Om havsmiljö
Havet har länge använts och används fortfarande som en jättelik soptipp där avfall från mänsklig verksamhet lagras upp. I stort sett alla delar av samhället påverkar havet. Industrin släpper ut giftiga halogenerade ämnen och metaller. Jord- och skogsbruket orsakar utsläpp av kväve. Kommunernas reningsverk släpper också ut närsalter och giftiga ämnen från uppsamlat dagvatten, t.ex. bly från bensin. Både landbaserade utsläppskällor och fartyg som fraktar olja orsakar oljeutsläpp i den känsliga Östersjön.
Haven längs våra kuster är numera både övergödda och förgiftade. I vissa områden har tillförseln av kväve ökat 3-- 4 gånger sedan 1960. Artsammansättningen förändras markant när näringsbalansen förändras och koncentrationen av näring i havet blir en annan. Fisken drabbas av syrebrist, vilket försämrar möjligheterna till fiske i t.ex. Kattegatt. I Östersjön finns stora områden som lider av i stort sett konstant syrebrist. På 100 000 km2 i Östersjön finns knappt någon bottenfauna. Fisken innehåller också ofta så höga halter av miljögifter, t.ex. kvicksilver och dioxin, att det är farligt för hälsan att äta den för ofta.
Miljöförstöringen av havet har alltså gått så långt att både livskvalitet och ekonomi drabbas. När kostnader för att förbättra havsmiljön diskuteras, som t.ex. skärpta krav på klorutsläpp från skogsindustrin, minskad kvävegödsling i jordbruket, begränsning av dikning av skogsmark och sanering av gamla tungmetalläckande avfallsupplag, är det viktigt att komma ihåg att kostnaderna för fortsatt miljöförstöring är enorma. Många miljöskador kan dessutom vara irreversibla, d.v.s. det går inte att åtgärda dem hur mycket man än vill eller hur mycket pengar man än satsar.
Olika utsläpp till luft försämrar också havsmiljön kraftigt. Trafikens utsläpp av kväveoxider ökar både kväveläckaget från jord- och skogsbruksmark och deponeras direkt från luften. Hela 40 % av det kväve som tillförs Östersjön deponeras från luften. Eftersom så många olika källor orsakar miljöförstöringen i havet finns inte alla våra förslag som syftar till att förbättra havsmiljön med i den här miljömotionen. Förslag finns också i t.ex. motionerna om jordbruk, miljölagstiftning, ekonomiska styrmedel, miljöfarliga kemikalier och avfall samt i trafikmotionerna.
Ekonomiska styrmedel för att förbättra havsmiljön
Miljöavgiftsutredningen arbetade inte fram många förslag till ekonomiska styrmedel för att minska direkta utsläpp av miljöfarliga ämnen till vatten. Utredningen koncentrerade sig på avgifter på utsläpp till luft samt avgifter på produkter och varor. Det enda förslag till avgift som direkt syftade till att minska utsläpp till havet av miljöfarliga ämnen var avgift på skogsindustrins kloranvändning.
Ekonomiska styrmedel borde kunna användas i betydande grad även när det gäller miljöfarliga utsläpp till vatten. Det finns ingen principiell skillnad på utsläpp till vatten och utsläpp till luft. Regeringen väljer att helt arbeta med koncessionsförfarandet för att t.ex. minska utsläppen av tungmetaller från industrin. En allmän målsättning som regeringen har är att de farliga utsläppen ska ha upphört till år 2000. Det finns stor risk att målet inte klaras om de enda åtgärder som sätts in är omprövning av industrins villkor. Miljöskyddslagen är utformad så att koncessionsnämnden har svårt att kräva villkor såväl utifrån riksdagens målsättningar som naturens krav. Enligt miljöskyddslagen är det istället den genomsnittliga branschekonomin som sätter gränserna. Kraven i villkoren begränsas dessutom av att det är svårt för koncessionsnämnden att ställa högre krav än vad som är den bästa teknik som används kommersiellt. Med de ändringar som vi vill göra med införande av miljökvalitetsnormer, bindande genomförandeplaner och höjd ambitionsnivå i lagtexten så att miljön får väga betydligt tyngre än branschekonomin skulle förstås sannolikheten öka för att lyckas utan att införa miljöskatter.
