-- Pappa, sopgubben är här. -- Säg honom att vi inte behöver några. (Ur en film av Bröderna Marx)
Sammanfattning
Slut kretsloppen!
Slutna kretslopp är nyckeln till en hållbar utveckling. Allt avfall ska antingen återföras till naturens kretslopp eller till ny användning. Det måste bli förebilden för samhällsbyggandet!
Människans och naturens toleransgränser samt solidariteten med människor i andra länder och kommande generationer ska vara utångspunkten för miljömålen!
Koldioxidavgift från 1/1 1992 på fossilproducerad el är en av de åtgärder som centern föreslår för att minska utsläppen av växthusgaser. Ett sådant beslut bör tas, om inte EG dessförinnan beslutat om en sådan avgift, om möjligt tillsammans med enskilda intresserade länder i Europa.
Regeringen fick tidigare riksdagens uppdrag att utarbeta ett program för att minska utsläppen av växthusgaser till vad naturen tål. Nu måste det beslutet verkställas.
För att begränsa växthuseffekten måste de globala utsläppen minska med minst 60%. En global miljöfond är strategisk för att nå resultat.
CFC skall ha avvecklats i Sverige från 1995. Vi måste komplettera CFC-beslutet med importförbud mot varor som innehåller i Sverige otillåtna ämnen. Globalt måste Sverige agera för en skärpning av Montrealkonventionen så att man inte bara halverar utan helt avvecklar utsläppen. En global miljöfond ger u-länderna möjlighet att klara detta.
Försurningen måste upphöra. Svavelutsläppen måste då minskas med 80%, kväveoxidutsläppen med 75% och flyktiga organiska föreningar med 75% utifrån 1980 års nivå. Detta för att nå de kritiska belastningsgränserna även för känslig natur. Regeringen bör återkomma med en åtgärdsstrategi med denna utgångspunkt.
I avvaktan på att utsläppen nått nivåer som naturen tål krävs en rad åtgärder. Centern föreslår att 245 miljoner kronor satsas under tre år för skyddskalkning och vitaliseringsgödsling av skogsmark. 30 miljoner kronor bör anslås för kalkning av försurade vattendrag och 4 miljoner för värn av hotade kulturminnen. Vidare föreslås att Internationella försurningssekretariatet får 4 miljoner kronor till sitt arbete.
Den biologiska mångfalden måste säkerställas. Internationella överenskommelser måste inordnas i den svenska lagstiftningen. Gentekniken öppnar nya perspektiv på detta område. Här måste Sverige snabbt få klarare regler och tillämpningsföreskrifter.
Tillverkning och användning av miljöfarliga kemikalier som inte kan gå runt i ett kretslopp bör avvecklas. Då vi inte i förväg kan förutsäga samtliga miljöeffekter av ett kemikalieflöde skall samhället förebygga skador genom försiktighet. Samhället skall m a o inte tillåta kemikalier om de kan misstänkas ge allvarliga miljökonsekvenser. Centern anger utifrån detta en åtgärdsstrategi för att komma till rätta med kemikalieflödet: Vid tillståndsprövning -- använd miljövänliga alternativ, kemikalierevision hos alla företag med omfattande hantering av miljöfarliga ämnen, initiera internationella överenskommelser för att begränsa brytning och tillverkning av miljöfarliga ämnen, förstärk kemikalieinspektionen, inför kemikalieförsäkring och tillsätt en parlamentarisk utredning för att få till stånd åtgärder som stimulerar bruket av vegetabiliskt baserade produkter.
För att sluta kretsloppen krävs tydliga styrmedel. Klorutsläppen från skogsindustrin bör avvecklas. En plan för detta bör utarbetas. Centern föreslår en kloravgift på 50 kronor/kg för organiskt bundet klor. Naturvårdsverket bör få uppdraget att klarlägga spridningskällor för PCB och föreslå åtgärder.
Centern föreslår en avgift med 200 kronor per ton osorterat hushålls- och industriavfall fr o m den 1/1 1992. Vidare föreslås att regeringen snabbt skall utreda ''avfallspant'' för att uppnå den separation av avfallet som är nödvändig. För att ytterligare öka återvinningen av papper och skapa en fungerande marknad föreslås att regeringen ställer krav på 20% inblandning av returpapper i tidningspapper.
Gränslöst samarbete är förutsättningen för att nå framgång i och med vår globala miljö. Centern pekar ut en strategi för Sveriges arbete inför FNs miljökonferens 1992.En global miljöfond, finansierad av industriländerna, som fullt utbyggd förfogar över 500 miljarder kronor/år, måste få högsta prioritet.En deklaration om ''Miljörättigheter för individer, grupper och organisationer'' bör antas av FN.En FN-studie bör genomföras om sambandet krig och miljö. Konventionerna på detta område måste stärkas.Överlevnadsfrågorna och behovet av anpassad och miljövänlig utvecklingsteknik för att undvika repris på i-ländernas misstag.Utvecklandet av ett kunskapsnätverk för överföring av miljövänlig teknik m.m.Regnskogarna måste ges ett fullgott skydd. Utformandet av en miljövänlig trafikpolitik.Biotekniken måste bli central i värnet om biologisk mångfald.
Det nordiska miljösamarbetet måste intensifieras. Hänsyn till miljön måste vara grunden för Europasamarbetet. En internationell luftvårdsfond, finansierad via miljöavgifter på fossilbränslen, skulle vara ett redskap för att solidariskt åtgärda Europas mest förstörda regioner. Ambitionen med Europasamarbetet måste vara att förbättra miljön, utveckla de förebyggande insatserna, utveckla ekonomiska styrmedel och få en helhetssyn på kemikalieområdet.
Tydlig miljölagstiftning är ett annat instrument för att nå miljömålen. Regeringens förslag om samordning av lagstiftningen är bra men otillräcklig. Centern anser att även vattenlagen, strålskyddslagen och lagen om kärnteknisk verksamhet ska ingå i arbetet med en miljöbalk. Framförallt måste signalen vara skärpningar och ny inriktning på förebyggande åtgärder -- inte bara samordning!
Centern föreslår vidare att en statsåklagare i miljömål utses, att en miljöombudsman inrättas med rätt att själv föra talan i domstolar och ge rekommendationer till myndigheter.
Översynen av miljöorganisationen måste samordnas för att få en heltäckande och effektiv miljöbevakning. Översynen bör inriktas på att sluta kretsloppen. Inför arbetet anger centern bl a att miljö- och hälsoskyddsnämndernas ställning måste stärkas och att auktoriserade miljörevisorer skall granska företagens verksamhet.
Centern föreslår att 4 miljoner kronor anslås under två år för utveckling och integrering av miljöfrågorna i den grundläggande högskoleutbildningen. För utbildning och forskning inom avfallsområdet föreslås 1 miljon kronor. Vidare föreslås inrättande av miljö- och hälsoskyddsutbildning i Sydostsverige och att dimensioneringen totalt ökas med ytterligare 60 platser.
Centern föreslår 50 miljoner för att utveckla kommunala pilotprojekt för att återföra näringsämnen i avloppsvattnet till marken. Förslag bör utarbetas som ger kommunerna ansvar och resurser att avgöra om man skall investera i ''traditionella reningsverk'' för att hindra kväveläckage eller i naturens egen reningsprocess genom anläggande av våtmarker.
Trafiken är central i miljöpolitiken. Centern prioriterar satsningar på järnvägar och kollektivtrafik och avvisar investeringar på nya motorvägar och Öresundsbroprojekt.
Sverige skall verka för att införa internationella miljöavgifter på flyget. Etanol som drivmedel och miljöklassade personbilar stimulerar utvecklingen mot miljövänlig trafik. Centern föreslår att miljöklassningen kompletteras med en elitklass för att utveckla framtidens bil. Beskattningen av tjänstebilar bör göras miljöstyrd. Stimulansbidraget för rening av kväveoxidutsläpp på äldre bilar bör höjas till 4 000 kronor/fordon. Likaså bör skrotningspremien höjas till 4 000 kronor för bilar av årsmodell 1975 eller äldre.
Det krävs en ny syn på jordbruket. Det måste bli en central kraft i miljöarbetet, på vägen mot biosamhället. Centern har föreslagit en bioråvarukommission för att utarbeta en plan för att öka användningen och produktionen av material med biologiskt ursprung. Regeringen bör redovisa förslag på hur miljöavgifterna inom jordbruket skall användas för att förbättra miljön inom sektorn.
Naturens resurser skall förvaltas. Idag anger naturresurslagstiftningen huvudsakligen hur de skall exploateras. Lagen bör omarbetas och bli mer entydig och precis. För inköp av mark för naturvård föreslår centern 60 miljoner kronor. Ytterligare 5 miljoner kronor anslås till naturvårdsobjekt och 4 miljoner kronor avsätts för att stärka värnet om hotade arter. Inför omvandlingen av domänverket bör skyddsvärd mark överföras till naturvårdsfonden.
Vattnet är vårt viktigaste livsmedel. Den utredning som tillsatts om grundvattnets betydelse för dricksvattenförsörjningen borde vidgas till att omfatta hela spektrumet av frågor som rör detta område.
Vår miljövision
Vi anser att frisk natur, med ren luft och rent vatten, är det naturliga tillståndet, dit vi ska nå med klara miljömål och genomtänkta åtgärder. Centern vägrar att se miljöförstöring som något man måste leva med. Alternativet är att både ta miljöansvar i nuet och förebygga skador inför framtiden.
Slut kretsloppen
Vi människor måste bli lika smarta som naturen. I det ekologiska systemet går allt runt i kretsloppet. Nyckeln till ett uthålligt samhälle ligger i att skapa slutna kretslopp också i industrisamhället. Med ''ren produktion'' och resurssnål teknik kan produktionen ökas utan att miljön påverkas. Det ger en uthållig tillväxt. Allt avfall ska antingen återföras till naturens kretslopp eller till ny användning. Avfallsfrågan är central för att miljöpolitiken ska lyckas. Ett framgångsrikt miljöarbete kommer att kunna mätas genom att avfall och utsläpp minskar. För centern är det slutna kretsloppet förebilden för samhällsbyggandet. I propositionen är bristerna i detta tänkande påfallande.
Hushållande samhällsstruktur
Miljöhänsynen måste ingå i all planering. Produktion, boende, transporter och service kan då vävas samman till en lokal mångsidighet, som begränsar föroreningar och avfall. I ett decentraliserat samhälle utvecklas livsmönster som är hushållande, eftersom konsekvenser och eget ansvar är nära förknippade med varandra.
Livsstil för överlevnad
Miljöansvaret stimuleras när besluten decentraliseras och man ser samband mellan beslut och handlande. Miljöavgifter, panter och märkning är några medel för att hjälpa den enskilde att ta ett personligt ansvar och göra ett bra miljöval.
Vi har tidigare i en motion till riksdagen under januari utvecklat de fyra miljöprinciperna: slut kretsloppen, skapa hushållande samhällstruktur, stimulera livsstil för överlevnad och utveckla ren produktion.
De mål som sätts upp för miljöarbetet ska utgå från människans och naturens toleransgränser. De ska vara solidariska i förhållande till människor i andra länder och med kommande generationer. Vi har i en motion till riksdagen föreslagit att miljömålen ska ges en särskild ställning i form av en miljötraktat.
Vad har hänt sedan sist?
Tjugo år efter FNs miljökonferens
I World Watch Institutes senaste rapport Tillståndet i världen 91, skriver Lester Brown att på tjugo år har världen förlorat 200 miljoner hektar skog. Öknarna har ökat med ca 120 miljoner ha och erövrat mer ny mark än hela åkerjorden i Kina. Under två decennier förlorade världen matjord motsvarande Indiens totala åkerjord. Samtidigt har befolkningen ökat med 1,6 miljarder. Tusentals växter och djur, som före 1970 var våra medvarelser på planeten, har upphört att existera.
Denna världsvida miljöförstöring har pågått trots de åtaganden om att rädda miljön, som världens länder enades om i Stockholm 1972, vid FNs miljömöte. Ett av skälen till detta misslyckande, skriver Lester Brown, är att även om regeringarna har uttryckt oro för miljöförstöringen, har få av dem varit villiga att genomföra de grundläggande förändringar som krävs för att vända utvecklingen.
Tre år efter förra riksdagsbeslutet om miljön
Det är tre år sedan den socialdemokratiska regeringen lade fram sin förra miljöproposition. Centern skrev i en motion med anledning av propositionen, att ''propositionen ger inte de signaler som behövs för att förändra samhället i miljövänlig riktning, samt att regeringens förslag är en miniminivå i miljöpolitiken''. Riksdagen lyckades den gången på 17 punkter förstärka miljöarbetet.
Av årets miljöproposition framgår tydligt att miljöfrågorna har fått stå tillbaka för andra intressen. Regeringen ökar inte miljöfrågornas betydelse för ekonomiska och näringspolitiska beslut. Det finns ingen grundläggande vilja att omsorgen om miljön verkligen ska genomsyra samhället. Återigen saknas förmåga att ta upp nya miljöproblem. Viktiga områden som bioteknikens utveckling och sambandet krig och miljö saknas i huvudsak i propositionen. De förslag som läggs innebär detaljförändringar men i många fall står man på samma fläck som man gjorde 1988. Vid en jämförelse med 1988 års beslut finner man t ex attkoldioxidhalten har tillåtits öka över det utsläppstak som 1988 års nivå skulle innebära, på grund av passiv energioch trafikpolitikkällsortering har införts endast i begränsad utsträckning kväveoxidutsläppen inte har minskat enligt regeringens egen målsättningförslag om miljöundervisning kommer först i denna proposition.
Regeringen har haft omfattande underlag för propositionen från statliga utredningar, miljödelegationer och inte minst naturvårdsverket genom aktionsplanerna på olika områden. Trots detta underlag har regeringen inte förmått presentera en miljöpolitik som skapar förutsättningar för en god livsmiljö. Det är vår förhoppning, att riksdagen i likhet med 1988 års miljöbeslut ska kunna skärpa de miljöpolitiska ambitionerna. Centern föreslår i denna motion följande åtgärder utöver regeringens förslag.
Problemområden
Växthuseffekten
Det övergripande miljömålet är att temperaturstegringen begränsas till en takt som människan och naturen kan anpassa sig till. Det innebär enligt nuvarande bedömning att temperaturändringen får vara högst 0,1° C per decennium, d v s högst 1° C per århundrade. En sådan begränsning av temperaturökningen kräver mycket långtgående åtgärder både när det gäller att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.
För det första måste alla industriländer inse att en fortsatt ökad användning av fossila bränslen måste upphöra. Världens energiförsörjning är till ca 85 % baserad på fossila bränslen, ca 10 % från biobränslen, ca 4 % från kärnkraft och ca 1 % från vattenkraft. Koldioxidutsläppen i varje utvecklat industriland måste plana ut före år 2000. Detta kan till stor del uppnås genom effektivare energianvändning.
För det andra måste avvecklingen av CFC, s k freoner, genomföras i enlighet med de överenskommelser som träffades i London i juni 1990.
För det tredje måste skogsskövlingen upphöra och nyplantering av skog ta fart. Det är dessutom en viktig åtgärd för att bevara biologisk mångfald. För att lösa problemet med regnskogarna behöver utvecklingsländer med sådana naturresurser ekonomiskt stöd.
