InnehållSida 1.
Inledning2 2.
Bakgrunden3 3.
Ekonomiska utsikter6 3.1
Den internationella utvecklingen6 3.2
Kris i Sverige6 4.
Regeringens ekonomiska politik12 5.
Riktlinjer för den ekonomiska politiken14 5.1
Europapolitiken14 5.2
Stärkt marknadsekonomi16 5.3
Ägande och sparande17 5.4
Budgetpolitiken18 5.5
Penningpolitiken19 5.6
Sänkt skattetryck20 5.7
Minskade offentliga utgifter21 5.8
Avreglering, slopade monopol och privatisering22 5.9
Infrastrukturen24 5.10
Näringsliv och arbetsmarknad25 6.
Hemställan27
1. Inledning
Den tredje vägens ekonomiska politik har misslyckats. Länge har detta varit uppenbart för alla utom regeringen. Nu erkänns det även av socialdemokraterna själva.
I den reviderade finansplanen återfinns inte ens uttrycket den tredje vägen, och det är tydligt att regeringen helst vill glömma det beröm den tidigare tillerkänt sig själv för 1980-talets ekonomiska politik.
Den förda politiken har medfört att den ekonomiska tillväxten i Sverige har sackat efter jämförbara länder, att inflationen varit hög, att sparandet varit lågt och att underskotten i utrikesbalansen ökat. Till de mera framträdande dragen i den svenska ekonomins utveckling jämfört med tidigare hör en mycket långsam produktivitetsökning. Detta har förvärrat effekterna av en snabb pris- och kostnadsutveckling.
I den reviderade finansplanen påstår regeringen att Sveriges ekonomi är på rätt väg. Vi kan tyvärr inte dela denna bedömning. Den motsägs också av ett stort antal oberoende ekonomiska prognoser.
En ekonomi där den totala tillväxten i stort sett uteblir under tre år och där arbetslösheten stiger till nya rekordnivåer kan enligt vår uppfattning inte sägas vara på rätt väg.
Regeringens budskap kan i korthet sägas vara följande: Under 1990 fattades ett antal viktiga beslut. Under 1991 kommer vändpunkten. Under 1992 och därefter ökar tillväxten automatiskt. En följd av denna bedrägliga skönmålning är att inga förslag till ekonomiska beslut läggs fram.
Enligt vår uppfattning saknas flertalet grundläggande och strategiska beslut för att uppnå en positiv ekonomisk utveckling. Det gäller Europa-politiken, skattepolitiken, den offentliga sektorn, utbildningspolitiken med flera områden.
Vi har tidigare i år i partimotioner och gemensamma reservationer föreslagit en rad konkreta åtgärder, bl.a. i fråga om statens utgifter och inkomster. Våra förslag har nyligen avslagits av riksdagens majoritet, och vi finner det inte meningsfullt att upprepa dem alla.
Därför inriktar vi oss på att i denna motion redovisa riktlinjer för den enda ekonomisk-politiska strategi som kan ge Sverige en ny start. De står i skarp kontrast till regeringens politik som synes oss bygga enbart på förhoppningar utan substans.
Vi villfrämja marknadsekonomi, konkurrens och enskilt ägande.
Ett ekonomiskt system på dessa grunder utgör förutsättningen för demokrati och individuell frihet.
Det betyder konkret att vi vill vidga den enskildes handlingsutrymme samt avreglera och införa konkurrens varhelst monopol eller monopolliknande villkor förekommer. Dessutom vill vi uppmuntra enskilt sparande.föra en ekonomisk politik som bryter stagnationen och återupprättar Sverige som industrination.
Det betyder konkret att vi vill sänka skatterna, spara i statens utgifter samt genomföra nödvändiga förbättringar i infrastruktur såsom kommunikationer samt forskning och utbildning.
Bara en ekonomisk politik som satsar på tillväxt kan skapa riktiga jobb och stabila priser. Bara en sådan politik kan leda till ökat välstånd och ökad rättvisa.genomföra en valfrihetsrevolution i välfärdspolitiken.
Det betyder konkret att medborgarna får möjlighet att själva bestämma över konsumtionen även av sociala tjänster. Med utgångspunkt från system med gemensam finansiering bör pengarna i stor utsträckning följa de val den enskilde själv träffar.bli delaktiga i den ekonomiska och kulturella integration som sker i den Europeiska Gemenskapen.
Det betyder konkret att Sverige skall bli medlem i EG.
Det är vår fasta övertygelse att bara en politik efter dessa riktlinjer kan få fart på Sverige och återställa framtidstron.
Resultaten av dessa genomgripande förändringar kommer att märkas successivt, för den enskilde och för samhällsekonomin. Vår ambition är att väsentliga framsteg på dessa områden skall göras redan till mitten av 1990-talet.
2. Bakgrunden
Under de senaste två decennierna har svensk ekonomi kännetecknats av allt tydligare problem. Sverige tillhör inte längre de länder som utvecklas snabbt utan snarare dem som i jämförelse med andra successivt förlorar mark och tempo. Det har blivit allt tydligare att Sverige håller på att halka efter.
Dagens svårigheter går således långt tillbaka. Den alltför snabba löne- och prisutveckling som i dag är ett akut problem gjorde sig gällande redan under 1970-talet. Även då ledde försämringen av näringslivets konkurrenskraft till utslagning av industriell kapacitet och hotade därmed sysselsättning och välfärd. Jobb i industrin ersattes med en kraftig utbyggnad av den offentliga sektorn, vilket under 1970-talets första hälft medförde ett snabbt stigande skattetryck.
