Inledning
Ett samhälle blir aldrig färdigt eller fulländat -- det krävs ett kontinuerligt arbete. Detta gäller också den offentliga sektorn och välfärdspolitiken. Det krävs enligt vår uppfattning extra insatser för förnyelse och utveckling av välfärdspolitiken under de kommande åren.
Den offentliga sektorns utbyggnad med användning av ständigt ökade resurser är över. Det råder numera bred politisk enighet om att skattetrycket och de offentliga utgifterna som andel av den totala ekonomin måste minska. Dessa krav förstärks av den ökande internationaliseringen. Samtidigt kvarstår många otillfredsställda behov för välfärdspolitiken, och många behov tenderar att öka -- t.ex. behovet av vård och omsorg. Människors önskningar om ökad valfrihet och mer individuella lösningar ökar också kraven på den offentliga sektorn. En förändringsprocess inom den offentliga sektorn har inletts men arbetet är ännu i sin början -- mycket återstår.
Centern har varit med om att bygga den generella välfärdspolitiken. Vi vill värna välfärden, också i den föränderliga tid som nu förestår.
Personalen är en avgörande resurs för att uppnå resultat. Personalen måste aktivt engageras i förändringsarbetet. Centern avvisar svepande generell kritik mot de offentligt anställda.
Hoten mot den generella välfärdspolitiken finns där. Den hotas från dem som vill bryta ner välfärdssamhället och åstadkomma ett systemskifte med selektivt uppbyggda system och där individens egen resurstillgång i praktiken skulle avgöra tillgången till välfärden. Å andra sidan hotas välfärden av dem som inte ser behovet av förnyelse eller som inte vågar förnya och utveckla den offentliga sektorn.
En utebliven förändringsprocess gör att bristen på resurser och en alltför svag produktivitetsutveckling riskerar att bryta ner delar av den offentliga sektorn inifrån, samtidigt som själva idén om en generell välfärdspolitik misskrediteras.
Utmaningen för förnyelsen och utvecklingen av den offentliga sektorn är, som vi ser det, att åstadkomma bättre kvalitet, mer valfrihet och högre effektivitet inom den offentliga sektorn, samtidigt som en sänkning av skattetryck och offentlig utgiftsandel möjliggörs och den generella välfärdspolitiken garanteras. Den offentliga sektorn måste förändras, inte för att bryta ner välfärdssamhället utan för att värna det.
Bakgrund
Den offentliga sektorn har sin grund i den demokratiska processen. Det är inget självändamål att organisera produktionen av välfärdens tjänster i offentlig regi istället för i privat regi. Det är istället målen, behoven och olika producenters förmåga att uppfylla dessa mål och behov som måste vara avgörande för den offentliga sektorns storlek och ansvarsområden.
En offentlig sektor är nödvändig i en demokratisk rättsstat. Den offentliga sektorn ansvarar för demokratiska institutioner, förvaltning, rättsväsende och försvar -- tjänster som svårligen kan utföras i annan regi än den offentliga.
Investeringar i infrastruktur såsom vägar, järnvägar, telekommunikationsnät, energiförsörjning etc. samt forskning är s.k. kollektiva nyttigheter -- de kommer alla till del. Kostnadseffektivitet, liksom andra skäl, talar för ett huvudsakligen gemensamt ansvarstagande för dessa ändamål via skattefinansiering.
Den generella välfärdspolitik som byggts upp i Sverige innebär att det offentliga ansvarar för att behov såsom vård, omsorg, utbildning och ekonomisk trygghet vid sjukdom, arbetslöshet, handikapp och ålderdom genom skattefinansiering tillhandahålls alla på likvärdiga grunder.
En rad funktioner som vi allmänt räknar som tillhörande ett gott samhälle klarar ofta inte de ekonomiska kraven på en fri marknad utan behöver samhällets stöd. Det gäller t.ex. bevarande av kulturarv och historia, nationalparkerna, delar av kulturlivet och den ideella föreningsverksamheten.
Den offentliga sektorn har också kommit att inom sig rymma en hel del allmän service- och varuproduktion. Det gäller t.ex. företag där det offentliga av ideologiska skäl, för att rädda sysselsättningen eller av andra skäl, gått in som ägare. Det gäller också egenregiverksamhet inom såväl den statliga som den kommunala sektorn.