Det finns de som tror, att en acceptabel utveckling av växthuseffekten förutsätter ökad användning av kärnkraft. Så är inte fallet. Energihushållning ger en minskning av koldioxidutsläppen som är sju gånger större än motsvarande investering i ny kärnkraft. Det visar en nyligen gjord utredning från USA. Kärnkraften förorsakar dessutom utsläpp av växthusgaser vid brytning, anrikning av bränslet och vid förvaring av det utbrända bränslet. Till detta kommer alla övriga miljö- och säkerhetsproblem som kärnkraften medför.
I miljöbeslutet 1988 uttalade riksdagen bl a med anledning av centerns motion att ''regeringen bör klarlägga energianvändningens effekter på koldioxidhalten i atmosfären och utarbeta ett program för att minska utsläppen till vad naturen tål. Som ett nationellt delmål bör anges att koldioxidutsläppen icke bör ökas utöver den nivå de har idag.''
I den överenskommelse om energipolitiken som träffats mellan centern, folkpartiet liberalerna och socialdemokraterna redovisas en strategi för att minska klimatpåverkan. I denna understryks behovet av insatser för hushållning med energi och en satsning på miljöanpassad energiproduktion, samt åtgärder för att minska trafikens klimatpåverkan. Ett gemensamt EG/EFTA-mål bör utarbetas, för att därefter vidgas till övriga Europa och OECD. Målet bör vara att de samlade utsläppen inte bör öka till år 2000 och att de därefter ska minska. De ekonomiska styrmedlen bör samordnas mellan länderna och stöd ges till bl a Östeuropa för att få ner utsläppen. Den inhemska strategin är att satsa på energihushållning och förnybara energikällor, gynna kraftvärme framför kondenskraft och vidta åtgärder inom trafiken (t ex etanoldrift, effektivare motorer, mer kollektivtrafik och lägre hastigheter), inom avfallshanteringen och jordbruket.
De uppgifter som låg till grund för energiöverenskommelsens inriktning att begränsa utsläppen utgick ifrån att koldioxidutsläppen hade ökat. Av propositionen framgår att enligt SCBs bedömningar har koldioxidutsläppen minskat sedan 1986, med undantag för en viss ökning 1988. Se bilaga.
Miljöpropositionen präglas däremot av uppgivenhet. I denna understryks svårigheterna att åstadkomma åtgärder på trafikområdet. Energiuppgörelsen betonade tvärtom vikten av sådana åtgärder.
För att begränsa växthuseffekten måste utsläppen av växthusgaser minska med minst 60 %, enligt expertgruppen IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change. För att klara detta krävs ett målmedvetet arbete både nationellt och internationellt.
Förhandlingar om en klimatkonvention inleddes i februari 1991 och kommer förhoppningsvis att leda fram till en bindande överenskommelse 1992. Det är viktigt att Sverige verkligen driver på detta arbete och inte drar på sig kritik för att vara bromsare, vilket skedde vid klimatmötet i Genève.
Centern har sedan länge lagt fram förslag till åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid. Vi anser att Sverige kraftfullt måste agera för att få till stånd ett gemensamt program för EFTA och EG, i enlighet med energiuppgörelsen. En huvuduppgift måste vara att verka för att prissättningen på energi avspeglar de verkliga kostnaderna, inkl. miljöpåverkan. En koldioxidskatt bör införas även på el som är producerad genom fossilförbränning. Åtgärderna ska samordnas med övriga länder så långt detta är möjligt. Ett arbete har inletts inom EG som syftar till införande av koldioxidavgift och miljöanpassad beskattning av energin.
Om inte EG till årsskiftet 1991/92 har fattat beslut om koldioxidavgift på fossilproducerad el bör Sverige införa en sådan avgift, om möjligt tillsammans med enskilda intresserade länder i Europa.
Det uppdrag som regeringen fick med anledning av centerns motion, att utarbeta ett program för att minska utsläppen till vad naturen tål, återstår att utföra. Vi anser att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med ett sådant program.
För att åstadkomma en minskning av växthuseffekten globalt behövs ekonomiska resursöverföringar både för att stödja utvecklingsländerna och för att finansiera de mest kostnadseffektiva åtgärderna i industriländerna. En fond för detta ändamål kan byggas upp med hjälp av koldioxidavgifter på fossila bränslen eller genom att varje land satsar någon tiondels procent av bruttonationalprodukten. Vi återkommer med förslag om en global miljöfond samt åtgärder inom trafikområdet.
Uttunning av ozonskiktet
Ett ömtåligt skikt av ozon skyddar jorden mot alltför stark ultraviolett strålning från solen. Människan behöver det här skyddet, men medverkar idag till att ozonskiktet blir tunnare. Går uttunningen för långt riskerar människan hudcancer och ögonskador. Växtligheten skadas och de livgivande algerna i haven hotas. Förutsättningarna för livet på jorden kan förändras drastiskt om utvecklingen tillåts fortsätta. Det övergripande miljömålet är att förhindra att ozonskiktet tunnas ut, så att människors hälsa eller ekologiska system skadas.
För att uppnå detta krävs att utsläppen av bl a CFC (klorfluorkarboner), haloner, koltetraklorid och 1,1,1- trikloretan upphör, samt att användningen av andra ämnen som påverkar ozonskiktet kraftigt begränsas.
Den svenska avvecklingsplanen för CFC innebär att dessa ämnen inte ska användas efter 1995. Därmed är de värsta ozonnedbrytarna och växthusgaserna borta. Det svenska förbudet måste kompletteras med ett förbud mot importerade varor som innehåller i Sverige förbjudna ämnen.
I det fortsatta arbetet är det viktigt att se till att de ämnen som ersätter freonerna, bl.a. haloner, inte leder till nya problem för miljö och hälsa. Om användningen av halogenerade ämnen (HCFC) tillåts öka i stor omfattning kommer dessa ämnen snart att negativt bidra till växthuseffekten och nedbrytningen av ozonskiktet. Regeringen måste noggrant följa utvecklingen och tillämpa substitutionsprincipen, dvs. att så snart bra alternativ finns ersätta de miljöfarligare ämnena. Internationellt måste Montrealkonventionen förstärkas, så att man inte bara åstadkommer en halvering utan en avveckling. En global miljöfond kommer att vara central för u-ländernas möjligheter att klara detta.
Försurning
Luftföroreningarna orsakar stora skador på hälsa och miljö. Människor, djur och växter blir sjuka eller dör. Byggnader och kulturminnen vittrar sönder, bilar och metaller förstörs av rost.
Försurningen av mark och vatten leder till att sjöar utarmas på liv och näringen i marken försvinner. Metaller sätts i omlopp och förgiftar grundvatten och jordar. Försurningen riskerar som en följd av industrialisering och trafikökning att spridas till tredje världen.
Miljömål
För att komma ned till de kritiska belastningsgränser som även känslig natur kan klara, krävs att svavelutsläppen minskas med 80 %, kväveoxidutsläppen med 75 % och flyktiga organiska föreningar med 75 % jämfört med 1980 års nivå.
När det gäller svaveldioxidmålet har en kraftig minskning skett av utsläppen och vi stödjer de åtgärder som regeringen föreslår på detta område.
Regeringens kväveoxidmål som innebär 30% minskning åren 1980--1995 kommer inte att uppnås. Riksdagen beställde i förra miljöbeslutet, att förutsättningarna för att halvera kväveoxidutsläppen skulle utredas. Regeringen anser emellertid, att det inte är möjligt och ställer inte heller upp något nytt mål. Frågan är enligt vår uppfattning vad man måste göra för att inte naturen ska ta skada. Vi anser därför att regeringen snarast ska återkomma med ett program för hur kväveoxidutläppen kan minskas med 75 %. En strategi måste sedan fastställas, där åtgärder mot utsläppen från flyg, last- och personbilar, arbetsredskap och sjöfart ska vara centrala områden. Vi återkommer till detta i trafiksammanhanget.
Regeringen föreslår 25 % minskning av ammoniakutsläppen till år 1995 respektive 50 % för organiska lättflyktiga gaser till år 2000. Regeringens förslag begränsas till att omfatta åtgärder inom jordbruket. Vi anser att regeringen bör återkomma med förslag till åtgärder också på andra samhällsområden.
Sverige måste naturligtvis också driva på det internationella arbetet mot luftföroreningar genom förstärkning av de internationella överenskommelserna: konventionen om långväga gränsöverskridande luftföroreningar samt svavel- och kväveprotokollen.
Kalkning av skogsmark
I avvaktan på att utsläppen har minskat till de nivåer som naturen tål anser vi det nödvändigt att angripa försurningens symptom genom kalkning av t ex skogsmarken. Detta skulle också ha positiva effekter på de områden som är cesiumdrabbade efter Tjernobylkatastrofen. Aska från förbränning av biobränslen bör i ökad utsträckning kunna återföras till marken. Den försöksverksamhet med skyddskalkning och vitaliseringsgödsling som nu pågår måste tillämpas i större skala med statligt stöd. De praktiska erfarenheter man har från bl a Tyskland visar på en rad positiva effekter. Vi föreslår, att ett treårsprogram upprättas med följande årsanslag: 40 milj kr för budgetåret 1991/92, 75 milj kr för 1992/93 och 130 milj kr för 1993/94 anslås till skyddskalkning och vitaliseringsgödsling.
Kalkning av vatten
Medlen för kalkning av försurade vattendrag har visat sig vara klart otillräckliga. Vi föreslår att 30 milj kr ytterligare anslås för detta. Vi anser att dessa medel också ska kunna användas till kalkningsinsatser i enskilda brunnar.
Bevara fornminnena för framtiden
Luftföroreningarna hotar kulturminnena. Det är nödvändigt att kraftfulla åtgärder vidtas för att inte oersättliga kulturskatter ska gå förlorade. Riksantikvarieämbetet (RAÄ) har utarbetat ett program som omfattar bl a inventeringar, insatser för konservering samt forsknings- och utvecklingsarbete. Regeringen anslår 4 milj kr ytterligare, vilket också RAÄ har begärt. Vi anser emellertid, att man bör främja möjligheterna att göra regionala insatser och bättre kartlägga behovet av åtgärder runt om i landet.
Riksdagens kulturutskott har beslutat ta upp frågan om luftföroreningarnas effekter på kulturmiljön i hela dess vidd till hösten.
Internationella försurningssekretariatet
Försurningssekretariatet bedriver på ideell basis ett värdefullt internationellt arbete för att bilda opinion och sprida kunskap om luftföroreningar. Vi anser att sekretariatets resurser behöver förstärkas och föreslår att 4 milj kr ytterligare anslås till dess verksamhet.
Hav och vattendrag
Den resurs som havet utgör måste bevaras. Naturligt förekommande arter ska kunna fortleva. Kväveutsläppen måste begränsas så att syrebrist i bottenvattnen motverkas. Fisk och skaldjur skall kunna utnyttjas som föda utan hälsorisk vare sig för människor eller djur. Fiske ska kunna bedrivas uthålligt. Föroreningar av klorföreningar och tungmetaller ska inte tillåtas begränsa vattenområdenas rekreationsvärden eller utnyttjande av sötvatten som dricksvatten.
Centern har tidigare i en motion lagt fram en åtgärdsstrategi för att rädda Östersjön. Regeringen föreslår att utsläppen av kvicksilver, kadmium och bly minskas med 70 % och utsläppen av vissa andra metaller halveras. Det framgår inte av propositionen om regeringen avser begränsning av punktutsläpp. Vi vill understryka att det stora problemet är de diffusa utsläppen. För att klara dessa krävs åtgärder av en helt annan omfattning än de som finns i propositionen. Vi anser att naturvårdsverket bör få regeringens uppdrag att föreslå åtgärder för att begränsa metallhalterna till en nivå som motsvarar de naturliga variationerna.
Av bilagan till propositionen, Hur mår Sverige?, framgår att regeringens åtgärder endast påverkar en tiondel av kvävetillförseln. Kvävesituationens bakgrund är ett komplicerat samspel som måste klarläggas för att rätt åtgärder ska kunna sättas in. Vi anser att även detta bör bli en uppgift för naturvårdsverket.
Kvävefällor
Trafiken, tätorternas avlopp samt markläckage från jordoch skogsbruk är huvudkällorna för de stora mängder kväve som idag förs ut i haven. De naturliga kvävefällorna i landskapet, som t ex vattendrag och våtmarker, har i ökad utsträckning försvunnit genom utdikning. Med dessa har också värdefulla naturvärden försvunnit.
I utredningen från Miljödelegationen Västra Skåne föreslås att kommunala kvävepooler inrättas. Det skulle innebära att kommunerna får rätt att ta ett övergripande ansvar för det kväve som transporteras ut ur kommunerna. Kommunerna kan då prioritera att återskapa våtmarker som kvävefällor istället för att bygga ut reningskapaciteten i de kommunala reningsverken. Utifrån kritiska belastningsgränser kan gränsvärdet för kväveinnehållet fastställas. De medel som behövs för kväveminskningen tas från transportsektorn, VA-avgifterna och handelsgödselavgifterna från jordbruket, samt de medel som länsstyrelsen överför till kommunerna. Om kommunen bedömer att återskapade våtmarker gör bäst nytta för kvävereduktionen bör miljöersättning utbetalas för den mark som tas ur jordbruksproduktion. Vi anser att regeringen ska återkomma med förslag till nödvändiga lagändringar och medel för återskapande av våtmarker med betydelse som kvävefällor.
Biologisk utarmning
Människan orsakar decimering och förintelse av både växter och djur. År 2000 kan, enligt beräkningar, 15--20 % av alla nu kända växter och djur vara oåterkalleligen borta.
Arter försvinner framförallt därför att deras livsmiljöer förstörs av människans verksamhet. Tropiska skogar skövlas. Tropiska kusthav och korallrev fördärvas. Våtmarker dikas ut eller fylls igen. Jord- och skogsbruk tränger undan ursprunglig flora och fauna. Arter hotas av svårnedbrytbara miljögifter och luftföroreningar. Inplantering av främmande arter i nya miljöer och frisläppande av gentekniskt förändrade organismer är stora hot. Bevarandet av den biologiska mångfalden är en central fråga som ytterst handlar om människans egen överlevnad.
Centern har lagt fram en omfattande motion om biologisk mångfald. Vi föreslår bl a att Sverige bör upprätta en lista över de arter och biotoper som finns i vårt land och som utgör en betydelsefull del av världsarvet och vårt nationalarv. Sådana exempel på unika naturområden anser vi vara Sjaunja, Alvaret samt Skärgårdshavet. Värdefulla naturområden är de orörda älvarna, den fjällnära skogen och det öppna odlingslandskapet. För dessa naturtyper finns behov av både varaktigt skydd och/eller uthålligt brukande.
De internationella överenskommelser som ingåtts måste följas och inordnas i den svenska lagstiftningen. Vi riktar i motionen kraftig kritik mot att de internationella åtagandena inte följs och kräver en redovisning av vilka åtgärder som vidtagits med anledning av dem.
