att upprätta materialbalanser varje år. I materialbalanserna ska redovisas vad som köps in till företaget, vilka mängder av olika ämnen och vad som släpps ut till luft, vatten eller genom fabriksportarna. En bättre kontroll över materialflödena kommer att göra det lättare att komma åt miljöproblemen. Materialbalanserna kan också användas för att ställa krav på reduktion av de avfallsmängder som produceras.
Varor och produkter bör miljövarudeklareras för att underlätta för användare att välja rätt produkter och för att informera om hur varorna bör hanteras. I en miljövarudeklaration kan t.ex. ingå information om energiåtgång vid tillverkningen, vad varan innehåller, hur den ska hanteras och hur avfallshanteringen är tänkt att fungera.
Inför avgift på sopor!
Miljöavgiftsutredningen (SOU 1990:89) föreslog en avgift på osorterade sopor på 50 kr/ton för avfall som deponeras och på 25 kr/ton för avfall som går till förbränning. Regeringen går ifrån förslaget och föreslår inga avgifter alls. Däremot föreslås att diffentiering av soptaxorna ska tillåtas vilket givetvis är bra.
Regeringen skriver att en förutsättning för att en avgift på avfall ska få effekt är att det finns möjlighet att ta om hand sorterade fraktioner för materialåtervinning. Men syftet med avgifterna är ju att det ska bli relativt sett dyrare att inte ta till vara råvarorna i soporna och välja deponering och sopförbränning. Avgifterna kan därför leda till en snabbare utveckling av marknaden för att återvinna råvarorna i avfallet. I vår motion ''utveckla ekonomiska styrmedel på miljöområdet'' (1990/91:Sk617) har vi föreslagit en avgift på 200 kr/ton på osorterade sopor som går till deponering och 160 kr/ton på de sopor som förbränns. Orsaken till att avgiften är lägre på de sopor som går till förbränning är att en deponeringsavgift sedan läggs på askan.
Underlätta och ställ krav på källsortering!
Källsortering av sopor både i hushållen och i företagen kan minska både resursslöseri och miljöproblem. Med långtgående källsortering, krav på att ta hänsyn till avfallshanteringen redan i produktionen och kompostering eller biogasframställning av den organiska fraktionen minskar avfallsmängderna mycket kraftigt och sopförbränning blir obehövlig. De organiska resterna kan sedan återföras till jordbruket.
Regeringens målsättning är att källsortering ska införas i kommunerna. Men inga krav på kommunerna finns med i renhållningslagen och det sägs ingenting om vad som avses med källsortering. Kan det t.ex. räcka med utsortering av tidningar och miljöfarliga batterier för att det ska vara godtagbar källsortering? Vi menar att mer preciserade krav måste ställas på kommunerna så att långtgående källsortering är genomförd i kommunerna senast den 1 januari 1993 och så att avfallet sorteras ut i många fraktioner och det organiska materialet tas om hand i kompostering eller biogasframställning.
Vi föreslår också att sopförbränningen ska vara helt avvecklad senast den 1 januari 1994. Sopförbränning är miljöfarlig och nya gifter som inte finns i avfallet kan bildas vid förbränningen. Rökgasrening minskar utsläppen till luft kraftigt, men de miljöfarliga ämnena finns kvar i kondensatet som måste deponeras tillsammans med askan. När vi talar om sopförbränning menar vi givetvis förbränning av avfall som inte är kraftigt sorterat och inte t.ex. förbränning av överblivet virke från byggen. Den typen av förbränning och liknande betraktar vi förstås som användning av biobränslen och inte som sopförbränning.
Källsortering i hemmen kan försvåras av utrymmesbrist och andra praktiska skäl. Vi anser att byggnormen ska ses över så att krav finns om att källsortering ska underlättas.
Pant och skatt på förpackningar
En stor del av hushållssoporna är förpackningar av olika slag. Användningen av retursystem för förpackningar bör utökas kraftigt. Idag finns retursystem för förpackningar nästan enbart när det gäller drycker. Retursystem för andra glasförpackningar än flaskor för drycker skulle kunna utvecklas och fungera på liknande sätt t.ex. genom att införa standardiserade system för glasburkar. Panter är givetvis nödvändiga för att få retursystem att fungera. Förpackningsutredningen bör få i uppdrag att utforma förslag till hur användningen av returförpackningar kraftigt kan utökas.