Den gemensamma finansieringen via skatterna är andra sidan av den offentliga sektorn men understödjer också dess mål. Transfereringssystemet tillsammans med ett inkomst- och förmögenhetsutjämnande skattesystem syftar till att minska de sociala och ekonomiska klyftorna i samhället.
Den del av landets samlade inkomster som kanaliseras via de offentliga budgetarna är avsevärt större i Sverige än i andra jämförbara länder. Detta beror bl.a. på att Sverige tillämpar en generell välfärdspolitik med bl.a. en hög andel kollektivt finansierade socialförsäkringar.
Välfärden i Sverige har byggts upp i generella system och i stor utsträckning enligt den s.k. inkomstbortfallsprincipen. Det har givit medborgarna en närmast heltäckande trygghet för inkomsten, exempelvis vid sjukdom, ålderdom och i en rad andra situationer. Inkomstbortfallsprincipen bygger på att medborgarna förvärvsarbetar. Det har säkerligen bidragit till en hög förvärvsfrekvens i Sverige, men också till att de som av olika skäl står utanför arbetslivet i de flesta fall har ett svagt försäkringsskydd. Det gäller exempelvis pensionärer som ej förvärvsarbetat, studenter m.fl. grupper. Inkomstbortfallsprincipen konserverar i många fall skillnader i samhället -- låg inkomst under den aktiva tiden medför t.ex. låg pension, medan hög inkomst medför hög pension. På liknande sätt fungerar det i samband med många andra transfereringar.
Ett annat problem med inkomstbortfallsprincipen är att den medverkar till ett högt skattetryck och en hög offentlig utgiftsandel i förhållande till den totala ekonomin. I många fall är dessutom förmånerna indexerade till inflationen, dvs. de offentliga utgifterna stiger automatiskt, vilket också håller uppe skattetryck och utgiftsandel samtidigt som det medför sämre förutsättningar att nedbringa inflationen. I och med ett högt offentligt sparande minskar också utrymmet för det enskilda hushållssparandet, och därmed möjligheterna för medborgarna att skaffa sig en ekonomisk buffert.
De offentliga inkomsterna utgör för närvarande ca 65 % av den totala samhällsekonomin (mätt som bruttonationalprodukt). Motsvarande siffra för de offentliga utgifterna är ca 60 %, vilket innebär ett positivt offentligt sparande. Skattetrycket -- de totala skatternas och avgifternas andel av den totala samhällsekonomin (även detta mätt som bruttonationalprodukt) -- är för närvarande ca 57 %.
Utvecklingen sedan regeringsskiftet 1982 har inneburit att skattetrycket höjts med 7 % och att det offentliga sparandet ökat. Det personliga hushållssparandet har samtidigt kommit att bli negativt.
Under 80-talet har den offentliga sektorn kommit att debatteras allt intensivare. Sektorns måluppfyllelse såväl vad avser kvantitet som kvalitet i vid mening har ifrågasatts. Detsamma gäller sektorns produktivitet.
Debatten har kretsat kring bl.a.: Produktionsresultaten. Delar av den offentliga sektorn förmår inte producera det medborgarna efterfrågar i en tillfredsställande omfattning och takt. Fördelningen. Den offentliga sektorn har i flera fall en sämre fördelningspolitisk träffsäkerhet än vad som avsetts. Bristande underhåll och nyinvesteringar inom delar av den offentliga sektorn. Bristande valfrihet och otillräckliga påverkansmöjligheter för medborgarna. Personalsituationen. Hög personalomsättning och bristande personalinflytande inom delar av den offentliga sektorn. Brister i instruktions- och regelverk samt arbets-, organisations- och styrformer
Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi hävdar att den offentliga tjänsteproduktionen uppvisar en negativ produktivitetsutveckling, d.v.s. samma tjänster blir dyrare att framställa för varje år som går. Den låga produktiviteten tillsammans med den offentliga sektorns storlek drar därmed ned tillväxttakten och effektiviteten i ekonomin.
Närmare en tredjedel av den totala arbetskraften i Sverige arbetar i offentlig verksamhet. Denna höga andel motsvaras av stora ambitioner i trygghetssystemen men storleken i sig medför också problem i ekonomin. De höga skattekilarna (dvs. den andel av inkomsten som går till olika skatter) medför minskat incitament för arbete och ökar risken för skatteundandragande verksamhet.