Biologisk mångfald handlar både om mångfalden i det ekologiska systemet, artrikedomen och den genetiska variationen. I första hand skall säkerställandet ske genom att bevara eller återskapa betingelser för att bestånden skall kunna fortleva långsiktigt utan upprepade stödåtgärder. För att strävandena att bevara biologisk mångfald skall få verklig betydelse och genomslagskraft måste artbevarandemålet tillåtas påverka alla politiska beslut och de styrmedel som rör utnyttjandet av naturresurser och markanvändning.
Vi återkommer under avsnittet naturskydd med bl.a. förslag om förstärkta resurser till naturvården.
Frisläppande av förändrade organismer i naturen
Frisläppande av gentekniskt förändrade organismer i naturen måste föregås av en sträng bedömning av möjliga ekologiska effekter. De frågor som måste besvaras är av olika slag: Kan en gen som man planterat in i en växt överföras till den växtens närbesläktade växter i naturen? Kan den första växten själv förvandlas till ogräs? Kan gentekniskt förändrade bakterier som släpps ut överleva i sin nya omgivning? Kan de spridas till andra ställen än där de släpptes ut?
Den svenska lagstiftningen på detta område är otillräcklig. Den omfattar bara växter och bakterier i samband med växtodling. Den myndighetsorganisation som finns för att hantera frågan är otillräcklig. Det saknas dessutom tillämpningsföreskrifter för myndigheterna. På dessa punkter ligger Sverige efter den utveckling som nu är på gång i många andra länder, inte minst inom EG.
Vi måste snabbt få klarare regler. I avvaktan på dessa åtgärder bör frisläppande i naturen av gentekniskt förändrade organismer inte tillåtas. Regeringen måste snarast lägga fram förslag om detta. Vi har i en särskild bioteknikmotion till årets riksdag lagt fram förslag till bl a lagstiftning och en bioteknikinspektion.
I internationella överenskommelser måste varje land ges rätten till sina genetiska resurser. Utnyttjande av biotekniken får inte leda till begränsningar av denna rätt eller till att den biologiska mångfalden decimeras. Sverige måste med kraft hävda att bioteknikens möjligheter och risker ska bli en viktig fråga vid FNs miljökonferens 1992.
Nordens Ark
Genbanker lagrar levande vävnader från växter eller djur under lång tid. Nordens Ark i Bohuslän är en ideell stiftelse som bildades 1988 för att bygga upp och skapa en vetenskapligt styrd avelsanläggning för hotade nordiska djurarter.
Vi föreslår att 2 milj kr ytterligare anslås till denna värdefulla verksamhet.
Kemikalisering
De lokala miljöfarliga utsläppen från svensk industri har minskat de senaste tio åren. Samtidigt har användningen av kemikalier och råvaror ökat.
Vi anser att allt avfall på sikt måste kunna återvinnas eller återföras till naturens kretslopp. För att långsiktigt kunna minska belastningen på miljön måste därför användningen av naturresurser begränsas och tillverkningen av naturfrämmande kemikalier upphöra. Samhället och produktionen måste organiseras med målet att kretsloppen kan slutas.
Detta är inte gjort i en handvändning, men det är hög tid att bestämma sig för den inriktningen. Om man betraktar föroreningar som materielförluster kan åtgärderna inriktas mot själva uppkomsten av miljöproblemen istället för som idag mot effekterna.
Vi har under lång tid krävt att ett system med naturresursräkenskaper införs nationellt. En statlig utredning har fått i uppdrag att föreslå former för s k gröna räkenskaper. Inom företagen bör materielbalanser upprättas. Det finns ett ökat miljömedvetande inom industrin. En orsak till detta är vetskapen om att en bättre materielbalans innebär lägre kostnader för företagen. Vi återkommer till detta under rubriken miljörevision.
Vi anser att kemikaliearbetet bör grundas på följande synsätt:I. Naturfrämmande ämnen som är eller kan befaras vara långlivade, som t ex organiska klorföreningar, bör överhuvudtaget inte spridas i miljön. Det enda acceptabla gränsvärdet är alltså 0.II. Tungmetaller och andra sällsynta grundämnen är inte naturfrämmande, men kan i onaturliga koncentrationer orsaka bestående eller långvariga skador i miljön, koldioxid och naturliga gaser med växthuseffekt likaså. Halterna i miljön bör hållas inom de naturliga variationerna.III. Alla övriga ämnen. Dessa får inte öka mer än vad naturen förmår bryta ned eller kan tolerera. Ekonomiska incitament måste användas allt mer som styrmedel i miljöpolitiken. Men det måste också finnas absoluta gränser för naturvidriga ämnen. Därför behövs också en kraftfull lagstiftning.
Eftersom vi inte på förhand kan förutsäga samtliga miljöeffekter av ett kemikalieflöde, krävs att samhället förebygger skador genom försiktighet. Samhället kan inte tillåta användning av kemikalier, som kan misstänkas ge allvarliga miljökonsekvenser. Denna s k försiktighetsprincip har Sverige accepterat i flera internationella avtal men inte tillämpat.
Vi föreslår följande åtgärdsstrategi för kemikaliearbetet:Avveckla tillverkning och användning av miljöfarliga kemikalier som inte kan gå runt i ett slutet kretslopp. Upprätta avvecklingsplaner för vissa riskgrupper som t ex klorföreningar och bromerade ämnen.Tillämpa substitutionsprincipen vid tillståndsprövningar. Miljövänliga alternativ ska användas när sådana finns. Gör en kemikalierevision i alla företag med en omfattande hantering av miljöfarliga ämnen.Initiera internationella överenskommelser för att begränsa brytning eller tillverkning av miljöfarliga ämnen som t ex kvicksilver. Inför miljöavgifter på de särskilt miljöfarliga ämnen som finns på kemikalieinspektionens begränsningslista.Gör en översyn av kemikalieinspektionens organisation för att förstärka det internationella arbetet och den regionala organisationen.Inför en kemikalieförsäkring för tillverkare och importörer av kemikalier.Tillsätt en parlamentarisk utredning för att stimulera utnyttjande av vegetabiliskt baserade produkter.
Vi vill understryka vikten av att ta ett helhetsgrepp på kemikaliehanteringen så att den också omfattar varor och transporter.
Klorutsläpp från skogsindustrin
Utsläppen av klor från massaindustrin är ett exempel på föroreningar som naturen inte tål. I propositionen sägs att ''Målet är att skogsindustrins utsläpp ska minskas till början av 2000-talet till en sådan nivå att miljön inte märkbart påverkas. Vad det innebär ifråga om storlek på utsläppen måste klarläggas genom fortsatt forskning och miljöövervakning.'' Propositionens kloravsnitt präglas av uppgivenhet.
Skogsindustrin har genomfört omfattande minskningar av klorutsläppen. Det finns helt klorfria blektekniker som används i Sverige idag. Två sulfitmassabruk har blivit helt klorfria under 1990. Aspa bruk, som var en stor förorenare av Vättern, började 1990 tillverka klorfri, blekt sulfatmassa. En stor del av den svenska massaexporten går till Tyskland där en växande miljöopinion har lett fram till en förändrad attityd till klorblekt papper. Från miljödepartementet där har riktlinjer utgått om minskade ljushetskrav m.m. Dessa kommer antagligen att få stor betydelse för svensk pappersmasseindustri och möjligheterna att snabbt avveckla klorblekningen.
Vi bedömer det möjligt att i stort sett avveckla klorutsläppen från skogsindustrin. Vi har tidigare föreslagit att klorutsläppen i stort sett skulle ha upphört 1995. Vi reserverade oss i förra miljöbeslutet mot regeringens förslag som inte ens var lika långtgående som industrins planer. Vi anser att med dagens utgångspunkt är det fullt möjligt att nedbringa klorutsläppen till högst 0,5 kg AOX -- Absorberbar Organisk Halogen -- 1995 per ton massa och till högst 0,1 kg 1999. Vi anser att riksdagen bör fastställa denna målsättning och begära en avvecklingsplan.
Miljöavgiftsutredningen föreslog att en kloravgift på 50 kr/kg organiskt bundet klor införs. Regeringen lägger varken fram detta förslag eller något stoppår för klorutsläppen. Vi föreslår att miljöavgiften på klor uttas i enlighet med MIAs förslag.
PCB
Polyklorerade bifenyler, PCB, är ett välkänt miljöproblem. PCB förekommer idag endast i transformatorer. Den mängd PCB som under tidigare år tillförts miljön vandrar numera runt via olika ekosystem. PCB bryts endast långsamt ned. Den senaste tiden har man konstaterat en ökad förekomst av PCB. Vi anser det viktigt att klarlägga orsakerna till detta. Tänkbara utsläppskällor kan vara industriella processer eller baskemikalier. Klorblekt massa och pappersprodukter är en utsläppskälla. Vid avfallsförbränning sker viss nybildning av PCB. Det kan också finns andra diffusa utsläpps- och spridningskällor. Naturvårdsverket bör få i uppdrag att klarlägga dessa och lämna förslag till åtgärder hur utsläppen kan begränsas.
Buller
Det är uppenbart att buller varit ett starkt försummat miljöproblem under 80-talet. Det avspeglas också i regeringens miljöproposition, som ytterst begränsat tar upp bullerproblemen. Om inga drastiska förändringar vidtas, så passeras enmiljongränsen av det antal människor i Sverige som har nedsatt hörsel p g a buller.
Kraftfulla åtgärder är nödvändiga för att förebygga och minska hörselskador och öronsusningar samt öka människors välbefinnande på arbetsplatser, i bostäder och i trafikmiljön. Det gäller särskilt storstäderna. Idag finns stora forskningskunskaper inom buller- och hörselområdet som inte tillämpas i samhället.
I Sverige finns utarbetade normsystem inom samtliga områden. Ett fungerande normsystem kräver oftast att ett tidsplanerat åtgärdsprogram utarbetas, vilket idag inte efterföljs i tillräcklig utsträckning. Dessutom måste bullerdeklarationer för maskiner, bilar, leksaker etc. förbättras. Dessa normsystem och bullerdeklarationer bör så långt som möjligt fastläggas i internationell samverkan. Ett kraftfullt och fungerande handlingsprogram mot buller bör innehålla bl a följande åtgärder:I grundskolan bör kunskap om buller och hörselskaderisker införas i läroplanen, för att uppnå ett bättre ljudmedvetande hos ungdomarna.Samma kunskap bör införas i läroplanen på lärarhögskolan, för att uppnå ett bättre välbefinnande i skolmiljön.Förstärkta insatser för att förmedla tillämpbar forskningskunskap till arbetslivet och samhället.Förstärkta insatser beträffande högskoleutbildning och forskning inom bullerområdet utan hinder av fakultetsgränserna.Förstärkta uppföljningar av tidsplanerade åtgärdsprogram utarbetas mot buller.
Riksdagen beställde 1990 ett handlingsprogram för att minska bullret i samhället. Regeringen borde ha redovisat uppdraget i miljöpropositionen. Vi anser att regeringen snarast måste återkomma till riksdagen med ett sådant program och i detta bl a ta upp de förslag till åtgärder som ovan angetts.
Miljöpolitikens medel och instrument
Gränslöst samarbete
Det internationella miljöarbetet blir allt viktigare. Regeringen har i propositionen uttryckt detta i ord, men inte konkretiserat det med förslag. Trots att det internationella miljöarbetet har utretts stannar förslagen huvudsakligen vid två nya miljöattachéer och två nya miljoner till miljöorganisationernas internationella verksamhet.
Strategi för FN-konferensen -- 1992
FNs miljökonferens för miljö och utveckling, UNCED, ger en unik möjlighet att lyfta miljö- och utvecklingsfrågorna på den politiska dagordningen. Inför konferensen förbereds konventioner på tre områden: klimatet, den biologiska mångfalden och skogen. Sverige måste vara pådrivande i detta arbete. Vi har i en tidigare miljömotion utvecklat vår syn på arbetet med FN- konferensen och tar därför här enbart upp några specifika områden:
Global miljöfond
Överföring av ekonomiska resurser kommer att ha stor betydelse för att inte tredje världens länder skall överta den dåliga teknik, som vi i industriländerna tidigare använt eller använder. I-länderna har stort ansvar för att kunna avvärja miljöhoten i tredje världen. Vi föreslår därför att en global miljöfond inrättas. Den ska finansieras genom att industriländerna avsätter en andel av sin bruttonationalinkomst varje år. Detta bidrag bör inledningsvis sättas till 0,1% av BNI för att successivt byggas upp till 0,5% inom en femårsperiod. Det skulle innebära att fonden första året tillfördes ca 100 miljarder kr och när den är fullt utbyggd ca 500 miljarder kr per år. Fonden bör administreras av FNs miljövårdsprogram, UNEP. Medlen bör användas till de av FN prioriterade områdena. Arbetet med att få till stånd denna globala miljösatsning bör ha högsta prioritet i det svenska agerandet inför FN-konferensen i Brasilien.
Miljörättigheter
Vi anser att Sverige inför FNs konferens om miljö och utveckling, ECO -92, bör vara pådrivande för att formulera en deklaration om ''miljörättigheter'' för individer, grupper och organisationer (Charter on Environmental Rights).
Vid den regionala FN-konferensen inom ECE i Bergen förband sig de deltagande regeringarna att bidra till utformande av en sådan deklaration som skulle kunna antas vid FN-konferensen 1991. Diskussionen rörde främst rätten till information om miljöförhållanden, rätten till delaktighet i beslut och rätten till lagligt skydd. Detta var ett av Bergenkonferensens stora genombrott, vilket till stor del möjliggjordes genom demokratiseringsprocessen i Öst- och Centraleuropa. Det är viktigt att dessa framsteg följs upp och att tanken på en global FN-deklaration om miljörättigheter förverkligas. En sådan deklaration skulle kunna bli ett kraftfullt redskap för det folkliga och demokratiska miljöengagemanget, vilket är den viktigaste kraften för att vända den globala miljökrisen i en positiv utveckling mot ett uthålligt samhälle.
Arbetet med miljörättigheterna bör också utvidgas till att säkra själva rätten till en god livsmiljö i enlighet med det förslag till miljötraktat som vi tidigare lagt fram. Sverige bör verka för att sådana rättigheter inarbetas i FNs deklaration om mänskliga rättigheter.
Krig och miljö
Kriget vid Persiska viken har på ett dramatiskt sätt fokuserat sambandet mellan krig och miljö. Brinnande oljekällor och oljeskadade fåglar är synbara bevis på skadorna. Men effekterna är så mycket mer omfattande. De brinnande oljekällorna kommer att påverka miljön genom försurning, förgiftning och klimatförändringar. Oljeutsläppen har skett i ett område av jorden med rik biologisk mångfald. Kemikaliseringen kommer att vara omfattande i krigsområdet och dessutom kvarstår en gigantisk nedskräpning med krigsmateriel. För att kunna stärka medvetenheten om att ta hänsyn till miljöeffekterna i krig måste miljömedvetandet skärpas i fredstid. Sverige måste aktualisera och förstärka de konventioner som finns inom dessa områden. Sverige bör också ta initiativ till en FN-studie om sambandet mellan krig och miljö.