När den borgerliga trepartiregeringen tillträdde hösten 1976 befann sig den svenska ekonomin i brant utförsbacke. De föregående årens kraftiga ökningar av skatter och lönekostnader hade skapat en allvarlig kostnadskris för det svenska näringslivet. Den ekonomiska politiken inriktades på att lösa de akuta svårigheterna och att hålla sysselsättningen uppe. Till stora delar lyckades detta, även om det dröjde för länge innan de strukturella problemen började angripas.
Kring 1980 lades den ekonomiska politiken om i syfte att begränsa de offentliga utgifterna, förändra strukturen i de offentliga utgiftssystemen, sänka marginalskatterna och öka tillgången på riskvilligt kapital i näringslivet. Förändringarna försvårades av den s.k. andra oljechocken och den därav följande djupa internationella konjunkturnedgången.
Denna inriktning av politiken bröts när socialdemokraterna efter valet hösten 1982 återtog regeringsmakten. De genomförda utgiftsminskningarna och strukturförändringarna återtogs till stor del. I stället satsade den socialdemokratiska regeringen på att försöka lösa problemen genom en stor devalvering och ett successivt skärpt skattetryck. Detta var kärnan i det som kallades den tredje vägens ekonomiska politik.
Vi avvisade redan från början denna politik. Med särskilt eftertryck framhöll vi riskerna att den skulle leda till en snabb kostnads- och inflationsutveckling som förr eller senare skulle underminera konkurrenskraften och leda till ökad arbetslöshet.
I en stor del av omvärlden lades den ekonomiska politiken kring 1980 om i tydligt marknadsliberal riktning. Denna omläggning lade grunden för ett skede av stark tillväxt och utveckling i många av Västeuropas, Nordamerikas och Östasiens länder, även om det naturligtvis inte saknades tillkortakommanden. Den begränsade nedgången i arbetslösheten måste ses som ett sådant.
Den starka utvecklingen i omvärlden gynnade självfallet även Sverige under 1980-talet. Devalveringen 1982 genomfördes i ett läge när kapacitetsutnyttjandet i svensk ekonomi var mycket lågt. Sverige kunde därför dra nytta av den kraftiga internationella konjunkturuppgång som följde på omläggningen av framför allt den amerikanska politiken. Den konkurrensutsatta sektorn i Sverige stärktes, huvudsakligen på grund av höjt kapacitetsutnyttjande.
Det svenska uppsvinget försvann dock redan efter 1984. Någon relativ utbyggnad av den konkurrensutsatta sektorn kom inte till stånd. Industrins marknadsandelar föll brant från mitten av 1980-talet samtidigt som relativpriserna steg. De strukturella förändringar som krävdes sköts på framtiden. Utvecklingen under 1980-talets första hälft framstår därmed som ett kortare avbrott i en successivt allt mer problematisk utveckling.
Den respittid som devalveringarna gav utnyttjades inte för att genomföra strukturella reformer som kunde öka ekonomins tillväxt och flexibilitet. Genom en kraftig expansion av den inhemska efterfrågan kom den privata tjänstesektorn och den offentliga sektorn att växa alltför snabbt. Den konkurrensutsatta sektorn trängdes ut, kostnadsökningarna blev höga och konkurrenskraften försämrades. Med brist på resurser och stigande kostnader har industrin i ökande grad expanderat utomlands.
Regeringen har försökt bemästra för stora löneökningar genom centraliserade förhandlingar och olika former av inkomstpolitiska ingrepp. Detta har inte lyckats. En överhettad arbetsmarknad har framför allt under senare år kraftigt försvårat avtalsrörelserna och bidragit till att pressa upp lönekostnaderna.
Den tillväxt som ändå förekommit under 1980-talet har till stor del berott på ökande sysselsättning och i betydligt mindre grad på stigande produktivitet. I genomsnitt har produktivitetsökningen varit mindre än 1 procent per år. Det finns flera orsaker till detta. Eftersatta investeringar i infrastruktur och den långsamma tekniska utvecklingen är sannolika förklaringar. Det höga skatteuttaget, det ''perversa'' skattesystemet, förekomsten av regleringar och bristande konkurrens på olika marknader torde också vara av stor betydelse. Politiskt skapad osäkerhet om Sveriges relationer till EG samt om den framtida energipolitiken har negativt påverkat det allmänna näringsklimatet.
Det var en illusion att tro att Sverige var på rätt väg under 1980-talet. I stället blev ''den tredje vägens politik'' ett rejält misslyckande. De ständigt återkommande krispaketen de senaste åren visar att det inte finns någon genväg som innebär att vi slipper att ta itu med de grundläggande strukturella problemen i svensk ekonomi.
De strukturella problemen kan beskrivas på följande sätt.Industrisektorn (egentligen den konkurrensutsatta sektorn) i Sverige är för liten. Devalveringspolitiken avsåg att ändra på detta förhållande, men den avsedda strukturomvandlingen kom inte till stånd. Produktivitetsutvecklingen i ekonomin är svag. Detta innebär att den ekonomiska tillväxten långsiktigt ligger under den genomsnittliga utvecklingen i andra industriländer.Sveriges inflations- och kostnadsutveckling tenderar att ligga 3--4 procent över omvärldens nivå.Den underliggande konkurrenskraften i ekonomin förefaller vara på väg att försämras. Tecken på detta är att svensk industri tappar marknadsandelar i högre utsträckning än vad som motiveras av den i och för sig ogynnsamma kostnadsutvecklingen. Ett annat tecken på detta är att de svenska företagens expansion i allt större utsträckning sker i utlandet. Samtidigt är den utländska expansionen i Sverige väsentligt mer begränsad.
