Män ger och får
En slentrianmässig fördelning av budgetanslag på typiskt manliga sektorer, inga förslag om förändring vare sig av inriktning eller omfattning på statsbudgeten för att öka kvinnors makt och inflytande samt en total brist på insikt om dagens arbetsmarknad ur kvinnoperspektiv -- så ser regeringens budgetproposition ut.
I årets budgetproposition från Industridepartementet omnämns kvinnorna på två rader. I Arbetsmarknadsbilagan och Finansplanen liksom i andra budgetbilagor är det på samma sätt. Inte ens bilagan om utveckling av den offentliga sektorn innehåller något avsnitt om kvinnornas speciella situation i samhället.
Budgetpropositionen utstrålar en föråldrad syn på samhället och arbetsmarknaden, som härrör från den tid då kvinnor till största delen var hemarbetande och männen svarade för den ekonomiska försörjningen.
På de senaste trettio åren har andelen förvärvsarbetande kvinnor nästan fördubblats. Idag utgör kvinnorna 48 % av arbetskraften och mer än 2 miljoner kvinnor finns på arbetsmarknaden. Det handlar om en av de största samhällsorganisatoriska förändringar som skett i Sverige under de senaste decennierna. Det är självklart att en sådan samhällsomvandling borde få konsekvenser för analyserna och planeringen av de ekonomiska styrmedlen i samhället liksom för utvärderingen av den ekonomiska utvecklingen. Dessutom måste det få konsekvenser för jämställdhetssträvandena.
Om Sverige ska fortsätta att vara en högt utvecklad industrination måste politiska beslut fattas utifrån dagens verklighet. Svensk arbetsmarknad är visserligen den mest könsuppdelade i världen. Men verkligheten visar också att det idag finns lika många kvinnor som män på arbetsmarknaden. Denna verklighet ställer självklart andra krav på de politiska lösningarna än tidigare. Riksdagen har dessutom lagt fast jämställdhetsmål om att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden, vilket borde avspeglas i budgetpropositionens förslag.
Kvinnor är underordnade män. Kvinnors makt och inflytande är beroende av männens vilja att dela med sig. Fortfarande år 1991 är det så i Sverige, ett av världens rikaste länder. Statistik om fördelning av resurser mellan kvinnor och män visar mäns systematiska fördelar i förhållande till kvinnor. Män ger och män får. Det gäller t ex lön, arbetstid, positioner i näringslivet, politik, organisationer, m m.
Den officiella uppfattningen är att dessa förhållanden är oacceptabla och oönskade, men så länge de inte kopplas ihop med en bakomliggande manlig maktstruktur, som i sin förlängning leder fram till dessa systematiska snedfördelningar, kommer de att bestå.
Regeringen följer inte riksdagens beslut
Trots att riksdagen beslutat om att fördelningen av de ekonomiska resurserna mellan kvinnor och män skall redovisas i budgetpropositionen, så underlåter regeringen att göra detta.
''Utskottet ser positivt på regeringens förslag om en utökad redovisning i budgetpropositionen om fördelningen av de ekonomiska resurserna mellan kvinnor och mänëëë Arbetsmarknadsutskottet anser, liksom finansutskottet, att det trots vissa metodologiska problem bör gå att visa fördelningsaspekter inom flera av de områden som är väsentliga ur jämställdhetssynvinkel, t ex arbetsmarknads- och utbildningsområdena.'' (Arbetsmarknadsutskottets betänkande 1987/88:17 om jämställdhetspolitiken)
Det finns därför anledning att återupprepa kravet på en redovisning av budgetpropositionens fördelning av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män.
Kvinnors bidrag till välfärden osynliggörs
I dagens kapitalistiska marknadsekonomi är det bara den produktion som kan mätas i ekonomiska termer som ligger till grund för måttet på välfärd. Men välfärdsutvecklingen för människorna bestäms inte bara av marknadens produktionsökning. En stor del av tiden använder vi människor till andra saker än att producera varor för lön.
Studier har visat att om man räknar ut tidsanvändningen för några av de sysslor som vi ägnar oss åt utanför förvärvsarbetet -- disk, städning, underhåll, reparationer och aktiv barnomsorg -- så svarar de för 45% av produktionsaktiviteterna i den svenska ekonomin (HUS- projektet. Klevmarken & Olovsson 1989).
En stor del av det oavlönade arbetet utförs av kvinnor, men eftersom det arbetet inte ingår i de traditionella välfärdsmåtten räknas det inte. För att synliggöra kvinnors bidrag till välfärden och för att vi skall få en mer rättvisande bild av samhällets totala produktion av varor och tjänster behövs ett kompletterande mått på hushållens produktion. Ett sådant mått har för övrigt ingått i BNP-måttet fram till 1930 då det togs bort. Regeringen bör få i uppdrag att utarbeta ett sådant mått.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
[att riksdagen hos regeringen begär att den snarast redovisar statsbudgetens fördelning av de ekonomiska resurserna mellan kvinnor och män,1]
att riksdagen begär att regeringen att ta fram mått på hushållsproduktionens samhällsekonomiska värde som komplement till det traditionella BNP-måttet.
Stockholm den 24 januari 1991 Maggi Mikaelsson (v) Viola Claesson (v) Berith Eriksson (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Elisabeth Persson (v) Gudrun Schyman (v) Annika Åhnberg (v)
1 1990/91:A811