Bistånd och miljö
Miljöproblemen i u-länderna utgör inte sällan ett direkt hot mot människors hälsa och överlevnad. Därför är det särskilt angeläget, att konferensen 1992 förmår att lyfta fram överlevnadsfrågorna. Om så sker kan Brasilienkonferensen få lika stor betydelse för tredje världen, som Stockholmskonferensen 1972 fick för i- länderna. Vi vill särskilt understryka att Sverige i det sammanhanget aktualiserar hur anpassad och miljövänlig teknik kan motverka att tredje världen drabbas av omfattande miljöproblem liknande i-ländernas.
Kunskapsutbyte
Det finns behov inte bara av överföring av miljövänlig teknik utan också av kunnande för att skapa bra lagstiftning och bygga upp effektiva myndighetsorganisationer. Sverige bör ta initiativ till att utveckla ett sådant kunskapsnätverk. Som förebild kan bl a användas informationsutbytet genom Chemical abstracts för att skapa Environment Bureaucratic abstracts.
Tropiska regnskogar
I arbetet med de tre tidigare nämnda konventionerna till FN-konferensen om miljö och utveckling kommer de tropiska regnskogarna att ha en central roll. Vi anser att Sverige måste verka för att regnskogarna ges ett fullgott skydd i konventionerna. Den globala miljöfond som vi ovan redogjort för kan här spela en viktig roll.
Sverige måste begränsa importen av virke från hotade trädslag. Det kan ske genom att endast tillåta import som kommer från plantageodlade träd eller träd som kommer från områden där uttag är förenligt med ett uthålligt skogsbruk. Regeringen bör lägga fram förslag om detta.
Nordiskt miljösamarbete
Det nordiska miljöarbetet har kraftigt förstärkts under senare år på bl a initiativ från centerpartierna i Norden. Miljökonferenser har anordnats och en miljökonvention utarbetats liksom ett program för havsmiljön. Inom nordiska investeringsbanken har ett särskilt organ upprättats för överföring av medel för miljöinvesteringar till Öst- och Centraleuropa. Även om vi på många områden hade önskat skärpningar i de nordiska överenskommelserna har dessa ändå stärkt möjligheterna till ett samnordiskt miljöarbete.
Vid senaste mötet i Köpenhamn antogs rekommendationer om bl a vägtrafikens miljöeffekter, beräkningsmodell för Grön BNP, miljövårdsinsatser i Baltikum, överföring av miljöteknologi till Östeuropa m.m. Det intensifierade miljösamarbetet har regeringarna ofta försökt bromsa. Vi anser att det finns anledning att ytterligare understryka värdet av det nordiska miljösamarbetet och betydelsen av att Sverige är pådrivande och lever upp till de nordiska åtagandena.
Europasamarbete
Hänsyn till miljön måste vara grundläggande för Europasamarbetet. De gränsöverskridande miljöproblemen måste lösas i så brett samarbete som möjligt. Solidariska insatser krävs för Europas mest förstörda regioner. Centern har tidigare föreslagit, och också fått riksdagens gehör för, en internationell luftvårdsfond. Regeringen har uppenbarligen inte gjort tillräckligt för att förverkliga förslaget. Luftvårdsfonden bör byggas upp genom miljöavgifter på fossilbränslen för att möjliggöra finansiering av lån eller bidrag till miljöförbättrande luftvårdsinvesteringar.
Europasamarbetets ekonomiska och sociala spelregler måste utformas så att de förebygger miljöskador. Sverige måste aktivt ta del i det ökande miljöengagemanget inom EG. Sverige bör delta i de miljöorgan som är öppna för vårt land. I EES-förhandlingarna och vid en ansökan om medlemskap i EG måste Sverige med kraft hävda miljöfrågorna. I propositionen saknas redogörelse för regeringens ambitioner i detta avseende. Vi anser att Sveriges medverkan i Europasamarbetet bör förstärka miljön, utveckla de förebyggande insatserna, de ekonomiska styrmedlen och skapa en helhetssyn på kemikalieområdet. Liksom i det nordiska miljösamarbetet måste högsta tillämpade ambitionsnivå också vara Sveriges mål.
Centern har lagt fram en omfattande motion med målet Rädda Östersjön. Vi tar därför inte upp dessa frågor i detta sammanhang.
Antarktis
Sverige måste aktivt ta del i det internationella naturvårdsarbetet. Antarktis är det enda större område på jorden som ännu inte utsatts för mänskliga ingrepp i större omfattning. Vi anser att Sverige bör ta initiativ till att få Antarktis förklarat som internationell naturpark.
Internationell miljöbevakning
Den begränsade förstärkning av miljöbevakningen som föreslås vid Sveriges ambassader är otillräcklig. Vi föreslår att regeringen i samband med den pågående översynen av utrikesförvaltningen återkommer med förslag till en mer heltäckande miljöbevakning.
Uthållig tillväxt
Miljö och knappa naturresurser
Ett av de mest fundamentala strukturfelen i ekonomins nuvarande funktionssätt är att miljö och knappa naturresurser i stort sett betraktas som fria nyttigheter. Priserna på varor och tjänster beaktar därmed inte den fulla samhällsekonomiska kostnaden. Miljöeffekterna brukar av ekonomerna få benämningen externaliteter. Det är ett märkligt begrepp med tanke på att en frisk miljö är själva grundvalen för vår långsiktiga överlevnad. Däremot är det ytterst träffande som uttryck för hur miljövärden hittills behandlats i ekonomiska sammanhang. Diskussionen om produktivitet och avkastning blir ofta därför en fuskdebatt.
Marknadsekonomin lämnad åt sig själv förmår inte klara uppgiften att inkludera de samhällsekonomiska kostnaderna och måste därför styras och anpassas i önskad riktning. Därvidlag bör marknadens egna mekanismer och dynamik utnyttjas. Det finns en lång rad tekniker och medel som kan användas i detta syfte.
Som underlag för de samhällsekonomiska besluten behövs nationalräkenskaper som tar hänsyn till miljö- och naturresursutnyttjande. Centern har mot denna bakgrund länge hävdat att de traditionella målen måste kompletteras. Till de ekonomiskpolitiska målen måste också höra god miljö och regional balans. Detta har så småningom vunnit gehör i riksdagen, och god miljö och regional balans ingår nu bland de ekonomiskpolitiska målen.
Ekonomisk tillväxt framställs ofta som synonym med ökad välfärd. Det är en värdering och en förväxling som vi motsätter oss. Tillväxt är ett bland flera ekonomisk- politiska mål. Tillväxtens innehåll måste fokuseras och tillväxten formas så att den blir miljövänlig. Ökad tillväxt måste vägas mot andra icke-materiella mål såsom bättre miljö, resurshushållning och ökad fritid.
Kommande generationers välfärd måste beaktas i den ekonomiska politiken. FNs världskommission för miljö och utveckling (Brundtlandkommissionen) introducerade -- ''hållbar utveckling'' -- som just uttrycker detta. Definitionen på hållbar utveckling är ''en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov''. Vi anser att det övergripande målet för den ekonomiska politiken i framtiden måste definieras i överensstämmelse med detta begrepp.
Sverige bör gå före och utveckla ''gröna nationalräkenskaper''. Vidare bör Sverige trycka på i internationella fora för att användningen av gröna nationalräkenskaper skall bli en global företeelse. Detta gäller inte minst i samband med den kommande världsmiljökonferensen i Brasilien.
Centern har i riksdagen sedan 1968 drivit kravet på naturresursräkenskaper. Vi har därefter utvecklat vår syn på gröna räkenskaper i ett flertal motioner. År 1990 tillsatte regeringen en utredning om grön BNP.
Internationellt har arbetet med att sammanföra miljö och ekonomi främst utgått från kostnader för miljöpåverkan.
Vi anser att en grön BNP ska ge underlag för att mäta en uthållig utveckling, där resurshushållning och kretsloppstänkande är viktiga delar. En möjlighet att tydliggöra detta skulle vara att basera räkenskaperna på det kvantitativa materialflödet i samhället. Med dagens resursslösande flöde minskar en grön BNP kraftigt, medan ett samhälle baserat på resurshushållning och återbruk ger en högre BNP. Ett sådant värde skulle kunna åstadkommas genom att BNP per capita divideras med avfallsproduktion per capita, kort sagt bruttonationalprodukten genom bruttonationalavfallet.
Detta räcker dock inte. Gröna nationalräkenskaper måste också sätta spår i de beslut som fattas så att miljö- och naturresursaspekter blir grundläggande i all samhällsplanering. De måste således beakta också användningen av lagerresurser och förnybara resurser.
Vi anser att samhället i större utsträckning bör använda marknadsekonomiska styrmedel. Miljöavgifter har införts på handelsgödsel och bekämpningsmedel och därefter på svavel och kväve samt på koldioxid. Därutöver finns vissa pantsystem.
Miljöavgifterna ska åstadkomma att produkter och verksamheter bär sina miljökostnader fullt ut. På så sätt blir det lönsamt för utsläpparna att utnyttja den bästa reningsteknik som är ekonomiskt tillgänglig inom ramen för miljökostnaden eller att ersätta en miljöförstörande produkt med en som har mindre miljöpåverkan.
Regeringen skriver om betydelsen av ekonomiska styrmedel. Ändå ger propositionen mer bilden av en regering som bara en kort tid har accepterat systemet med miljöavgifter och nu är på väg att överge det. Regeringen borde ha tagit fasta på flertalet av miljöavgiftsutredningens förslag. Det gör man emellertid inte. Vi föreslår i det följande flera miljöavgifter, bl a med anledning av förslagen i MIA.
Många miljöproblem är till sin karaktär globala. Internationella överenskommelser är önskvärda och överstatliga beslut kan enligt vår uppfattning komma att bli nödvändiga. Även internationella miljöavgifter bör utnyttjas i syfte att sluta kretsloppen.
Avfallsavgift nu
MIA föreslog att en avgift införs på osorterat hushålls- och industriavfall fr.o.m. 1 januari 1992. Utredningen föreslog att avdrag medges för sorterade fraktioner. Vi anser att MIAs förslag, i avvaktan på ett mera miljöanpassat förslag, bör genomföras. Behovet av att få fram en fungerande återvinningsmarknad är stor. Behovet av ekonomiska resurser till att utveckla avfallssnål teknik är också stort. Vi anser dock att den föreslagna nivån på 50 kr per ton avfall är för låg. Vi föreslår att en avfallsavgift tas ut med 200 kr per ton osorterat avfall.
Hushållningsstimulanser
Strävan bör vara att de kostnader, som är förknippade med varje varas slutliga omhändertagande, kommer till uttryck i varans marknadspris. På detta sätt ges konsumenterna och tillverkarna ett reellt incitament för att välja ett handlingsmönster som avlastar avfallshanteringssystemet.
Denna prissignal påverkar dock inte konsumenten när det gäller att göra sig av med den uttjänta varan på ett riktigt sätt. För att uppnå den uppdelning av avfallsströmmarna, som är nödvändig för ett miljöriktigt omhändertagande av avfallet, måste därför pantsystem komma till användning. Erfarenheten visar att endast genom pantsystem kan man uppnå den separation av avfallet, som är nödvändig för ett framtidsorienterat avfallssystem. Samhället måste också i ökad utsträckning tillgripa förbud, när ingen annan miljöriktig lösning finns tillgänglig.
Skall den långtgående separation av avfallsströmmarna som är nödvändig kunna uppnås, krävs det också ett utbyggt system av mottagningsplatser för de varor som avskiljs från det övriga avfallet. Då det finns en gräns för hur många pantsystem och andra retursystem som kan inrymmas inom ramen för den nuvarande detaljhandeln, spelar de s k returcentralerna en nyckelroll i detta sammanhang. En returcentral skall inte sammanblandas med en återvinningscentral, utan den bygger istället på principen om ett omvänt distributionssystem. Det är alltså en form för att sluta kretsloppen för produkterna och varorna och att ge producenten en möjlighet att ta ansvaret för varornas hela livscykel.
För att förverkliga dessa långsiktiga målsättningar krävs en målmedveten satsning på forskning och praktiska försök. Detta är något som måste påbörjas omedelbart. Vi föreslår att en utredning tillsätts för att utforma en sådan styrande miljöavgift.
Miljölagstiftning
Miljöbalken
Det är bra att miljölagstiftningen ska samordnas i en särskild miljöbalk. Vi anser att denna borde omfatta samtliga miljölagar. Utöver regeringens förslag bör vattenlagen, strålskyddslagen och lagen om kärnteknisk verksamhet ingå i den översyn som miljölagstiftningskommittén ska göra. Miljölagstiftningen ska inte bara samordnas utan framförallt skärpas för att fungera förebyggande. Vi föreslår att utredningen särskilt bör uppmärksamma följande åtgärder:Vi anser att lagarna på miljöskyddsområdet måste inriktas på att den mänskliga påverkan på naturen inte ska vara större än vad naturen tål. Speciell hänsyn måste också tas till särskilt känsliga områden. Miljökvalitetsnormer ska utarbetas som anger gränsvärden för acceptabel påverkan av ekosystemen.Miljökonsekvensanalyserna måste omfatta alternativa beskrivningar och omfatta alla beslut som mer än marginellt kan påverka natur och miljö. Miljöorganisationerna måste ges talerätt vid behandling av ärenden enligt miljöskyddslagen, naturresurslagen, naturvårdslagen, plan- och bygglagen samt vattenlagen och sedermera den nya miljöbalken. Det är angeläget att miljökunnande och engagemang i miljöorganisationerna tas till vara. Vi anser att miljöorganisationer som uppfyller vissa kriterier ska ha rätt att överklaga beslut om tillstånd och sådana frågor som avses i 8 § andra och tredje stycket miljöskyddslagen. För att ge erforderlig stadga åt systemet bör regeringen fastställa vilka organisationer som ska få talerätt. I dag finns redan rätt till överklagande för kommuner och lokala arbetstagarorganisationer. Internationella överenskommelser som Sverige ratificerat måste inlemmas i den svenska lagstiftningen.Vi anser att mätningar och analyser av ämnen och föreningar som ger de allvarligaste effekterna på miljön måste prioriteras i kontrollprogrammen. Miljöskyddsförordningens § 7 måste ändras så att möjlighet ges för myndigheterna att prioritera ärenden utifrån miljöeffekt, vilket bör ges regeringen till känna.Gränsvärden måste ersätta dagens riktvärden. De bör ange utsläppsgränser för en begränsad tidsperiod, t ex en timme eller en dag. Därmed uppnås en högre grad av säkerhet som leder till en ökad rättssäkerhet också för den som ansvarar för berörd verksamhet.Påföljden för ett brott ska vara relaterat till brottets straffvärde. I vissa fall innebär miljöbrotten oersättliga skador för generationer. Vi anser att i utformningen av den nya miljöbalken måste ökad hänsyn tas till betydelsen av skadans varaktighet.
Miljöåklagare
De nuvarande förhållandena är otillfredsställande både för den som leder förundersökningen och för den misstänkte. När det gäller andra komplicerade frågor har samhället valt att tilldela en speciell åklagare uppgiften att leda förundersökning och föra talan i domstol. Enligt vår mening bör miljörätten behandlas på samma sätt i vart fall under en övergångstid, tills tillräcklig erfarenhet av miljöbrottsligheten vunnits. En särskild statsåklagare i miljömål bör nu utses.