Stora delar av den offentliga sektorn fungerar bra eller acceptabelt. Andra delar fungerar mindre bra. Skillnaderna är alltså stora inom sektorn. Det är inte att förvånas över med tanke på sektorns storlek och de skiftande typerna av verksamhet som förekommer.
Den offentliga sektorn är framför allt tjänsteproducerande. Personalen är dess viktigaste resurs. Många anställda inom den offentliga sektorn gör uppoffrande och solidariska samhällsinsatser, många gånger under svåra och otillfredsställande arbetsförhållanden.
Inom många delar av den offentliga sektorn finns också optimism och vilja att förbättra. Det är viktigt att ta vara på detta i sektorns förnyelsearbete.
I bilaga 2 till budgetpropositionen (1990/91:100) redogörs för regeringens arbete med utvecklingen av den offentliga sektorn. Ett förändringsarbete pågår, men vi anser att omvandlingen måste gå snabbare och att större strukturgrepp måste tas. Den socialdemokratiska politiken när det gäller förnyelsen av den offentliga sektorn är tvehågsen och motvillig. Under de år som gått sedan regeringsskiftet 1982 har alltför litet hänt med förnyelsearbetet.
Socialdemokraterna motsätter sig i huvudsak större strukturgrepp såsom försäljning av statlig verksamhet och att släppa in alternativa producenter. Man nöjer sig istället i stort sett med att reformera den offentliga sektorn inom den nuvarande strukturen. Det är uppenbart att en sådan politik har begränsade möjligheter att nå den omfattande utveckling och förnyelse som är nödvändig.
Våra utgångspunkter
Centern har varit med om att bygga den generella välfärdspolitiken. Den slår vi vakt om. Alla människor måste tillförsäkras en grundläggande social och ekonomisk trygghet samt ha likvärdiga möjligheter att utvecklas som individer. Stat och kommun har ansvaret för att denna grundtrygghet och likvärdighet tillgodoses i hela landet.
Den offentliga sektorn skall verka utjämnande mellan individer, befolkningsgrupper och regioner.
Den offentliga sektorn skall vara decentraliserad. Medborgarnas inflytande över den offentliga sektorn skall vara starkt och insynen i verksamheten stor. Det skall finnas goda möjligheter för var och en att på likvärdiga villkor och i samverkan med andra ta initiativ och sköta gemensamma angelägenheter. Personalen skall ha stort eget ansvar och goda möjligheter att utifrån givna mål och förutsättningar självständigt forma den konkreta verksamheten.
Önskemål och behov skiftar mellan individerna. Utrymmet för individens egna beslut måste därför enligt vår uppfattning vara stort. Mångfald och valfrihet skall eftersträvas.
Valfrihet och jämlikhet kan och skall förenas. Målet måste vara valfrihet för alla, oavsett skiftande ekonomiska eller andra förutsättningar.
För att människorna skall hysa tilltro till välfärdspolitiken måste den offentliga sektorns effektivitet och produktivitet vara hög. Människorna måste kunna känna sig säkra på att deras skattepengar används effektivt och till produktiva insatser.
Målen för utvecklings- och förnyelsearbetet
Det utvecklings- och förnyelsearbete som nu måste bedrivas inom den offentliga sektorn måste syfta till följande: Att värna den sociala tryggheten och den generella välfärdspolitiken.Att öka den offentliga sektorns måluppfyllelse vad avser kvalitet, tillgänglighet, produktivitet och effektivitet.Att decentralisera och öka brukarinflytandet. Den offentliga sektorn måste komma närmare den enskilde, dvs. service och öppethållande förbättras, medborgarnas inflytande och insyn ökas samt regler och verksamhet förenklas och avbyråkratiseras. Att öka den enskildes valfrihet och möjlighet att anpassa den offentliga sektorns tjänster efter de egna behoven och önskningarna. Att vidga personalens ansvar och möjligheter att utifrån givna mål och förutsättningar självständigt forma den konkreta verksamheten.Att den offentliga sektorn i ökad utsträckning skall medverka till en god samhällsekonomisk utveckling.
Riktlinjer för utveckling och förnyelse
Nedan ger vi förslag på riktlinjer för utvecklings- och förnyelsearbetet. Flera av förslagen återfinns i mer utvecklad form i särskilda motioner av centern.
