När personer som saknar arvsberättigade släktingar avlider och vederbörande inte har testamenterat sin kvarlåtenskap till någon går kvarlåtenskapen till Allmänna arvsfonden. Denna fond tillförs därför årligen stora belopp.
Dessa medel sammanförs till en central fond som förvaltas av Kammarkollegiet. Fondens avkastning skall gå till främjande av barns och ungdoms vård och fostran, vilket är ett behjärtansvärt ändamål och som vi stöder.
Vad vi vänder oss emot är att medel från hela landet sammanförs till en enda central fond. När utdelningen sedan sker tas ingen hänsyn till var medlen har kommit ifrån. Ofta tillförs fonden stora belopp från våra glesbygder.
Just i dessa bygder finns många gånger stora behov av åtgärder för barn och ungdom. Inte minst gäller det behovet av stöd till olika ideella föreningar, som idag har det synnerligen bekymmersamt med sin ekonomi.
För att vi ska göra vår glesbygd mer attraktiv, erfordras stora belopp till inte minst ungdomsverksamhet. Detta gäller såväl kyrkliga och kulturella verksamheter som t.ex. idrottsföreningar och ridklubbar. Därvid är det väsentligt att kunna ordna verksamheter som intresserar flickor, eftersom det många gånger kan vara svårt att ordna meningsfull sysselsättning för dessa på landsbygden.
Vi vill därför föreslå en 5-årig försöksverksamhet, där en avsevärd del av Allmänna arvsfondens medel tillförs en kommunal fond. Vid överföringen till den kommunala fonden skall beaktas hur stor del av medlen som influtit ifrån respektive kommun.
Förvaltning av fonden skall ske av respektive kommuns kommunsstyrelse, som också efter ansökan har att bevilja anslag för främjande av barns och ungdoms vård och fostran.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrade regler för allmänna arvsfonden.
Stockholm den 25 januari 1991 Kjell Ericsson (c) Karin Israelsson (c) Stina Eliasson (c)