I det dagliga arbetet med att utreda och beivra miljöbrott har det visat sig vara svårt för åklagaren att fastställa vem som ansvarat för en viss miljöförstörande åtgärd. Ansvarsförhållandena inom det misstänkta företaget är ofta inte helt klara och sådana oklarheter måste undanröjas. Vi anser därför att miljöskyddslagen bör kompletteras med en bestämmelse med innebörden att en särskild miljöansvarig ska utses på varje företag som sysslar med miljöfarlig verksamhet i sådan omfattning att koncessionsnämnden utfärdat anvisningar för driften av företaget.
Miljöombudsman
Samhällets kontroll av miljöföroreningar är bristfällig. Domstolarnas bevakning av miljöbrott är också otillfredsställande. Med de ökade kunskaperna om miljöriskernas betydelse för samhället och för enskilda människor anser vi att inrättandet av en miljöombudsman skulle kunna vara en väsentlig insats för miljövården och rättssäkerheten i vårt land. Miljöombudsmannen bör ges möjlighet att själv föra talan i domstolar och ge rekommendationer till myndigheter.
Rättshjälp i miljömål
En viktig princip är att garantera alla medborgare likhet inför lagen. Rätten till juridiskt biträde är således väsentlig för att uppfylla denna rättsprincip. Vissa ändringar har nyligen företagits i rättshjälpslagen. Bl a skall allmän rättshjälp kunna beviljas i sådana fastighetstvister, där den rättssökandes kostnader kan uppgå till betydande belopp, t ex i miljömål och i mål om mögelhus, och där rättsskyddsförsäkringen inte räcker för att betala den rättssökandes egna kostnader.
Det finns dock fortfarande anledning att förbättra rättshjälpen ytterligare och genomföra miljöskadeutredningens förslag om att införa en regel i 25 § rättshjälpslagen för att få en sakkunnigutredning om tekniska och medicinska frågor i skadeståndstvister.
Handlingsplaner för ren produktion
Sverige behöver handlingsplaner för ren produktion. Centern har utvecklat detta synsätt i miljömotionen från januari 1991. Principen ren produktion måste också innebära en förändring av myndigheternas arbete. När tillstånd ges måste krav ställas på avfallsreducering samt råvaru- och kemikaliesubstitution som skapar nya förutsättningar för ren produktion. Den nyorientering av myndighetsrollen som beskrivits här hänger starkt samman med företagens eget miljöarbete. Eftersom målen med ren produktion är att förebygga, borde lagstiftningen göra det möjligt att ställa industrier till ansvar om de använder sig av filterteknik innan de uttömt alla möjligheter att förhindra eller minska problemen genom ren produktion. Myndigheterna borde också åläggas att föreskriva ''verkliga'' förebyggande åtgärder istället för att som nu acceptera snabba påbyggnadslösningar.
En möjlig målbeskrivning vid tillståndsprövning skulle kunna se ut så här:1. I första hand ska åtgärder vidtas som främjar ren produktion.2. Filterlösningar (rening av utsläpp, etc) ska bara få användas när avfallsförebyggande alternativ har utnyttjats till fullo.3. Om filterteknik används får inte det hindra att ny och bättre avfallsförebyggande teknik utnyttjas när den blir tillgänglig.
Miljöorganisation
Hela miljöorganisationen ses nu över, men bit för bit. Naturvårdsverket utreds för sig, den regionala organisationen för sig och ansvarsfördelning inom kommunerna för sig. Vi har tidigare föreslagit att en parlamentarisk utredning görs av hela miljövårdens organisation. Vi vill nu understryka behovet av en samordning av de pågående utredningarna för att få en heltäckande och effektiv miljöbevakning på alla nivåer. Vi anser att de pågående översynerna av miljöorganisationen bör inriktas på att höja kompetensen för hanteringen av tillståndsfrågor och kontroll.
Miljö- och hälsoskyddsnämnderna
Centern ser med oro på de förslag till ändring av kommunlagen, som innebär att miljö- och hälsoskyddsnämnderna inte längre ska vara obligatoriska. Kommunerna har de senaste åren fått ett avsevärt ökat ansvar för miljöfrågorna. Det gäller inte minst tillsynen av vissa delar av kommunens egen verksamhet. Vidare innebär delegeringen att kommunerna ska utöva tillsyn över utsläpp och övrig miljöpåverkan, som kan få konsekvenser utanför den egna kommungränsen. Det är därför direkt olämpligt att sammanföra miljö- och hälsoskyddsnämnden med exempelvis byggnadsnämnden.
Vi vill istället stärka miljö- och hälsoskyddsnämndernas ställning. Vi vill bygga upp den ekologiska kompetensen i kommunerna så att hela förvaltningen kan dra nytta av den. Nämnden bör på ett tidigt stadium komma in i ärendena och påverka den kommunala planeringen ur miljösynpunkt. Centern anser att det mer än någonsin behövs starka miljö- och hälsoskyddsnämnder, som med integritet kan hävda omsorgen om miljön.
Miljövårdsenheterna
Den personalförstärkning av miljövårdsenheterna på länsstyrelserna som påbörjades har inte fullföljts. Vi anser att med de ökade arbetsuppgifter som ålagts länsstyrelserna är det viktigt att förutsättningarna också finns för att bedriva ett offensivt miljöarbete. Vi föreslår att 20 milj kr ytterligare anslås för detta.
Miljörevision
Företagen måste själva ansvara för att inventera hela produktionen och minimera miljöbelastningen. Vi anser att företagen ska genomföra miljörevisioner av sin verksamhet. Det ska vara en naturlig del av företagets verksamhet och utföras av auktoriserade miljörevisorer. För att underlätta tillsynsmyndigheternas arbete anser vi att revisionen skall vara öppen för myndigheterna.
Bildning för god miljö
Efter en lång tids väntan föreslås i förslaget till ny läroplan att miljöundervisning införs på alla s k program i den nya gymnasieskolan. Det är bra. Skolan ska stimulera ett personligt förhållande till naturen och främja miljöansvar.
Miljöfrågorna i den grundläggande högskoleutbildningen
-- Integreringen av miljöfrågorna i utbildningen
Det är svårt att ta regeringen på allvar när den presenterar sitt förslag till ''satsning'' på miljöfrågor i högskolan. I propositionen föreslås att miljöfrågorna skall ges en ökad vikt i all högskoleutbildning, vilket är vällovligt. Problemet är bara att detta inte följs upp med några som helst förslag till anslagsförstärkningar.
Regeringen tar istället resurser från redan befintliga anslag för att på så sätt finansiera ''reformen''. Resultatet kan inte bli annat än att en redan resurssvag grundutbildning får en ytterligare minskad tilldelning per capita. Detta kan centern inte acceptera.
Enligt centerns mening krävs, för att möjliggöra en integrering av miljöfrågorna i respektive ämnesområde, att resurser tillförs utvecklingsarbetet för bl a metoder och läromedel. Nya resurser krävs också för fortbildning av lärare inom detta område. Centern avvisar regeringens förslag att omfördela 2 milj kr inom anslaget D 10 Lokala och individuella linjer och fristående kurser och en minskning av anslaget D 5 Utbildning för tekniska yrken med 2 milj kr till detta ändamål. Centern föreslår istället, att 4 milj kr anslås för perioden 1991/92 -- 1992/93 att ställas till UHÄs förfogande som en särskild anslagspost under anslaget D 10, för utvecklingsarbete och fortbildning avseende integrering av miljöfrågorna i den grundläggande högskoleutbildningen.
-- Utbildning och forskning inom avfallsområdet
De alltmer ökade avfallsmängderna som vårt konsumtionssamhälle skapar utgör ett stigande problem. Återvinning och en samtidig minskning av den totala avfallsmängden är de enda rimliga alternativen för framtiden. En förstärkt forskning och utveckling krävs därför inom flera områden för att klara detta mål. Vi föreslår, till skillnad mot regeringen, att resurser tillförs miljöforskning och forskarutbildning. Centern föreslår att resurserna till detta ändamål förstärks med 1 milj kr för perioden 1991/92 -- 1992/93.
-- Miljö- och hälsoskyddslinjen
För att möta det stora behovet av bl a miljö- och hälsoskyddsinspektörer startades 1976/77 en miljö- och hälsoskyddsutbildning vid Umeå universitet. Utbildningen dimensionerades till 62 antagningsplatser. Centern hävdade redan vid denna tidpunkt i en motion (1989/90:Ub758) att ''Efterfrågan på personal med denna utbildning är redan idag mycket stor från bl a kommuner och länsstyrelser. Ett framgångsrikt miljöarbete är starkt beroende av att tjänster inom miljövårdens myndighets- och tillsynsverksamhet kan tillsättas med kvalificerade sökande. Mot denna bakgrund vill vi nu föreslå att utbildningen byggs ut med ytterligare 60 nybörjarplatser förlagda till annan del av landet.'' Idag är situationen ännu mer akut. Både inom kommuner och näringsliv upplever man ett kraftigt tilltagande behov av ytterligare tjänster inom området.
Regeringen föreslår en utökning av antalet antagningsplatser till 90 fr.o.m. 1991/92. Vi anser att denna utökning, sett i ett nationellt perspektiv, är otillräcklig. Centern föreslår därför att utbildningen byggs ut med ytterligare 60 antagningsplatser till högskolan i Karlskrona/Ronneby. Dessa inrättas med till en början 30 platser 1991/92 och ytterligare 30 platser 1992/93.
När det gäller regeringens förslag till finansiering av det utökade antalet platser vid Umeå universitet, gör den sig skyldig till ännu en allvarlig urholkning av befintliga anslag. I detta fall tar man helt enkelt medel från anslaget D 10 Lokala och individuella linjer och fristående kurser vid Umeå universitet för att finansiera utökningen av platsantalet på miljö- och hälsoskyddsutbildningen. Regeringen motiverar detta med att hänvisa till den förstärkning av utbildningsutbudet vid universitetet som beslutats om vid 1988/89 och 1989/90 års riksmöten. Dessa förstärkningar, som tillkom mot regeringens vilja, gjordes utifrån väl motiverade behov vid Umeå universitet. De förstärkningar av anslaget D 10 som skett har av riksdagen avsetts för att i första hand möjliggöra en utbyggd distansundervisning.
Att regeringen nu föreslår en urholkning av anslaget D 10 vid Umeå universitet ter sig mot ovanstående bakgrund som ytterst märkligt. Särskilt när man i den s k ''tillväxtpropositionen'' hänvisar till förekomsten av distansutbildning vid Umeå universitet som ett bra exempel på åtgärder med syfte att höja den allmänna utbildningsnivån. Centern måste på det bestämdaste avvisa regeringens förslag om en minskning av anslaget D 10 vid Umeå universitet med 1 120 000 kr 1991/92.
Centern föreslår att till anslaget D 5 vid Umeå universitet anslås 1 120 000 kr 1991/92 för en utökning av antalet platser på miljö- och hälsoskyddsutbildningen. Detta finansieras inom ramen för de miljöinvesteringar som föreslås i denna motion. Vi föreslår också att högskolan i Karlskrona/Ronneby, för inrättande av en miljö- och hälsoskyddsutbildning, tillförs 1 200 000 kr 1991/92 att finansieras inom ramen för centerns förslag till dimensioneringsökning av högskolan med 6 000 platser 1991/92 (motion 1990/91:Ub696 och partimotion 1990/91:N32). De ytterligare 30 platser som skall tillkomma budgetåret 1992/93 finansieras i samband med kommande års budgetproposition.
-- Kompletteringsutbildning
Här gör sig regeringen skyldig till ännu en allvarlig åderlåtning av anslaget D 10 Lokala- och individuella linjer och fristående kurser. Centern delar i och för sig regeringens bedömning att det fortfarande finns behov av åtgärder för att stärka rekryteringen till miljöområdet. Därför skall också den ettåriga kompletteringsutbildningen för naturvetare och tekniker genomföras under ytterligare tre år med början 1991/92 med sammanlagt 90 antagningsplatser.
Det vi däremot inte kan acceptera är att hela finansieringen föreslås ske genom en motsvarande minskning av anslaget D 10. Centern avvisar därför regeringens finansieringsförslag som innebär en minskning av anslaget D 10 med 4 230 000 kr 1991/92. Centern föreslår att 4 230 000 kr ställs till UHÄs förfogande budgetåret 1991/92 avseende kompletteringsutbildningen för naturvetare och tekniker.
Miljömärkning
Miljömärkning kan ge viktig information och möjlighet att ta ett personligt miljöansvar. En grupp har tillsatts för att utveckla miljömärkningen i Norden. När förslaget till organisation behandlades i riksdagen föreslog centern en annan utformning. De hittillsvarande erfarenheterna är dåliga. Ingen produkt har hittills kunnat miljömärkas med den s k svanen. Vår slutsats är att utformningen är felaktig och resurserna är klart otillräckliga. Vi föreslår att miljömärkningskommittén ombildas till en stiftelse, att kommitténs sammansättning förändras så att kompetens och miljökunnande tas till vara. Detta bör ges regeringen till känna.
Miljöforskning
I översynen av naturvårdsverket prövas också dess forskningsverksamhet. Vi anser att mycket talar för att forskningen skiljs ut från verkets uppgifter, i synnerhet laboratorieverksamheten.
Under anslaget miljöforskning sorterar också statens andel till finansiering av Institutet för vatten- och luftvårdsforskning, IVL. Grundtanken är att staten och industrin ska dela på kostnaderna för ett gemensamt forskningsprogram, ett s k ramprogram. Miljöforskningen ska bedrivas så att resultatet blir ett opartiskt beslutsunderlag som därmed kan utgöra en kunskapsbank för huvudmännen. I överläggningar med IVL har statens representant aviserat en neddragning av sin andel och därmed kommer troligen industrin att minska sin del av finansieringen. IVLs värdefulla miljöforskning är hotad. Vi anser att staten bör anslå 5 milj kr ytterligare för budgetåret 1991/92 till IVLs verksamhet inom anslaget för miljöforskning.
Åtgärder inom olika samhällssektorer
Ett resursbevarande och miljöanpassat boende
En bra boendemiljö förutsätter ett boende och en bebyggelseplanering som hushållar väl med naturens resurser. Boendet måste bättre än hittills anpassas till det ekologiska systemet och till behovet av bättre och effektivare energianvändning.
En grundläggande regel för all verksamhet måste vara att resurser skall brukas, inte förbrukas. Hela det ekologiska systemet bygger på ett ständigt kretslopp. Tas resurser ur kretsloppet utan att de återförs igen alternativt om resurser tillförs som normalt inte ingår i kretsloppet, uppstår förr eller senare störningar i ekosystemet. Ett ekologiskt byggande och boende måste därför ha som en grundläggande målsättning att minimera förbrukningen av ej förnybara resurser, samtidigt som höga krav ställs på ett ''sunt boende''.
Detta innebär att byggande måste ske på ett sådant sätt att störningar i naturen undviks och bebyggelsen planeras så att stor hänsyn tas till närmiljön. Det är väsentligt att närmiljön bevaras. Den är en tillgång i boendet och får inte först förstöras, eftersom man då tvingas att återskapa den med stora extra resurser. I ett ekologiskt system finns alltid ett nära samband och ömsesidigt beroende. Detta bör också vara norm i ett ekologiskt boende, men utan att försvåra behov av enskilt boende.