Skapa mindre enheter. Verksamheten bör organiseras i mindre resultatenheter med eget budgetansvar. De som utför den offentliga verksamheten skall i större utsträckning ges möjlighet att själva överta och driva sin verksamhet utifrån de riktlinjer som kommuner och landsting fastställer. Det kan t.ex. gälla inom vården eller barnomsorgen.
Styr bättre. Mål- och resultatstyrning bör ersätta regelstyrning. Tjänsteproduktionen bör kundanpassas bättre, bl.a. genom att de anställda ges mer individuellt ansvar och genom att antalet centralt fastlagda regler minskas. Personalen skall tillförsäkras ett verkligt inflytande över sin arbetssituation. Idéer och kreativa lösningar på problem måste uppmuntras. Det måste därför vara tillåtet att pröva nytt, och att misslyckas. Flexiblare modeller för att leda och organisera arbetet måste eftersträvas.
Reformera de offentliga budgetarna. Möjligheten skall finnas att flytta anslag mellan olika år. Rullande verksamhetsplanering bör införas. En fördjupad genomgång med en total genomlysning där hela anslaget ifrågasätts bör genomföras vart tredje år. Myndigheterna bör få större frihet att besluta hur tilldelade resurser skall användas. Ett arbete pågår för att reformera anslagen på statsbudgeten med denna inriktning, bl.a. med användning av treårsbudgetering. Detta arbete bör gå vidare och spridas också till andra delar av den offentliga sektorn.
Öka den kommunala självstyrelsen. Sambandet mellan servicenivå och skattesats måste framträda tydligare. Bättre effektivitet måste åstadkommas genom lokalt förankrade och anpassade beslut. Detta ger bättre service till lägre kostnad. De möjligheter med ökad kommunal självstyrelse som givits inom det s.k. frikommunförsöket bör omvandlas till generella lagändringar i enlighet med vad regeringen anger i bilaga 2 till budgetpropositionen.
För att ge likvärdiga levnadsvillkor i hela landet krävs att den kommunala skatteutjämningen förbättras. Samtliga kommuner bör ingå i och omfattas av den kommunala skatteutjämningen. Merparten av de specialdestinerade bidragen bör överföras till skatteutjämningssystemet. Systemet skall utjämna ekonomiska skillnader som kommunerna inte kan påverka -- såsom skattekraft, åldersstruktur och geografiska förhållanden.
Minska antalet lagar, förordningar och myndighetsregler. Detta gäller såväl statliga regler riktade till medborgarna som till kommun och landsting. Förenkla och minska antalet statliga regler som riktar sig till kommuner och landsting. Förenkla kommuners och landstings egna regler riktade mot medborgarna. Av bilaga 2 till budgetpropositionen framgår att antalet statliga lagar och förordningar år 1990 uppgick till drygt 3 000, vilket innebär en i stort sett oförändrad situation jämfört med 80-talet.
Minska den statliga och kommunala administrationen. Regeringen föreslår ett treårigt program där den statliga administrationen reduceras med 10 %. Detta är enligt vår uppfattning inte speciellt mycket, utan motsvarar i stort sett naturlig avgång. Av regeringens redogörelse i bilaga 2 framgår vidare att programmet för vissa myndigheter löper på fem år istället för på tre år. Centerns förslag, bl.a. på vårdens område, att omfördela resurser från central administration till den direkta verksamheten på lokal nivå, skapar förutsättningar för en snabbare takt i denna förnyelse.
Platta ut organisationsstrukturen. Hierarkiska och byråkratiska treledsorganisationer bör i hög utsträckning bytas ut mot tvåledsorganisationer med enbart central och lokal nivå och där den centrala nivån bantas.
En sådan organisationsmodell innebär minskad byråkrati och underlättar en långt gående decentralisering av ansvar och befogenheter till de operativa delarna. Genom denna decentralisering skapas också naturliga förutsättningar för ett ökat resultatansvar på lokal nivå. Kompetensen kan höjas på lokal nivå. Det medför ett bättre utnyttjande av resurserna eftersom förändringar kan genomföras snabbare och lösningarna i högre grad kan skräddarsys för behoven.
