1. Inledning
Vänsterpartiets politik utgår från arbetarrörelsens idéer om rättvisa och solidaritet. Vi menar att rätten till arbete är ett av de mest centrala målen för den ekonomiska politiken.
Den socialdemokratiska regeringens sista stora proposition under denna valperiod präglas inte av dessa värderingar. Arbete åt alla, är inte längre ett självklart förstahandsmål. Regeringens kompletteringsproposition är en fortsatt anpassning till de kapitalistiska marknadsvillkoren.
Under valperioden har regeringen brutit vallöften, genomfört en orättfärdig skatteomläggning, samt lagt förslag om lönestopp och strejkförbud. Till detta kommer en rad eftergifter till borgerlig politik, bl.a. i form av sänkt sjuk- och föräldraförsäkring. Regeringens politik är ett svek mot låginkomsttagarna och arbetarrörelsens värderingar.
Efter regeringens många kliv åt höger är det dags att ta steg åt vänster. Ett land i bättre balans kan stå som nyckelord för vänsterpartiets politik. Vänsterpartiet vet att det behövs ekonomisk tillväxt, men det skall vara en tillväxt som inte förstör livsmiljön för kommande generationer.
En ekonomi som grundas på dålig arbetsmiljö, utslagning och ett 2/3 dels samhälle skapar fler problem än lösningar. Men med en rättvist fördelad tillväxt så kan vi slå vakt om en svensk välfärdsmodell.
Vänsterpartiet vågar ta strid mot högerpolitik och nyliberalism. Vänsterpartiet vill:Utveckla välfärdspolitikenStyra sparandet till offensiva industriinvesteringarInvestera i infrastrukturSatsa på utbildning och forskningSänka matmomsen, återställa progressionen i skattesystemet 2. Sammanfattning
Regeringen förväntar sig en konjukturuppgång i höst. Andra prognoser är mer pessimistiska. På samma prognosunderlag, dvs en lägre kostnadsökningstakt i de svenska företagen, gör olika institut skilda bedömningar. Detta visar hur osäker utvecklingen är.
Vänsterpartiet är kritiskt till regeringens betoning av lönekostnadskonkurrens. Vi menar att det behövs ett starkt konkurrenskraftigt näringsliv baserat på gedigen kunskap, hög teknisk utveckling och demokratisk arbetsorganisation.
Regeringens satsning mot arbetslösheten är alltför begränsad. Vänsterpartiet menar att det behövs ytterligare insatser motsvarande 4 miljarder under det kommande budgetåret, för att möta ökningen av den öppna arbetslösheten. Det krävs dessutom ett program för att mer långsiktigt bekämpa arbetslösheten.
Vänsterpartiet avvisar regeringens tankar på en arbetsgivarperiod i sjukförsäkringssystemet. En arbetsgivarperiod riskerar att slå hårdast mot de svagaste grupperna i arbetslivet.
Regeringens åtstramning av den kommunala ekonomin är allvarlig för den generella välfärdspolitiken och sysselsättningen. Det krävs istället ett ekonomiskt stödpaket till kommunerna.
Den samordning av arbetsskadeförsäkringen och sjukförsäkringen som anmäls av regeringen avvisas.
Regeringen anmäler att det skall komma förslag som underlättar för utländska köp av svenska företag. Vänsterpartiet kräver att lagen om köp och försäljning av svenska företag skall innehålla en vetorätt. De anställda skall genom sin fackförening kunna stoppa ett köp eller en försäljning.
Regeringen anmäler ett förslag om att löntagarfonderna skall samordnas med AP-fonderna. Löntagarfonderna skall göras till enbart ett system för att garantera framtida pensioner genom utökade möjligheter att placera tillgångar i aktier som ger maximal avkastning. Detta är slutpunkten på socialdemokratins visioner om ekonomisk demokrati. Förslaget är fjärran från Meidners tankar om demokratisk makt över företagens utveckling och investeringar samt inflytande över arbetslivets innehåll och utformning.
Vänsterpartiet har från början varit kritiskt till Rehnbergsgruppens arbete. Någon form av tvångslag kan inte vänsterpartiet acceptera. Denna typ av statliga ingripanden tillhör knappast någon förnyelse av arbetarrörelsens politik.
Regeringens positiva skrivningar om miljö i propositionen följs inte upp med konkreta åtgärder. Idag behövs en miljöoch resursbevarande energipolitik. Om marknaden skall avgöra utvecklingen kan inte en uthållig och ekologiskt anpassad tillväxt tryggas.
3. Den ekonomiska utvecklingen
Ända sedan industrialismens barndom har den ekonomiska utvecklingen gått i vågor, s.k. konjunkturcykler. Under vissa år har tillväxten varit hög, under andra år har produktionen sjunkit. Högkonjunkturer har med en naturlags säkerhet avlösts av lågkonjunkturer. Under de senaste årtiondena har lågkonjunkturerna återkommit med fem års mellanrum.
Den svenska konjunkturutvecklingen följer den internationella mycket nära. En avmattning i USA och Västeuropa märks också snart hos oss. Förklaringen är Sveriges exportberoende industri. Ungefär halva den svenska industriproduktionen går på export. Minskad internationell efterfrågan innebär försämrade produktionsförutsättningar inte bara för industrin utan också för stora delar av tjänstesektorn. En minskad aktivitet inom näringslivet leder till mindre skatteintäkter än annars. En internationell konjunkturnedgång begränsar därför också konsumtionsutrymmet inom den offentliga sektorn.
Senast vi hade en internationell konjunkturnedgång var 1985--1986. Den passerade tämligen obemärkt i vårt land. Produktionstillväxten avstannade visserligen inom industrin, men den svenska ekonomin i sin helhet kan knappast sägas ha varit utsatt för någon kris. Sysselsättningen fortsatte t.ex. att utvecklas i positiv riktning.
Denna gång klarar vi oss förmodligen inte lika lätt undan. Åtskilliga bedömningar pekar mot en sammantagen sänkning av landets produktion med kraftigt stigande arbetslöshet som följd. Idag går över 100 000 människor arbetslösa. Det är 40 000 fler än för ett år sedan.