Förpackningsutredningen (SOU 1990/91:85) lämnade i oktober ett delbetänkande om skatt på dryckesförpackningar. Utredningen har föreslagit att en skatt på dryckesförpackningar ska differentieras efter förpackningens storlek. Vi anser däremot att det ur resurshushållningssynpunkt är bättre att ha samma skatt på förpackningar av olika storlek eftersom detta kommer att gynna större förpackningar. Vårt förslag till skatt på förpackningar av plast och metall finns i vår skattemotion (1990/91:Sk627). I skattemotionen har vi föreslagit en skatt på 1.20 kr/förpackning.
Förpackningsutredningen föreslår också skatt på engångsförpackningar av papp. Vi delar utredningens uppfattning att skatt på pappförpackningar bör införas för att stimulera till bättre hushållning. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag till skatt på pappförpackningar som kan införas den 1 juli 1993. Mjölkkartongerna utgör en relativt stor del av hushållssoporna volymmässigt. För att stimulera införande av försäljning av mjölk i returglas eller i återfyllningsbara flaskor som man diskar hemma föreslår vi att en skatt på mjölkförpackningar med 30 öre/kartong införs från den 1 juli 1992.
Plaster
Det är svårt att klara materialåtervinning av plaster eftersom det finns så många olika plaster och dessutom många varor innehåller flera plastsorter. Det är också svårt att se skillnad på olika sorters plast och därför svårt att åstadkomma en väl fungerande källsortering. Det finns inte heller många fungerande retursystem för plaster. Plastindustrin använder också en mängd olika hälso- och miljöfarliga kemikalier, t.ex. lösningsmedel.
Det är därför viktigt att begränsa plastanvändningen till plaster som vid tillverkning och annan hantering orsakar så lite miljöproblem som möjligt. Ur resurshushållningssynpunkt är det viktigt med en fungerande materialåtervinning av plaster. I vårt förslag till statsbudget på miljöområdet har vi föreslagit ett anslag till naturvårdsverket för att begränsa plastanvändningen till miljöanpassade sorter och öka materialåtervinningen. Krav på att varor av plast bör märkas med plastsort bör också ställas för att underlätta källsortering av plaster.
Regeringens förslag till avveckling av förpackningar av PVC inskränker sig till de förpackningar som tillverkas i Sverige. Men 30% av PVC-förpackningarna importeras. Enligt substitutionsprincipen i lagen om kemiska produkter ska inte produkter som kan bytas ut mot ett bättre alternativ för miljö och hälsa få tillverkas och importeras. Det är uppenbart att förpackningar inte behöver tillverkas av PVC. Det är också klart att lagen gäller lika för tillverkning i Sverige och import. All användning av PVC till förpackningar bör därför förbjudas. PVC finns också i hushållsartiklar, kontorsmaterial och leksaker. Även inom dessa områden finns alternativ och PVC ska därför inte få användas. Substitutionsprincipen måste tillämpas konsekvent på PVC-användningen.
Ozonnedbrytande ämnen
Inte förrän ozonlagret i stratosfären hade bildats blev det möjligt med liv på jorden. Nu håller ozonlagret på att brytas ned. Det pågår ett gigantiskt kemiskt experiment i stratosfären på grund av att industrin missbrukar kemikalier som vi inte är livsnödvändigt beroende av. Följderna av uttunningen av ozonskiktet kan bli ohyggliga. Kända ozonnedbrytare är olika klorfluorföreningar t.ex. CFC och HCFC. HCFC är en ''snällare'' ozonnedbrytare än CFC-n och accepteras därför oftast av olika länder. Detta är oacceptabelt eftersom HCFC ändå bryter ned ozonskiktet även om effekten är betydligt mindre. Alla gaser av den här typen måste förbjudas.
