Konjunkturinstitutet följer sedan 1937 kontinuerligt den ekonomiska utvecklingen i Sverige med omvärld samt bedriver forskningsverksamhet inom det ekonomisk- politiska området. Myndigheten sorterar under finansdepartementet och antalet anställda uppgår till drygt femtio personer.
Den löpande konjunkturbevakningen har under större delen av institutets historia varit underställd en avdelningschef, medan forskningen varit underställd institutets chef. Sedan några år har arbetet med den ekonometriska modellen KIM-KOSMOS intensifierats. I samband härmed har en forskningschef anställts för att leda såväl forsknings- som modellutvecklingsarbetet. Denna verksamhet ryms inom den ordinarie budgeten.
För att bistå institutet med vetenskaplig kompetens samt i övrigt ge råd inrättades 1987 det ekonomiska rådet bestående av fem professorer i nationalekonomi samt en sekreterare med doktorsexamen inom nationalekonomins område. Den senare avlönas direkt av konjunkturinstitutet, medan det för det ekonomiska rådet föreslås anvisat 1 640 000 kronor för budgetåret 1991/92 via sjunde huvudtiteln G 4.
Antalet anställda främst inom forskningsområdet har ökat kraftigt under särskilt 1980-talet. Den interna kompetensen har stärkts, samtidigt som stora resurser lagts ned på förädlade ADB-rutiner samt på hårdvara som datorer och nätverk. Institutet har härigenom Sveriges förnämligaste resurser för kontinuerlig framställning av djupa och breda analyser och prognoser av svensk ekonomi.
Härigenom har förutsättningar skapats för såväl ökad kunskapsmässig kompetens som för reella produktivitetsvinster inom den omfattande beräknings- och kalkylverksamhet som kännetecknar den löpande konjunkturbevakningen, inklusive den barometerverksamhet rörande industrin samt tjänstenäringen som institutet bedriver.
Institutet avser nu att starta en tredje verksamhet benämnd särskilda utredningsprojekt. Verksamheten skulle inriktas på ''utvärdering av ekonomisk-politiska reformer, utveckling av ekonomisk statistik och 'politikanalys' inom ramen för statligt kommittéarbete''.
Att trots den kraftiga resursökning som skett i reala termer utan att institutets uppgifter förändrats ytterligare anslå medel för reala ökningar av verksamheten kan inte anses befogat. De utredningsinsatser som nämns kan skötas inom institutets ordinarie ramar på samma sätt som tidigare. Inga förändringar har inträtt som skulle motivera en utökning av konjunkturinstitutets uppgifter.
Moderata samlingspartiet kan därför inte se att institutet skall undantas från det allmänna sparkrav som gäller inom den offentliga förvaltningen. Institutet bör som anslag anvisas 23 270 000 kronor, vilket motsvarar en real minskning om ca 1,5 procent.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen under anslaget E
2. Konjunkturinstitutet för budgetåret 1991/92 anslår 23
270
000 kr.
Stockholm den 24 januari 1991 Lars Tobisson (m) Rune Rydén (m) Filip Fridolfsson (m) Ing-Britt Nygren (m) Margareta Gard (m) Knut Wachtmeister (m)