Den organisatoriska överbyggnaden med funktioner som ledning, styrning, uppföljning och administration kan minskas. Den centrala nivån kan istället koncentrera resurserna till övergripande lednings-, budget- och policyfunktioner.
Decentralisera ungdomsskolan. Decentralisering och mångfald måste genomsyra hela skolväsendet. Det ger förutsättningar att förena människors olikhet med kravet på likvärdiga förutsättningar. Riksdagen skall fastställa övergripande mål och riktlinjer för verksamheten varefter kommunerna ges stor frihet att utforma verksamheten efter lokala förutsättningar.
De enskilda skolorna skall ges stor frihet att själva styra sin verksamhet med ett vidgat ansvar för pedagogisk utveckling, budget och ekonomi samt personalfrågor. Det ger varje skola ett stort ansvar för att utnyttja medarbetarnas professionalism och vilja till utveckling.
Decentralisera den högre utbildningen. Den högre utbildningen och forskningen är en viktig drivkraft i den regionala utvecklingen. Därför bör det finnas minst en högskola i varje län som i samverkan med näringslivet och den offentliga sektorn kan bidra till förändring och utveckling. Alla högskolor skall ha fasta forskningsresurser.
Den statliga styrningen skall begränsas till att riksdagen anger ramar och anvisar resurser för verksamheten. Inom dessa ramar skall de enskilda högskolorna ges stor frihet att själva utforma sin verksamhet.
Engagera och informera medborgarna. Ge konsumenterna av det offentligas tjänster större möjligheter att påverka verksamheten. Ökat brukarinflytande måste främjas i den kommunala verksamheten. Allmänhetens förtroende för den offentliga sektorn kan öka om attityden från det offentliga blir medvetet öppnare. Mer utåtriktad information om den offentliga verksamheten bör tillhandahållas. Problem och brister skall inte gömmas undan, utan tvärtom redovisas så utförligt som möjligt.
Förändra språkbruket. Storskaligheten har medfört att det offentliga språkbruket fått en närmast industriell prägel. När sektorn decentraliseras kommer också språket att förändras och bli mindre teknokratiskt. Varje myndighet och samhällsorgan måste vidare åläggas att formulera sig på ett mer lättförståeligt sätt vid all kontakt med medborgarna.
Renodla myndighetsrollen. Ansvarsförhållandena mellan olika myndigheter måste vara klara och entydiga. Arbetet för att åstadkomma detta måste intensifieras. Det bör i stor utsträckning vara möjligt att slå ihop myndigheter och därigenom åstadkomma klarare ansvarsförhållanden och bättre resursutnyttjande.
Myndigheterna bör normalt inte bedriva affärsverksamhet i bolag. Misstankar kan då uppstå om att myndigheten favoriserar den egna verksamheten.
Staten bör heller inte vara ensam bildare av stiftelser för helstatlig verksamhet. I likhet med Riksrevisionsverkets synsätt, vilket redogörs för i regeringens bilaga 2 till budgetpropositionen, anser vi att stiftelseformen endast bör komma ifråga för statlig verksamhet som ej är konkurrensutsatt och där en förutsättning för att få till stånd och driva verksamheten är att huvudmannaskapet delas med andra intressenter. Statens engagemang i befintliga stiftelser bör omprövas i enlighet med RRV:s riktlinjer.
Renodla monopolens roll. Statliga verk och bolag som har en monopolställning bör i allmänhet inte kunna bedriva affärsverksamhet vid sidan av. Vinster skapade till följd av monopolställningen kan i sådana fall komma att subventionera den konkurrensutsatta verksamheten.
Renodla politikerrollen. Politikerna sitter idag ofta på två- eller tredubbla stolar inom den offentliga sektorn. De skall vara arbetsgivare, företräda de anställda och företräda allmänheten på en gång. Politikerna måste befrias från uppgiften att företräda producentintresset. Istället skall de företräda konsumenterna, dvs. väljarna. Den politiska rollen skall vara att, som allmänhetens företrädare, finansiera, precisera riktlinjer och kontrollera att grundläggande rättvisekrav och kvalitetskrav inom den offentliga verksamheten tillgodoses.