Under 1980-talets valrörelser har socialdemokraterna konsekvent och med kraft motsatt sig förslag om minskade offentliga utgifter och avreglering av den offentliga sektorn. De har gjort vad de har kunnat för att bevara gamla strukturer och hålla fast vid gamla socialistiska föreställningar. Samtidigt har politiskt manövrerande i viktiga framtidsfrågor som energi- och europapolitiken skapat osäkerhet.
I valrörelsen 1985 hävdade socialdemokraterna att Sverige var på rätt väg. Inför valet 1988 företrädde de en ekonomisk politik som satte lättsinnet i högsätet. Storstilade löften om nya utgifter och skattesänkningar kombinerades med benhårt motstånd mot utgiftsnedskärningar. Socialdemokraterna gick med öppna ögon till val på en ansvarslös ekonomisk politik.
Denna ansvarslöshet har förföljt regeringen genom de senaste årens olika inre och yttre kriser kring den ekonomiska politiken. Det ena vallöftet efter det andra har fått överges. Hanteringen av den ekonomiska politiken har under dessa år varit närmast kaotisk. En del kloka förslag har efter stor vånda lagts fram, men de har regelmässigt kommit för sent för att hindra en alltmer negativ utveckling. Dagens allvarliga läge med snabbt stigande arbetslöshet är en följd av denna politik.
Inför valet 1991 hävdar socialdemokraterna åter att Sverige är på rätt väg.
Sanningen är att Sverige i dag, efter haveriet för den tredje vägens ekonomiska politik, står i en mycket allvarlig situation. För denna bär socialdemokraterna det politiska ansvaret.
3. Ekonomiska utsikter 3.1 Den internationella utvecklingen
Efter en osedvanligt lång och stabil tillväxtperiod inleddes en avmattning i den internationella konjunkturen redan för över ett år sedan. Nedgången breddades och förstärktes av Kuwaitkrisen och det efterföljande kriget i Mellersta Östern. Bl.a. oro för kraftigt höjda oljepriser verkade starkt nedhållande på investeringsviljan.
För närvarande befinner sig t.ex. USA och Storbritannien i recession. Även i de nordiska länderna är den ekonomiska aktiviteten låg sedan en tid tillbaka. På den europeiska kontinenten har en dämpning inträtt i bl.a. Frankrike och Italien, medan efterfrågetrycket i Tyskland fortfarande är högt, på gränsen till överhettning. Även Japan ligger kvar på förhållandevis goda tillväxttal.
Att kriget i Mellersta Östern kunde slutföras utan nämnvärda återverkningar på världens oljeförsörjning väckte förhoppningar om ett förestående uppsving i världsekonomin. USA förutsattes visa vägen ur svackan. Den förbättring som där kunnat avläsas inskränker sig emellertid ännu så länge till förväntningar och ledande indikatorer, medan utvecklingen i den reala ekonomin fortfarande är svag.
Oklarheten beträffande den internationella ekonomiska utvecklingen kom till klart uttryck vid det nyligen avslutade G7-mötet i Washington. USA förordade en samordnad uppmjukning av penningpolitiken, medan Tyskland och Japan med hänvisning till sina alltjämt starka ekonomier och risken för inflation motsatte sig en räntesänkning av det slag som den amerikanska centralbanken sedan ensidigt genomförde. Det förhållandet att de ledande industriländerna befinner sig i helt skilda konjunkturfaser försvårar en samordning av penningpolitiken.
Sannolikheten talar dock för att den aktuella nedgången i världsekonomin blir förhållandevis kort och grund. Det torde ändå dröja in på nästa år, innan tydliga tecken på ett uppsving framträder, och då med början i de engelskspråkiga länder där avmattningen inleddes. Tillväxten i OECD-länderna kan väntas stanna under 1 procent i år och stiga till ca 2 procent 1992. Detta är visserligen en fördubbling men ändå lägre än genomsnittet under 1980-talet. Världshandelns tillväxt blir sannolikt inte större än 3 procent 1991 för att nästa år öka till 4--5 procent.
3.2 Kris i Sverige
Den ekonomiska avmattningen kom tidigt till Sverige. Regeringen förutser i finansplanen en vändpunkt under andra halvåret 1991. Andra bedömare förlägger omsvängningen betydligt senare i tiden. Då har de ändå i flera fall räknat med stödjande ekonomisk-politiska åtgärder som t.ex. sänkta löneskatter och/eller en ecu- anknytning.
Enligt vår mening blir nedgången i Sverige både längre och djupare än i omvärlden. Med den förda ekonomiska politiken kommer avmattningen att förstärkas under 1991. En vändning kommer tidigast nästa år. Orsaken till att Sverige drabbas särskilt hårt är att våra problem inte bara är konjunkturellt utan även strukturellt betingade.