3.1. Den internationella utvecklingen
Sverige är långt ifrån det enda land som upplevt en kraftig konjunkturförsvagning. I början av 1989 inleddes en uppbromsning också i USA och Storbritannien. I Finland inleddes försvagningen kort därefter. I Norge och Danmark har den ekonomiska utvecklingen varit svag under en följd av år. Också i dessa länder har arbetslösheten ökat markant.
Det faktum att konjunkturnedgången varit extra påtaglig på en lång rad av våra viktigaste exportmarknader har självfallet bidragit till att förstärka våra egna ekonomiska problem. Därtill kommer att den internationella efterfrågan utvecklats särskilt svagt på typiska svenska exportprodukter som personbilar, stål och papper.
Det råder för närvarande delade meningar om vart den internationella konjunkturen är på väg. En försvagning har nu också inträtt i en rad länder nere på den europeiska kontinenten. Många tvivlar på att den fortsatt kraftiga inhemska efterfrågeutvecklingen i det förenade Tyskland är tillräcklig för att hålla Europa-konjunkturen vid liv. Däremot är flertalet bedömare ense om att tillväxttakten i Japan och länderna i Sydostasien förblir hög.
Regeringen är optimistisk och tror på en snar vändpunkt i den internationella konjunkturen. Man tror att botten snart är nådd. Framför allt är man optimistisk beträffande utvecklingen i USA och Storbritannien. Låga räntor och oljepriser bidrar till att stimulera utvecklingen.
3.2. Utvecklingen i Sverige
Även om det skulle inträffa en vändpunkt i den internationella konjunkturen och efterfrågeläget förstärktes på våra viktigaste exportmarknader, så innebär inte detta automatiskt att problemen inom svensk ekonomi skulle vara över. Den vikande industriproduktionen och den hastigt ökande arbetslösheten är nämligen inte enbart ett konjunkturfenomen. Det handlar också om strukturella problem.
Vänsterpartiet har i en rad motioner visat att superdevalveringen 1982, infarten till den tredje vägen, innebar att ett alltför lågt löneläge etablerades i vårt land. Fel signaler sändes därmed ut till näringslivet. Det låga löneläget gjorde att investeringarna framför allt hamnade i traditionell sammansättningsindustri. Den tredje vägens politik innebar därmed att en gammal förlegad industristruktur byggdes fast. Förnyelsen uteblev. Detta är bakgrunden till de problem vi nu står inför. Den internationella konjunkturnedgången har endast bidragit till att på ett alltför snabbt och plågsamt sätt lyfta fram problemen i ljuset.
I början av 1989 nådde industriproduktionen sin topp. Därefter har den fallit med 6--7 %. Regeringen tror att vändpunkten nu är nära. Under hösten skall produktionen kunna öka igen. Regeringen skriver att ''återhämtningen fortsätter under 1992, då efterfrågan från exportmarknaderna förbättras. Med det gynnsamma konkurrensläget skulle industriproduktionen ta fart och växa relativt snabbt, med 2,5 % från 1991 års låga nivå.'' Enligt regeringen skulle raset i industrisysselsättningen då upphöra.
Andra bedömare har en betydligt mer pessimistisk syn på den svenska ekonomins möjligheter att inom det närmaste året komma på rätt köl. Många tror att industriproduktionen nästa år kommer att vara lägre än i år. Industrisysselsättningen skulle därmed fortsätta att minska kraftigt. En fördubbling av arbetslösheten från nuvarande nivå är i detta perspektiv en inte orealistisk utveckling.
Det är viktigt att understryka att olikheterna i synen på den svenska ekonomins framtid inte utgår från några avgörande skillnader i bedömningen av den internationella utvecklingen. Flertalet svenska prognosmakare tror att bottnen i den internationella konjunkturen kommer att nås under innevarande år. Skillnaden ligger istället i synen på den svenska ekonomins möjligheter att haka på när uppgången väl kommer.
Regeringen utgår från att om bara lönestegringstakten begränsas så kommer problemen att lösa sig själva. Ett par år med måttliga lönepåslag skulle enligt detta synsätt vara tillräckligt för att svensk industri återigen skulle bli konkurrenskraftig. Andra, mer pessimistiskt lagda, bedömare pekar på att arbetskraften i stor utsträckning befinner sig i fel sektorer. En strukturomvandling måste till. Detta kommer att ta tid. Arbetslösheten skulle därför öka även nästa år.
3.3. Den tredje vägen och strukturkrisen
Vid infarten till den tredje vägen var arbetslösheten högre än den är idag. Det var i detta läge inte svårt att få folk till de okvalificerade och monotona industrijobben. Många var tacksamma över att överhuvudtaget ha ett jobb att gå till. Superdevalveringen 1982 innebar ökade vinster och att priset på arbetskraft sänktes. Detta stimulerade utvecklingen framför allt inom den arbetskraftsintensiva sammansättningsindustrin. Det var i första hand här som investeringarna kom till stånd och nyanställningsbehovet var som störst.
Med tiden ökade emellertid efterfrågan på arbetskraft också inom andra branscher. Det blev därför med tiden allt svårare för delar av sammansättningsindustrin att rekrytera personal. Det var heller inte ovanligt att jobben vid de löpande banden ratades till förmån för mer intressanta och stimulerande arbetsuppgifter på annat håll.
Sammansättningsindustrins svårigheter att konkurrera om arbetskraften innebar att kostnaderna kom att öka snabbt. Den tilltagande personalomsättningen resulterade inte bara i låg produktivitet utan också i att utbildningskostnaderna sköt i höjden. Kostnadsutvecklingen har inneburit försvagad lönsamhet och i förlängningen varsel och permitteringar.
Ofta framställs lönernas snabba utveckling som orsaken till alla problem. Detta är fel. Den grundläggande orsaken är istället att den socialdemokratiska regeringens politik skapat olönsamma industrier där ingen vill jobba. Enda sättet att få dem lönsamma igen är enligt regeringen att ånyo pressa tillbaka lönerna. Enda sättet att få folk till dem är att återigen höja arbetslösheten. Låga löner och hög arbetslöshet skulle vara lösningen på sammansättningsindustrins problem.