Mät mera och bättre. Samma resursinsats kan ge olika resultat. Olika resursinsatser kan ge samma resultat. Effektiviteten kan öka genom att fokusera på resultatet. Mer uppföljning och utvärdering av uppnådda resultat bör genomföras. Kvantitet är lättare att mäta än kvalitet. Ett mått på resultatet kvalitetsmässigt kan man dock få genom ökad användning av opinionsundersökningar. Så kallade mänskliga nyckeltal kan användas för att visa utvecklingen av personalinvesteringar.
Avgränsa det offentliga ansvaret. Det offentliga ansvaret måste på ett mer entydigt sätt avgränsas. Till det offentliga ansvaret bör självklart räknas de s.k. nattväktartjänsterna -- polis, åklagare, rättsväsende i övrigt, brandkår och försvar. Därutöver bör de tjänster som är grundläggande för människors trygghet och likvärdiga livschanser räknas till det offentliga ansvaret. Självklara sådana är vård och omsorg samt utbildning.
Rikta resurserna till kärnan. Resurserna bör i första hand satsas på det som tillhör det offentliga ansvaret. Verksamheter som inte tillhör det offentliga ansvaret, såsom allmän service eller varuproduktion, bör i stor utsträckning kunna avskiljas från det offentliga.
Sälj statliga företag. Det offentliga ansvaret avgränsas och resurserna riktas mot kärnan, bl.a. genom att en lång rad statliga företag försäljs till allmänheten och frigjorda medel används till bl.a. satsningar på infrastruktur.
Omfördela och omprioritera. Delar av den offentliga sektorn behöver förstärkta resurser. Det kan inte lösas genom en vidgad totalram för den offentliga sektorn. Istället bör resurser tillskapas genom omfördelning inom den befintliga ramen samt genom ett målmedvetet effektivitets- och produktivitetshöjande arbete.
Skapa länsparlament. En utredning bör tillsättas om den regionala statliga förvaltningen och landstingens roll. Syftet skall vara att främja förutsättningarna för att sammansmälta den statliga länsförvaltningen (länsstyrelserna) och landstingen. Istället bör skapas länsparlament med ansvar för länsstyrelsernas och landstingens tidigare uppgifter. Detta skulle skapa en bättre länsdemokrati, ge ökad decentralisering och renodla ansvar och uppgifter. Utredningen bör även se över vilka uppgifter som är lämpliga att föra över från statlig till regional eller kommunal nivå. En utgångspunkt därvidlag bör vara att den nivå eller myndighet som ges ansvaret också måste tillförsäkras ekonomiska resurser att klara målen för verksamheten.
Stärk rättssäkerheten. Rättssäkerheten måste bl.a stärkas inom skatteområdet. Centern föreslår ändringar i betalningssäkringslagen och taxeringslagen syftande till att stärka den enskildes ställning och värna ett rimligt lekmannainflytande. Lagen mot skatteflykt bör avskaffas.
När det gäller civila mål har centern varit pådrivande för den utredning som nu ser över en förstärkt rättshjälp.
Till rättssäkerheten i vid mening hör också en effektiv myndighetsutövning. De långa handläggningstiderna är ett hinder för detta. Ett sätt att öka effektiviteten hos myndigheterna är ett ökat användande av den s.k. förrättningsformen -- ett medlingsförfarande som ofta används inom fastighetsområdet.
Prissätt mera. En ökad differentierad avgiftssättning, i förekommande fall i kombination med ökat användande av högkostnadsskydd, kan vara ett medel för att frigöra resurser för de verkligt angelägna behoven och tjänsterna.
Ingen differentiering görs i allmänhet beträffande avgiften på angelägna och mindre angelägna ingrepp och vårdtjänster. I kombination med ett ständigt ökande medicinskt och tekniskt kunnande leder detta till att det inte finns något bestämt tak för hur mycket efterfrågan kan stiga. Detta kan i sin tur leda till kraftigt stigande offentliga kostnader, längre köer och väntetider för de verkligt angelägna behoven. Detta är ett fenomen som är tydligt inom flera delar av offentlig sektor.
Inom just vårdens område har nu riksdagen, efter regeringens förhandlingar med sjukvårdshuvudmännen, beslutat att avreglera patientavgiften. Det är bra. Vi anser dock att högkostnadsskyddet lagts på en för hög nivå. Enligt vår uppfattning bör avgiftsbefrielse ske över 1 000 kr, räknat per 12-månadersperiod.