Sverige befinner sig numera i den internationella tillväxtligans botten. Fjolåret blev svagt. Den totala produktionen sjönk under loppet av året, och jämfört med 1990 växte bruttonationalprodukten (BNP) med endast 0,3 procent. Som framgår av tabell 1 räknar regeringen och konjunkturinstitutet (KI) med fortsatt stagnation i år. Fristående konjunkturbedömare förutser allmänt en produktionsminskning, och Sveriges Industriförbund (SI), som kan sägas representera en ytterpunkt, hamnar så lågt som -1,5 procent.
Tabell 1 Försörjningsbalans och nyckeltal
KP
KI
SI
BP (alt 2)
1991 1992 1991 1992 1991 1992 1991 1992
BNP - 0,2 1,0 0,0 0,9 - 1,5 - 0,5 - 0,5 0,4 Import 0,2 2,3 0,5 2,8 - 1,1 - 0,3 1,4 2,4 Export 0,5 3,0 0,5 2,8 - 1,5 - 0,1 1,3 2,8 Investeringar - 1,9 - 1,4 - 0,2 - 1,6 - 5,3 - 2,3 - 3,5 - 1,9 näringsliv - 2,8 1,7 - 0,7 1,2 .. .. - 3,6 - 0,4 industri -12,0 - 3,0 -10,0 - 5,0 -14,5 -12,3 -13,0 - 5,0 off.sektorn 4,0 9,1 .. .. .. .. 2,5 0,9 bostäder - 0,5 -11,0 1,7 -11,4 .. .. - 4,3 - 7,2 lager - 0,6 0,4 - 0,6 0,4 - 0,5 0,1 - 0,3 0,0 Privat konsumtion 1,2 1,2 1,0 1,5 0,2 - 0,8 1,0 1,2 Off. konsumtion 0,5 0,3 0,6 0,3 0,8 0,8 0,3 0,5 stat - 0,5 - 0,3 - 0,5 - 1,2 .. .. - 0,8 - 0,8 kommuner 0,8 0,5 1,0 0,9 .. .. 2,0 4,3 Timlönekostnad 5,0 3,5 5,9 5,0 6,2 5,2 7,0 5,0 KPI genomsnitt 9,6 3,2 9,5 3,7 9,5 3,5 10,1 4,0 KPI dec--dec 8,4 3,0 8,5 3,5 .. .. 9,1 3,4 Disp. inkomst 0,9 2,0 1,5 2,8 1,2 1,3 2,4 2,6 Sparkvot - 0,3 0,5 0,4 1,3 1,0 3,0 0,6 2,0 Industripro- duktion - 2,8 2,5 - 1,9 2,2 - 3,5 - 1,0 - 2,0 0,5 Arbetslöshet 2,6 2,8 2,7 3,5 4,0 5,0 2,5 3,4 Handelsbalans mdr kr 20,5 25,5 18,0 20,4 16,7 18,2 10,1 12,6 Bytesbalans mdr kr -43,4 -47,4 -42,5 -52,0 -44,8 -55,2 -50,9 -63,2 KP: Kompletteringspropositionen april 1991 KI: Konjunkturinstitutet mars 1991 SI: Sveriges Industriförbund april 1991 BP: Budgetpropositionen januari 1991 ..: Uppgift saknas
För nästa år tror de flesta bedömare -- SI utgör ett undantag -- på en BNP-ökning med 0--1 procent. Men det räcker inte för att höja resursutnyttjandegraden i ekonomin. Med så låga tillväxttal som under 1 procent bör man kanske inte tala om vändpunkt och återhämtning utan snarare säga att fallet bromsas. Det vore också farligt om en liten uppgång skulle tas till intäkt för att de underliggande strukturproblemen inte behöver angripas.
För oss är det uppenbart att Sverige är inne i en allvarlig stagnationsperiod, som inte kommer att kunna brytas utan den omläggning av den ekonomiska politiken som vi föreslår i det följande. Eftersom det är nödvändigt att återställa konkurrenskraften genom intern kostnadsanpassning, finns det inget utrymme för inhemsk konjunkturstimulans. Hur lång tid som kommer att krävas för att övervinna krisen bestäms av -- förutom den draghjälp vi kan få från en internationell konjunkturförbättring -- takten och beslutsamheten i vårt sätt att gripa oss an de strukturella bristerna. Det finns anledning att erinra om erfarenheterna från Danmark och Norge, som redan under 1980-talet tvingades ta itu med sina kostnadsproblem -- där krävdes det flera år av anpassning, innan ekonomin åter kunde expandera.
Arbetslösheten i Sverige ökar nu snabbt. I mars 1991 var dubbelt så många arbetslösa som ett år tidigare. Antalet varsel hittills i år tyder på en fortsatt snabb uppgång. Inte ens regeringen förmår -- trots ökade arbetsmarknadspolitiska insatser -- urskilja någon vändpunkt. Dock är dess prognos i finansplanen betydligt mer optimistisk än KI:s bedömning, vilken i sin tur är avsevärt mer positiv än andra kalkyler, t.ex. SI:s. Under alla omständigheter kan det konstateras, att den tredje vägens ekonomiska politik kommer att leda till högre arbetslöshetstal i Sverige än någon gång tidigare under efterkrigstiden.
