Valutapolitiken
Regeringen skriver i kompletteringspropositionen att ''när Sverige nu eftersträvar ett närmare samarbete med EG skärper detta kraven på vår valutapolitik. Att göra avsteg från vår fasta växelkurs är mot denna bakgrund uteslutet''. I detta instämmer vi helt och fullt. Men vi anser, till skillnad från regeringen, att denna strävan till samarbete och integration också måste följas upp med konkreta ekonomisk--politiska åtgärder inom en rad områden. Vi har i en med moderata samlingspartiet gemensam partimotion lagt fram omfattande förslag till en ny ekonomisk politik.
Sverige har för närvarande ett betydande externt finansieringsbehov på grund av underskottet i bytesbalansen, det stora nettoutflödet av direktinvesteringar samt nettoköp av utländska aktier. Detta framtvingar en förhållandevis hög räntenivå i Sverige, vilket försämrar intresset att investera i Sverige. Det är därför angeläget att så långt möjligt minska räntedifferensen gentemot utlandet.
De nya riktlinjer för den ekonomiska politiken som vi förordar ökar möjligheten att minska räntedifferensen genom att skapa ett ökat förtroende för produktion och investeringar i Sverige. Däri ingår en anknytning av den svenska kronan till det europeiska valutasamarbetet.
I den reviderade finansplanen är regeringen mer negativ än tidigare till en sådan ecu-anknytning. Denna fråga beslutas av riksbanken, men självklart är den av sådan betydelse att samråd bör ske med regeringen. Regeringens tveksamma inställning är därför beklaglig.
Den svenska valutakorgen består för närvarande till ungefär 70 % av ecu-valutor, direkt eller indirekt. Den mest betydelsefulla valutan i korgen som inte är kopplad till ecun är den amerikanska dollarn.
I den debatt som förts om en ensidig svensk anknytning till ecu har olika fördelar och nackdelar anförts med en omedelbar sådan åtgärd. Vi delar uppfattningen som framförts att en ecu-anknytning inte ensamt kan lösa Sveriges ekonomiska problem. Däremot anser vi att det självklart att en sådan anknytning förr eller senare kommer till stånd -- med hänsyn till att Sverige har beslutat ansöka om medlemskap i EG och träda in i det europeiska valutasamarbetet. Det handlar således om att vid något tillfälle göra en förändring av valutakorgen.
Enligt vår uppfattning bör denna förändring göras nu eller allra senast när en ansökan om medlemskap i EG lämnas in. Om riksbanken skulle avstå från en sådan åtgärd skulle det kunna förstärka spekulationerna om att Sverige kommer att göra en större eller mindre nedskrivning av kronan i samband med att ecu-anknytningen slutligen sker. Om däremot en anknytning snarast sker skulle trovärdigheten öka i fråga om Sveriges fasta växelkurs.
Vi anser att en ecu-anknytning aktivt kan bidra i kampen mot inflationen, både direkt genom den hårdare disciplinen och indirekt genom en viss krympning av räntedifferensen.
Sverige bör således anknyta kronan till ecun. Vi bör också så snart som möjligt ansöka om fullvärdig delaktighet i det europeiska monetära samarbetet.
EMS är den samlande beteckningen på EG-ländernas valutasamarbete, som inleddes 1979. Syftet är att genom en gemensam valutapolitik garantera stabila valutor inom EG, fria från kraftiga kursförändringar. Andra mål är jämvikt i betalningsbalansen och stabila prisnivåer. Samtliga EG- länder deltar i EMS, men Grekland och Portugal står utanför växelkurssamarbetet ERM (exchange rate mechanism), som är en del av EMS. ERM syftar till fasta men justerbara växelkurser mellan medlemsländerna. Växelkursmekanismen innebär att om en av medlemsländernas valutakurs avviker upp eller ned med mer än 2,25 % från övriga valutor i korgen, är det landets centralbanks skyldighet att köpa eller sälja sitt lands valuta för att upprätthålla balansen. Senaste anslutning till ERM är Storbritannien och Spanien, vars valutor inledningsvis tillåts avvika upp eller ned med 6 %.
EG-länderna arbetar målmedvetet på att vidareutveckla sitt ekonomiska samarbete och att skapa en europeisk monetär union, EMU. Detta är ämnet för en av de regeringskonferenser som pågår inom EG. Enligt den s k Delors-gruppens förslag skall EMU genomföras stegvis, där samtliga EG-valutors knytning till ERM är ett första steg, en gemensam centralbank ett andra steg och det tredje genomförandet av en gemensam EG-valuta, ecu. Inom EG pågår intensiva diskussioner om den exakta utformningen av dessa steg, liksom om lämpliga tidpunkter för genomförandet. Färdriktningen är dock ordentligt utstakad och det är tämligen klart att integrationen inom detta område kommer att ha nått en bra bit på väg när Sverige förhoppningsvis den 1 januari 1995 blir fullvärdig medlem i EG.
Norge har redan tagit steget att anknyta sin valuta till ecun. De norska erfarenheterna därav är goda. Finlands nya regering har offentligt uttalat sig för en kommande anknytning av den finska valutan till ecun.
Vi anser således att Sverige bör följa Norges exempel och snarast knyta kronan till ecun med tillämpning av som mest en avvikelse upp eller ned på 2, 5 %.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger fullmäktige i riksbanken till känna vad som i motionen anförts om valutapolitiken.
Stockholm den 8 maj 1991 Anne Wibble (fp) Lars De Geer (fp) Ingela Mårtensson (fp) Bengt Rosén (fp)