Världsbanken har hittills tagit mycket liten hänsyn till miljöeffekter i de projekt som man varit med och finansierat. Miljörörelsen över hela världen har protesterat kraftigt mot Världsbankens agerande. Kritiken har fått till följd att Världsbanken åtminstone börjat tala om att hänsyn måste tas till miljön vid planering av projekt.
Världsbanken har börjat använda sig av miljökonsekvensbeskrivningar för att förbättra sina beslutsunderlag. Tyvärr använder banken inte begreppet på det sätt som normalt är brukligt. En miljöeffektbeskrivning ska utreda flera alternativ som kan nå samma syfte samt effekterna av ett nollalternativ. Dessutom är den offentliga bearbetningen och hearings mycket viktiga. Nya uppgifter kan komma fram om projektet, de som är berörda får chans att påverka och miljöengagerade människor får möjlighet att granska projektet. Processen att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning är väl så viktig som den rapport som blir slutresultatet.
Världsbanken tillämpar inte det här öppna sättet att ta fram beslutsunderlag och förstår tydligen inte vikten av folkligt deltagande. Processen att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning är hemlig. Vi anser att det offentliga förfarandet är så viktigt att Världsbankens miljökonsekvensbeskrivningar ej kan anses uppfylla syftet med att arbeta med miljökonsekvensbeskrivningar.
Sverige har en plats i Världsbankens styrelse och därför möjlighet att påverka och bör aktivt verka för att möjligheten till folkligt deltagande garanteras då miljökonsekvensbeskrivningar tas fram.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige skall arbeta för att påverka Världsbanken i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 17 januari 1991 Åsa Domeij (mp) Roy Ottosson (mp) Gösta Lyngå (mp) Lars Norberg (mp) Carl Frick (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Hans Leghammar (mp) Inger Schörling (mp) Krister Skånberg (mp) Claes Roxbergh (mp)