Det är svårt att förena regeringens relativa optimism beträffande arbetslösheten med dess förhoppning om ett kraftigt trendbrott i lönebildningen. Tilltron till de s.k. stabiliseringsavtal som Rehnberg-gruppens arbete förväntas utmynna i framstår som starkt överdriven. Det är i praktiken omöjligt att det inte skulle bli någon löneglidning alls under 1991 och 1992. Stora privatanställda grupper kräver att få föra lokala förhandlingar. Det finns dessutom många sätt, på vilka det kan uppkomma lönehöjningar vid sidan av avtalen.
Lönestegringen i industrin har inte något år i modern tid understigit 6 procent, varav 3 procent löneglidning. Det är knappast troligt att enbart sänkta marginalskatter och automatiskt inflationsskydd i sig själva skulle framkalla ett omedelbart trendbrott i lönebildningen. Den positiva effekt Rehnberg-gruppens insatser kan ha fått är att försena processen och öka medvetenheten om den kris Sveriges ekonomi befinner sig i. Å andra sidan innehåller redan avtalet 3 procent i lönehöjning för nästa år. Den totala kostnadsökningen i industrin kan i enlighet med flera fristående bedömningar uppskattas till 8 procent 1991 och 7 procent 1992. För hela ekonomin kan stegringen exklusive lönebikostnader beräknas bli uppemot 6 procent båda åren.
Regeringen beskriver redan våren 1991 inflationen som låg. Faktum är emellertid att den aktuella inflationstakten är nära 11 procent på årsbasis. Enligt statens pris- och konkurrensverk (SPK) kommer den vid årets slut att vara 9,2 procent att jämföra med av regeringen förutsedda 8,4 procent. All erfarenhet visar att det tar tid att få ned prisstegringen från de höga nivåer där den länge har legat i vårt land. Redan inträffade kostnadsökningar utlöser kompenserande åtgärder vid prissättningen i flera led. Det är under alla omständigheter orealistiskt att räkna med att Sverige skall hamna under EG-genomsnittet i inflationstakt nästa år, om inte fler skattesänkningar sätts in än den redan beslutade återgången till tidigare momsnivå vid nästa årsskifte.
En stor skillnad mellan de officiella prognoserna och mer fristående bedömningar föreligger beträffande den privata konsumtionen. Hushållens disponibla inkomster kan realistiskt väntas öka med drygt en procent både 1991 och 1992. När disponibelinkomsterna förra året ökade med 4,2 procent, föll den privata konsumtionen med 0,3 procent. Sparkvoten förbättrades således med 4,6 procent och hamnade därmed på noll. Detta kan ses som en reaktion på de sämre tiderna, inte minst den ökade risken att drabbas av arbetslöshet, och den försiktighet med skuldsättning som de nya skattereglerna framkallat. Det är svårbegripligt att regeringen räknar med ett tillfälligt trendbrott i utvecklingen av hushållens sparbeteende under just 1991. De faktorer som verkade under föregående år har snarast förstärkts. Den uppgång i detaljhandeln som skett de senaste månaderna jämfört med ett år tidigare förklaras främst av tillfälliga förhållanden som bankkonflikt, regeringskris m.m. Vår bedömning av sparkvoten och den privata konsumtionen ligger närmare SI:s, och vi räknar med att konsumtionsökningen blir obetydlig såväl 1991 som 1992.
Den offentliga konsumtionen var 1990 den mest expansiva komponenten i BNP med en ökning på 1,9 procent. Som vanligt på detta område överskreds därmed prognosen, vilket är beklagligt, eftersom tillväxten i stället borde ske inom kapitalbildning och nettoexport. Regeringen förutser nu en neddragning av den offentliga konsumtionens ökningstakt mot knappt 0,5 procent. Det vore bra om så kunde ske, men det finns redan exempel på att den ekonomiska krisen tvingat fram ökade utgifter. Risken är stor att den offentliga konsumtionen kommer att ge det största positiva bidraget -- om än absolut sett tämligen blygsamt -- till BNP-utvecklingen även under den närmaste framtiden.
Investeringarna fortsätter att minska. Planerade offentliga satsningar på bl.a. infrastrukturen kan inte på långt när uppväga det kraftiga fallet i industriinvesteringarna och bostadsbyggandet. Inom byggbranschen förestår en betydande neddragning av resurserna för fastighetsarbeten, vars verkningar endast till begränsad del kan lindras genom överföringar till anläggningssektorn. Nedgången i näringslivets investeringar sammanhänger naturligtvis med minskningen av industriproduktionen. SI förutser här på basis av bl.a. statistik över orderingång och orderstockar ett fortsatt kraftigt fall.
Ett problem är att produktionsvolymen har gått ned mycket mer än vad kapacitetsutnyttjandet har minskat. Det pågår således en utslagning av industrikapacitet, som kan bli svår att ersätta inom landet. Svenska företag förlägger i växande utsträckning sina investeringar till utlandet. För två år sedan var utlandsinvesteringarna 35,8 miljarder kronor -- finansdepartementets prognos för innevarande år är 78 miljarder. Därmed skulle detta ''vändpunktens år'' näringslivets utlandssatsningar för första gången överstiga investeringarna i Sverige!
Utrikeshandeln har hittills hållit sig väl uppe. Visserligen avtog exportökningen under 1990, men importutvecklingen mattades ännu mer. Paradoxalt nog kan den därigenom framkomna förbättringen av handelsbalansen ses som ett svaghetstecken. En viktig förklaring är att importen av insats- och investeringsvaror har sjunkit kraftigt i Sverige som en följd av den ekonomiska krisen. När vändningen kommer, leder det initialt till en försvagning av handelsbalansen, eftersom insatsvaror -- och i ett något senare skede även investeringsvaror -- först måste importeras, innan produktionen och exporten kan växa.
