Vissa anslagsfrågor
Information om Sveriges samarbete med EG
De av regeringen föreslagna åtgärderna till informationsinsatser inom ramen för befintliga anslag är otillräckliga. Det synes dessutom som om huvuddelen av medlen kommer att gå till ytterligare information från redan EG-positiva organ som utrikesdepartementets handelsavdelning, de fackliga centralorganisationerna, m.m.
I en motion under allmänna motionstiden (1990/91:U609) krävde miljöpartiet att 20 miljoner skulle anslås till allsidig Europainformation, dels till EG-kritiska organisationer, dels för att på ett allsidigt sätt utreda alternativa förslag till svenskt Europasamarbete. Bakgrunden till begäran var att näringslivet redan satsar mångmiljonbelopp för att påverka opinionen och att även de statliga organens information går i samma riktning. För att kunna få en allsidig belysning av frågan inför en kommande folkomröstning är det nödvändigt att även andra meningsriktningar får rimliga ekonomiska resurser att utveckla sin uppfattning.
Vi kräver alltså återigen att 20 miljoner kronor anslås för allsidig Europainformation enligt vad som anförts i ovannämnda motion.
Administration av socialförsäkring, m.m.
Miljöpartiet tillstyrker förslaget om ytterligare medel till ADB-stöd på försäkringskassorna med hänsyn till att detta i dag är dåligt utbyggt. Vi tar därmed inte nu ställning till tankarna om en ny sjukregisterlag (FAS 90). Vi är mycket tveksamma till utbyggnaden av sådana register ur integritetssynpunkt och kommer därför att noga pröva frågan för den händelse att ett sådant förslag läggs fram.
Investeringsskatt för vissa byggnadsarbeten
Miljöpartiet anser det fel att nu helt slopa den särskilda investeringsskatten på kontors- och butikslokaler i Stockholmsområdet. Även i ett försämrat konjunkturläge är det viktigt att långsiktigt motverka en expansion av Stockholmsområdet. Även i fortsättningen behövs därför åtgärder, som begränsar denna expansion. Särskilt viktigt är det härvidlag att begränsa byggnaden av större kontorskomplex, stormarknader och liknande i Stockholmsområdets centrala delar.
Den nuvarande investeringsskatten bör därför vara kvar resten av år 1991. Därefter bör den avlösas av en skatt som framför allt berör större kontorsfastigheter, stormarknader och liknande i Stockholmsområdets centrala delar och i det s k Arlanda-stråket. Däremot bör mindre etableringar i andra delar av Stockholms-området, t ex på Södertörn och i de yttre nordostkommunerna inte drabbas av skatten. Regeringen bör återkomma med förslag om en sådan förlängning av investeringsskatten.
Investeringsbidrag till bostadsbyggande
Förslaget till minskning av bidragsandelen vid nybyggande av bostäder överensstämmer i huvudsak med miljöpartiets förslag, lagt under allmänna motionstiden. En successiv minskning av detta bidrag innebär också att det särskilda gynnandet av nybyggande framför ombyggnation minskar. Detta är positivt.
Det finns emellertid ett område där ett investeringsbidrag även i framtiden är motiverat och det gäller s k ekologiskt byggande.
Ekologiskt byggande kan t ex innebära ny teknik för effektivare energianvändning, nya system för VA- och avfallshantering, användandet av naturliga byggmaterial i stället för kompositmaterial, etc. I många fall innebär ekologisk teknik högre initiala investeringsutgifter medan kostnaderna på lång sikt kan bli lägre genom t ex energibesparingar och bättre hållbarhet. Problemet är dock att dessa långsiktiga vinster ofta inte ger tillräckligt utslag i boendekostnadskalkylerna. Det beror bl a på att höga räntor och på att kostnader för miljö inte räknas in i priset på elkraft från olja, kol och ''naturgas'' och för kärnkraft-el väljer man också att ''glömma'' kostnaderna för bl a säkerhet och avfallshantering. Detta felaktiga sätt att räkna leder till att man inte väljer ekologiskt riktig teknik därför att den verkar dyrare än konventionell teknik. Enligt vår uppfattning behövs här, i varje fall under en introduktionsperiod, ett extra stöd för byggande med ekologiskt riktig teknik och för att kunna utnyttja alla samhällsekonomiskt lönsamma möjligheter att använda energi effektivare och därigenom undvika onödig energiproduktion och minska användningen av ändliga naturresurser och utsläpp av skadliga luftföroreningar. Ingen kan väl rimligen vara emot att ta vara på dessa goda möjligheter att minska energiförbrukningen med oförändrad eller ökad energitjänst dvs nytta för användarna, med användning av energieffektiv teknik och utrustning i alla de fall där det kan visas vara lönsamt.