Montrealprotokollet, en internationell överenskommelse från 1987, följdes upp i juni -90. Där förordas en successiv avveckling av CFC, haloner och koltetraklorid till sekelskiftet. HCFC nämns knappt och 1,1,1-trikloretan föreslås avvecklas så sent som till år 2005. Protokollet har kritiserats hårt från miljörörelsen. Om man minskar användningen av ozonnedbrytarna enligt Montrealprotokollet, med en 50-procentig anslutning, så kommer ozonskiktet att fortsätta tunnas ut framåt 2100- talet för att sedan, i bästa fall, sakta tillfriskna.
Avvecklingen av ozonnedbrytande ämnen går alldeles för långsamt. På Nya Zeeland är läget idag så allvarligt att man ibland sänder ut speciella strålningsrapporter som varnar männskor för att vara ute.
Vi anser att de ozonnedbrytande ämnena måste avvecklas mycket snabbt och föreslår följande tidsplan:
* CFC 1/1 -92 * HCFC till kylskåp samt värmeväxlare 1/1 -94 * Övrig HCFC 1/1 -92 * 1,1,1-Trikloretan 1/1 -92 * Koltetraklorid 1/1 -92
Krav måste ställas på att ozonnedbrytande ämnen samt varor innehållande ozonnedbrytare ska omhändertas av kommunerna för återvinning/ destruktion senast den 1 januari 1992. Om inga lämpliga anläggningar finns tillgängliga ska ämnena/varorna lagras tills kapacitet är tillgänglig. Dessa krav kan lämpligen ställas genom en ändring i köldmediakungörelsen.
Om inte riksdagen fattar beslut om en snabb avveckling av HCFC-föreningarna i enlighet med vårt förslag bör regeringen återkomma till riksdagen med ett förslag till skatt på HCFC för att påskynda avvecklingen.
Inför skatt på träskyddsmedel!
Miljöavgiftsutredningen föreslog att en avgift på träskyddsmedel med krom eller arsenik skulle införas. Regeringen har gått ifrån det förslaget i propositionen. Vi anser att avgift på träskyddsmedel ska införas i enlighet med utredningens förslag. Vi föreslår att en avgift på träskyddsmedel med motsvarande 200 kr/kg arsenik och 100 kr/kg krom införs fr.o.m. den 1 januari 1992.
Minska användningen av kemiska bekämpningsmedel inom jordbruket!
Användningen av kemiska bekämpningsmedel i jordbruket bör minska kraftigt. Förutom att bekämpningsmedlen orsakar ekologiska skador vid användningen då flora och fauna utarmas, risker i arbetsmiljön och risk för giftrester i maten, innebär tillverkningen, transporterna och avfallshanteringen miljöproblem. Användningen av bekämpningsmedel kan dessutom minskas kraftigt eftersom jordbruket producerar ett överskott och en lägre avkastning per hektar kan kompenseras genom att fortsätta bruka den åkerareal som finns.
Vi menar att användningen bör minskas med 80% under en femårsperiod och att hänsyn inte bara ska tas till mängd aktiv substans utan också till behandlad areal. I motionen ''utveckla ekonomiska styrmedel på miljöområdet'' har vi föreslagit avgifter på kemiska bekämpningsmedel. Lantbruksstyrelsen har föreslagit att kantzoner på fem meter utmed halva omkretsen av åkrar på mer än 2 ha ska lämnas obehandlade för att minska bekämpningsmedlens utarmning av den biologiska mångfalden. Vi anser att förslaget ska genomföras och att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett lagförslag.
Kemikalielagstiftningen får inte kompromissas bort!
En allmän attityd i hela miljöpropositionen är att beslut på miljöområdet i andra länder hela tiden ska inväntas. Det gäller t.ex. avveckling av användningen av det mycket svårnedbrytbara ämnet trikloretan, användningen av HCFC, förbud mot fastmonterade miljöfarliga batterier m.fl. Riksdagen måste ställa krav på ett mer aktivt svenskt agerande på det här området. Sverige bör ta egna initiativ och skärpa kraven för hantering av kemiska ämnen och varor och inte invänta andra länders beslut.