Med miljöskatter kan företagen sporras att ta fram ny teknik. Risken är annars att målsättningen att begränsa utsläppen av tungmetaller misslyckas på ett lika snöpligt sätt som riksdagens målsättning att minska kväveoxidutsläppen med 30 % fram till 1995. Det är tvärtom ganska sannolikt att regeringen under andra hälften av 90-talet helt enkelt går ifrån gamla målsättningar och beklagar att utvecklingen blev annorlunda än vad man hade hoppats.
Ett annat exempel på föroreningar till vatten som skulle kunna beläggas med miljöskatter är kväveutsläpp från kommunala reningsverk. Skatten skulle stimulera kommunerna att bygga ut kapaciteten för kvävereduktion. De kommuner som istället för att minska utsläppen från reningsverken anlade våtmarker skulle kunna få sina miljöskatter reducerade med den reningseffekt som våtmarkerna beräknas ge. Det är möjligt att en mer kostnadseffektiv minskning av kväveutsläppen skulle bli fallet om kommunerna fick välja.
I stort sett alla landets kommuner har mycket gamla avloppsledningar som behöver bytas ut. Investeringsbehovet är enormt. En miljöskatt på kväveutsläppen skulle stimulera kommunerna att välja andra typer av toalettsystem än dagens vattentoaletter. I vårt förslag till statsbudget för miljödepartementets område har vi föreslagit ett anslag till naturvårdsverket för att utveckla ekologiska toalettsystem. Större nybyggda bostadsområden bör inte få anslutas till den gamla typen av avloppsledningssystem där näringsämnen från samhällena släpps ut i hav, sjöar och vattendrag.
Inga styrmedel på miljöområdet fungerar med perfekt träffsäkerhet. Det är därför viktigt att kombinera olika typer av styrmedel för att nå miljömålen. Regeringen visar tyvärr en bristande förståelse för detta eftersom man i många fall anser att ekonomiska styrmedel står i motsatsställning till andra styrmedel. Vi anser att riksdagen av regeringen ska begära förslag till miljöskatter på utsläpp till vatten av tungmetaller samt kväve från såväl industri som kommunala reningsverk. Regeringen bör ge naturvårdsverket i uppdrag att kartlägga samtliga industriutsläpp av giftiga metaller och halogenerade organiska föreningar. Kartläggningen ska ligga till grund för införande av miljöskatter samt en omprövning av samtliga industriers utsläpp av dessa ämnen. Omprövningen ska göras allra senast 10 år efter att koncession beviljats. Varje år bör regeringen redovisa till riksdagen hur arbetet med att begränsa utsläppen går i förhållande till riksdagens målsättningar och vid behov komplettera med ytterligare förslag till åtgärder.
Genomförandeplaner inriktade på avrinningsområden
I en partimotion ''om det miljöpolitiska arbetet i Sverige'' har vi föreslagit att miljökvalitetsnormer i kombination med genomförandeplaner ska införas.
Genomförandeplanerna behöver vara bindande och inte endast allmänna redogörelser för målsättningar och om vad som bör göras. De bör omfatta områden av olika geografisk storlek beroende på vilka miljöproblem man syftar till att lösa. Även i fall där man arbetar med samma miljöproblem på nationell, regional och lokal nivå bör genomförandeplaner finnas på olika nivåer. De åtgärder som föreskrivs på den lokala nivån blir naturligvis mer detaljerade än planerna på regional nivå.
