Inriktningen av den ekonomiska politiken och kopplingen till energipolitikens inriktning, mål, medel och tidplaner.
Det behövs en kraftfull, långsiktig, målmedveten och uthållig energipolitik för att klara den nödvändiga omställningen till en bärkraftig och solidarisk ekonomisk utveckling inom naturens ramar i Sverige, Norden, Europa och i hela världen. Vi känner inte till att det finns något realistiskt alternativ till en sådan omställning, för att trygga en levande natur, solidaritet med människor i andra länder och rimliga levnadsförutsättningar för kommande generationer.
Det behövs en folkrörelse för att inom rimlig tid få fart på denna omställning. Allt fler människor i Sverige och i andra länder oroar sig allt mer för de ökande hoten mot miljö, och mot sin egen och sina barn och barnbarns hälsa och överlevnad. Människor känner sig hjälplösa och många av dem skulle själva vilja göra något, vilja medverka till att avvärja dessa hot. Därför finns det goda förutsättningar för en sådan folkrörelse.
Ett av de områden där många människors insatser behövs är effektivare användning av energi i Sverige och omställning av vår energiförsörjning till förnybara bränslen med minsta möjliga miljöskadliga utsläpp och avfall. En folkrörelse skulle här ge tydliga och bra resultat, bl a bättre resurshushållning, miljö och hälsa och därmed minskade kostnader för hälso- och sjukvård och nödvändiga miljöinsatser!bättre lönsamhet och konkurrenskraft i svensk industri och därmed större handlingsfrihet!bättre bytesbalans och därmed större möjlighet att föra en självständig ekonomisk politik och handelspolitik!bättre välfärd och möjligheter att fördela välfärden rättvist!
Riksdag och regering bör därför medverka till att få igång en sådan folkrörelse genom att skapa några viktiga förutsättningar:
1. Alla måste få information om vilka möjligheter de faktiskt har och vad de kan göra för att minska sin energiförbrukning genom effektivare användning utan att avstå från den nytta energin ger. Här har t ex Utbildningsradion och radions, TV:s och kommunernas konsumentupplysning och studieförbunden en viktig uppgift och riksdagen bör bevilja 10 milj.kr. till ett särskilt anslag för att ekonomiskt stödja sådan verksamhet under budgetåret 1991/92.
2. Den så kallade Balansprincipen bör tillämpas, som regeringen också nämner i sin energiproposition. Balansprincipen innebär att kraftbolagen väljer det alternativ att klara en ökad efterfrågan som ger lägsta totala kostnad för den nytta dvs de energitjänster som kunderna får:Öka den egna produktionskapaciteten, hittills vanligastKöpa eller be kunden köpa energi eller energitjänster från andra leverantörer eller kunder som har överskottErbjuda samma eller bättre energitjänster med minskad energianvändning genom effektivisering,
genom byte t ex till fjärrvärme i stället för elvärme
Erbjuda ersättning för ändrade energitjänster t ex för rätten att avbryta leverans eller leverera med viss tidsförskjutning för att minska belastningstoppar på elnätet.Minska överföringsförlusterna (gäller t ex elnätet).
3.Effektiv användning av energi måste göras lönande för alla! Kraftbolag, distributörer och användare måste kunna tjäna på att tillämpa balansprincipen. Riksdagen bör uttala sig för dels förmånliga lån som gör investeringar i effektivare energianvändning lika intressanta för företagen som investeringar i nya kraftverk; dels eltariffer som gynnar effektivisering genom lämpliga beslut om skatter och avgifter på energi.
4. Det måste löna sig att använda energi från förnybara energikällor och att välja bränslen som ger minsta möjliga påverkan på miljön. Riksdagen bör besluta om skatter på energiråvaror och skatter och gränsvärden för utsläpp som leder till detta.
5. Kunderna måste på sin energiräkning få mer och bättre information om vad deras energiförbrukning kostar. De måste också få konkreta råd om vad de kan göra för att få sina energitjänster med minsta möjliga energianvändning och kostnad.
6. Det måste skapas en öppen och effektivt fungerande marknad för energi och energitjänster och för apparater och teknik som ger goda energitjänster med låg energiförbrukning.
7. Statens energiverks förslag om en elbörs bör genomföras. Propositionens förslag om att öka möjligheterna att överföra ström på stamnätet bör utvidgas till att gälla alla el-leverantörer och större förbrukare än flerfamiljshushåll och att gälla till självkostnadspris.
8. Förslaget om obligatorisk produktmärkning för att hjälpa konsumenter och köpare av energiförbrukande standardutrustning att välja utrustning som är energieffektiv bör genomföras, med tillvaratagande av erfarenheterna från USA.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av den ekonomiska politiken och dess koppling till energipolitiken.
Stockholm den 8 maj 1991 Krister Skånberg (mp) Lars Norberg (mp)