En successiv anpassning till ett sådant mer resursbevarande boende är nödvändigt för att klara framtidens energi- och miljöproblem och för att skapa ökad trivsel i boendet.
Vi anser att byggande och boende måste utformas på ett resursbevarande och miljöanpassat sätt.
Näringsämnena i avloppsvattnet måste återföras till marken. För att möjliggöra detta krävs att hushållsavlopp inte blandas med miljöfarligt avlopp från industrin. Lokala system för vatten och avlopp måste utvecklas. I nybyggda bostadsområden bör lokala system som återför näringsämnena om möjligt användas. För att stimulera en sådan utveckling bör riksdagen anslå 50 milj kr till sådana kommunala pilotprojekt.
Trafik
Trafikpolitiken är antagligen det område där klyftan mellan kraftord och krafttag framstår som tydligast. Utsläppen av kväveoxider har bara obetydligt minskat sedan förra miljöbeslutet. Vägtrafik, sjöfart och flyg svarar, enligt Hur mår Sverige? för ca 60% av Sveriges utsläpp av kväveoxider. För att komma till rätta med utsläppen från trafiken krävs massiva satsningar på en fungerande kollektivtrafik och infrastruktur. Regeringens proposition om tillväxt ger satsningar på infrastruktur, men inte i första hand miljövänliga investeringar. Centern däremot har lagt fram förslag om nyinvesteringar i stomjärnvägar för 1,5 miljarder för nästa budgetår samt totalt 40 miljarder kr för 90-talet.
Det innebär bl a:att utbyggnaden av Västkustbanan med dubbelspår påskyndas, samt att arbetet med Arlandabanan snarast inleds. Mälarbanan, Svealandsbanan, Ostkustbanan, Götalandsbanan och utbyggnad av andra projekt bör komma inom en snar framtid. Det är också viktigt att förbindelserna till Norge ges mycket hög prioritet. En utbyggd Bohusbana kan tillsammans med järnvägen via Dalsland skapa erforderlig kapacitet för dessa transporter,att snabbtåg Stockholm -- Sundsvall prioriteras. Under 1993/94 bör hela sträckan Stockholm -- Malmö vara klar för snabbtågstrafik, hela Dalabanan från Uppsala till Borlänge ges snabbtågsstandard och även sträckan Stockholm -- Karlstad bör färdigställas för snabbtåg. Järnvägsförbindelserna i sydöstra Sverige bör förbättras, inte minst mot bakgrund av en positiv framtidsutveckling i Central- och Östeuropa, att inlandsbanan blir en pulsåder i Norrlands inland och bibehålls. I motionen konstateras att om persontransporterna tas bort följer även avveckling av godstransporter och nedläggning av hela banan. Detta får allvarliga konsekvenser för näringslivets utveckling,att en kraftig upprustning och utbyggnad av det regionala vägnätet i alla delar av landet måste till, inte minst i Norrlands inland,att en omprioritering av resurserna från satsningar på motorleder i storstadsregionerna måste göras till förmån för satsningar på kollektivtrafiken,att ekonomiska satsningar sker på färjetrafik för att förbättra förbindelserna med Europa istället för en bilbro över Öresund.
Rena transporter
Transportsystemet måste utformas utifrån ekologiska och samhällsekonomiska principer. Långväga godstrafik ska i stor utsträckning överföras från väg till järnväg och sjöfart.
Persontransporter på järnväg ska stimuleras, framför allt genom konkurrenskraftiga priser, snabba transporter och god komfort för att minska behovet av bil- och flygtransporter.
Det krävs en kraftfull satsning på utvecklande av miljövänliga motorer och drivmedel. Klara tidsgränser ska fastställas för när olika miljökrav ska vara uppfyllda, liknande vad som skett i Kalifornien, för att minimera utsläppen.
Etanol för drivmedel
Energiöverenskommelsen innebar att stöd utgår till att utveckla etanoldrift i tätortstrafik. I klimatstrategin understryks att trafikens utsläpp ska minskas genom kollektivtrafik med låga koldioxidutsläpp, ökad bränsleeffektivitet hos nya personbilar, motoralkoholdrivna tätortsfordon och sänkta medelhastigheter på landsväg. Koldioxidutsläppen från flyg och sjöfart bör begränsas.
Med de höga miljökrav som måste fastställas kommer de fossila bränslena att tvingas ersättas med exempelvis biobaserade motoralkoholer, vegetabiliska oljor, el eller biogas. Redan nu skulle en inblandning av etanol med ca 5% kunna göras i bensin. Det finns också möjlighet att driva fordon med ren etanol, rapsolja eller med el. Centern har länge verkat för åtgärder för att stödja introduktionen av dessa miljövänliga drivmedel. Staten bör stimulera forskning och utveckling för att dels söka höja verkningsgraden, dels utveckla metoder för tillverkning, hantering, lagring och distribution.
Elitklass
Regeringen föreslår att personbilarna miljöklassas. Vi tycker det är bra att på detta sätt påskynda en successiv utveckling av etablerad teknik. Den stimulerar dock knappast till satsningar på nya motortyper och nya bränslen. För att åstadkomma detta krävs att en elitklass införs, som representerar framtidens bil, med ingen eller liten miljöpåverkan. Vi anser att regeringen bör återkomma med ett sådant förslag, när miljöklassernas närmare utformning ska behandlas.
Flygtrafik
När det gäller flygtrafiken bidrar den till skador på miljön i långt högre grad än vad som hittills uppmärksammats. Flygtransporter har sin främsta betydelse på längre sträckor. Genom snabbtåg kommer järnvägen att bli konkurrenskraftig på många av dagens flyglinjer. Flygtrafiken ska underställas stränga miljökrav för att begränsa naturpåverkan och för att genom utveckling av motorer och drivmedel minska utsläpp och bullernivåer. Centern anser att flygbolagen och tillverkarna i likhet med andra transportgrenar måste utveckla nya bränslen och bränslesnåla flygplan.
Miljöavgiftsutredningen föreslog att ett system med miljörelaterade landningsavgifter skulle införas. Sverige måste verka för att internationella miljöavgifter införs på flygtrafiken.
Sjöfart
Sjöfarten måste också utveckla miljövänliga motorer och drivmedel så att utsläppen minskar. Vi anser att Sverige i samverkan med övriga nordiska länder bör kräva, att färjor i nordisk linjetrafik högst får använda bränslen med 0,5% svavelhalt.
Miljökonferensen
Utformandet av en miljövänlig trafikpolitik är en av de viktigaste uppgifterna såväl nationellt som internationellt. Det måste därför också ges hög prioritet i förberedelserna för 1992 års FN-konferens om miljön.
Kalifornien som föredöme
Regeringen lutar sig i propositionen mot utvecklingen inom EG. Vi anser att Sverige måste söka sina förebilder där man kommit längst, d v s i USA och framförallt i Kalifornien. Vi anser dessutom att Sverige ska vara pådrivande för rena transporter också i europeiska sammanhang.
Åtgärderna i Kalifornien är delvis av traditionell natur med krav på användning av renare teknik och effektivare reningsutrustning, men inriktas även på hur fordonen används.
Till den första etappen har nära 50 åtgärder föreslagits som berör transporter. Åtgärderna föreskriver en minskning av dammspridning från vägar och parkeringsplatser, skärpta utsläppsgränsvärden för nya fordon, rena bränslen för fordonsparker, förbättrade besiktningsprogram samt reningsutrustning för dieseldrivna bussar och lastbilar. Här finns också åtgärder avsedda att minska fordonsanvändandet, förbättra trafikflödet och bygga ut kollektivtrafiken.
Bland åtgärderna i den andra etappen märks satsning på lågemitterande fordon, på kort sikt troligen främst genom utnyttjande av etanoldrift. Vid etappens slut skall 40% av passagerarfordonen, 70% av fraktfordonen och 100% av lokalbussarna ha konverterats till sådan teknik. (Lågemitterande teknik definieras som all utsläppsreglerande utrustning och alla bränslen som är minst lika rena som vid förbränning av metanol.) Kvarvarande utsläpp från övriga, icke vägbundna, mobila källor, skall dessutom minskas med 50%. För etappen kommer ny teknik att krävas. Denna skall hjälpas fram genom utsläppsavgifter och skärpta gränsvärden. Striktare gränsvärden kommer bl a att sättas på kvarvarande dieseldrivna lokalbussar och nya gränsvärden kommer att sättas för fritidsbåtar. För att påskynda utvecklingen av nödvändig teknik (elfordon, renare bränslen m.m.) finns ett omfattande forskningsprogram.
Etapp tre grundas på en strävan att hjälpa fram nya tekniska genombrott. Bland möjliga åtgärder finns en övergång till extremt lågemitterande passagerarfordon och tyngre fordon. En stark förhoppning finns att utvecklingen skall ha hunnit så långt för lagringsbatterier, bränsleceller, solceller och supraledare att förbränningsprocesser inom området nästan helt skall kunna elimineras.
Om någon eller några av de föreslagna åtgärderna av någon anledning ej kan genomföras, kan de komma att ersättas av reservåtgärder med bl a emissionsavgifter, avgifter på parkeringsplatser, avgifter på fordonsutnyttjande, vägtullar m.m.
Tätorterna
Miljöproblemen i innerstäderna är särskilt allvarliga, inte minst för människors hälsa. Centern har i riksdagen tidigare föreslagit att gränsvärden ska fastställas för utsläpp i gatutrafik, i enlighet med WHOs normer. Vi anser att infartsbegränsningar kan bli aktuella i de större tätorterna för att hälso- och miljöproblemen ska kunna bemästras. Beslut om detta bör fattas av de berörda kommunerna.
För att ge alternativ till tätorternas arbetsresor med privatbil behövs effektiva och moderna kollektiva trafiksystem. Spårtrafik och trådbussar och andra miljövänliga alternativ bör utgöra stommen i de större städernas trafikförsörjning. Bilismen i de större tätorterna måste kraftigt begränsas. Momsen på kollektiva persontransporter ska avskaffas. Vi har föreslagit detta i annat sammanhang.
Stockholmsregionen
Centern har under lång tid kämpat för miljön i Stockholmsregionen. Det var på centerinitiativ som landstinget genomförde utredningar om miljöavgifter för biltrafiken. Enligt centerns mening borde trafikuppgörelsen för Stockholm ha utformats så att motorvägarna lämnats utanför, miljöavgifter införts på innerstadsbilism och en storsatsning gjorts på spårburen kollektivtrafik. De intäkter som skulle kunna erhållas från miljöavgifter bör användas till utbyggnad av kollektivtrafik och infartsparkeringar.
Modern teknik för miljövänlig trafik måste utvecklas. Den moderna datatekniken kan utvecklas till att styra små vagnar av personbilsstorlek (exempelvis Sky Cab) på ett lätt och billigt spår, s k spårtaxi. Centern anser att nödvändiga resurser för utveckling och forskning kring ny teknik måste anvisas.
Göteborgsregionen
Trafiken i regionen är i första hand ett miljöproblem och inte ett trafikproblem. Med miljöproblem menar vi luftföroreningar, vägarnas förfulande av natur och stadsbild och de barriäreffekter trafikleder ger upphov till.
Bland de olika projekt som finns i trafikuppgörelsen om Göteborg bör kollektivtrafiken prioriteras. En upprustning och utbyggnad av kollektivtrafiken måste snarast komma igång, innan vägarna ytterligare byggs ut. Centern kan inte heller acceptera förslaget om ny sträckning av E6 öster om Göteborg. Risken är uppenbar att den nya E6:an leder till ökat bilåkande med ytterligare miljöskadliga utsläpp nära Göteborg som följd.
Malmöregionen
Trafikåtgärderna i Malmöregionen baseras på en överenskommelse som de lokala intressenterna slutit om trafiken inom Malmöregionen. Centern ställer sig positiv till det program för inomregional kollektivtrafik som ingår i överenskommelsen. Vi anser dock att en rejälare satsning på pendeltågstrafik bör göras än den som ingår i programmet. Det centern inte kan acceptera är att överenskommelsen bygger på förutsättningen att en bilbro över Öresund byggs.
Öresundsbro
Centern avvisar en bro över Öresund. De stora trafikanläggningar, som man då tvingas bygga skulle utgöra enorma ingrepp i miljön. En bro skulle öka bilismen och därmed dess miljöeffekter i Skåne. Redan idag är Skånes marker bland de mest försurade i landet och 100 000 kvadratkilometer av Östersjöns bottnar är syrefria och döda p g a övergödning. Vägtrafikens kväveutsläpp är en av de viktigaste orsakerna till detta förhållande.
Trovärdigheten för att med enbart broavgifter kunna finansiera en bro är idag inte stor. Mycket talar för att de tidigare kostnadsberäkningarna enbart var glädjekalkyler. Beräkningar har på senare tid gjorts som gör gällande att kostnaderna för ett brobygge kan komma att överstiga Öresundsdelegationens beräkningar med 20 miljarder kronor.
I Europa har gränser öppnats som länge varit stängda, vilket innebär både nya marknader och nya transportvägar. Detta ger också möjligheter till nya färjelinjer och en mer omfattande färjetrafik än idag, inte minst från Trelleborg och Ystad. Mot denna bakgrund anser centern, att en bro över Öresund inte är någon lösning på behovet av effektiva transporter till och från övriga Europa. Exempelvis är den godstrafik som bl a SJ har till och från kontinenten via färjor så omfattande att en bro endast skulle få marginell betydelse.
Genom att bygga en bro över Öresund ökas kväveoxidutsläppen i den känsliga miljön i Västra Skåne. Dessutom kommer bron att ytterligare förhindra saltvattentillströmningen in i Östersjön och ''riva upp'' föroreningar från bottensedimenten. Till detta kommer att miljön i vårt grannland Danmark försämras som en följd av ökad genomfartstrafik. Effekterna av en bro berör många länder. Vi anser att regeringen i enlighet med den nordiska miljökonventionens artikel 1 bör ta upp överläggningar med övriga nordiska länder om deras reaktion på brobygget. Centern avvisar planerna på en bilbro över Öresund och förordar i första hand en solfjäder av färjeförbindelser över Östersjön.
Beskattning av bilar
Systemet med tjänstebilar är omfattande i Sverige. Det finns ca 200 000 tjänstebilar.
Beskattningen av tjänstebilar är så utformad att den som är tjänstebilsinnehavare får ta upp en viss procentsats av bilens nypris som förmån i inkomstdeklarationen. Hur mycket bilen används i tjänsten eller privat påverkar således inte beskattningen. Det finns därför inga motiv för den som innehar tjänstebil att vara återhållsam med sitt bilåkande, eftersom arbetsgivaren får stå för alla marginalkostnader.
Ur samhällets synpunkt är detta naturligtvis en enkel och obyråkratisk metod för att ta ut skatt, men ur miljösynpunkt är den mindre lyckad. Vi anser att en utredning bör studera förutsättningarna att göra tjänstebilsbeskattningen mer miljövänlig.
