Regeringen föranstaltade under l980-talet om en utredning rörande den framtida förvaltningen av de s.k. kronoholmarna. Utredningen koncentrerades på frågan om staten skulle behålla äganderätten till dessa. Undersökningen kunde påvisa att det i vissa fall förelåg sådana skäl medan det i andra fall numera saknades hållbara skäl för att staten skulle äga alla dessa holmar.
Kronoholmarna är inte en entydig grupp av öar och skär. Somliga är helt obebodda och har utnyttjats av den lokala befolkningen för stöd åt jordbruk på land, för stöd åt kustfisket m.m. Andra åter är belägna i yttre havsbandet och saknar värde för en ägare då de inte kan utnyttjas för någon ekonomisk verksamhet. Ytterligare andra är tätt bebyggda av hus som tillkommit av skilda skäl.
Ett typiskt exempel på den sistnämnda kategorin är Käringön väster om Orust. Ön är tätt bebyggd med cirka 220 hus. Bebyggelsen tillkom ursprungligen av i huvudsak tre grunder. Dels bosatte sig fiskare och deras besättningar där, dels sysslade andra med handel med fisk och beredning av fisk. Sist men inte minst byggde fyrbetjäningen på Måseskär i många fall sina permanenta hem på Käringön.
Ingen av dessa kategorier bebyggare finns kvar på ön. Ett begränsat kustfiske bedrivs av några båtlag men ön är numera främst boplats för ett antal åretruntboende äldre människor med sina rötter på ön. Vidare finns ett stort antal fritidsboende.
Husägarna besitter sina hus utan kontraktuellt förhållande till staten såvitt gäller markutnyttjande. Husens sanitära förhållanden har skötts i samverkan med Orust kommun. Uppenbarligen saknas varje statligt intresse i att äga Käringön liksom såvitt gäller många andra kronoholmar.
Det finns goda skäl att anta att den statliga förvaltningen av kronoholmarna kostar stora pengar utan minsta nytta för staten. Tvärtom synes statens inblandning i förvaltningen ha lett till omfattande motsättningar mellan staten och husägare avseende främst domänverkets åtgärder sedan verket övertagit förvaltningen av holmarna och öarna.
Helt uppenbart saknas skäl att behålla den statliga inblandningen i förvaltningen av de flesta bebodda kronoholmarna. Regeringen bör därför vidta åtgärder för att överföra förvaltningen av de bebodda kronoholmarna till dem som bebor dessa. Skulle t.ex. säkerhetsskäl utgöra grund för ett statligt ägande och ansvar för förvaltningen skall detta preciseras såsom ett undantag från huvudprincipen.
Riksdagen uttalade att domänverket skulle genomföra sin förvaltning på affärsmässiga grunder. Detta har lett till att domänverket, genom utnyttjande av ''marknadsvärdet'', förutskickat till de boende att dessa kommer att åläggas att betala för den mark de utnyttjat utan kostnad under hundratals år och betala arrende eller avgäld i relation till detta ''marknadsvärde''. Samtidigt görs ansträngningar av kommuner och myndigheter att hålla ''marknadsvärden'' i skärgården nere för att därmed möjliggöra för många att bo året runt på skärgårdens öar. Detta i omsorg kanske främst om de många gamla och åldrande öbor som önskar stanna kvar på sina boplatser livet ut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till försäljning till husägarna på förmånliga villkor av de kronoholmar som är bebodda och som inte utgör ett viktigt intresse för statligt ägande,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utfärdandet av sådana instruktioner till domänverket att dess förvaltning av kronoholmarna inte leder till försämrade ekonomiska villkor för husägarna på kronoholmarna.1]
Stockholm den 23 januari l99l Hugo Hegeland (m)
1 1990/91:N287