Den största delen av de föroreningar som tillförs havet förs till havet med floderna. Floderna tillförs föroreningar från sina avrinningsområden. En lämplig metod när det gäller att med genomförandeplaner minska tillförseln av föroreningar till hav och sjöar är därför att låta de geografiska områden som omfattas utgå från avrinningsområdena. Mål kan sättas upp på nationell nivå för de minskningar i tillförsel av föroreningar som ska klaras inom varje avrinningsområde. På regional nivå läggs ett åtgärdsprogram fast. I åtgärdsprogrammet kan både generella föreskrifter, åtgärder av punktutsläpp och ekonomiska styrmedel finnas. Regeringen bör ge naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag till hur miljösituationen i havet kan förbättras genom användning av genomförandeplaner baserade på flodernas avrinningsområden.
Jordbruket och havsmiljön
En stor del av det kväve som tillförs havet i Östersjön och Kattegatt (40--45 %) kommer från jordbruket. Under de senaste decennierna har jordbruket genomgått en snabb specialisering som varit möjlig eftersom man kunnat kraftigt öka användningen av handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Specialiseringen har inneburit att växtföljder som inte är biologiskt anpassade har utvecklats. Handelsgödselanvändningen har gjort att djurhållningen har varit möjlig att koncentrera. I de djurtäta områdena med lätta jordar är problemet med kväveurlakning från jordbruksmark värst.
Aktionsplanen Hav90 visar att det blir svårt att klara målet om en halvering av kväveläckaget från jordbruket. Det totala läckaget från jordbruket beräknas till 48 000 ton/år, men siffran är osäker. Den gällande målsättningen för minskning av kvävebelastning från jordbruket ligger på 50 % räknat på perioden 1985--1990. Lantbruksstyrelsen menar att de åtgärder som har genomförts eller kommer att genomföras inom jordbruket för att minska kväveläckaget kan innebära att läckaget av kväve minskar med 17 000 ton/år. Det menar man innebär att det går att ''nå en god bit'' mot halveringsmålet. Men alla åtgärder kommer inte att ha fått fullt genomslag till 1995, vilket i praktiken innebär att lantbruksstyrelsen räknade med en lägre minskning än 17 000 ton till 1995.
I Hav90 sägs också att med de åtgärder som redan har genomförts eller kommer att genomföras för att minska kväveläckaget når man sannolikt så långt det går inom ramen för det jordbruk vi har i Sverige. Naturvårdsverket anser att om man vill nå längre så krävs det en omstrukturering av hela jordbruket. Naturvårdsverket menar också att den nya jordbrukspolitiken kan föra med sig en del positiva miljöeffekter men endast om den jordbruksmark som tas ur bruk är den intensivodlade marken i utlakningskänsliga områden i södra Sverige.
Trots att naturvårdsverket i Hav90 inser att halveringsmålet för minskat kväveläckage inte kommer att kunna nås och att det egentligen inte räcker med en halvering i de känsligaste områdena, lägger inte verket några radikala tilläggsförslag. Troligen beror detta på att naturvårdsverket anser det vara meningslöst eftersom regeringen förra året har låst sig för hur den framtida jordbrukspolitiken ska se ut.
I propositionen refereras till att naturvårdsverket i samråd med lantbruksstyrelsen har gjort bedömningen att halveringsmålet kommer att klaras och att kväveläckaget kommer att minska med 25 000 ton till 1995. Någon redovisning av varför naturvårdsverkets och lantbruksstyrelsens bedömning skiljer sig så mycket åt mellan aktionsplanen (mindre än 17 000 ton) och propositionen (25 000 ton) görs inte. I propositionen görs bedömningen att reformeringen av jordbrukspolitiken kommer att minska läckaget av kväve med 9 000 ton, varav ca hälften pga att 500 000 hektar jordbruksmark läggs ned.
