Miljön i Skåne
Skåne är Sveriges mest kontinentala landskap, med kontakt söderut med Europa geologiskt, kulturellt och på många andra sätt. Folk- och varuströmmarna mellan Skåne, Danmark och Tyskland är stora trots avsaknanden av en fast förbindelse. Det som också strömmar in över gränserna med de förhärskande sydvästliga vindarna är kontinentens luftföroreningar. Obetänksamma personer tar denna ofrivilliga import av smutsig luft till intäkt för att egna åtgärder mot luftföroreningar är betydelselösa.
Miljödelegationen Västra Skåne konstaterar:
Utsläppen från verksamheter i Västra Skåne är lika stora som nedfallet här. Av våra egna utsläpp sprids emellertid 80 % utanför vårt område, och vi får lika mycket tillbaka. I praktiken får vi alltså våra gärningars lön. Om vi kunde komma tillrätta med våra utsläpp, skulle det fylla åtminstone tre funktioner:de 20% som drabbar oss själva skulle minska i absoluta talde 80% som vi exporterar skulle också minska,(en viktig åtgärd av internationell miljösolidaritet) ochvi skulle erövra en moralisk rätt att ställa krav på vår omgivning. (s. 18, SoU 1990:93.)
För att Sverige skall kunna agera som föregångsland inför FN:s miljökonferens i Brasilien 1992 samt i andra internationella sammanhang måste vi således skyndsamt sopa rent framför egen dörr.
I frågan om vilka utsläppsrestriktioner som är rimliga ansluter sig vänsterpartiet helt till den målsättning som regeringen upprepar flera gånger i miljöpropositionen. D.v.s en begränsning till nivåer som inte skadar naturen eller människors hälsa. För att åstadkomma detta och för att slå in på den hållbara utvecklingsväg som Bruntlandkommissionen förordar krävs radikala förslag. Sådana får man tyvärr leta efter i miljöpropositionen.
Det aktuella läget
Europas omfattande industriproduktion och samfärdsel har satt spår i den skånska åkerjorden. På trettio år har näringsämnena magnesium och kalcium halverats i marken. Detta till följd av det sura regnet.
Halterna av ozon vid markytan, som bildas genom inverkan av solljus när halten av vissa luftföroreningar blir för hög, ligger i södra Sverige under sommarhalvåret nära eller över de halter som skadar hälsa och grödor. I västra Sverige beräknas de nuvarande ozonhalterna minska skördarna av vårvete med ca 10 %. Även andra grödor såsom vall, havre och potatis påverkas negativt.
Den skånska skogen uppvisar många olika symptom på såväl direkta luftföroreningsskador som på försurningsskador. Ökar surhetsgraden i jorden frigörs metaller, i första hand aluminium, som har gifteffekter på växternas rottrådar. Hälsoeffekterna av förhöjda aluminiumhalter är inte helt klarlagda, men brittiska undersökningar tyder på samband mellan halten av surt vatten och Alzheimers sjukdom.
Granplanteringar har varit populära de senaste århundradena i Skåne. Gran har en markförsurande inverkan och därför borde nyplantering förbjudas söder om den linje som utgjorde gräns för granens naturliga utbredning, d.v.s längs en linje mellan Osby och Hästveda. I Skåne bör alla nyplanterade träd vara lövträd eftersom de har större motståndskraft mot luftföroreningar.
Att naturen inte mår bra av att utsättas för avgaser och skorstensrök är uppenbart för de flesta. Men människor påverkas också. Barnallergierna har t.ex. ökat kraftigt. Vi vandrar alla runt med stigande halter av tungmetaller och svårnedbrytbara gifter i kroppen. Ett nyfött barn kan inte dia sin mors bröst utan att samtidigt få i sig en dos dioxiner.
Halterna av kadmium i njurarna har fördubblats och allt fler lider av sviktande njurfunktion. Vilka konsekvenser detta har för folkhälsan på sikt är svårt att bedöma, men det är naivt att tro att kroppen kan anpassa sig till vad som helst.
Trafiken
Trots riksdagsbeslut och internationella åtaganden om motsatsen ökar både kväveoxid- och koldioxidutsläppen i Sverige. Trafiken är huvudansvarig för de flesta av de luftföroreningar vi drabbas av. Införandet av katalysator och blyfri bensin har inte gett de miljövinster som utlovats. Trafikökningen har ätit upp hela den miljövinst katalysatorreformen medfört. Bilarna står för en tredjedel av de kväveoxider som ger surt regn och skogsskador.
För att inte ytterligare öka Sveriges bidrag till växthuseffekten är det viktigt att återföra koldioxidutsläppen till 1988 års nivå för att sedan minska dem ytterligare. Detta är fullt möjligt att göra parallellt med en kärnkraftavveckling. Men det förutsätter att man ger sig på den i särklass största utsläppkällan, trafiken. Den blyfria bensinen medför ökade emissioner av dikväveoxid och bensen. Dikväveoxid (lustgas) är ytterst verksamt vid nedbrytning av ozonskiktet. Bensenets skadlighet på centrala nervsystemet och att det är cancerogent har nyligen uppmärksammats. Det används som ''blyersättning'' i bensin. Detta problem behandlar vänsterpartiet i en motion om kemikaliehantering.
Den logiska konsekvensen av ovanstående blir att en frisk miljö i Skåne inte kan uppnås utan att den fossilbränsledrivna trafiken minskar kraftigt. Vänsterpartiet instämmer i miljörörelsens krav: halvera vägtrafiken i Skåne!Avskriv alla planer på en Öresundsbro.Bygg ut den spårbundna trafiken rejält. Ta bort momsen på kollektivtrafik.Beskatta bilismens rörliga kostnader.Omfördela vägverkets anslag till vägprojekt i Skåne till kollektivtrafiken.
Industrins bidrag till utsläppen måste minska!
Länsstyrelserna i Skåne måste innan 1993 behandla alla prövningspliktiga verksamheter.Slå vakt om miljö- och hälsoskyddsförvaltningarnas och nämndernas självständighet.Det behövs specialdestinerade statsbidrag för kommunernas tillsyn enligt miljö- och hälsoskyddslagen och lagen om kemiska produkter.
Minska jord- och skogsbrukets miljöförstöring!
Halmbränning måste förbjudas.Minimera kadmiumhalten i handelsgödsel till vad som är acceptabelt ur miljö- och hälsosynpunkt.Inrätta ett 50-procentigt läplanteringsbidrag för att motverka erosion, återskapa hotade biotoper och skydda småvilt.Anslå mer pengar för att återskapa våtmarker, och för att upprätta minst 10 meter breda odlingsfria zoner längs vattendragen. Förbjud granplantering i Skåne.
Avfallsförbränning av osorterade sopor ger upphov till oacceptabla utsläpp av koloxid, saltsyra, kvicksilver, dioxiner m.m. och måste därför upphöra.SYSAV:s förbränning skall avvecklas under en femårsperiod. Kommunerna bör åläggas att tillhandahålla komposteringskärl till de hushåll som så önskar.Ge hushållen rätt att kompostera matavfall.Regeringen bör ta nödvändiga initiativ för att säkra en marknad för källsorterat glas och metall.Inrätta miljö-ROT-bidrag bl.a. för att bygga soprum för källsortering och kompostering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska trafikens negativa effekter på miljön i Skåne,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska industrins negativa effekter på miljön i Skåne,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska skogs- och jordbrukets negativa effekter på miljön i Skåne.
Stockholm den 11 mars 1991 Rolf L Nilson (v)