Den reviderade finansplanen andas en from förhoppning om att lönerna i Sverige kommer att utvecklas långsammare än i våra s.k. konkurrentländer. Den offentliga konsumtionen skall hållas tillbaka och arbetslösheten uppe. På detta sätt skall konkurrenskraften återvinnas och jobben på sikt kunna tryggas. Arbetslösheten blir det pris vi får betala för att den fulla sysselsättningen skall kunna vara ett mål även i framtiden.
Det börjar nu bli hög tid för regeringen att erkänna sitt misslyckande. Den tredje vägen var en återvändsgränd. Det gick inte att kombinera ett lågt löneläge och full sysselsättning med en långsiktigt hållbar tillväxt. Stora delar av svensk industri står nu inför omfattande problem. Det kommer att ta tid innan man återigen är konkurrenskraftig. Konkurrenskraftig både på världsmarknaden och den svenska arbetsmarknaden. Att pressa tillbaka lönerna kan i bästa fall innebära att felsatsningarna som gjordes utmed den tredje vägen återigen blir lönsamma på kort sikt. Men problemet kvarstår sedan hur man i ett längre perspektiv skall kunna kombinera full sysselsättning med en möjlighet för dessa verksamheter att konkurrera om arbetskraften utan att denna återigen blir för dyr.
3.4. En väg ut ur krisen
Enligt vänsterpartiets uppfattning måste utgångspunkten för en offensiv ekonomisk politik vara att kombinera hög produktivitet och kostnadseffektivitet med intressanta och stimulerande arbetsuppgifter. Först då kan en långsiktigt hållbar utveckling uppnås, dvs bra jobb som ger bra löner. Svensk industri skall konkurrera med kompetens och kvalité, inte med låga löner.
Det nuvarande löneläget är sannolikt för högt inom delar av sammansättningsindustrin. Det vore emellertid fel att pressa tillbaka lönerna för att dessa verksamheter återigen skall bli lönsamma. Lika fel vore att tillåta arbetslösheten att växa för att folk återigen skall tvingas jobba där.
Rätten till arbete innebär inte bara en jämnare lönespridning utan också att många människor erhåller en möjlighet att välja vad de vill arbeta med. Arbetsgivarna måste överträffa varandra för att kunna få folk. Härigenom faller en del arbeten bort. De tråkiga, slitsamma och dåligt avlönade jobben ratas till förmån för mer åtråvärda uppgifter. Denna ökade valfrihet och förbättrade arbetsmiljö som rätten till ett arbete medför har avgjort störst betydelse för de sämst ställda i samhället.
Vänsterpartiet anser att den ekonomiska politikens främsta mål är att upprätthålla den fulla sysselsättningen. Det värde som rätten till ett arbete innebär, såväl för den enskilde som för samhället i stort, får inte underskattas. Tyvärr finns det en tendens idag att alltför många gör det.
En stor del av de investeringar som gjordes utmed den tredje vägen är idag olönsamma. Regeringen vill bromsa löneutvecklingen för att ånyo göra dem lönsamma. Vänsterpartiet avvisar bestämt en sådan defensiv politik. De delar av svensk industri som inte kan erbjuda konkurrenskraftiga löner och rimliga arbetsförhållanden har enligt vår uppfattning inget berättigande. De måste på sikt bytas ut mot mer konkurrenskraftiga alternativ.
Riksdagen kan hjälpa till genom att anslå ökade medel till utbildning och forskning, men resurserna får inte enbart gå till högskolorna. Minst lika viktigt är det med en omfattande kraftsamling vad gäller vuxenutbildningen. Undersökningar visar att nära hälften av industrins arbetskraft har genomgått enbart folk- eller grundskoleutbildning. Kunskaperna i basämnen som svenska, matematik och engelska är därför otillräckliga hos stora delar av arbetskraften. Ny produktionsteknik ställer ofta ökade krav på de anställda. Att kunna läsa instruktioner, förstå ritningar och kunna programmera maskiner blir allt viktigare. Det krävs därför en kraftigt utbyggd vuxenutbildning.
Parallellt med att ökade resurser satsas på utbildning måste en förändring av arbetsorganisationen komma till stånd. Höjd kompetens måste leda till att arbetsuppgifterna graderas upp. Sker ingen förändring av arbetsinnehållet kan den höjda utbildningsnivån i stället leda till ökande svårigheter för industrin att behålla sin personal.
Ekonomisk tillväxt har alltför länge och alltför ensidigt handlat om ökad produktionsvolym. Regeringens politik utgår från att mer arbetstimmar och fler maskiner skall få den svenska ekonomin att växa fortare. Massproduktion av enkla, standardiserade varor och tjänster har fått högsta prioritet. Det är nu dags att bryta upp från detta ensidiga tänkande. Miljöförstöring och resursslöseri måste motverkas. Den ekonomiska utvecklingen måste vara ekologiskt balanserad och uppfylla kravet på allas rätt till ett meningsfullt arbete.
Det krävs också en ekonomisk politik som förmår hävda sysselsättningen inte bara i ett långsiktigt perspektiv utan också här och nu idag. Det som tidigare kallades stabiliseringspolitik har gradvis kommit att inskränkas till enbart en fråga om val av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Självfallet är arbetsmarknadspolitiken en viktig förutsättning för den fulla sysselsättningen, men den måste också kunna kompletteras med andra former av stabiliseringspolitiska insatser typ regionalpolitik, finanspolitik och penningpolitik.
Den socialdemokratiska regeringen har emellertid under de senaste åren alltmer avhänt sig möjligheterna till en i verklig mening fullödig stabiliseringspolitik. Vapen efter vapen i den stabiliseringspolitiska arsenalen har lämpats över bord. Slutligen har man så bakbundit sig vid masten och meddelat att intet går att göra.
Det behövs enligt vår uppfattning ett större svängrum för olika ekonomisk-politiska åtgärder i kampen mot arbetslösheten. Vi vänder oss mot regeringens tal om ''att inom ramen för en balanserad budget skapa utrymme för offensiva investeringar som främjar den ekonomiska tillväxten''. I ett läge med snabbt stigande arbetslöshet och påtagliga investeringsbehov kan det inte vara nödvändigt med besparingar för att viktiga infrastrukturinvesteringar skall komma till stånd. Här finns en avgörande skillnad mellan vänsterpartiet och regeringen.