Regeringen har beslutat att ge kemikalieinspektionen ett bemyndigande enligt 12:e paragrafen i lagen om kemiska produkter att förbjuda miljö- och hälsofarliga kemiska produkter. Men samtidigt sätter regeringen upp handelstekniska förbehåll för kemikalieinspektionens agerande. Kemikalieinspektionen ska alltså inte få utnyttja paragrafens möjligheter att bli av med farliga kemikalier fullt ut, vilket vi anser är helt felaktigt och kommer att kunna bromsa arbetet med att rensa ut farliga kemikalier från marknaden. Riksdagen bör tydliggöra att kemikalieinspektionens bemyndigande bör gälla fullt ut.
Importerade PVC-förpackningar får fortfarande säljas trots att de inte borde få säljas p.g.a. substitutionsprincipen. När det gäller att minska användningen av nonylfenoletoxylater försöker också regeringen låtsas som om substitutionsprincipen inte fanns och hänvisa till frivilliga åtgärder i företagen. Hur stämmer detta med regeringens skrivning i propositionens avsnitt om miljölagstiftningen där det sägs att substitutionsprincipen ska få större genomslagskraft i den framtida miljöbalken?
Vi anser att regeringen inte ska få kompromissa bort kemikalielagstiftningen i diskussioner med industrin eller med hänvisning till handelspolitiken.
Inför skatt på klorerade lösningsmedel!
Miljöavgiftsutredningen föreslog en skatt på diklormetan, tetrakloreten och trikloreten på 50 kr/kg. Regeringen har inte med förslaget i propositionen. Vi anser att användningen av klorerade lösningsmedel måste minska snabbt och att en avgift kan skynda på utvecklingen. Vi anser att riksdagen bör besluta om skatt på klorerade lösningsmedel i enlighet med miljöavgiftsutredningens förslag.
Användningen av klorerade lösningsmedel i konsumentprodukter bör förbjudas senast den 1 januari 1992. När det gäller övrig användning bör ett absolut slutdatum sättas till den 1 januari 1995, men större delen av användningen måste upphöra långt tidigare.
Kemikalieinspektionens 13-lista
Kemikalieinspektionen har upprättat den s.k. 13-listan med kemikalier eller grupper av kemikalier som är så farliga för miljö och hälsa att användningen måste upphöra. Men regeringen presenterar inga konkreta förslag till avvecklingsplaner för dessa ämnen, och tidtabeller för när användningen av olika kemikalier ska ha upphört saknas. De förslag till åtgärder som kemikalieinspektionen presenterat i begränsningsuppdraget måste skärpas och konkretiseras och absoluta tidsgränser för användning sättas. På 13-listan finns t.ex. ftalater, nonylfenoletoxylater, tennorganiska föreningar, kvicksilver och kadmium.
Försäljning av konsumentprodukter som innehåller organiska kemikalier som finns med på 13-listan bör förbjudas senast den 1 januari 1992 och all användning senast den 1 januari 1995. Användningen bör i stort sett ha upphört långt innan dess genom en konsekvent tillämpning av substitutionsprincipen.
Giftiga metaller
Det finns många giftiga metaller som sprids i naturen. Men de som utgör de allvarligaste problemen för miljö och hälsa är kvicksilver, kadmium och bly, eftersom spridningen i naturen av dessa är högst i förhållande till bakgrundshalterna.
Kadmiumanvändning för vissa ändamål förbjöds 1979. De användningsområden det gällde var i färger, till ytbehandling och som stabilisator. Förbudet omfattade då 75% av användningen. Men förbudet trädde inte i kraft utan sköts upp till 1982 eftersom det visade sig vara mer komplicerat än väntat att genomföra. Förbudet kom att följas av listor med olika undantag. Vi anser att avvecklingen av kadmium för dessa användningsområden måste påskyndas. All kadmiumanvändning inom dessa användningsområden ska vara förbjuden fr.o.m. den 1 juli 1992. Då har det gått tio år sedan förbudet trädde i kraft och funnits gott om tid att hitta ersättningsprodukter eller andra metoder.