Redan några få år efter den stora devalveringen 1982 började Sverige förlora marknadsandelar vad beträffar t.ex. export av bearbetade varor till OECD-länderna. Utvecklingen kulminerade 1989 med andelsförluster på drygt 5 procent. Trots att de svenska relativpriserna föll med 1,3 procent 1990, minskade marknadsandelarna med 3,7 procent. KI:s marsprognos visar att fortsatt sänkta relativpriser 1991 och 1992 på sammantaget 0,7 procent inte kan hindra att marknadsandelarna sjunker med ytterligare 6,2 procent.
Det ligger nära till hands att här se ett samband med den pågående utflyttningen av svenskt investeringskapital. Mycket talar för att de stora svenska företagen kommer att svara på en kommande internationell efterfrågeökning med att höja produktionen vid sina enheter utomlands. De officiella prognoser som förutser en relativt kraftig exportförbättring nästa år framstår därmed som alltför optimistiska.
Bristen på realism i regeringens prognos för varuexporten framgår av diagram 1. Den streckade kurvan anger den utveckling som är nödvändig för att de förväntade årsgenomsnitten 1991 och 1992 skall förverkligas. Dessa senare representeras av horisontella streck. KI:s industribarometer för första kvartalet 1991 indikerar fallande export, vilket betyder att vändpunkten inte ens teoretiskt kan komma förrän tidigast under andra kvartalet. För att prognosen ändå skall kunna slå in i år, krävs det en sådan ökning att exporten skulle behöva minska under 1992 för att det årets genomsnitt skall bli verklighet. Prognosen för innevarande år är således uppenbart för hög.
Diagram 1 Export av varor, fasta priser, kvartal Mdr kr
Källor: Statistiska centralbyrån, finansdepartementet
Trots regeringens optimism beträffande utrikeshandeln fortsätter bytesbalansen att försvagas. Denna mycket oroväckande utveckling, som pågått i flera år, föranleder denna gång i alla fall en något bekymrad diskussion i finansplanen. Det betecknas som oroande att underskotten i bytesbalansen ökar trots att investeringsaktiviteten avtar, eftersom framtida generationers konsumtionsmöjligheter därmed intecknas. Men finansministern finner tröst i långtidsprognosen, vars optimistiska antaganden ger en vändning på åtminstone några års sikt.
Enligt vår mening kan den nödvändiga omsvängningen inte åstadkommas lika lättvindigt som regeringen hoppas. Det är inte bara underskotten i bytesbalansen utan även den pågående utflyttningen av placeringskapital som tvingar fram en vidgad räntemarginal mot omvärlden för att kapitalbalansen skall gå ihop. Den höga realräntenivå detta medför är ett betydande handikapp för svensk ekonomis återhämtning.
Den välrenommerade tidskriften The Economist följer kontinuerligt de ekonomiska utsikterna i 13 OECD-länder. Aktuella bedömningar av tillväxt, inflation och bytesbalans för innevarande och nästa år vägs samman i en rangordning. Sverige har sedan i somras varit parkerad på sista plats i denna jämförelse, vilket belyses i diagram 2. Jumboplatsen gäller inte bara för 1991 utan även för 1992.
Diagram 2 The Economists rangordning för 1991 vid olika tidpunkter
Bilden stämmer dåligt med finansplanens tal om en snar vändpunkt och bättre tider. Det är också svårt att finna underlag för statsministerns uttalande i förstamajtalet att Sverige nu ligger i frontlinjen bland de industriländer där tillväxten skall ta fart.
Situationen kompliceras av att Sverige enligt en annan undersökning har de sämsta förutsättningarna för entreprenörer av alla länder som ingår i OECD. Detta framgår av en analys av ländernas konkurrenskraft som det schweiziska International Institute for Management Development (IMD) årligen utför i samarbete med World Economic Forum. Sverige hamnar där på plats 22 av 22 möjliga när det gäller möjligheterna att utveckla nya affärsidéer och initiera nya affärsprojekt inom den närmaste tvåårsperioden.
Förutsättningen för att en återhämtning skall komma igång är en kraftfull omläggning av den ekonomiska politiken, som återställer framtidstron i näringslivet. Det syftet tjänar inte regeringens skönmålning av de ekonomiska utsikterna i den reviderade finansplanen, som i stället kan tas som ursäkt för att inget göra.
4. Regeringens ekonomiska politik
Beskrivningen av de ekonomiska utsikterna för Sverige inleds i den reviderade finansplanen med orden ''På rätt väg''. Det är exakt samma uttryck som användes valåret 1985. Även i valrörelsen 1988 höll sig socialdemokraterna till detta tema, trots att de visste att det var en helt felaktig, för att inte säga bedräglig verklighetsbeskrivning. Och nu görs alltså återigen gällande att vi har de svåra besluten bakom oss och snart kan skörda frukterna av den kloka ekonomiska politik som förts. Regeringen väntar bara på att ett internationellt konjunkturuppsving skall dra igång den svenska produktionen och exporten. Därmed behövs det inte för tillfället några inhemska ekonomisk-politiska åtgärder.