Naturvårdsverket menar däremot i aktionsplanen att den nya jordbrukspolitiken bara är positiv ur miljösynpunkt om den mark i södra Sverige som orsakar de största problemen med kväveläckage läggs ned. Tyvärr är det tydligt att det istället är just mark i de mindre gynnade jordbruksområdena som kommer att läggas ned, dvs. just jordbruket i de områden som inte orsakar några större miljöproblem. Kväveläckaget kommer säkert att minska från de åkrar som skogsplanteras, men de flesta av dessa kommer att ligga i skogsbygd relativt långt från havet och det är troligt att effekten på minskad tillförsel till havet inte blir speciellt stor.
Hanteringen av jordbrukspolitiken i propositionen visar tydligt på brister i uppföljningen av aktionsplanerna. I den praktiska politiken visar regeringen sig inte alls intresserad av att föra en politik som går ut på att anpassa olika samhällssektorer till naturens krav. Miljöpartiet menade, redan när förslaget till ny jordbrukspolitik och avreglering diskuterades, att jordbruksöverskottet skulle användas framför allt till att minska handelsgödsel- och kemikalieanvändning. Vi anser att den omstrukturering av jordbruket som naturvårdsverket säger behövs för att nå längre när det gäller jordbrukets miljöanpassning ska genomföras.
I den partimotion om jordbrukspolitiken (1990/91:Jo226) vi lämnade in under allmänna motionstiden lämnade vi förslag om åtgärder för att förbättra kvävehushållningen inom jordbruket:Minskning av användningen av handelsgödselkväve med 30 % på ett år genom högre miljöavgift. Återföring till jordbruket framför allt som arealbidrag. Ett högre pris på kväve stimulerar till bättre kvävehushållning överhuvudtaget. Hushållningen med stallgödsel förbättras och växtföljder och brukningsmetoder förändras för att ta vara på kvävet bättre.Minskning av användningen av handelsgödselkväve med 50 % inom fem år.Krav på 12 månaders lagringskapacitet för stallgödsel fr.o.m. 1994.Koncessionsplikt för samtliga gårdar med minst 50 djurenheter i problemområden. Förutom att minska läckage av närsalter kan koncessionsplikten också användas för att åstadkomma en snabbare minskning av ammoniakutsläppen.
Förluster av närsalter kan minskas om åkrarnas kantzoner lämnas obrukade i närheten av öppna vattendrag. Skötsellagen bör ändras så att minst fem meter ska lämnas obrukade intill öppna vattendrag.
I motionen ''om utveckling av ekonomiska styrmedel inom miljöområdet''(1990/91:Sk625) finns förslag till ekonomiska styrmedel inom jordbruksområdet. Förslagen syftar till att minska handelsgödselanvändningen, förbättra kvävehushållningen och minska arealen mark utan gröda.
Återskapande av våtmarker
Återskapande av våtmarker är ett av de billigaste sätten att minska tillförseln av kväve till havet. Genom en denitrifikationsprocess i den syrefattiga miljön försvinner kvävet i gasform. I vårt förslag till statsbudget för miljödepartementets område har vi därför föreslagit 25 milj. kr till återskapande av våtmarker i framför allt Skåne och Halland.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen tillkänna att stora arealer våtmarker behöver återskapas för att minska kväveläckaget. Många gånger kan jordbrukarna vara intresserade att mot ersättning återskapa våtmarker eftersom jordbruket kämpar med överskottsproblem och dåliga produktpriser. Men det kan också hända att jordbrukare vill fortsätta med jordbruk trots att just deras mark skulle vara mycket lämplig för att återskapa våtmarker. Med hjälp av expropriationslagen går det idag inte att expropriera mark av miljöskäl. Däremot går det att göra det av naturvårdsskäl. Expropriationslagen bör ändras så att mark kan exproprieras även av miljöskäl.
