Stimulera entreprenörskapet
Kompletteringspropositionen inleds med en strategi för en politik på rätt väg. Bl.a. säger regeringen att den ekonomiska politiken ska bidra till tillväxt genom att stimulera produktiviteten, genom att stärka konkurrenskraften och sysselsättningen. Med koppling till detta vill vi peka på entreprenörskapet som en samhällskraft för utveckling och sysselsättning.
Entreprenören
Entreprenörskapet är grunden för ett levande näringsliv. Entreprenörskapet, som i sig alltid innesluter nytänkande, kan definieras som viljan att uppfinna, viljan att utveckla nya idéer och leda ett eget företag eller en egen verksamhet, viljan att riskera eget kapital för framtida vinster m.m. Entreprenörskapet är också grunden för en väl fungerande offentlig sektor. I det senare fallet kan entreprenörskapet definieras t.ex. som viljan att vårda och utbilda, viljan att utveckla egna idéer och leda en för samhället viktig serviceverksamhet m.m.
När entreprenörens villkor är goda, då ökar mångfalden och flexibiliteten i både privat och offentlig verksamhet. Så när många idag konstaterar att näringslivet saknar tillväxt och offentlig sektor är ineffektiv och för dyr, då ska hindren sökas bland villkoren för nytänkande och entreprenörskap. Detta görs emellertid inte på långa vägar i den utsträckning som skulle behövas.
Generellt finns det fog för att påstå att entreprenörskap och nytänkande inte premieras i dag, vare sig i offentliga sektorn eller i näringslivet. Skälen för detta kan vara antingen närvaron av skadliga eller frånvaron av nödvändiga regler. I näringslivet t.ex. förhindras fri konkurrens genom regler som gäller t.ex. livsmedelssektorn och byggsektorn. I det svenska näringslivet förhindras därtill konkurrensen genom en obegränsad fusionsiver på grund av frånvaron av en vettig konkurrenslagstiftning. Den offentliga sektorn har tidigare inte varit utsatt för någon speciellt omfattande konkurrens. De skyddande reglerna har därmed hämmat en god utveckling och också bidragit till en slags ''fusionsiver'' även inom denna sektor. Cheferna har strävat efter så stort kontrollspann som möjligt. Det har varit status att vara chef över stora enheter och så har elefantiasisen varit i full gång.
Företagsfilosofin
En under 80-talet rådande företagsfilosofi har varit en strävan mot en överväldigande dominans. Det finns fristående ekonomer som varnat för detta. Särskilt allvarlig blir denna filosofi när den strävar efter att förhindra innovationer och nytänkande inom sina verksamheter. Hur många uppfinningar och patent har begravts i en skrivbordslåda för att just hämma konkurrensen och samhällsutvecklingen? Detta minskar konsumenternas valmöjligheter, som förhindras att påverka utbudet i önskvärd omfattning. Den amerikanske ekonomen Michael Porter talar t.o.m. om att för långt gående fusioner bidrar till att bygga upp dessa hinder. Han menar att det svenska näringslivet därmed riskerar att stagnera och på sikt hotar detta de svenska företagens överlevnadsmöjligheter.
Småföretagens villkor
I debatten om företagssektorn lyfts småföretagens villkor upp alldeles för dåligt. Det är där det verkliga entreprenörskapet och nytänkandet kan återfinnas. Det är där de största hindren finns för en positiv, hållbar utveckling. Det bör framhållas att de stora företagen skulle inte kunna existera utan sina underleverantörer, utan en fungerande privat servicesektor osv. De stora företagen har också växt fram ur de små och medelstora företagen.
Det är villkoren för de små företagen som är de verkligt hämmande faktorerna för entreprenörskapet. Beskattningsreglerna hämmar möjligheterna att med billigt eget kapital utveckla och förnya. Istället avskattas de små företagen sitt arbetande kapital. Det är därför nödvändigt att slopa beskattningen av det arbetande kapitalet och införa särskild redovisningsmetod (SRM). Det är nödvändigt att möjliggöra en god tillgång på kapital vid nystartande av företag. Här behövs både kvittningsmöjligheter under de första fem åren och möjligheter till skattefritt sparande för nyetablering. Det är en erfarenhet att ett företag efter fem år har övervunnit de största svårigheterna och blivit mera självgående. Det är också viktigt att företag kan ärvas eller tas över av personer med förståelse för den bedrivna verksamheten. Arvs- och gåvoregler måste ändras så att de inte hindrar kontinuitet i produktion och nytänkande.
Entreprenören och regional balans
Entreprenörskapet finns latent hos varje människa. Därför är det så viktigt att det kan utvecklas där det uppstår. Detta är i princip omöjligt på vissa håll idag på grund av alltför undermåliga transportmöjligheter och därmed också servicemöjligheter. Det är därför det är så nödvändigt med infrastruktursatsningar i hela landet och inte bara i de mest tätbefolkade områdena. Vi vill också påminna om att naturresurserna oftast finns på annat håll än där befolkningskoncentrationerna utvecklats!
Entreprenörskapet stimuleras också genom utbildning och därför är de regionala högskolorna av stor vikt. Forskning är en mycket viktig faktor som påverkar och stimulerar till nytänkandet. Forskning måste därför möjliggöras hos de regionala högskolorna genom att fasta forskartjänster inrättas som bas för denna forskning.