Handlingsmönstret från 1988 är på väg att upprepas. Detta lättsinne kan inte gärna bero på en bristande medvetenhet om Sveriges ekonomiska problem. Motivet är i första hand valtaktiskt. Men en väsentlig förklaring är också att socialistisk ideologi och socialdemokratisk politik inte inrymmer de ekonomisk-politiska åtgärder som krävs. Det är inte konjunkturen som har kommit till en vändpunkt. Det är regeringen som har kommit till en ändpunkt -- till slutet av den tredje väg som visat sig vara inte rätt utan fel.
Nyckeln till framgång har enligt regeringen varit Rehnberg-gruppens arbete och den rejäla uppstramning av lönebildningen som blivit följden. Detta sägs trots att utfallet på lönemarknaden aldrig kan avläsas förrän efter årets slut och trots att många avtal ännu inte har slutits, samtidigt som träffade uppgörelser hotas om inte alla grupper ansluter sig. Den vikt som regeringen fäster vid att lyckas med sina inkomstpolitiska påtryckningar framgår av att det närmaste den kommer en åtgärd är det förstuckna hotet om att en samlad bedömning av avtalsrörelsens resultat bör göras före riksdagsårets slut.
Lika litet som vi tror på värdet av statlig inkomstpolitik, lika mycket tvivlar vi på den inflationsbekämpande effekten av prispolitiska överenskommelser med olika prissättare. Att ingrepp i prisbildningen är förenade med negativa verkningar är däremot klart. Vi ifrågasätter därför värdet av det slags ''prispressarpolitik'' som regeringen visat sådan svaghet för.
I den reviderade finansplanen framhålls att arbetslöshet inte skall vara ett medel i den ekonomiska politiken. Om detta är vi helt överens med regeringen. Men arbetslöshet får inte heller bli ett resultat av den ekonomiska politik som förs. Som en följd av misslyckandet med den tredje vägens politik är behovet av arbetsmarknadsinsatser nu stort. Sådana är nödvändiga för att hjälpa enskilda människor och för att underlätta nödvändiga förändringar i arbetslivet. Men det är viktigt att komma ihåg att arbetsmarknadspolitiska åtgärder inte skapar några riktiga jobb. Nya arbetstillfällen i tillräckligt antal förutsätter en omläggning av den ekonomiska politiken av ett slag som regeringen inte mäktar med.
Vi välkomnar att regeringen i den reviderade finansplanen klargör sin avsikt att förelägga riksdagen ett förslag om införande av sjuklön. Ställningstagandet har uppenbarligen förorsakat stor vånda och krävt avsevärd självövervinnelse. På mindre än ett år har socialdemokraterna företrätt inte mindre än fem ståndpunkter i frågan. Det är bra att regeringen nu kommit fram till en lösning som ger arbetsgivarna större incitament att förbättra de anställdas arbetsmiljö.
Det är däremot mycket olyckligt att regeringen inte har kunnat förmå sig till att reformera arbetsskadeförsäkringen. Dess nuvarande utformning har bidragit till utslagningen från arbetsmarknaden och motverkat rehabilitering, samtidigt som den förorsakat mycket stora kostnader. En samordning av arbetsskadeförsäkringen med sjukförsäkringen borde ha varit genomförd för länge sedan.
Regeringen uppehåller sig i den reviderade finansplanen en hel del vid den internationella integrationen och Sveriges framtida relationer till EG. Detta bidrar till att frånvaron av åtgärder framstår som särskilt anmärkningsvärd på detta område. Det naturliga hade varit att omedelbart påbörja den nödvändiga anpassningen av svensk lagstiftning till regelverket inom EG.
Särskilt uppseendeväckande är att när regeringen diskuterar den internationella integrationens konsekvenser för den ekonomiska politiken, så nämns inte ordet skatter. För oss är det alldeles obegripligt att regeringen tycks tro att nedrivna gränshinder inte kommer att ställa krav på en sänkning av Sveriges rekordhårda skattetryck. Det är lika svårbegripligt som att regeringen räknar med att kunna få fart på den svenska ekonomin utan skattesänkningar. Det talas visserligen återigen vagt om att skattetrycket skall kunna sänkas på sikt, men som vi tidigare påpekat förefaller siktet vara inställt på andra sidan år 2000. Den politiska plattform som socialdemokraterna antog vid årets början och som uttryckligen sägs avse hela 1990-talet innehåller inte ett ord om skattesänkningar.
Underskottet i statens budget för innevarande år beräknas nu till 18,5 miljarder kronor jämfört med 2,6 miljarder enligt finansplanen i januari. Även budgetunderskottet för 1991/92 har reviderats upp från knappt 1 miljard i finansplanen till nu drygt 10. Den underliggande bristen anges vara ca 15 miljarder kronor större. En förklaring till skillnaden är att regeringen döljer en del av underskottet genom engångsvisa förstärkningar i form av bl.a. inleveranser av vinstmedel från vissa affärsverk. Detta är äventyrligt till den del det innebär att man omvandlar uppsamlat kapital till utgifter för offentlig konsumtion. Att det kan ske tämligen omärkligt sammanhänger med den av oss tidigare påtalade avsaknaden av en åtskillnad mellan driftsutgifter och investeringar i statsbudgeten.