Stimulera bättre rening
Många bilar saknar fortfarande katalytisk rening. Centern medverkade till att ett stimulansbidrag för kompletterande reningsteknik infördes 1989. En sådan installation kan minska utsläppen av kväveoxider, kolväten och koldioxid var för sig med minst 40%. Bidraget utgår med 1 000 kr. Samma bidrag utgår till ägare av dieseldrivna bilar om utrustningen minskar utsläppen av partiklar med med minst 40% och kväveoxidutsläppen inte överstiger 1 g/km. Vi anser att stimulansbidraget bör höjas och utgå med 4 000 kr per fordon i enlighet med miljöavgiftsutredningens förslag. Naturvårdsverket bör utarbeta regler för bidrag till installationer även för att komma åt också andra föroreningar än dem som regleras för närvarande. MIA bedömde potentialen för minskade utsläpp till 40 000 ton kväveoxider, 42 000 ton kolväten och 440 000 ton koldioxid.
Höjd skrotningspremie
Miljöavgiftsutredningen har lagt förslag om att skrotpremien för gamla bilar skulle höjas från 500 kr till 2 000 kr för bilar av 1975 års modell och äldre. Det finns ca 680 000 personbilar i den åldersgruppen. Deras utsläpp av kväveoxider är ca 10--15 % högre än från dagens bilmodeller. Koldioxidutsläppen är också högre eftersom energiförbrukningen har minskat genom åren. Om 200 000 av de äldre modellerna skrotades skulle kväveoxidutsläppen minska med ca 2 000 ton, om förutsättningarna i övrigt är de samma. Det skulle också leda till förbättrad trafiksäkerhet.
I bilskrotningsfonden finns idag 200--300 milj kr. Vi föreslår mot angiven bakgrund att bilskrotningsavgiften bör höjas till 4 000 kr för bilar av 75-års modell eller äldre.
Energi
Det finns ett nära samband mellan en hållbar ekonomisk tillväxt, sysselsättning och god miljö. Den övergripande målsättningen måste vara att varje energikälla som skall användas i större omfattning och under längre tid måste ingå i naturens eget energikretslopp. Uppfylls inte detta krav kommer såväl den ekonomiska tillväxten att förkvävas som omfattande miljöskador att uppstå.
Användning av energikällor som kol, olja och uran innebär stora risker ur skilda synpunkter. Utnyttjande av kärnenergi är ett fruktansvärt hot mot människor och miljö. Sambandet mellan kärnvapen och civil kärnkraft är uppenbart. Problemen med det radioaktiva avfallet är olösta. Användningen av fossila bränslen innebär svåra påfrestningar på såväl naturmiljö som ekonomi. Målsättningen måste därför vara att så långt möjligt minimera användningen av ändliga energikällor.
Förbränning av icke förnybara (fossila) energislag som kol, olja och naturgas innebär en kraftig påverkan på miljön genom de ökande utsläppen av bl.a. koldioxid, kväveoxider och svaveldioxid. Användning av biobränslen ger inte sådana effekter på den omgivande naturmiljön. Lika mycket koldioxid som frigörs vid förbränningen binds vid återväxten, förutsatt att avverkning och tillväxt balanseras.
En medveten politik för övergång till utnyttjande av förnybar energi och effektivare energianvändning är därför den bästa garantin för både en positiv ekonomisk utveckling och en bra miljö. En energipolitik, som är ensidigt inriktad på att främja ökad energitillförsel, kommer att leda till krav på allt större investeringar för att förebygga skador på miljön och till slut nå en nivå, där dessa kostnader inte längre kan bäras. Samhällsekonomin kommer att försvagas i försöken att åtgärda uppkomna miljöskador.
En långsiktig, stabil ekonomisk utveckling och ökande välfärd förutsätter i stället en kontinuerligt minskande energitillförsel av icke förnybar energi. Vid en ökande energianvändning kommer det att krävas investeringar i allt dyrare energiproduktion med ett allt högre pris på energi som följd. Det är därför av såväl ekonomiska som miljömässiga skäl nödvändigt att energipolitiken både på kort och lång sikt inriktas på övergång till förnybar energi och effektivare energianvändning.
Detta innebär att den ekonomiska tillväxten -- för en ekologiskt hållbar utveckling -- i framtiden måste vara mindre energikrävande än tidigare. En effektiv energianvändning och övergång till förnybar energi måste därför utgöra huvudinriktningen i globala och nationella energiplaner om en långsiktig miljömässig och ekonomiskt hållbar utveckling skall kunna åstadkommas. Samhällets åtgärder måste därför inriktas på att främja ökad användning av förnybar energi och effektivare energianvändning.
Modern teknik ger stora möjligheter för effektivare energianvändning, vilket ofta är ekonomiskt lönsamt eftersom energieffektiva lösningar vanligen innebär minskade kostnader. Genom en kraftfull satsning på effektivare energianvändning kan Sverige liksom andra länder få den tid som krävs för att hinna utveckla ett lågenergisamhälle baserat på i huvudsak förnybara energikällor, vilket måste vara grunden för de globala och nationella energisystemen i framtiden.
En säker, ekologiskt riktig och ekonomiskt livskraftig energitillförsel, som kan underlätta en rättvis utveckling, är en absolut nödvändighet och möjlig att bygga upp.
I energiöverenskommelsen mellan partierna behandlas inte principerna för utformningen av den framtida energibeskattningen. Enligt vår mening är det nödvändigt att skatter och avgifter måste utformas så att de främjar utnyttjandet av förnybara och miljövänliga energislag. Den av miljöskäl och samhällsekonomiska skäl motiverade förnyelsen av energisystemet måste även bli privatekonomiskt fördelaktig. Det måste även bli lönsamt för den enskilde att spara och hushålla samt använda förnybar energi. Det är bättre att åstadkomma en eftersträvad utveckling genom ekononomiska stimulanser och styrmedel än genom förbud och reglering.
En sådan politik skapar i sin tur förutsättningar för en balanserad prisutveckling på energi och underlättar därmed en positiv ekonomisk utveckling och en konkurreskraftig svensk industri. Ekonomiska styrmedel som premierar utnyttjande av förnybar energi och effektivitet i användning och produktion kommer långsiktigt att vara en fördel för den svenska industrin. Vi utvecklar dessa frågor närmare i en annan motion.
Bruk och återbruk
Ren produktion och resurssnål teknik möjliggör slutna kretslopp, där både avfall vid produktionen och varan efter användning återförs endera till ny användning eller till naturens kretslopp. Med en sådan teknik kan produktionen ökas utan att miljön påverkas.
Avfallet
Årligen deponeras drygt sex miljoner m3 avfall på de kommunala upplagen. Hushållsavfallet svarar för en tredjedel av tillflödet. Hälften av tillförseln består av jord, sten och byggavfall.
Avfallsproduktionen medför många miljöproblem:
Resursproblem: Delar av avfallet uppstår genom förbrukning av ändliga råvaror. Resurser används till sådant som vi anser är onödigt, som felaktiga och onödiga förpackningar, engångsartiklar och andra kortlivade produkter. Vi anser att ekonomiska styrmedel måste användas och krav på återvinning ställas för att motverka en misshushållning med resurser.
Skräpproblem: Avfall på villovägar skräpar ned naturen. Information och pantsystem kan utöver ovan nämnda förslag minska detta problem.
Volymproblem: Avfallsvolymen är så stor att den i sig leder till svårigheter. Platser för avfallsupplag är en knapp resurs. Produkterna måste därför utformas så att slutna kretslopp kan skapas. Kompostering måste stimuleras, där det är möjligt. Det avfall som inte innehåller miljöfarliga ämnen och inte kan återvinnas på annat sätt bör brännas eller jäsas för att dra nytta av energiinnehållet och minska volymerna.
Kemiproblem: Avfallet sprider föroreningar till mark, vatten och luft.
Inom Nordiska rådet har Sverige varit med om att ta fram direktiv och riktlinjer för ett avfallssnålt samhälle. Danmark har sedan 1987 systematiska planer för avfallsminskning och Norge har börjat arbetet för att formulera en sådan plan. Någon sådan strategi finns inte i Sverige. Regeringen har istället valt att lyfta över ansvaret till kommunerna, utan att anvisa styrmedel.
För att kunna åstadkomma slutna kretslopp måste det yttersta ansvaret åläggas den som producerar avfallet. Den enda aktör som kan hållas ansvarig för avfallets miljöeffekter är producenten eller i andra hand importören. Därför måste krav för att minska avfallets mängd och giftighet ställas på den som producerat det. Vi anser att regeringen ska återkomma till riksdagen med en resurssnål avfallsstrategi utifrån principen ren produktion.
Miljöfarligt avfall
En strängare kemikaliekontroll skulle minska den mängd miljöfarligt avfall som produceras. Det mest besvärliga avfallet vi har att ta hand om är nämligen förorenat av tungmetaller och svårnedbrytbara organiska ämnen -- ämnen som skulle kunna reduceras genom ingrepp i kemikalieflödet.
I Sverige vore ett första steg att införa villkor på avfallsreduktion i samband med att företag får tillstånd till miljöfarlig verksamhet. Naturligtvis måste också det avfall som produkterna ger upphov till räknas med i villkoren. På det sättet kan Sverige på 1990-talet minska sin avfallsproduktion med ca 70 %.
Returpapper
Under rubriken ''Förpackningar m m'' finns några rader om återvinning av papper. Här hänvisas till prognoser som ''för de närmaste fem åren pekar på en fortsatt kraftig ökning'' av förbrukningen av returpapper. Men i miljöpropositionen föreslås ingen åtgärd för hur insamling och användning av returfiber kan ökas.
Det behövs en helhetssyn på hela hanteringen av cellulosafibern. Genom att helt sluta klorbleka undviker man problemen med de klororganiska ämnen, som idag hamnar i den klorblekta massan och senare i papperet. Genom att använda tryckfärger och tillsatsämnen, som inte innehåller tungmetaller eller andra för miljön skadliga ämnen, bidrar man till att hålla cellulosafibern ren. Med rena cellulosafibrer som råvara kan återvinning av papper bli en mer miljövänlig process.
Tysklands regering lade redan i våras fram ett detaljerat förslag till olika åtgärder inom papperstillverkning och användning. Det föreslogs bl a en årlig ökning av återvinningsgraden, en ökad andel returfiber i pappersprodukter samt riktlinjer för hur den offentliga och privata sektorn liksom hushållen ska välja papper och sortera pappersavfall på bästa sätt.
I vissa stater i USA ställs krav på 20% inblandning av returpapper i tidningspapperet. I Sverige är återvinningsgraden 44% för papper. För att möjliggöra att ytterligare öka återvinningen av papper i Sverige är det nödvändigt att medverka till en fungerande marknad för returpapper. En sådan åtgärd är att ställa kravet på 20% inblandning av returpapper i tidningspapper. Regeringen bör ställa ett sådant krav.
Avfallshandel
Sverige exporterar officiellt varje år omkring 40 000 ton miljöfarligt avfall. Det är mer än SAKAB förbränner per år. Hur mycket som lämnar landet utan myndigheternas kännedom är svårt att uppskatta, men varje år ''försvinner'' ca 100 000 ton miljöfarligt avfall.
I propositionen föreslås att riksdagen ska godkänna Baselkonventionen om gränsöverskridande transporter och slutligt omhändertagande av farligt avfall, som därefter ska ratificeras av Sverige. Att Baselkonventionen ratificeras innebär inte någon garanti för att världens giftdumpning i tredje världen och i östländerna upphör. Konventionen innehåller så många förbehåll att den i praktiken inte är förpliktigande. Vi vill trots detta inte att Sverige ska avstå från att ratificera Baselkonventionen. Sverige måste dock verka för en snar skärpning av densamma.
Jordbruk
Jordbruket ska utnyttjas som en kraft i miljöarbetet. Genom att använda den svenska åkermarken till produktion av energi- och industriråvaror kan samhället ledas in mot biosamhället -- ett samhälle byggt på recirkulation. Det är endast genom att använda de förnybara resurserna mer och de icke-förnybara mindre som de stora globala miljöproblemen kan lösas.
Regeringen anför angående jordbruket att det har en stor betydelse för kulturlandskap och för variationsrikedomen hos växt- och djurarter. Regeringen nämner dock inte med en rad den viktiga roll jordbruket bör ha för att producera nya råvaror till industri- och energiändamål.
I motion till riksdagen med anledning av budgetpropositionen föreslog vi inrättande av en bioråvarukommission med uppgift att utarbeta en plan för hur Sverige nationellt och internationellt kan arbeta för att öka användningen och produktionen av material som har biologiskt ursprung.
Bioråvarukommissionen skulle lämna underlag till forskningsprogram, ekonomiska styrmedel och andra åtgärder som behövs för att stimulera en övergång till vegetabiliska råvaror.
Öppet landskap
En viktig naturvårdsinsats är att hålla landskapet öppet. Ett varierat odlingslandskap med rikt växt- och djurliv är mycket viktigt. Om jordbrukspolitiken leder till att detta inte kan upprätthållas måste åtgärder snabbt sättas in för att justera politiken. Det är av bl a denna anledning som centern föreslagit, att en omställningskommission ska följa omställningen i jordbruket och lägga förslag till förändringar när så behövs.
Kadmium i handelsgödsel
Regeringen föreslår att en utredning tillsätts för att införa ett avgiftssystem på kadmium i handelsgödsel. Vi anser att regeringen ska lägga fram förslag till avgift så att den kan träda i kraft 1993. Målet är att kadmiumhalten ska understiga 5 g per ton fosfor. Enligt centerns uppfattning skall handelsgödseln renas så att den blir fri från kadmium. Det är inte acceptabelt att i längden använda vare sig handelsgödsel eller slam från reningsverk som innehåller tungmetaller. Målet skall vara att få till stånd en rening av handelsgödseln. Regeringen bör ges i uppdrag att utarbeta ett sådant förslag. För att stimulera till en sådan utveckling anser vi att influtna avgifter från handelsgödsel ska kunna användas. Det är viktigt att en rening kommer till stånd så att inte resultat blir att kadmiumfattig apatitbaserad fosforgödsel enbart kommer att användas i Sverige.
Målet ska vara en fullständig kadmiumrening. Vi anser att influtna medel från handelsgödselavgiften ska kunna användas för detta.
Stallgödselhantering
Regeringen föreslår att nuvarande program för utbyggnad av lagringskapacitet för stallgödsel bör fullföljas med oförändrad omfattning. Vi stöder detta förslag.
Vi anser dock att en administrativt enklare lösning är att endast skötsellagen skall gälla på detta område. Idag gäller både naturvårdslag och skötsellag. Lagringskapaciteten för stallgödsel bör vara minst 6 månader för nötkreatur, hästar, får och getter samt 8 månader vid annan djurhållning i de delar av landet som idag inte omfattas av 8 § förordningen om skötsel av jordbruksmark. I de fyra nordligaste länen bör dock 8 månaders lagringskapacitet gälla för all djurhållning. Detta bör ges regeringen till känna.
Disposition av miljöavgifter
Regeringen föreslår att 100 milj kr av odisponerade medel från anslaget Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket förs över till statsbudgeten. På samma sätt föreslår regeringen att ytterligare 78 miljoner av avgiftsmedel från budgetåret 1989/90, som regeringen inte avser att använda till miljöförbättrande åtgärder inom jordbruket, skall förstärka statsbudgeten. Centern avvisar bestämt dessa förslag.