Kostnadshöjande regelverk
Regler för byggande, krav på vissa byggmaterial osv kan vara mycket fördyrande liksom krav från yrkesinspektionen m.fl. myndigheter. Kraven måste vid små verksamheter kunna anpassas så att de inte betyder ett direkt hinder för företagande eller t.ex. omsorg i kooperativ form.
Det kan ifrågasättas de krav på ventilationsanläggningar som ständigt betungar investeringskalkyler vare sig det gäller nybyggnad eller små ombyggnader. Alla dessa krav bör ses över. Det kan inte vara särskilt befogat att vid en liten utbyggnad av ett gammalt litet skolhus för att åstadkomma en kooperativ daghemsverksamhet, kräva en ventilationsanläggning som kostar mellan 100 000 och 150 000 kr.
På samma sätt är det när yrkesinspektionen kräver full köksstandard i ett personalrum, då en mikrougn installeras. Ovannämnda områden kräver en översyn, så att kraven inte endast fördyrar utan är ändamålsenliga och kopplade till miljökrav av olika dignitet.
Offentliga sektorns filosofi
I kompletteringspropositionen har lagts förslag om stora besparingar inom den offentliga sektorn. Det är inte enbart besparingar som behövs. Det behövs också ändrade regelverk. Det pågår en omfattande nydaning inom den offentliga verksamheten som många gånger inte observeras. Inom den offentliga sektorn kommer konflikten mellan nytänkande och entreprenörskap och de övergripande kraven på kontroll och övervakning tydligast till uttryck.
Entreprenörskapet inom barnomsorgen och vården liksom inom fritid, kultur och utbildning rymmer inte enbart kravet om nya driftsformer för olika verksamheter utan också förhoppningar om och krav på ett vidgat och mer varierat innehåll i arbetet. Dessa sektorer domineras av kvinnor. Ett ökat entreprenörskap för förnyelse innebär därmed ökade insatser för företagande bland kvinnor.
En ökad mångfald inom offentlig sektor skall också ses i ett konsumentperspektiv. Mångfald ökar möjligheterna för människor att själva välja grad av service och form av verksamhet utifrån sina speciella behov. Mångfald ger också möjligheter till jämförelser mellan olika verksamheter inom samma område och mellan olika samhällssektorer.
Utvecklingen inom den offentliga sektorn går nu snabbt. Inriktningen är att skapa små flexibla enheter med varierande driftsformer, kort sagt en ökad konkurrens genom småskalighet och decentralisering. Dess värre finns det inbyggda hinder i den nuvarande strukturen som försvårar och ibland förhindrar en sådan process. De byråkratiska kontrollfunktionerna utgår från en samhällssyn som gynnar koncentration.
Kontrollfilosofi
De myndigheter som ska svara för kontroll och uppföljning arbetar fortfarande huvudsakligen med gammaldags revisionsmetoder. Kontrollen inskränks till en ekonomisk revision, dvs att samhällets omfattande detaljreglering av ekonomiska transaktioner till punkt och pricka efterföljs. Det blir alltså viktigare att nuvarande ekonomiska regelsystem följs, än att den verksamhet som granskas fyller de politiskt uppsatta målen. Detta gäller all verksamhet som sker med hjälp av statliga medel.
Det finns fria organisationer som med hjälp av statsbidrag åstadkommer viktiga verksamheter t.ex. våra hjälporganisationer. Ett förstärkt inflytande av enskilda människor leder i sig till en granskning om måluppfyllelse. Idealt är det ju så att människor kommer att kunna efterfråga den service som behövs och avvisa verksamheter som inte fyller behoven eller är för dyra. Självklart måste det finnas effektiva kontrollfunktioner för verksamheter som drivs med hjälp av offentliga medel. Det får emellertid inte förhindra entreprenörskapet i dessa verksamheter och viljan till förändring. En övergång från ekonomisk revisionsverksamhet till förvaltningsrevision är därför nödvändig.
Centerpartiet har länge arbetat för att ge entreprenörskapet bättre villkor. Vi har i motioner och på olika sätt arbetat för att förändra regelverken i den riktning som motionen beskriver. Vi tycker emellertid att det går för långsamt. De besparingskrav i offentlig sektor som kompletteringspropositionen föreslår, bl a på grund av samhällets låga tillväxt, är hårda krav. Hade riksdagen redan tidigare förbättrat människornas villkor för nytänkande och dynamik, då hade stora besparingar redan idag varit ett faktum utan centrala påbud och då hade dessutom tillväxten varit högre och ekonomin i bättre balans.
Riksdagen bör därför uttala att entreprenörskapet i privat och offentlig sektor ska stimuleras genom åtgärder och principer som beskrivs i motionen.
Med hänvisning till ovanstående hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett åtgärdsprogram för att främja entreprenörskapet inom privat och offentlig sektor.
Stockholm den 8 maj 1991 Görel Thurdin (c) Gunnar Björk (c) Rolf Kenneryd (c) Ivar Franzén (c) Håkan Hansson (c) Gunilla André (c) Martin Olsson (c) Per-Ola Eriksson (c) Larz Johansson (c)