Skogsbruket och havsmiljön
Läckage från skogsmark står för en allt större del av övergödningen av havet. En av förklaringarna är att kväveoxid, framför allt från vägtrafiken, deponeras på skogsmarken. Eftersom kväve är ett begränsande växtnäringsämne ökar skogstillväxten. Men tillväxten kan inte öka hur mycket som helst eftersom det finns andra begränsande faktorer. Marken når kvävemättnad och utlakningen ökar. På Söderåsen i Skåne finns skogsmark som läcker i samma storleksordning som jordbruksmark. Men även om läckaget endast ökar något, och läckaget fortfarande är mycket mindre än från jordbruksmark, blir effekten på havsmiljön stor. Det finns betydligt mer skogsmark än jordbruksmark i landet. Idag är kväveläckaget från skogsmark totalt sett lika stort som läckaget från jordbruksmark.
Men deposition av kväveoxider är inte den enda orsaken till kväveläckaget från skogsmark. Metoderna att sköta skogen i det moderna skogbruket leder till ökat kväveläckage. Årligen dikas stora arealer skogsmark (ca 15 000 ha) och ännu mer skyddsdikas (ca 30 000 ha). Dikning är tillståndspliktig enligt naturvårdslagens paragraf 18c. Men i nästan alla fall har tillstånd givits. Skyddsdikning är inte tillståndspliktig. Detta missbrukas ofta så att för djupa diken grävs och våtmarker dikas ut.
Vi menar att behovet av dikning och skyddsdikning är symptom på att man valt fel skogsskötselmetoder. Man har inte tagit hänsyn till miljö och naturvård vid valet av metod. Vid val av avverknings- och föryngringsmetod bör hänsyn tas till att grundvattennivån kan stiga efter en avverkning. Istället för att skyddsdika bör metoder väljas som minimerar problemet med stigande grundvattenyta. Lagstiftningen bör skärpas så att dikning och skyddsdikning inom skogsbruket förbjuds. Regeringen föreslår anmälningsplikt för skyddsdikning men vi befarar att anmälningsplikt bara leder till mer byråkrati utan att naturvårdshänsynen blir så mycket bättre.
Utsläpp av närsalter från kommunala avloppsledningsverk
De kommunala avloppsreningsverken är andra stora källor till utsläpp av närsalter till havsmiljön. När det gäller att minska utsläppen av kväve är det betydligt dyrare att införa krav på kvävereduktion i avloppsreningsverk än att anlägga våtmarker. Men eftersom situationen i havet kräver mycket långtgående minskningar av utsläppen av kväve måste även dessa dyrare åtgärder sättas in. Även belastningen av fosfor är alldeles för hög. Kraven behöver skärpas även om de flesta reningsverk har långtgående krav på fosforrening.
Vi föreslår att krav på kvävereduktion införs motsvarande minst:60 % vid kustnära avloppsreningsverk vid Västerhavet och Östersjön senast den 1/7 1993,50 % vid kustnära avloppsreningsverk vid Bottenhavet senast den 1/7 1993,75 % vid kustnära avloppsreningsverk vid Västerhavet och Östersjön senast den 1/7 1995.
Kravet på fosforreningsgrad för avloppsreningsverk bör sättas till minst 95 % senast den 1/7 1994.
Kapaciteten vid många reningsverk är alldeles för dålig för att klara stora vattenmängder vid nederbörd. Reningsverken överbelastas av dagvatten och mängder av avloppsvatten går ut orenat. Dessutom tar många kommunala reningsverk emot miljöfarliga utsläpp från industrin. Regeringen har föreslagit att slammet ska vara användbart som gödningsmedel i jordbruket 1995. Men den målsättningen kommer inte att kunna genomföras så länge förorenat dagvatten och miljöfarliga utsläpp inte separeras från hushållens avlopp. Vi anser att krav ska ställas på kommunerna att ha upphört med att blanda miljöfarliga industriutsläpp, dagvatten och hushållsavlopp senast den 1 januari 1995.
Utsläpp av giftiga metaller till vatten
En allt större del av tillförseln till havet av giftiga metaller orsakas av diffusa utsläpp från varor och produkter som innehåller dessa ämnen. Förslag till hur miljöpåverkan från varor och produkter ska minskas tar vi upp i vår motion om ''avfalls- och återvinningslag'', ''miljöfarliga kemikalier'' (1990/91:Jo710) och motionen om ''avfall, kemikalier och varor''.