Vänsterpartiet har under våren föreslagit mer omfattande infrastruktursatsningar än regeringen. Vi har medvetet valt att prioritera målet om full sysselsättning framför balansen i statsbudgeten. Det är enligt vår uppfattning inget fel i att staten lånar pengar till nödvändiga framtidsinvesteringar i ett läge då sysselsättningen hotas. I nuvarande läge är det tvärtom ett krav om man på ett trovärdigt sätt vill kämpa för målet om allas rätt till ett arbete.
4. Vänsterfront mot högerpolitik
I motionen till budgetpropositionen deklarerade vi att vänsterpartiet, utifrån sin politiska tradition som arbetarparti, tar ansvar för arbetarrörelsens socialistiska värderingar. Målet är ett samhälle i rättvisa och jämlikhet, solidaritet och gemenskap. Utifrån dessa utgångspunkter verkar vänsterpartiet för att avskaffa klassklyftorna och arbeta för samhällsförändringar som gagnar hela folket.
4.1. Valet 1988 och tre regeringsår
Under åttiotalet har svensk politik tagit flera steg till höger. Efter de borgerliga regeringsåren förändrade socialdemokratin sin tidigare klart uttalade välfärdspolitik till en ''tredje väg''. Det är dess konsekvenser vi nu drabbas av. Tredje vägen började på det sluttande planet, men tog efter valet 1988 formen av ett formidabelt stup.
Vallöftena från 1988 är som bortblåsta. Löftet om utbyggd föräldraförsäkring sveks. Förlängd semester till sex veckor som skulle gynna LO-grupper fullföljdes inte. Fördelningspolitiken fick genom skatteomläggningen ytterligare en knäck. Folkpartiets kritiserade skatteförslag från valet 1988 blev regeringspolitik efter valet. Senaste vallöftet som icke infriats är åtgärder mot de 400 000 sämsta jobben.
Vintern 1990 ställde regeringen förslag helt i strid med arbetarrörelsens traditioner om både lönestopp och strejkstopp. Regeringens nederlag följdes trots allt av ett fortsatt regeringsinnehav. En ny kris kulminerade senhösten 1991 bl.a. i form av ett valutautflöde. Regeringen valde då att underkasta sig den s.k. marknaden. Eller var det så att regeringen utnyttjade tillfället till att driva igenom obehagliga beslut.
Enligt vänsterpartiets mening var inte de beslut som regeringen drev igenom nödvändiga för att stoppa valutautflödet. Mest utmanande är kanske försämringarna i sjuk- och föräldraförsäkringarna som regeringen genomfört tillsammans med moderaterna. Inflationsbekämpning genom låga löneökningar blev överordnat alla andra politiska mål, även arbete åt alla. Regeringens deklaration om att Sverige utan folklig debatt under 1991 skall ansöka om medlemskap i EG är ett avsteg från neutralitetsförbehållen.
4.2. Politikens positioner
De politiska positionerna i svensk politik har alltmer kommit att likna kärnkraftsomröstningen 1980. Linje 1 och 2 med samma budskap på framsidan, men med lite brasklappar på baksidan av valsedeln och linje 3 med ett helt annorlunda alternativ.
Det finns en påtaglig likhet mellan regeringens ekonomiska syn på tillväxt och utveckling -- och högeralliansens alternativ. Båda alternativen litar till gaspedalen i ekonomin och ibland vill de bruka bromsen. Vänsteralternativet skiljer sig från dessa alternativ genom att vänstern inser att det även behövs ett styrinstrument i politiken -- en ratt.
Socialdemokratins position är att gasa på med devalveringspolitik och lönekostnadskonkurrens, vilket fått till resultat en föråldrad industristruktur, överhettning i ekonomin samt ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor.
Högeralliansen i svensk politik vill gasa på med sänkta skatter främst för kapital och företag. Även detta leder till föråldrad industristruktur, risk för ännu större försämringar av bytesbalansen samt ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor.
Vänsterpositionen i svensk politik innebär en ekonomisk politik som genom demokratisk medverkan och kontroll styr kapital och investeringar till industriell produktion i vårt land, samt till sociala behov. Det innebär ekonomisk tillväxt och rättvisa, som utgår från en ekologisk balans.
4.3. Majoriteter i riksdagen
Det är inte avsaknad av majoritet i riksdagen som bestämmer socialdemokratins påtagliga högervridning och svek mot arbetarrörelsens grundvärderingar. Orsaken kan sökas i att hela grunden för klassamarbetet luckras upp när SAF och kapitalet kör sitt eget lopp.
Socialdemokratin har nästan alltid varit i minoritet. Endast under en tvåårsperiod 1968-1970 har socialdemokraterna haft egen majoritet. Tidigare utformade SAP sin egen politik. För den sökte man stöd i riksdagen. Under senare år har SAP övergått till att ''göra upp'' med ett eller flera partier innan förslagen kommit till riksdagen. Exempel på socialdemokratiska förslag är MBL, LAS, Löntagarfonder etc.
Ett vanligt mönster har varit att när vänsterpartiets förslag fallit i omröstningar, har socialdemokratins förslag varit att föredra framför ett borgerligt förslag. Detta alternativ finns inte längre eftersom regeringsförslagen ofta är förankrade hos ett eller flera borgerliga partier redan när de kommer till riksdagen. Skatteomläggningen och tvångssparandet är två sådana exempel.
Varför är argumentet om egen majoritet så viktigt nu, när det endast under en tvåårsperiod varit giltigt!? Är det enbart en ursäkt för högervridningen!? Verkligheten är att om socialdemokratin lagt fram förslag som varit bättre än de borgerliga, så fanns och finns det en majoritet för att genomföra dessa förslag i riksdagen.
4.4. Initiativ till vänsterfront
Vänsterpartiet har länge insett faran med högerutveckling. Mot högerkrafterna måste ställas en aktiv och politiskt motiverad arbetarrörelse. Fortsatta eftergifter och kompromisser med högerpolitik leder bara in på fel väg.
Högerpolitik kan bekämpas genom en aktiv vänsterpolitik, där målet och avsikten är tydlig. Inom socialdemokratin finns en stämning att ''man inte känner igen sig''. Med följande punkter skulle socialdemokratin kunna återupprätta sitt anseende i ''rörelsen'':
1. Börja nedtrappning av moms på mat, genom att sänka matmomsen med en tredjedel.
2. Återuppta tanken på ekonomisk demokrati och använd AP-fonder och löntagarfonder i en offensiv strategi.