Synliggör kostnaderna. För att öka kunskap om och förståelse för den offentliga sektorns kostnader bör man i större utsträckning prismärka de offentliga tjänsterna. Kostnaderna bör delges både personalen och konsumenterna av tjänsterna. Det kan bl.a. göras genom att det t.ex. inom vården på sjukvårdskvittot anges totalkostnad för den specifika vårdtjänsten.
Håll ihop ansvar och befogenheter. Chefsrollen inom den offentliga sektorn måste utvecklas. Det innebär inte minst att kopplingen mellan ansvar och befogenhet måste hållas samman. Detta är viktigt för att åstadkomma effektivitet och ökad kundanpassning. Resonemanget gäller också de förtroendevaldas roll.
Använd anbudsförfarandet. Det offentliga bör i ökad utsträckning kunna lägga ut verksamhet på entreprenad istället för att producera i egen regi. Det gäller i synnerhet de tjänster som ligger vid sidan av kärnan i det offentliga ansvaret. Exempel på det senare kan vara sådant som städning, tvätt, sophämtning etc. Det kan dessutom bli ett verksamt bidrag till en positiv småföretagsutveckling.
Stöd alternativen. Människors eget initiativ måste stödjas, stimuleras och kanaliseras istället för att det offentliga presenterar färdiga lösningar, vilket i alltför hög grad varit fallet. Samhället måste uppmuntra mångfald i fråga om produktionen av välfärdstjänsterna. Kooperativ, folkrörelser och ideella föreningar, kyrkorna och de enskilda alternativen måste ges likvärdiga ekonomiska villkor som den offentligt bedrivna verksamheten. På det här sättet kan de enskildas skiftande behov och önskemål bättre tillgodoses. Detta är av betydelse inte minst för olika samhällsminoriteter.
Skilj på reglering, finansiering och produktion. Valfrihet och jämlikhet kan förenas. Det kan ske genom ett system där de grundläggande välfärdstjänsterna tryggas genom offentlig finansiering och reglering, men där välfärdens produktion tillhandahålls från många olika producenter, såväl offentliga som privata.
En modell för genomförandet av en sådan princip är att kanalisera hela eller delar av det offentliga verksamhetsstödet direkt till de enskilda konsumenterna. Dessa kanaliserar sedan i sin tur pengarna till den producent -- offentlig eller privat -- de själva önskar.
Ge valfrihet i barnomsorgen. Statsbidraget till barnomsorg bör fördelas direkt till föräldrarna i form av en vårdnadsersättning lika till alla barn. Detta skall vara beskattat, och berättiga till avdragsrätt för styrkta barnomsorgskostnader. Föräldrarna spenderar vårdnadsersättningen på den typ av barnomsorg de själva önskar.
God kvalitet skall i princip vara det enda kriteriet för om offentligt stöd skall utgå till olika typer av barnomsorg.
Ge valfrihet i skolan. Eleverna och deras föräldrar skall -- så långt det är praktiskt och ekonomiskt möjligt -- ges frihet att välja mellan olika skolor. De fristående skolorna skall ges möjlighet att verka på samma ekonomiska villkor som de offentliga skolorna. All grundläggande utbildning skall bekostas av samhället, inte genom skolavgifter.
Ge valfrihet i vården. Inslagen av decentralisering, konkurrens och flexibilitet inom och mellan olika delar av vården måste öka. Styrmodeller bör prövas där primärvården ges ett samlat ansvar. En sådan modell kan exempelvis byggas upp enligt den s.k. Dala- modellen. Platserna i styrelserna inom ett sådant system bör dock helt förbehållas de politiskt förtroendevalda för att säkra ett inflytande för väljarna.
Möjliggör egen läkare till alla. Primärvården bör eftersträva att vård kan ges i hemmet om patienterna så önskar och att de patienter som så vill får träffa samma läkare vid alla kontakter med vården. För att uppnå detta kan primärvården med fördel organiseras och arbeta på samma sätt som den s.k. Kvartersakuten, en vårdcentral i Stockholm.