En metod att uppnå detta är att sådant byggande undantas från den föreslagna sänkningen av investeringsbidraget och från eventuellt ytterligare sänkningar under kommande år. Investeringsstöd bör också kunna utgå till ombyggnader för ekologiskt riktigt boende. Regeringen bör lämna förslag till hur ett sådant stöd till ekologiskt riktigt byggande och därmed ekologiskt riktigt boende skall utformas.
Polisväsendet
Miljöpartiet anser inte att det i dag finns möjlighet till besparingar på 130 milj.kr. hos polisen. Där finns stora resursbrister bl a för brottsförebyggande verksamhet, för bekämpning av ekonomisk brottslighet och för att klara upp brott, även mycket allvarliga våldsbrott, t ex våldtäkt.
Dessa bristande resurser hos polis och även hos domstolarna leder till minskad rättstrygghet och -säkerhet och kan också leda till minskad respekt för lag och rätt. Av de i propositionen föreslagna nedskärningarna kan vi bara säja ja till de 20 milj.kr. som anges gälla avgiftsbeläggning och 10 milj.kr. som uppges kunna sparas på central nivå.
De resurser som kan sparas genom effektivare organisation på regional och lokal nivå bör användas för förstärkning av de operativa resurserna, spec. brottsförebyggande insatser, bl a på fasta kvarterspolistjänster och på brottsutredningar där vissa arbetsuppgifter bör kunna utföras av annan personal än den operativa polispersonalen. Detta gäller bl a utredningar av ekonomisk brottslighet och av miljöbrott. Resuserna för bekämpning av ekonomisk brottslighet bör förstärkas med hjälp av en anslagsökning på 8 milj.kr. Den kommer snabbt att betala sig genom att staten kan få ut en del av av de mycket stora belopp som staten nu går miste om på grund av den ekonomiska brottsligheten.
Rättsväsendet
Det behövs intensifierade åtgärder för att komma till rätta med brottsligheten på miljöområdet utöver vad regeringen föreslagit, 2 milj.kr. för personalförstärkning och utbildningsinsatser för att bredda och höja kompetensen hos den personal inom både åklagare- och domstolsmyndigheterna som har hand om miljöbrott, totalt 4 milj.kr., som vi tidigare har krävt i motion Ju842.
Besparingsmöjligheterna inom justitiedepartementets område är därför minst 4 milj.kr. mindre än de av regeringen beräknade. Dessutom bör ökade satsningar på insatser mot ekonomisk brottslighet göras åtminstone inom åklagarmyndigheterna. Dessa kostnader kommer snabbt att resultera i väsentligt större intäkter genom att statens skatteförluster på ekonomisk brottslighet minskar.
Riksskatteverket (RSV)
I kompletteringspropositionen föreslås anslaget till RSV minskat med 31 milj.kr. Vi anser att det arbete som utförs på RSV med kontroll av större företag är ytterst viktigt och dessutom torde inbringa flerfalt den satsning som görs. Av den anledningen föreslår vi i stället en ökning av RSV-anslaget med 10 milj.kr., som alltså skulle användas till bättre kontroll av företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen anslår ytterligare 20
milj.kr. att användas till Europainformation i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nytt sjukregister,
3. att riksdagen avslår förslaget att i förtid slopa investeringsskatten för vissa byggnadsarbeten i Stockholmsområdet,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till förlängning av investeringsskatten fr.o.m. 1992 i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till särskilt investeringsstöd för ekologiskt riktigt byggande i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om polisväsendets anslag,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättsväsendet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riksskatteverket.
Stockholm den 8 maj 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Carl Frick (mp) Kjell Dahlström (mp) Krister Skånberg (mp) Gösta Lyngå (mp)