Regeringen föreslår i propositionen att polismyndigheten åläggs att effektivisera den administrativa verksamheten med 130 milj.kr. under planperioden 1991/92--1993/94. Huvuddelen av besparingen förväntas ske i den lokala polisorganisationen. Vi undertecknade motionärer motsätter oss denna inriktning av besparingsarbetet. Vi kan inte acceptera indragningar i den lokala polisorganisationen.
Antalet årsarbetskrafter med polisutbildning har mellan åren 1986 och 1990 minskat med 1 448 eller med 8,5 %. Under samma tid har den administrativa resursen ökat med 8 % men sammantaget är det dock en minskning av resurser för polisen med 3 %. De ökade administrativa resurserna har till största delen kommit till genom att vakansmedel från obesatta polistjänster har fått användas. Vid besättning av polistjänst minskas löneutrymmet för administration i samma utsträckning. Under tiden 1986 till 1990 har antalet polisanmälda brott ökat med 5 %.
Centern har under en följd av år aktivt arbetat för en förstärkning av den lokala polisverksamheten. Det ansträngda arbetsläget inom de flesta polismyndigheterna är väl känt och omfattar såväl stora som små distrikt. Distriktens storlek kan ju mätas i geografisk yta eller folkmängd. Ett distrikt som anses litet kan således omfatta en stor geografisk yta och så är ofta fallet i våra glesbygder. En sammanslagning av sådana distrikt skulle innebära kraftigt försämrad service för allmänheten och de som arbetar inom polisverksamheten. Det besparingskrav som nu i propositionen åläggs den lokala polismyndigheten kan svårligen uppnås med behållande av nuvarande arbetsuppgifter. Det har i debatten förekommit förslag om att passärenden skulle kunna övertas av postverket och fordonskontroll av trafiksäkerhetsverket. Enligt vår åsikt kommer inte ett sådant överförande av uppgifter att leda till lägre kostnader och bibehållen servicenivå för allmänheten när det gäller passärenden. I propositionen anger regeringen att när det gäller eventuell sammanslagning av polismyndigheter (distrikt) så bör initiativet i första hand komma från lokal eller regional nivå inom polisorganisationen. Detta för att uppnå det sparmål på ca 100 milj.kr. som regeringen utan egna förslag ålägger den lokala och regionala polisorganisationen. Risken för centrala eller regionala beslut om sammanslagningar av polisdistrikt är således överhängande om de lokala polisdistrikten inte kan uppnå det centralt uppsatta sparmålet.
Det är därför enligt vår åsikt angeläget att riksdagen vid behandlingen av rubr proposition uttalar att någon sammanslagning av polisdistrikt inte skall ske och att besparingskravet på den lokala polisorganisationen inte skall genomföras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sammanslagningar av lokala polisdistrikt och besparingskrav i den lokala polisorganisationen.
Stockholm den 8 maj 1991 Jan Hyttring (c) Stina Gustavsson (c)