Principen för Kvartersakuten är att arbetet organiseras i små vårdteam som har ett samlat ansvar för alla boende inom ett eget upptagningsområde inom primärvårdsområdet. Orsaken till dess framgångar är en omorganisation där antalet specialistläkare och kringpersonal skurits ned till förmån för ett ökat antal distriktsläkare. Den tidigare långtgående specialiseringen av arbetsuppgifter är inte längre för handen. Vårdteamen sköter allt själva. Vården ges på vårdcentralen eller vid hembesök för alla som så önskar. Patienterna träffar genom detta system med få undantag samma personal vid alla vårdtillfällen.
Inom en oförändrad budgetram har Kvartersakuten lyckats organisera vården på detta sätt, samtidigt som tidsbeställning tagits bort eftersom väntetider nästan helt eliminerats. Antal remisser till specialistvård har dessutom minskats. Detta primärvårdsområde belastar i och med detta sjukhusen mindre än övrig primärvård inom landstinget.
Ge valfrihet för handikappade. Det ekonomiska stödet till handikappade bör kanaliseras mer till individen enligt ett behovsorienterat ersättningssystem. Den enskilde bör ges rätt att själv välja omsorgsform och anställa egen vårdare.
Ge valfrihet i äldreomsorgen. Ekonomiska resurser för äldreomsorgen bör även inom detta område i ökad utsträckning knytas direkt till individen i syfte att öka valfriheten och mångfalden i utbudet.
Informera om alternativen. Stat och kommun skall vara skyldiga att informera om och ge råd beträffande alternativ till den offentligt bedrivna verksamheten.
Öka samordning och samverkan. Den inbördes samordningen och samverkan mellan statliga och kommunala myndigheter måste öka. Effektiviteten kan öka genom sambruk av resurser. Överföring av finansiella resurser mellan olika delar av den offentliga sektorn bör få förekomma när det ligger i linje med de övergripande målen. Ett exempel på en sådan överföring kan vara att försäkringskassorna för över pengar från sjukförsäkringen till vården i syfte att nedbringa köer.
Använd blandlösningar. Ett ökat samarbete mellan olika huvudmän bör eftersträvas både vad gäller finansiering och bedrivande av verksamheten. Det kan gälla t.ex. samarbete mellan offentliga och privata finansiärer för satsningar på infrastruktur.
Satsa på personalen. Personalen måste ges stort eget ansvar och goda möjligheter att utifrån givna mål och förutsättningar självständigt forma verksamheten. Goda insatser måste premieras bättre. Personalen bör få del av överskott som uppstår genom att budgetar underskrids. Offentligt anställda som så önskar bör få hjälp att starta eget. Ta vara på, och utveckla, det som är bra i den offentliga organisationskulturen. Satsningar bör göras på ökad personalutbildning. Personlig utveckling och interna karriärmöjligheter bör förbättras. Högre krav måste ställas på chefsrollen inom den offentliga sektorn. Alla passar inte som chefer -- därför måste andra vägar finnas att uppvärdera duktig personal, t.ex. specialister. Betydelsen av personliga kvalifikationer måste öka i förhållande till betydelsen av antalet tjänsteår.
Användande av individuell lönesättning bör öka. Regionala obalanser måste motverkas. Detta kan ske t.ex. genom ekonomiska stimulanser för dem som etablerar sig/tar anställning i glesbygd.
Satsa på grundtrygghetsprincipen inom ramen för socialförsäkringarna. Grundtrygghetsprincipen bör i ökad utsträckning användas inom socialförsäkringssystemet. Basnivåerna höjs, maximibeloppen hålls tillbaka. Utöver grundtryggheten skall goda förhållanden för individuellt försäkringsskydd finnas.
Sänk skattetrycket. Det måste vara ett mål att sänka det totala skattetrycket under 90-talet. En målsättning under den aktuella tidsperioden bör vara att pressa ned skattetrycket till 50 %. Detta måste kunna ske utan att samhället ger avkall på den generella välfärdspolitiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. attriksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målen för utvecklings- och förnyelsearbetet inom den offentliga sektorn,
2. attriksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjerna för utvecklings- och förnyelsearbetet inom den offentliga sektorn.
Stockholm den 23 januari 1991 Olof Johansson (c) Karl Erik Olsson (c) Görel Thurdin (c) Bertil Fiskesjö (c) Karin Söder (c) Gunnar Björk (c) Gunilla André (c) Pär Granstedt (c) Börje Hörnlund (c) Karin Israelsson (c) Agne Hansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Larz Johansson (c)