3. Förändra skatteomläggningen så att rättvise- och jämlikhetsaspekterna beaktas genom att skärpa skatten för höginkomstagare, bl.a. genom borttaget grundavdrag och förbättra för låginkomstagare.
4. Satsa på kommunens socialt viktiga delar -- vård, omsorg, skola och kultur -- med ett kommunalt stödpaket, finansierat av skärpt skatt på höginkomsttagare.
5. Riv upp besluten om försämringarna i sjukförsäkringen och överge tankarna på en arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen samt försämringar av arbetsskadeförsäkringen.
6. Förbättra arbetsmiljön genom att begränsa ackordsliknande arbeten, samt möjlighet för enskild och fackförening att avbryta hälsovådligt arbete.
7. Genomför tidigare löften om utbyggd föräldraförsäkring.
8. Prioritera målet om arbete åt alla som övergripande politisk målsättning.
9. Satsa resurser på inflationsbekämpningen genom åtgärder mot prissättningen, åtgärder mot konkurrensbegränsning, monopol, spekulativa vinstintressen etc. och överge fixeringen vid lönernas betydelse för inflationen.
10. Starta avvecklingen av kärnkraft genom att en reaktor stängs senast 1995.
11. Ta miljöansvar och dra tillbaka förslaget om en Öresundsbro. Bevara inlandsbanan.
12. Påbörja en arbetstidsförkortning mot sex timmars arbetsdag med en kvart om dagen.
Detta är 12 punkter som kan utgöra en vändpunkt i utvecklingen. Vänsterpartiet är redo att göra sin insats mot högerpolitiken. Vad vill socialdemokratin??
5. Vänsterpartiets alternativ till propositionen 5.1. Arbete åt alla
Den ökande arbetslösheten beror inte på att lönerna är för höga. Den beror istället på att en gammal förlegad industristruktur byggts fast utmed den tredje vägen. Svensk industri skall inte konkurrera med låga löner. Svensk industri skall istället konkurrera med kompetens och kvalité. Detta förutsätter en förändring av arbetsorganisationen. Höjd kompetens och ökat ansvar måste gå hand i hand.
Regeringens ökade tonvikt vid att inflationsbekämpningen -- genom att staten skall diktera löneutvecklingen -- skall klara sysselsättningen är en illusion. Det bygger på samma felaktiga premisser som superdevalveringen 1982, att ett lågt relativt löneläge skall göra Sverige konkurrenskraftigt.
Det är i stället satsning på kunskapsintensiva branscher samt en demokratisk arbetsorganisation som kan ge landet en god konkurrensförmåga. Det kräver även i förlängningen en god överblick över den näringspolitiska strukturen så att resurser kan styras till rätt ställe i rätt tid, både vad gäller kapital, utbildning och infrastruktur i övrigt.
Den ekonomiska utvecklingen i Sverige är också ett hot mot jämställdheten och mot kvinnorna. Ökade löneskillnader, arbetslöshet och nedskärningar av viktiga delar av den offentliga sektorn drabbar kvinnor hårdare än män. Vid internationella jämförelser glöms det oftast bort att Sverige har världens högsta förvärvsfrekvens för kvinnor. Kvinnans rätt till ett arbete som man kan försörja sig på är viktigt ur ett jämlikhetsperspektiv, men det ställer samtidigt specifika krav på en väl utbyggd offentlig service. Vänsterpartiets förslag ger ökad rättvisa även mellan kvinnor och män och garanterar en fortsatt satsning på de områden inom den offentliga sektorn som gynnar kvinnorna.
I tre punkter lägger vänsterpartiet fram en alternativ satsning på arbete.
A -- Tio miljarder till arbetsmarknadspolitik
Vänsterpartiet anser att det är helt otillräckligt att enbart föreslå åtgärder som totalt omfattar 6 miljarder kronor i ett skede där även regeringens (alltför) optimistiska prognoser pekar på en arbetslöshet på närmare 3 procent. Vänsterpartiet är naturligtvis överens med regeringen om utbildningsinsatserna som föreslås, men vi vill ha en betydligt bredare syn på vad som innefattas i arbetslinjen.
Skall människovärde gå före marknadsvärde krävs att ingen tillåts att slås ut. Därför krävs det extraordinära insatser för sysselsättning, främst på områden som av utvecklingen blivit eftersatta. Vi vill peka på kommunernas underhåll av bl.a. skolor (inte minst ur arbetsmiljösynpunkt) och VA-nät. Ett s.k. ROT-program på dessa områden vore på sin plats. Likså är det nu rätt tillfälle att snabba på utbyggnaden av äldre- och barnomsorgen, både genom ökat byggande, utvidgad verksamhet och höjd kvalitet.
För övrigt krävs att ingen kommun skall kunna skylla på bristfällig ekonomi för att inte ta sitt ansvar för ungdomen. Kommunerna skall säkerställas ekonomiska villkor så att alla ungdomar kan få arbete. Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen beslutar att ytterligare 4 miljader kronor satsas på att bekämpa arbetslösheten och hävda arbetslinjen fullt ut. Nettokostnaden för detta blir väsentligt lägre eftersom brist på åtgärder innebär kontantstöd, socialkostnader eller utslagning som kostar samhället stora resurser. Arbetslinjen innebär att varje arbetslös skall betraktas som ett nederlag.
B -- Investeringar för nya jobb
Nödvändiga framtidsinvesteringar måste komma till stånd. Satsningarna på infrastrukturen har under en följd av år varit otillräckliga. Det är nu hög tid att en kraftfull satsning kommer till stånd inte minst p.g.a. sysselsättningsskäl. Vänsterpartiet har under våren föreslagit en rad satsningar. Framför allt gäller det ökade anslag till investeringar i kollektivtrafik, men också en snabbare utbyggnad av barnomsorgen, samt olika miljösatsningar.
Miljösatsningarna har dubbel funktion. Dels får vi möjlighet att komma tillrätta med våra svåra miljöproblem. Dels innebär det att vår industri får ett gynnsamt utgångsläge när den kan erbjuda produkter och processer med avancerade miljöegenskaper.
