I regeringens prop. 1990/91:100, bil. 15 föreslås ''mot bakgrund av det ekonomiska läget och av att samhällets tillgång till undersökningar om partisympatier i dag är väl tillgodosedd genom undersökningar utanför SCB'' att statistiska centralbyråns undersökningar läggs ned fr.o.m. 1 januari 1992.
Det är inte första gången förslag läggs om att avbryta dessa undersökningar. SCB undersökte 1972--1981 kontinuerligt partisympatierna. Hösten 1981 upphörde dessa för att åter tas upp 1985.
Besparingen för 1981/82, som tillkom efter förslag från den borgerliga regeringen, beräknades till ca 2,2 milj.kr. Riksdagen avslog motioner från Kjell-Olof Feldt m.fl. socialdemokrater och från vänsterpartiet. I en socialdemokratisk reservation till finansutskottets betänkande påpekades bl.a. att SCB undersökt förutsättningarna för att uppdragsfinansiera undersökningarna av partisympatier men inte funnit detta möjligt. Från socialdemokratisk sida påpekades att SCB:s undersökningar har hög vetenskaplig kvalitet, att de garanterar full och kontinuerlig insyn i fråga om metodik och resultat samt att det stora urvalet var en garanti för tillförlitlighet.
Jag väckte själv en motion (1981/82:1667) om dessa undersökningar och underströk därvid bl.a. deras roll som kvalitetskorrektiv. SCB:s öppenhet i fråga om metodik minskade risken för manipulation med beställda opinionsmätningar, som i varierande omfattning utförs av olika privata institut.
I en tid då opinionsundersökningar får en allt viktigare roll i det politiska skeendet är det än värdefullare att behålla undersökningar, som framstår som objektiva mätinstrument för väljaropinionens förändringar och inte som medel att påverka opinioner.
Det är kortsynt att i syfte att spara 3 milj.kr. avstå från att införskaffa denna intressanta information som är av stor betydelse för forskningen, partierna och den politiskt intresserade allmänheten.
Riksdagen bör ge regeringen till känna att utrymme för partisympatiundersökningar under budgetåret 1991/92 bör beredas genom att medel omprioriteras inom ramanslaget under femtonde huvudtiteln, delprogram 12, civildepartementet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslaget till statistiska centralbyrån för partisympatiundersökningar.
Stockholm den 22 januari 1991 Olle Svensson (s)