Miljöavgifterna på handelsgödsel och bekämpningsmedel infördes efter beslut i riksdagen (prop 1983/84:176, 1983/84: SkU47). Beslutet innebar att medlen skulle användas till forskning, rådgivning och miljöförbättrande åtgärder inom jordbrukets område. Det är en självklarhet att detta fortfarande ska gälla så att största miljönytta åstadkoms.
I propositionen skriver regeringen att det bör övervägas om ''miljöskatt'' bör införas på handelsgödsel då prisregleringsavgifterna avskaffas. Användningen av begreppet skatt tyder på att regeringen avser att låta medlen flyta rakt in i statskassan i framtiden. Avsikten med en avgift är att influtna medel skall användas till ett specifikt ändamål.
Enligt centerns uppfattning är det angeläget att fortsätta att utveckla arbetet med att förbättra miljön inom jordbruket, både vad avser inverkan på den yttre miljön och för att förbättra arbetsmiljön. Vi nämner här några exempel:Utveckling och provning av sprutor och spridare för att undvika föroreningarUtbildning och forskning inom området jordbruk/trädgård/skog kontra miljönBidrag till dem som vill ändra produktionsinriktning och gå över till ekologiskt jordbrukBidrag till forskning inom trädgårdsnäringen, som utprovning av växthus med slutna systemBidrag till forskning, utveckling och testning av biologiska bekämpningsmedelStimulera utveckling av drivmedel från vegetabiliska oljorInvesteringar för att köra jordbruksmaskiner på vegetabiliska oljor, investeringar i bättre lagringsutrymme för stallgödsel etcBidrag till reningsanläggningar för att ta bort kadmium ur handelsgödsel.
Regeringen bör få i uppdrag att snarast återkomma med förslag om hur dessa 178 milj kr skall användas. Det är angeläget att det blir en långsiktig plan på hur de pengar som inflyter från avgifterna på handelsgödsel och bekämpningsmedel bäst ska kunna utnyttjas för att förbättra miljön inom jordbrukssektorn.
Regeringen bör återkomma med förslag till hur dessa 100 milj kr kan användas för att förbättra miljön inom jordbrukssektorn.
Naturvård
Naturen ska utnyttjas med försiktighet och så att ekosystemens produktionsförmåga bibehålls, oumbärliga ekologiska processer vidmakthålls, genetisk variation bevaras och människor skyddas mot skadliga miljöbetingelser. Användningen av naturresurser ska vara inriktad på uthållighet.
Vi har tidigare påpekat att naturvårdslagen är splittrad och saknar ett långsiktigt perspektiv på naturvårdsfrågorna och naturvårdens mål. Det är bra att en samordning av miljölagstiftningen ska ske och att regeringen nu presenterar en förändring av naturvårdslagen. Vi accepterar i huvudsak regeringens förslag till ny naturvårdslag.
Naturresurslagen har många förtjänster, men också flera brister. I naturresurslagen delas naturen in i en del vi kan förstöra och en del vi ska skydda. Det strider mot centerns grundsyn. Vi anser att en övergripande naturresurslagstiftning ska ange hur man ska förvalta resurserna, inte hur man ska exploatera dem -- med vissa områden undantagna. Ett sådant synsätt finns redan i skogsvårdslagen och i skötsellagen för jordbruket. Naturresurslagens hushållningsbestämmelser bör därför ses över så att det finns ett samband mellan naturesurslagen och naturvårdslagen vad gäller värnet av naturmiljön. Lagens regler måste i en rad avseenden göras mera entydiga och precisa. Miljökonsekvensbeskrivningar samt redovisning av hur naturresurslagen har tillämpats anser vi ska redovisas vid beslut som rör NRL.
Anslagsfrågor
För inköp av mark för naturvård har regeringen minskat anslaget med 20 milj kr i förhållande till innevarande budgetår. Naturvårdsverket har begärt 140 milj kr. Naturvårdsverket har med regeringens godkännande tecknat markavtal för ca 200 milj kr. Det är därför nödvändigt att anslaget ökas. Vi föreslår ytterligare 60 milj kr till inköp av mark för naturvårdsändamål.
Till skötsel av naturvårdsobjekt föreslår vi att ytterligare 5 milj kr anslås. Vi anser att ideella organisationer och markägare bör anlitas i vården av naturvårdsobjekt.
För att förstärka insatserna för bevarande av hotade arter föreslår vi att anslaget förstärks med 4 milj kr.
Naturvårdsfonden
Vi stöder regeringens tidigare lagda förslag att ombilda domänverket till ett aktiebolag. Skogs- och jordbruksmark bör i det sammanhanget avyttras till aktiva skogs- och jordbrukare. Detta ger en effektivare skötsel, en bättre naturvård och bidrar till att skapa livskraftiga företag som håller landsbygden levande.
Vid en ombildning av domänverket och en försäljning på sikt är det viktigt att stor hänsyn tas till behovet av att sätta av mark för naturvårdsändamål. I samband med bolagiseringen av domänverket och före en försäljning av större arealer bör en inventering ske av vilka marker som bör skyddas. Det finns idag en stor brist på urskogsreservat i södra och mellersta Sverige. Domänverkets mark bör dessutom användas som ersättningsmark vid köp av enskild mark som ska skyddas i naturreservat. Vi föreslår att skyddsvärd mark överförs till naturvårdsfonden och att domänverket åläggs att medverka med ersättningsmark vid naturvårdsavtal.
Dricksvatten
Rent vatten är en förutsättning för liv. Vattnet är vårt viktigaste livsmedel. Dessa frågor borde ha skötts med större omsorg än vad som skett. En utredning har nyligen tillsatts om grundvattnets betydelse för dricksvattenförsörjningen. Vi har utvecklat våra synpunkter på dricksvattnet i en tidigare motion. Vi anser att det är bra att utredningen har tillsatts, men anser att den borde omfatta hela det område som rör dricksvattnet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 i berörda delar som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mål och inriktning av miljöpolitiken, former och inriktning av det internationella miljöarbetet, behovet av en global miljöfond, krig och miljö, bistånd och miljö, internationellt kunskapsutbyte på miljöområdet samt inriktningen av det nordiska och europeiska miljösamarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov och inriktning av åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om former och tidpunkt för införande av koldioxidskatt på fossilbaserad elproduktion,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov och inriktning av åtgärder för att motverka uttunningen av ozonskiktet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av åtgärder för att motverka försurande utsläpp,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett program för minskning av kväveoxidutsläppen enligt de riktlinjer som förordas i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av insatserna för att minska utsläppen av ammoniak,
8. att riksdagen hos regeringen begär att ett treårsprogram för skyddskalkning och vitaliseringsgödsling av skogsmark upprättas och finansieras i enlighet med vad i motionen anförts,
9. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till skyddskalkning och vitaliseringsgödsling anvisar 40 000 000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kalkning av försurade vattendrag samt för budgetåret 1991/92 anvisar 30 000 000 kr. utöver regeringens förslag för detta ändamål,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kartläggning och insatser i hela landet för att förebygga och reparera skadeverkningarna av luftföroreningarna på kulturminnen och kulturmiljöer,
12. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 4 000 000 kr. till Internationella försurningssekretariatets verksamhet i enlighet med vad i motionen anförts,
13. att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket får i uppdrag att lägga förslag om åtgärder för att minska utsläppen av tungmetaller och kväve i hav och vattendrag i enlighet med vad i motionen anförts,
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag om åtgärder för att återskapa våtmarker i syfte att minska kväveläckaget i enlighet med de riktlinjer som förordas i motionen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sambanden mellan utnyttjande av naturresurser och markanvändning resp. målsättningen att bevara biologisk mångfald i de ekologiska systemen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot utsläpp av gentekniskt förändrade organismer i naturen,
17. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 2 000 000 kr. till Nordens Ark för åtgärder i syfte att bevara hotade nordiska djurarter i enlighet med vad i motionen anförts,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning och åtgärder för att motverka användningen av kemikalier,
19. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 i denna del som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprättande av en avvecklingsplan för klorutsläppen samt i lag föreskriver att utsläppen av klor från skogsindustrin skall vara högst 0,5 kg AOX per ton klorblekt massa år 1995 resp. 0,1 kg år 1999,
20. att riksdagen i lag föreskriver att en avgift på organiskt bundet klor uttas med 50 kr./kg i enlighet med vad i motionen anförts,
21. att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket får i uppdrag att analysera och lägga förslag om åtgärder för att minska halterna av polyklorerade bifenyler (PCB) i ekosystemen i enlighet med vad i motionen anförts,
22. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett handlingsprogram för att minska bullernivåerna i samhället i enlighet med de riktlinjer som förordas i motionen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd för tropiska regnskogar samt hos regeringen begär förslag om begränsningar av importen av virke från tropiska trädslag i enlighet med vad i motionen anförts,1]
[ att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i det internationella naturvårdsarbetet skall verka för att Antarktis förklaras som naturpark i enlighet med vad i motionen anförts,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkningen av miljöbevakningen vid Sveriges ambassader,2]
23. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 i denna del som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sambanden mellan miljö och ekonomi resp. utformningen av de ekonomiska styrmedlen på miljöområdet,
24. att riksdagen i lag föreskriver att en avfallsavgift uttas på osorterat hushålls- och industriavfall från den 1/1 1992 med 200 kr. per ton avfall i enlighet med vad i motionen anförts,
25. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med direktiv att lägga förslag om införande av ett pantsystem för återvinning av avfall i enlighet med vad i motionen anförts,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordningen av miljölagstiftningen och upprättandet av en särskild miljöbalk,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en särskild statsåklagare i miljömål,
28. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i miljöskyddslagen innebärande att en särskild miljöansvarig skall utses i företag som bedriver miljöfarlig verksamhet i enlighet med vad i motionen anförts,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en miljöombudsman med de uppgifter som förordas i motionen,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i denna motion och motion 1990/91:Jo749 anförts om inriktningen av tillståndsprövningen för ren produktion,
31. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 i denna del som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att bibehålla och förstärka de kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnderna,
[att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 20 000 000 kr. utöver regeringens förslag till personalförstärkningar vid länsstyrelsernas miljövårdsenheter i enlighet med vad i motionen anförts,3]
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljörevisioner i företagen,
[att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 i denna del fastställer att planeringsramen för budgetåret 1991/92 utökas med 6 000 platser till sammanlagt 46 285 årsstudieplatser,4]
[att riksdagen avslår proposition 1990/91:90 såvitt avser förslag till finansiering av utvecklingsarbete och fortbildning avseende integrering av miljöfrågorna i högskoleutbildningen,4]
[att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 i denna del som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om formerna för genomförandet av den ettåriga kompletteringsutbildningen för naturvetare och tekniker,4]
[att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 till Lokala och individuella linjer samt fristående kurser för budgetåret 1991/92 anvisar 8 230 000 kr. utöver regeringens förslag eller således 753 776 000 kr. att disponeras för budgetåren 1991/92--1992/93 i enlighet med vad i motionen anförts,4]
[att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 i denna del för budgetåret 1991/92 till Lokala och individuella linjer samt fristående kurser anvisar 1 120 000 kr. utöver regeringens förslag,4]
[att riksdagen till forskning och forskarutbildning inom avfalls- och återvinningsområdet för budgetåren 1991/92-- 1992/93 anvisar 1 000 000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en miljö- och hälsoskyddslinje vid högskolan i Karlskrona/Ronneby,4]
[att riksdagen till Utbildning för tekniska yrken för budgetåret 1991/92 anvisar 1 200 000 kr. för inrättande av en miljö- och hälsoskyddslinje med 30 antagningsplatser vid högskolan i Karlskrona/ Ronneby med finansiering i enlighet med vad i motionen anförts,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökning med ytterligare 30 antagningsplatser fr.o.m. budgetåret 1992/93 vid miljö- och hälsoskyddslinjen vid högskolan i Karlskrona/Ronneby,4]
33. att riksdagen hos regeringen hemställer att sammansättningen av miljömärkningskommittén ändras i enlighet med vad i motionen anförts,
34. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till miljöforskning för IVLs verksamhet anvisar 5 000 000 kr. utöver regeringens förslag,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett resursbevarande och miljöanpassat boende,3]
35. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 50 000 000 kr. till utveckling av lokala avloppssystem i enlighet med vad i motionen anförts,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljön i tätorterna och inriktningen av investeringarna för en bättre miljö på trafikområdet,5]
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöklassning av personbilar,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av miljövänliga motorer och användning av miljövänliga bränslen och alternativa drivmedel inom biltrafiken, flygtrafiken och sjöfarten,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de internationella utgångspunkterna och samarbetet för miljökraven på transportområdet,5]
[att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 i denna del som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om planerna på en bilbro över Öresund,5]
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en mer miljöanpassad beskattning av tjänstebilar,
[att riksdagen beslutar att bidraget till installation av reningsutrustning i bilar skall utgå med 4 000 kr./fordon i enlighet med vad i motionen anförts,5]
38. att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket får i uppdrag att utarbeta regler för bidrag till installationer av reningsutrustning för andra föroreningar än dem som för närvarande regleras i enlighet med vad i motionen anförts,
39. att riksdagen beslutar att en bilskrotningspremie skall utgå med 4 000 kr. vid skrotning av bilar av 1975 års modell eller äldre i enlighet med vad i motionen anförts,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sambanden mellan energi och miljö,1]
40. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en strategi för en resurssnål avfallshantering enligt de riktlinjer som förordas i motionen,
41. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för reduktion av avfall vid tillstånd för företag att bedriva miljöfarlig verksamhet,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för ökad återvinning av returpapper,1]
42. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handel med och transporter av miljöfarligt avfall,
43. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordbrukets betydelse för möjligheterna till en bra miljö och en god naturvård,
44. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kadmium i handelsgödsel och slam från reningsverk,
45. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagregleringen av stallgödselhanteringen,
46. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:90 i denna del hos regeringen begär förslag till användning av miljöavgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel i enlighet med vad i motionen anförts,
47. att riksdagen avslår proposition 1990/91:90 såvitt avser förslag till inleverans till statskassan av oanvända reserverade medel (100 milj.kr.) från anslaget Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket i enlighet med vad i motionen anförts,
48. att riksdagen avslår proposition 1990/91:90 såvitt avser förslag till disposition av influtna avgifter (78 milj.kr.) för budgetåret 1989/90 i enlighet med vad i motionen anförts,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en samordning mellan naturresurslagen och naturvårdslagen vad gäller värnet av naturmiljön,3]
49. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 60 000 000 kr. utöver regeringens förslag för inköp av mark för naturvårdsändamål,
50. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 5 000 000 kr. utöver regeringens förslag till skötsel av naturvårdsobjekt att disponeras i enlighet med vad i motionen anförts,
51. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 4 000 000 kr. utöver regeringens förslag för bevarande av hotade arter,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avsättning av mark för naturvårdsändamål vid försäljning av domänverkets mark.1]
Stockholm den 11 mars 1991 Olof Johansson (c) Karl Erik Olsson (c) Görel Thurdin (c) Bertil Fiskesjö (c) Karin Söder (c) Gunnar Björk (c) Gunilla André (c) Pär Granstedt (c) Börje Hörnlund (c) Karin Israelsson (c) Agne Hansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Larz Johansson (c)
1 1990/91:N56 2 1990/91:U11 3 1990/91:Bo34 4 1990/91:Ub89 5 1990/91:T78 f19H