Ett exempel på detta är svenska företag inom ventilationsbranschen som blivit världsledande inom t.ex. avancerad rökgasrening -- produktsystem som nu har en mycket ljus framtid. Denna positiva situation råder bl.a. tack vare de stränga miljökrav som riksdagen tvingat företagen att acceptera.
En offensiv energipolitik och miljöpolitik är inkörsporten till nya satsningar på områden som inom några år kommer att vara internationellt mycket betydelsefulla. Samordning av forskning och utveckling är nödvändig för att dessa satsningar snabbt skall leda till resultat och ny produktion i vårt land. Om vi skall komma från sammansättningsindustrins låglöneträsk och skapa en modern framtidsindustri krävs både styrning och samordning.
Sverige går nu igenom en utveckling mot alltmer kunskapsintensiv produktion. I takt med detta är det viktigt att höja hela befolkningens utbildningsnivå. Vänsterpartiet har därför föreslagit att alla ska ha rätt att delta i vuxenutbildning upp till en nivå som motsvarar gymnasiets kärnämnen. Vi vill också ha en kraftig ökning av antalet platser inom högskolan och ytterligare nysatsningar inom forskningen.
C -- Arbetstidsförkortning med en kvart om dan
En arbetstidsförkortning till sex timmar per dag är aktuell utifrån flera aspekter. På senare tid har sex timmars arbetsdag prövats med framgång inom vård och omsorg där positiva resultat uppnåtts både för personal och de som omfattas av personalens tjänster. Även ekonomiskt och kvalitetsmässigt har det varit en framgång.
I den lågkonjuktur vi nu befinner oss i är det ett utmärkt tillfälle att påbörja en generell nedtrappning av arbetstiden med en kvart om dagen i fyra år. Det skall, utöver det att fler kan erhålla arbete, ses som en fördelningsfråga i ett läge när de kontanta lönepåslagen kraftigt pressats nedåt.
5.2 Kommunpaket för social rättvisa
Kommunerna dras för närvarande med svåra ekonomiska problem. Kassakistorna är tömda och verksamheten går i många fall med stora underskott. Regeringen räknar med att kommunernas ekonomi kommer att förbättras något under de närmaste åren. Orsaken är uppbromsningen i kostnadsutvecklingen till följd av antagandet om en väsentligt lägre inflation framöver. Förbättringen är emellertid enbart tillfällig. På lite längre sikt väntas nämligen en gradvis försämring av kommunernas ekonomi. Detta visar regeringen själv i sin långtidsbudget för perioden 1991/92--1995/96.
Kommunernas ekonomi behöver således förstärkas. En möjlighet vore att avskaffa grundavdraget för höginkomsttagarna. En sådan åtgärd skulle ge väsentligt ökade skatteintäkter inte minst för kommunerna. Skattehöjningen skulle också vara fördelningspolitiskt acceptabel eftersom den i första hand drabbar de högre inkomstskikten.
Vänsterpartiets förslag till kommunpaket från partiets januarimotion syftade till att främst stärka vård, omsorg och utbildning. Dessutom krävs det resurser för att förbättra de arbetandes villkor och därmed förbättra den kvalitativa nivån på kommunernas tjänster.
5.3. Bort med moms på mat
Vänsterpartiet har under ca 20 år krävt att maten skall befrias från moms. Länge var vänsterpartiet ensamt som parti om detta krav. Stödet hos befolkningen för slopad matmoms har dock ständigt ökat. Idag vill minst åtta av tio att momsen på mat slopas. Under åttiotalet har fler partier anslutit sig till kravet att matmomsen skall bort eller reduceras. Inom LO har det funnits starka krafter för att driva kravet bort med matmomsen. Vi kan nu registrera att regeringen under den senaste tiden visat ett icke obetydligt intresse för att genomföra en momssänkning på mat. Detta är en tillfredsställande utveckling.
Vänsterpartiets förslag till riksdagen i januari var att momsen på mat skulle reduceras med 40 procent och att det kunde finansieras genom att den tillfälliga höjningen av momsen som skall upphöra vid årsskiftet omvandlades från en generell sänkning till att enbart gälla moms på mat. Vi ser detta som ett första steg att helt avskaffa momsen på mat och därmed skapa en rättvisare beskattning.
5.4. AP-fondernas och löntagarfondernas framtid
Det finns inga avgörande skillnader i vänsterpartiets och regeringens syn på att de framtida pensionerna skall säkras. Vänsterpartiet kan även tänka sig att hela fondsystemet får vidgade placeringsmöjligheter bl.a. i aktier för att öka det kollektiva sparandet och tillföra pensionssystemet de resurser som är nödvändiga.
Däremot är vänsterpartiet mycket kritiskt till att hela tanken på ekonomisk demokrati försvunnit.
Meidners tankar på att makten över investeringar och arbetslivets utformning skulle demokratiseras genom att de anställda skulle få en avgörande maktställning, övergavs redan när löntagarfonderna inrättades. De tankar som regeringen nu för fram om AP-fonder och löntagarfonder fortsätter förflackningen.
Fondernas begränsade äganderätt i företag och med vilken roll eventuella fackliga representanter skall utöva sitt inflytande inger föga förhoppningar.
Vänsterpartiet efterlyser förslag om hur vägarna till ekonomisk demokrati skall kunna sammankopplas med fondsystemen. Det gäller bl.a. frågan om hur sparandet i svensk ekonomi skall bidraga till att förverkliga utvecklingsobjekt som för ögonblicket inte ger maximal avkastning, men säkerställer svenskt näringsliv på sikt. Det handlar om makten över investeringsbesluten i de svenska företagen. Vänsterpartiet anser att en förändring av AP- fondernas verksamhet även skall innehålla förslag som leder till ekonomisk demokrati.
5.5. EG
Enighet råder mellan de borgerliga och den socialdemokratiska regeringen att Sverige skall ansöka om medlemskap i EG utan förbehåll. Frågan om EG- anslutning får inte blandas samman med Sveriges internationella beroende i stort. Ja eller nej till EG- medlemskap handlar om två ting: Sveriges rätt att i demokratisk ordning fatta sina egna beslut och frågan om landets neutralitet.