Punktutsläpp från industrin är också mycket viktiga källor. Sverige har förbundit sig att minska dessa utsläpp med 70 % när det gäller kvicksilver, kadmium och bly och med 50 % när det gäller andra tungmetaller från 1985 till 1995. Men regeringen har inte presenterat något konkret åtgärdsprogram för hur det ska gå till. Vi har föreslagit att ett omfattande program för omprövning av tillstånd kombineras med införande av miljöskatter och att regeringen varje år redovisar till riksdagen hur arbetet med att klara målsättningen går och föreslår kompletterande åtgärder som behövs. I samband med omprövningen bör också verksamheter som har dispens från tillståndsplikt prövas. Vi anser att i stort sett alla utsläpp av tungmetaller från industrin ska ha upphört senast den 1 januari 1995 och att år 2000 ska vara en absolut tidsgräns för utsläppen. Användningen av kvicksilver inom klor/alkaliindustrin bör förbjudas fr.o.m. den 1/7 1992.
Utsläpp av klorerade stabila ämnen
I miljöpropositionen undviker regeringen att sätta någon tidsgräns för när utsläppen av klorerade organiska ämnen, framför allt från massaindustrin, ska ha upphört. Detta trots tidigare löften i riksdagsdebatter. Nu konstaterar man att utsläppen ska ha nått ned till skadliga nivåer. Risken är uppenbar att regeringen kommer att definiera vad som är skadligt för miljön utifrån hur väl man har lyckats att minska utsläppen år 2000.
De klororganiska föreningarna har ställt till med mycket stora miljöskador. Ett exempel är att de orsakat att fiskar fått deformerade ryggrader. Även om utsläppen från skogsindustrin har minskat är ändå utsläppen mycket stora och industrin måste åläggas att upphöra med utsläppen senast 1995.
I Sverige har försäljningen av klorblekt papper glädjande nog minskat betydligt. Vi anser att det nu är dags att ta steget och helt upphöra med försäljning av klorblekt papper och att det kan göras genom att förbjuda försäljning av klorblekt papper fr.o.m. den 1 januari 1992 med hänvisning till substitutionsprincipen. Vi tror att ett sådant förbud i Sverige också kan underlätta för den svenska industrin att exportera ej klorblekt papper. Konsumenterna kan förväntas skärpa sina miljökrav om det blir känt att klorblekt papper inte ens får säljas i Sverige och andra länder kan också följa efter Sverige och skärpa kraven.
Industrin släpper också ut stora mängder stabila organiska föreningar som inte är klorerade. Vilka effekter på miljön dessa har är i de flesta fall relativt okänt. Varken i propositionen eller i aktionsplanen Hav90 finns några förslag för att minska utsläppen av dessa. Försiktighetsprincipen ska gälla och därför anser vi att de omprövningar som görs av koncessionstillstånd också måste innefatta att minska dessa föroreningar till ett minimum. Ett åtgärdsprogram för att minska utsläppen bör också arbetas fram av naturvårdsverket. Målsättningen bör vara att minska utsläppen med 70 % fram till 1995.
PCB används i ca 50 000 kondensatorer samt i transformatorer. Vi anser att dessa kondensatorer och transformatorer bör samlas in för destruktion och PCB totalförbjudas. Insamlingen bör vara avklarad den 1/7 1992.
Sanering av gamla miljöskador
Gamla miljöskador försämrar havsmiljön genom läckage av t.ex. tungmetaller och PCB. I miljöpropositionen 1988/89 ställde sig inte regeringen positiv till miljöskadefondsutredningens förslag om att inrätta en miljöskadefond. Regeringen föreslog istället att skattemedel skulle användas i de fall där miljöskadeförsäkringen eller den som bedrivit den miljöfarliga verksamheten inte kunde finansiera saneringen. Sedan miljöpropositionen 1988/89 har inga medel anslagits förrän i årets miljöproposition där regeringen föreslår 25 milj. kr för nästa budgetår.