Men det största problemet när det gäller kadmiumanvändningen i varor är användningen av Ni/Cd- batterier i t.ex. bärbara datorer, sladdlösa elvispar och rakapparater. Den användningen har på senare år ökat mycket kraftigt och inga åtgärder har satts in överhuvudtaget för att stoppa spridning av kadmium i naturen från dessa varor. Det finns inget pantsystem och det tillåts t.o.m. att batterierna sitter fastmonterade i apparaterna, vilket försvårar inlämnande. Många tänker inte på att t.ex. deras sladdlösa hushållsmaskiner innehåller miljöfarliga batterier. Regeringen föreslår en miljöavgift och en återlämningspremie, men anser att fastmonterade batterier ska tillåtas ända till 1994. Vi anser att pantsystem måste införas och att försäljning av varor som innehåller fastmonterade miljöfarliga batterier ska förbjudas fr.o.m. den 1 januari 1992.
När det gäller kadmiumspridning i jordbruket från fosforgödsel har vi med våra förslag i motionen ''utveckla ekonomiska styrmedel inom miljöområdet'' (1990/91:Sk627). Vi anser att fosforgödsel inte ska få innehålla mer än 30 g/ton P och att en miljöavgift på 50 kr/g Cd ska införas. I propositionen hänvisar regeringen bara till fortsatt utredning av miljöavgift på kadmium trots att miljöavgiftsutredningen redan har utrett frågan.
När det gäller kvicksilver lyfter regeringen fram förbud mot vissa varor, t.ex. febertermometrar, men går inte fram med några generella åtgärder mot samtliga varor. Här finns ytterligare ett exempel på att regeringen låtsas som om lagstiftningen på området inte gäller. Regeringen försöker nå en frivillig överenskommelse med bilbranschen om att upphöra med användning av kvicksilver i strömbrytare. Enligt substitutionsprincipen är bilbranschen skyldig att upphöra med kvicksilveranvändningen eftersom det går bra att tillverka kvicksilver utan strömbrytare. De varor och produkter som innehåller kvicksilver, kadmium och bly och som kan förbjudas med hänvisning till substitutionsprincipen bör förbjudas senast den 1 juli 1991.
Vi anser att samtliga varor som innehåller kadmium och kvicksilver och som inte kan förbjudas omedelbart med substitutionsprincipen ska beläggas med pant. Senast år 2000 ska all användning av kvicksilver, kadmium och bly ha upphört.
Användningen av amalgam som tandfyllningsmaterial, som innehåller kvicksilver innebär både risker för hälsa och miljö. Avvecklingen av användningen måste påskyndas och ha upphört senast den 1 juli 1994.
Tennorganiska båtbottenfärger är sedan -89 förbjudet att använda på båtar mindre än 25 meter. Användningen bör avvecklas för samtliga båtar och försäljning, import och användning bör inte vara tillåtet fr.o.m. den 1 juli 1992.
Men hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att målsättningen skall vara att minska produktionen av avfall med 50% inom en tioårsperiod,
2. att riksdagen begär att regeringen uppdrar åt naturvårdsverket att arbeta fram en konkret plan för reduktion av avfallsmängden med 50%,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att målsättningen skall vara att minska produktionen av miljöfarligt avfall med 80% på tio år,
4. att riksdagen begär att regeringen uppdrar åt naturvårdsverket att arbeta fram en konkret plan för att minska produktionen av miljöfarligt avfall med 80% på tio år,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att krav skall ställas på företag som tillverkar varor och produkter att upprätta livscykelspecifikationer,1]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att företag som bedriver verksamhet där miljöskyddslagen eller lagen om kemiska produkter är tillämplig skall upprätta materialbalanser,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att materialbalanser, som företagen upprättar, skall ligga till grund för krav på avfallsreduktion,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att krav på miljövarudeklaration skall ställas,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att långtgående, obligatorisk källsortering skall ha införts i kommunerna senast den 1 januari 1993,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att byggnormen skall ses över för att underlätta för långtgående källsortering,2]
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att sopförbränning i kommunerna skall vara avvecklad senast den 1 januari 1994,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att användningen av retursystem kraftigt skall utökas och att förpackningsutredningen bör få tilläggsdirektiv om att utforma sådana förslag,
11. att riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag på skatt på engångsförpackningar av papp och papper och att skatterna bör införas fr.o.m. den 1 juli 1992,