Skall Sverige avhända sig avgörande beslutsbefogenheter till EG? Ska Sverige frångå sin mångåriga historiska neutralitetssyn och gå med i EG? Vänsterpartiet svarar nej på dessa båda frågor.
Däremot inser vänsterpartiet att det i Sverige krävs avgörande politiska insatser för att hävda Sveriges självständighet. Ett ekonomiskt svagt Sverige, med låga löner och mycken sammansättningsproduktion kommer att få rollen som Europas Norrland. Därför är det av största vikt att landets näringspolitik rustas upp och får en ny offensiv inriktning. Sveriges självständighet skall grundas på en stark ekonomi, där kvalité, kunskap, engagemang och demokratiskt inflytande för de arbetande präglar produktionen.
Sveriges beroende av den internationella marknaden är omfattande. Socialdemokratin som förlorat greppet över Sveriges utveckling under åttiotalet, ser EG som det sista halmstrået att vara den bäste förvaltaren av kapitalism i Sverige. EG-frågan handlar nu från regeringens sida om vem som är bäst förhandlare med EG.
Regeringens illusion är att den svenska modellen, dvs samarbetet mellan kapital och arbete, fortfarande skall fungera och bli en styrka i EG. Det är bara det att SAF och de nyliberala strömningarna nu går sin egen väg. SAF är på väg att lämna ansvaret för den svenska modellen och kliver bl.a. ur alla statliga styrelser. Frågan är vad som är kvar av ''modellen'', när regeringen samtidigt viker undan för den kapitalistiska marknaden och dess krav. Hur skall socialdemokratin kunna påverka EG inifrån om de inte själva har någon styrka.
Samtidigt måste det med kraft sägas ifrån att det svenska trygghetssystemet inte nödvändigtvis måste skrotas därför att vi blir allt mer beroende av EG och det internationella kapitalet. Högersidan i svensk politik utnyttjar EG för egen politisk vinning och vill sänka skattetryck för att skapa en omfattande social nedrustning.
Slutsatsen är att om Sverige skall kunna uppnå ekonomisk och politisk självständighet, ha god konkurrenskraft och utveckla vår egen välfärdspolitik, så måste vi säga nej till EG-medlemskap, men ja till en egen aktiv ekonomisk politik.
5.6. Bättre arbetsmiljö
Regeringens vallöfte om bättre arbetsmiljö och åtgärder mot de 400 000 sämsta jobben har blivit en besvikelse. Arbetsmiljöpropositionen har skjutit ifrån sig de avgörande frågorna till ytterligare en översyn. Redan vid 1977 års beslut om arbetsmiljölagen påpekade vänsterpartiet den avgörande betydelse som inflytandefrågorna har för att åstadkomma en god arbetsmiljö.
Demokratiska rättigheter i arbetslivet för de anställda och deras fackliga organisationer tillhör en av de avgörande frågorna för en bättre arbetsmiljö och även för att öka produktiviteten.
5.7. Miljön och den kapitalistiska tillväxten
Vänsterpartiet uttrycker sin besvikelse över regeringens miljöpolitik under senare tid, energibeslutet och förslaget om att bygga Öresundsbron är eftergifter för en ohämmad tillväxttro.
Vänsterpartiet erinrade i budgetmotionen från januari om nödvändigheten att sätta omsorgen om miljön före kraven på ensidig tillväxt.
Det är enligt vänsterpartiets uppfattning självklart att hänsyn skall tas till situationen i andra länder. Jorderosion, försaltning och intensivt kemikaliejordbruk är några faktorer som på sikt hotar den globala livsmedelsförsörjningen. Jordens resurser är inte bara ojämnt fördelade, utan också begränsade. Den resursförbrukning vi vant oss vid i Sverige är knappast möjlig i världen i stort. Den är inte möjlig ur miljösynpunkt.
För vänsterpartiets del innebär dessa förutsättningar ett klart ställningstagande mot miljöförstöring och resursslöseri. Genom lagstiftning och kontroll, som lägger ansvaret hos producenten, och genom utbildning och information skall investeringarna i ökad utsträckning styras över mot miljövänlig produktion. Utvecklingen får inte innebära att vi i Sverige ökar vår förbrukning av jordens resurser.
I dag finns en mycket stor insikt om hur allvarlig situationen är. Denna insikt måste ligga till grund inte bara för det vi traditionellt betecknar som miljöpolitik, utan för politiken på många andra områden: samhällsplanering, industripolitik, forskningspolitik m.m.
Uppbyggnaden av energisystem, trafiksystem och industriella processer måste förändras så att våra samhällen blir ekologiskt uthålliga. Vänsterpartiet har tagit dessa insatser som utgångspunkt för politiken på alla områden.
5.8. Ändamålsinriktad statlig administration
Det formella ansvaret för brister, ineffektivitet och onödig byråkrati i statlig verksamhet ligger på regeringen. Vänsterpartiet har tidigare deklarerat ambitionen att medverka till en effektiv och ändamålsenlig statlig administration. I en förändringsprocess är det nödvändigt att ta tillvara människornas kreativitet och utvecklingsmöjligheter. För vänsterpartiet är det självklart att lagen om anställningsskydd skall ligga till grund för alla omstruktureringar inom den statliga sektorn. Regeringen bör inte ges rätten att i särskilda förordningar besluta hur reglerna om företrädesrätt skall tillämpas.
Regeringens satsning på ''marknadsliknande'' förutsättningar i offentlig verksamhet kan rymma fördelar inom vissa områden, men också risker. Att en myndighet som byggnadsstyrelsen får bli en ''efterfrågestyrd servicemyndighet'' kan vara en fördel.
Vi vill dock också påpeka vad som sägs i Långtidsutredningen: ''Det kan också finnas goda skäl för offentliga insatser på t.ex. utbildnings- och forskningsområdena liksom när det gäller investeringar i infrastruktur för t.ex. transporter och kommunikationer. Rena marknadslösningar på dessa områden tenderar att medföra en alltför låg investeringsnivå och aktivitetsnivå. Detta sammanhänger med att samhället som helhet kan göra större vinster av insatserna än det är möjligt för enskilda företag och individer att tillgodogöra sig.'' (LU:90 sid 18)
Vänsterpartiet delar denna bedömning och vi kan lägga till verksamhetsområden som sjuk- och hälsovård, äldre- och barnomsorg, socialtjänst, och kultursatsningar för att bara ta några av de mest väsentliga områdena där marknadslösningar leder till för låg ''investerings- och aktivitetsnivå''.
