Om forskningsinsatser m.m. kring Vänern
Under de två senaste decennierna har insikten om vikten av ett samhälle i ekologisk balans vuxit sig allt starkare. Det har också inneburit en förståelse för att en fortsatt utbyggnad av folkhemmet måste gå hand i hand med miljöpolitiken. Denna förändrade syn på folkhemsbygget leder till en rad nya politiska ställningstaganden och revision av gamla.
För Vänerns del innebär detta att vattnet nu inte längre ses som en möjlig mottagare av allsköns föroreningar från industrin och hushållen. Vänern har allmer börjat betraktas som en resurs.
Ett uttryck för denna syn är projektet Laxfond Vänern. Projektet kan också ses som ett exempel på nödvändigheten av större behov av samarbete eftersom alla länsstyrelser runt Vänern är engagerade i detta fiskvårds- och näringsprojekt.
Enligt vår mening måste sjösystemet Vänern betraktas i ett helhetsperspektiv. Att Vänern numera har en förbättrad vattenkvalitet -- vad gäller t.ex. lägre fosforhalter som i sig ger lägre algmängder -- kan ju isolerat sägas vara bra för Vänern. Men det är här viktigt att anlägga ett helhetsperspektiv eftersom det kväve som tidigare togs upp i Vänerns växter nu följer vattnet ner till västkusten. Kvävet göder sedan Bohusläns kustområden och medför en ökad algproduktion.
Låt oss rikta blickarna norrut och ställa frågan: Vilken betydelse har Klarälvens vattenföring och planerade skogsbruksåtgärder kring Trysil för vattenkvalitén i Vänern och vad kan detta på sikt betyda för Bohuskusten?
Vi menar att särskilda medel måste anslås dels för att garantera Laxfondsprojektet och dels initiera forskning i samverkansform kring olika för Västkusten, Vänern, Klarälven och de norska vattenföringsområdena viktiga ekologiska-näringspolitiska villkor.
Det är enligt vår mening naturligt att inom forskningsverksamheten kring dessa frågor ett samarbete byggs upp mellan Göteborgs universitet, Högskolan i Karlstad, Miljöforskargruppen i Fryksta och berörda norska myndigheter och institutioner. Övriga som naturligt kan ingå i detta arbete är naturligtvis SLU som enligt vår mening besitter en särskild kompetens inom för verksamheten viktiga områden.
Vi beräknar kostnaden för de åtgärder vi nämnt till 7 miljoner kronor under budgetåren 1991/92 och 1992/93. Anslaget bör stå till regeringens disposition för ovannämnda åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning kring Vänern m.m.,
2. att riksdagen beslutar att till regeringens disposition ställa 7
000
000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 11 mars 1991 Björn Samuelson (v) Ylva Johansson (v) Lars Bäckström (v) Viola Claesson (v) Alexander Chrisopoulos (v) Elisabeth Persson (v)