12. att riksdagen beslutar införa skatt på mjölkförpackningar med 30 öre/kartong fr.o.m. den 1 juli 1992,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att plaster skall märkas för att underlätta återvinning,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att substitutionsprincipen skall tillämpas fullt ut när det gäller PVC,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att försäljning, tillverkning och import av CFC och varor som innehåller CFC inte skall tillåtas efter den 1 januari 1992,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att försäljning, tillverkning och import av varor innehållande HCFC inte skall tillåtas efter den 1 januari 1992, förutom till kylskåp och värmeväxlare, och att HCFC över huvud taget inte skall tillåtas efter den 1 januari 1994,
17. att riksdagen, om yrkande 18 inte bifalls, hos regeringen begär förslag till skatt på HCFC,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kommunerna skall ha skyldighet att ta hand om CFC och haloner senast den 1 januari 1992,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att all användning av koltetraklorid skall vara förbjuden fr.o.m. den 1 januari 1992,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att all användning av 1,1,1-trikloretan skall vara förbjuden senast den 1 januari 1992,
21. att riksdagen beslutar införa avgift på träskyddsmedel med motsvarande 200 kr./kg arsenik och 100 kr./kg krom,
22. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag i enlighet med lantbruksstyrelsens förslag om obligatoriska kantzoner,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige skall ta egna initiativ och skärpa kraven när det gäller hantering och import av kemiska produkter och varor och inte invänta beslut i andra länder,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den lagstiftning som riksdagen beslutat om i kemikaliefrågor inte kan kompromissas bort i uppgörelser med företag och med hänvisning till handelsregler,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det bemyndigande som kemikalieinspektionen fått enligt 12 § lagen om kemiska produkter skall innebära att inspektionen har rätt att tillämpa paragrafen fullt ut,
26. att riksdagen beslutar införa avgift med 50 kr./kg för de klorerade lösningsmedlen diklormetan, tetrakloreten och trikloreten,
27. att riksdagen beslutar att användningen av klorerade lösningsmedel i konsumentprodukter skall ha upphört senast den 1 januari 1992,
28. att riksdagen beslutar att all användning av klorerade lösningsmedel skall ha upphört senast den 1 januari 1995,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de åtgärder som presenterats i kemikalieinspektionens begränsningsuppdrag måste skärpas, konkretiseras samt kompletteras med absoluta tidsgränser för användning,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att all användning och tillverkning av de organiska ämnen som står med på kemikalieinspektionens 13-lista skall ha upphört senast den 1 januari 1995,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att användning av de organiska ämnen som står med på kemikalieinspektionens 13-lista i konsumentprodukter inte skall vara tillåten efter den 1 januari 1991,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de varor och produkter som innehåller kvicksilver, kadmium och bly och som kan förbjudas med hänvisning till substitutionsprincipen förbjuds den 1 juli 1991,
33. att riksdagen hos regeringen begär system med återlämningspremier för de varor och produkter som innehåller tungmetallerna kvicksilver och kadmium men som inte kan förbjudas omedelbart med substitutionsprincipen, t.ex. kvicksilverhaltiga lysrör,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att tillverkning och import av produkter och varor som innehåller kvicksilver och kadmium skall vara förbjudna senast år 2000,
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att varor med fastmonterade miljöfarliga batterier inte skall få säljas efter den 1 januari 1992,
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de dispenser och undantag som finns från 1979 års kadmiumförbud skall upphöra att gälla senast den 1 juli 1992,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att amalgam som tandfyllningsmaterial inte skall få användas efter den 1 juli 1994,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att tennorganiska båtbottenfärger inte skall tillåtas efter den 1 juli 1992.
Stockholm den 11 mars 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Åsa Domeij (mp) Roy Ottosson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Kjell Dahlström (mp) Krister Skånberg (mp)
1 1990/91:N58 1 1990/91:N58 2 1990/91;Bo39 2 1990/91:Bo39