5.9. Investeringsbidrag till bostadsbyggande
Regeringen föreslår i bilaga 1:7 att det investeringsbidrag som riksdagen beslutat om och som ska täcka den höjda byggmomsen vid ny- och ombyggnad av permanenta bostäder skall sänkas fråm 9,7 % till 9,0 %. Skälet anges vara att det är enda tänkbara sättet att finansiera det extra stödet till pensionärer med låg eller ingen ATP som fått orimliga boendekostnadsökningar genom skatteomläggningen.
Vi kan inte acceptera att överenskommelsen mellan (s) och (v) om ett nytt bostadsfinansieringssystem på detta sätt bryts.
I sak finner vi det ytterst olämpligt att orimliga hyreshöjningar kompenseras på så sätt att nya hyreshöjningar åstadkommes. Vi finner det lika olämpligt att man börjar knapra på ett bidrag som uttryckligen skulle kompensera hela den höjda byggmomsen. Det finns stor risk för fortsatt klåfingrighet när något annat måste finansieras. Boendekostnaderna -- särskilt i nyproduktionen -- tål inga höjningar. De måste istället sänkas rejält.
I sak har det dessutom visat sig att kompensationen till pensionärerna blev betydligt billigare för statskassan än vad som förutsätts i propositionen.
Slutligen kan vi peka på vårt förslag i motion 1990/91:Bo224 om skatt på fastighetshandel, om regeringen har svårt att finna former för att finansiera angelägna reformer.
5.10. Statliga betalningar och postgirot
Regeringen föreslår att bankerna skall få möjlighet att konkurrera med postgirot om fördelningen av statliga betalningar. Det innebär att det mångåriga och för postgirot fördelaktiga samarbetet med statliga myndigheter bryts.
Vänsterpartiet har i partimotion 1990/91:T54, om post- och televerksamheterna och med anledning av den s.k. tillväxtpropositionen, behandlat frågan om postgirots framtid.
Vi anser att medborgarnas behov av rikstäckande service inte får urholkas av bankernas intresse av att ta hand om de lönsammaste delarna av kassa- och kontorsnätet. Kassanätet och postgirot ingår i samma system för betalningsförmedling. De intäkter postgirot får genom förmedlingen av statens betalningar är betydande och alltså en viktig förutsättning för en rikstäckande service, inklusive glesbygden. Om även bankgirot får utnyttjas som förmedlare finns risk för allvarliga försämringar.
Vänsterpartiet är övertygat om att postverkets olika kundgrupper inte vill ta nackdelarna med ett uttunnat kassanät och färre lantbrevbärare för att vissa banker i stället skall gynnas. Vi anser att det nuvarande systemet med postgirot som förmedlare av statliga betalningar skall vara kvar utan inskränkningar.
6. Riktlinjer för den ekonomiska politiken
Vänsterpartiets ekonomiska alternativ återfinns i motionen till budgetpropositionen i januari. De förslag vi lägger med anledning av kompletteringspropositionen utgår från samma riklinjer för den ekonomiska politiken, nämligen:Rätten till ett meningsfullt arbete genom en arbetsskapande närings-, arbetsmarknads- och ekonomisk politik.Åtgärder mot den ekologiska krisen och en resursbevarande och miljöinriktad energipolitik. Uppvärdering av kvinnors kunskaper och erfarenheter genom brytande av den manliga maktstrukturen.Rättvis fördelningspolitik på alla samhällets områden. Särskilt beaktas låginkomsttagare.Inflationen bekämpas med en aktiv prispresspolitik.Försvar av och utveckling av den generella välfärdspolitiken.Demokratiska rättigheter i arbetslivet och bättre arbetsmiljö med minskad utslagning.Försvar av den nationella suveräniteten bl.a. genom riktade framtidsinvesteringar för ett slagkraftigt och ändamålsenligt näringsliv.
7. Statsbudgetens inriktning
Det förslag till statsbudget som lades fram av vänsterpartiet i januari syftade till att få till stånd en rättvisare fördelningspolitik. I första hand ville vi gynna de gamla, de sjuka och barnfamiljerna. Dels direkt via ökade bidrag, men också indirekt genom upprättandet av ett kommunalt stödpaket. Pengarna skulle tas från höginkomsttagarna, bl.a. genom ett borttagande av grundavdraget för höginkomsttagare, men också genom begränsad avdragsrätt och skärpt förmögenhetsskatt.
En annan viktig ambition var att få till stånd nödvändiga investeringar. Detta såväl av miljö- som sysselsättningsskäl. I ett läge då arbetslösheten stiger och infrastrukturen bokstavligt talat håller på att vittra sönder kan det inte vara fel att låta kraftfulla satsningar komma till stånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på regeringens förslag i motsvarande del godkänner de riktlinjer för den ekonomiska politiken som förordas i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inga försämringar skall genomföras i arbetsskadeförsäkringen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utlänningars köp av svenska företag,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Rehnbergskommissionens arbete och tvångsåtgärder på arbetsmarknaden,
5. att riksdagen beslutar att till AMS verksamhet för insatser för arbete och sysselsättning anvisa 4 miljarder kronor utöver regeringens förslag enligt vad som förordas i motionen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samlade åtgärder för att hävda arbete åt alla,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunalt stödpaket,
8. att riksdagen beslutar att mervärdeskatten på mat sänks till 15
% enligt vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om AP-fonder, sparande investeringar och ekonomisk demokrati,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges relationer till EG och självständiga ekonomiska utveckling,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillväxt och miljö som utgångspunkt för den ekonomiska politiken,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den statliga administrationen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpningen av lagen om anställningsskydd,
14. att riksdagen avslår regeringens förslag (bilaga 1:7) angående sänkt investeringsbidrag för bostadsbyggande,
15. att riksdagen i syfte att bidra till postverkets möjligheter att upprätthålla en rikstäckande kassa, och kontorsservice beslutar att postgirot även framgent och utan inskränkningar skall förmedla statens betalningar.
Stockholm den 8 maj 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Bertil Måbrink (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Annika Åhnberg (v)