I vårt förslag till statsbudget för miljöområdet (1990/91:T7) har vi föreslagit 100 milj. kr för det kommande budgetåret till sanering av gruvupplag, kvicksilverhaltiga fiberbankar, gamla träimpregneringsanläggningar och avfallsupplag m.m. Under en följd av år kommer det att behövas stora anslag för att komma till rätta med problemen.
Oljeutsläpp i Östersjön
Östersjöns ekologi är mycket känslig mot oljeutsläpp. Utbytet av vattnet i innanhavet är långsamt. Årligen släpps stora mängder olja ut från fartyg, framför allt i samband med olyckor. Kraven på säkerhet när det gäller oljetransporter i Östersjön måste därför höjas. I vår motion om sjöfart (1990/91:T610) tar vi upp krav på större säkerhet vid sjötransporter av miljöfarliga ämnen. När det gäller oljetransporter anser vi bl.a. att storleken på oljelasterna måste begränsas och att kraven på fartygen ska höjas.
Även om mycket olja släpps ut från fartyg härrör större delen av oljeutsläppen till havet från landbaserade källor. En omfattande kartläggning bör göras av de landbaserade oljekällorna och ett åtgärdsprogram arbetas fram av naturvårdsverket. Resurserna för mottagning av olja och annat kemikaliespill vid berörda hamnar måste förbättras. Senast den 1 januari 1993 bör samtliga hamnar ha investerat i mottagningsstationer som kan ta om hand kemikalieresterna på ett tillfredsställande sätt.
Idag ger regeringen tillstånd till prospektering och oljeborrning enligt kontinentalsockellagen. Kontinentalsockellagen är en gammaldags lag från 1966 där det inte finns några som helst krav på miljöhänsyn. Regeringen ger tillstånd och det står regeringen fritt att beakta miljön eller ej.
I miljöpropositionen föreslås inga ändringar i kontinentalsockellagen. Däremot ska lagen knytas till naturresurslagen. Eftersom bestämmelser om miljökonsekvensbeskrivningar kommer att införas i naturresurslagen, kommer även oljeborrning och prospektering att omfattas av dessa. Vi är emellertid inte nöjda med regeringens förslag till hur miljökonsekvensbeskrivningarna ska utformas, men avstår från att kommentera dessa i den här motionen. Krav på miljöhänsyn när det avgörs om tillstånd ska ges saknas dock fortfarande. Några tillåtlighetsregler liknande dem i miljöskyddslagen finns ej.
Vi anser att tillstånd till oljeborrning och prospektering överhuvudtaget inte ska ges i Östersjön, eftersom miljön är alldeles för känslig. Dessutom anser vi att användningen av fossila bränslen måste avvecklas pga. växthuseffekten och några nya oljekällor bör därför inte öppnas. Om inte vårt krav på förbud mot oljeborrning i Östersjön får stöd bör åtminstone miljöskyddslagens bestämmelser göras tillämpliga på oljeborrning och koncessionsnämnden bli tillståndsgivande myndighet.
Fiskodling
Fiskodlingarna utgör ingen stor del av de totala utsläppen av närsalter till havet som helhet. Men lokalt kan de ha stor betydelse. Eftersom halterna av kväve och fosfor i Östersjön och Västerhavet ligger långt över de naturliga bakgrundsvärdena är det dessutom viktigt att minimera utsläppen från så många källor som möjligt.
Utsläppen från fiskodlingar kan variera mycket. Val av foder och om man har effektiv reningsanläggning betyder mycket. Samtliga fiskodlingars tillstånd bör därför omprövas allra senast 10 år efter att koncession givits.
