Byggande av allmänna samlingslokaler som beredskapsarbeten
Bland de branscher som drabbas hårdast vid en allmän konjunkturnedgång är byggnadssektorn. Under den nu pågående lågkonjunkturen har därför arbetslösheten bland byggnadsarbetare och inom byggmaterialsektorn ökat markant. Varsel som lagts under 1991 pekar på att risken för ytterligare ökad arbetslöshet är stor.
Regeringen har vidtagit åtgärder för att vända utvecklingen inom byggsektorn. Bl.a. har man tagit bort en del av ombyggnadsbegränsningarna. I kompletteringspropositionen föreslås också omfattande arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Arbetsmarknadsutbildningen och andra föreslagna åtgärder kommer att dämpa arbetslösheten även inom byggsektorn. Åtgärderna är emellertid inte tillräckliga.
Uppdämt behov av allmänna samlingslokaler
Det finns inom allmänna samlingslokalsektorn ett mycket stort uppdämt behov av nybyggnation samt upprustning och ombyggnad. Ca. 170 byggärenden står i kö hos Boverkets samlingslokaldelegation för erhållande av de statliga bygganslagen. De flesta av dessa ärenden avser upprustning och motsvarar en sammanlagd byggkostnad på ca. 1,2 miljarder kronor. Av denna summa avser ca. 0,5 miljarder kronor projekt i regioner som också i andra sammanhang betraktas som stödområden. Projekten kommer från medlemmar hos de samlingslokalägande riksorganisationerna Bygdegårdarna, Folkparkerna, Folkets hus samt Våra gårdar. Dessa samlingslokalers projekt kommer att ha en mycket stor betydelse för en utvecklad regional kulturpolitik.
Klara för byggstart
Projekten i byggkön är framtagna av samlingslokalföreningar i samarbete med kommunerna. De är prövade i Boverkets samlingslokaldelegation.
Byggprojekten är väl förankrade lokalt genom föreningslivets engagemang och genom beslut rörande bygganslag och anslag till drift i kommunala församlingar.
Lämpliga som beredskapsarbeten
Allt flera bedömare är nu överens om att byggsektorn måste stimuleras. Detta gäller i synnerhet de delar av byggsektorn som kan skapa arbetstillfällen för äldre arbetskraft, som är bosatta i mindre samhällen och hårt bundna till orten.
De aktuella samlingslokalprojekten svarar enligt en försiktig bedömning mot ca. 1 200 årsarbeten. Såväl nybyggande som upprustning av allmänna samlingslokaler är sysselsättningsintensiva verksamheter. Den statliga insatsen blir ju enligt samlingslokalkungörelsen 50 % av produktionskostnaden. Resterande 50 % delas mellan kommunen, 30 % och lokalföreningen 20 %.
De skilda byggprojekten har en varierad igångsättningstid. Hälften av dem kan sättas i gång inom en sexmånadsperiod. Övriga kan vara klara för byggstart inom 1 till 1 1/2 år.
Samnyttjande allmänna samlingslokaler
Bland de byggaktuella samlingslokalprojekten är en stor andel s.k. samnyttjandeprojekt. I samband med den svenska landsbygdskampanjen ''Hela Sverige skall leva'' startades studiecirklar och utvecklingsgrupper på många orter runt om i landet. Många av dessa grupper, som arbetade med sin bygds utveckling, kom fram till att en av lösningarna på aktuella problem var att i bygden skaffa sig en bra samlingslokal.
I samband med planeringen av de allmänna samlingslokalerna aktualiserades också ofta en rad andra behov av verksamheter i samhället. Samlingslokalanläggningen utvecklades till servicecentrum. De verksamheter som man samlokaliserade till samlingslokalerna eller som man planerade för samnyttjande var t.ex. barnomsorg, fritidshemsverksamhet, distriktssköterskemottagning, gymnastiksal och matsal för skolan, hemtjänstlokaler etc.
Det säger sig självt att denna typ av anläggningar kan få mycket stor betydelse för att tillgodose servicebehovet på den aktuella orten. Det är också självklart, att man genom denna typ av samnyttjande och samlokalisering får god byggekonomi och god driftsekonomi. Denna typ av byggprojekt är belägna i små samhällen landet runt. Det rör sig ofta om ombyggnad av befintliga lokaler. Detta är således byggprojekt väl lämpade för äldre arbetskraft.
Det är således av flera skäl lämpligt att hos arbetsmarknadsverket och i länsarbetsnämnderna aktualisera byggprojekt innehållande samlingslokaler, när man gör sina bedömningar av behovet av beredskapsarbeten och typen av dessa arbeten. Särskilt bör de ovan redovisade s.k. samnyttjande projekten få en hög prioritet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggande av allmänna samlingslokaler.
Stockholm den 8 maj 1991 Elving Andersson (c) Åke Wictorsson (s) Göran Magnusson (s) Redovisad produktionskostnad, totalt 753.829.000 kronor, har varierande prisläge mellan 1984 -- 1990 fördelat på 164 projekt. Byggkostnadsindex har under denna tid stigit med ca 60 procent plus ökad moms 1991 med ca 12 procent. Bedömd totalkostnad i januari 1991 blir 754.000.000 + (754.000.000 x 60 procent/2) + 12 procent = 1.097.824.000 kronor.