Med anledning av vad som ovan anförts hemställer vi
1. att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket får i uppdrag att genomföra en kartläggning av industrins utsläpp av giftiga metaller och halogenerade organiska föreningar och att kartläggningen läggs till grund för åtgärder i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att miljöavgifter/skatter i ökad utsträckning skall införas även för utsläpp till vatten,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till miljöskatt på industriutsläpp av tungmetaller,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till miljöskatt på kväveutsläpp till vatten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kommunerna, om miljöskatt införs på kväveutsläppen från reningsverk, får möjlighet att reducera skatten också genom att anlägga våtmarker,
6. att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket får i uppdrag att lämna förslag till hur miljösituationen i havet kan förbättras med hjälp av genomförandeplaner baserade på flodernas avrinningsområden,
7. riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i skötsellagen så att minst 5 m obrukad mark lämnas vid öppna vattendrag,
8. riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att stora arealer våtmarker måste återskapas i framför allt Halland och Skåne,
[att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om ändring av expropriationslagen så att mark även kan exproprieras av miljöskäl,1 ]
9. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag som innebär att dikning och skyddsdikning inom skogsbruket förbjuds,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kustnära kommunala avloppsreningsverk vid Västerhavet och Östersjön skall ha infört kvävereduktion motsvarande minst 60
% senast den 1 juli 1993,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kustnära kommunala avloppsreningsverk vid Västerhavet och Östersjön skall ha infört kvävereduktion motsvarande minst 75
% senast den 1 juli 1995,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kustnära kommunala avloppsreningsverk vid Bottenhavet skall ha infört kvävereduktion motsvarande minst 50
% senast den 1 juli 1993,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kustnära kommunala avloppsreningsverk skall ha en fosfatreningsgrad senast den 1 juli 1994 på 95%,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att dagvatten, miljöfarliga industriutsläpp och avlopp från hushållen inte skall få blandas i samma avloppssystem fr.o.m. den 1 januari 1995,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att i stort sett alla industriutsläpp av tungmetaller skall ha upphört till 1995 och att år 2000 skall vara absolut slutår för utsläppen av kvicksilver, kadmium och bly,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att användning av kvicksilver i klor/alkali-industrin skall ha upphört till den 1 juli 1992,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att utsläppen av klorerade föreningar från skogsindustrin skall ha upphört senast 1995,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att klorblekt papper inte skall få säljas i Sverige efter den 1 januari 1992,
19. att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket får i uppdrag att utarbeta en konkret plan för att minimera utsläppen av stabila organiska föreningar och att målsättningen skall vara att minska utsläppen till havet med 70
% till 1995,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att omprövningar av tillstånd enligt miljöskyddslagen också bör innefatta att hårda krav ställs även på organiska stabila föreningar som inte är klorerade,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de transformatorer och kondensatorer som innehåller PCB skall vara insamlade senast den 1 juli 1992 och att användning av PCB totalförbjuds,
[att riksdagen hos regeringen begär lagförslag som innebär att oljeborrning och prospektering i Östersjön förbjuds,2]
[att riksdagen, om yrkande 1 i motion 19909/91:N57 inte bifalls, hos regeringen begär förslag till lagändring så att oljeborrning blir tillståndspliktig enligt miljöskyddslagen och koncessionsnämnden blir tillståndsprövande myndighet,2]
22. att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket får i uppdrag att kartlägga och utarbeta ett åtgärdsprogram mot de landbaserade oljeutsläppen,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att samtliga berörda hamnar skall ha mottagningsstationer för olje- och kemikaliespill väl utbyggda senast den 1 juli 1993,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att villkoren för de havsbaserade fiskodlingarna skall omprövas allra senast 10 år efter det att varje enskilt tillstånd givits.
Stockholm den 11 mars 1991 Claes Roxbergh (mp) Inger Schörling (mp) Åsa Domeij (mp) Roy Ottosson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Carl Frick (mp)
1 1990/91:Bo38 2 1990/91:N57