Regeringen berömmer sig av att ha bedrivit ett omfattande besparingsarbete sedan i höstas. Av de i krispaketet utlovade utgiftsminskningarna på 25 miljarder blev det i finansplanen verkliga besparingar på som mest 15 miljarder. Och nu beräknas utgifterna åter växa med 15 miljarder. Detta är mer än den beräknade ökningen av underskottet, vilket förklaras av att även statens inkomster väntas stiga, fast inte lika mycket. Det kan noteras att trots regeringens myckna tal om en stram finanspolitik blir enligt den reviderade nationalbudgeten statsbudgetens finanspolitiska effekt expansiv både 1991 och 1992.
Enligt långtidsbudgeten accelererar budgetförsvagningen 1992/93 främst till följd av den stora utbetalning av kommunalskattemedel som då förutses. Underskottet beräknas därefter börja minska, men detta beror på gjorda antaganden om en gynnsam utveckling av samhällsekonomin och inga nya statsfinansiella åtaganden. Budgetperspektivet inrymmer enligt vår mening i själva verket vissa oroande inslag.
Den samlade offentliga sektorns finansiella sparande förblir dock positivt. Inom socialförsäkringssektorn ligger sparandeöverskottet kvar över 40 miljarder kronor både 1991 och 1992. Till den del detta inte motsvaras av underskott i statsbudgeten samt hos kommuner och landsting utgör det -- i synnerhet i nuvarande ekonomiska situation -- ett utslag av den högskattepolitik som ter sig naturlig från socialdemokratisk utgångspunkt.
Som redan framhållits flera gånger i det föregående duger inte enligt vår mening regeringens ekonomiska politik, innefattande budgetpolitiken, för att sätta fart på Sverige. Skall vårt land återta platsen som ledande industri- och välfärdsnation krävs det markant kursomläggning. Det behövs en politik av det slag som tecknas i det följande för att åstadkomma en ny start för Sverige.
5. Riktlinjer för den ekonomiska politiken 5.1 Europapolitiken
Sverige bör enligt vår mening så snabbt som möjligt bli fullvärdig och aktiv medlem i den Europeiska Gemenskapen.
Denna vår strävan har sin främsta grund i den starka idémässiga och kulturella samhörighet som vi känner med de europeiska fria demokratierna och ekonomierna i deras arbete för att bygga en ny samarbets- och fredsordning i Europa. Det är och förblir för oss det främsta argumentet för vår uppfattning att Sverige skall bli medlem i EG.
Vi vill att Sverige skall vara med i det arbete för att bygga ett medborgarnas och fredens Europa som nu pågår.
Men till detta kommer allt starkare ekonomiska argument. Med den allt snabbare ekonomiska integrationen sedan mitten av 1980-talet har det blivit en tvingande nödvändighet för Sverige att komma med i samarbetet. Förhandlingarna om det s.k. EEA-avtalet syftar till att Sverige i stor utsträckning skall kunna bli delaktigt i den gemensamma inre marknad med fri rörlighet för varor och tjänster, människor och kapital som kommer att förverkligas fr.o.m. 1993.
Vi fäster stor vikt vid EEA-avtalet. Det kan utgöra en nödvändig mellanstation på Sveriges väg in i Europa, och det är betydelsefullt för att möjliggöra en snabb förhandling om fullt medlemskap.
Vår Europapolitik kommer att inriktas på att så snabbt som möjligt inleda förhandlingar om medlemskap. Vi tar fasta på EG:s besked att det skulle kunna ske senast i början av 1993.
Intill dess måste förhandlingarna förberedas. Det är angeläget med ett brett samförstånd kring analysen av de olika frågeställningar som aktualiseras i detta sammanhang. Vi är medvetna om att Sverige, som relativt väl utvecklad nation, kommer att ikläda sig finansiella förpliktelser av betydande omfattning gentemot EG. Men dessa skall vägas mot de stora fördelar som det innebär för Sverige att bli en integrerad del i den Europeiska Gemenskapen.
Det är vår starka ambition att ett avtal om medlemskap kan undertecknas i så god tid att det, i den ordning regeringsformen föreskriver, kan godkännas i anslutning till de allmänna valen 1994. Då måste också de nödvändiga förändringarna av regeringsformen godkännas.
Vi anser att dessa frågor bör bli föremål för en folkomröstning som anordnas parallellt med de allmänna valen 1994.
Denna tidsplan skulle möjliggöra ett fullt svenskt medlemskap i EG 1995.
Det kommande medlemskapet i EG ställer stora krav på Sverige. Det är viktigt att redan nu inrikta politiken på att möta dessa. Det gäller så skilda områden som utrikes- och skattepolitiken.
Det är vår förhoppning att svenska representanter, efter avslutade medlemskapsförhandlingar, redan under den kommande mandatperioden skall ha möjlighet att delta i t.ex. överläggningar med EG:s ministerråd. Detta skärper avsevärt kraven på svenska förberedelser på olika områden. Europapolitiken framstår som ett av de viktigaste arbetsområdena under de närmaste åren.
Som blivande medlem i EG måste Sverige vara redo att spela en pådrivande roll i det europeiska samarbetet.
Det gäller t.ex. arbetet att successivt under 1990-talet skapa en ekonomisk och monetär union med alla de förpliktelser detta innebär. Den svenska kronan bör så snabbt som möjligt anslutas till det europeiska valutasamarbetet. Ett steg i denna riktning är att snarast anknyta kronan till ecun. Med denna inriktning är varje form av devalveringspolitik utesluten och inflationsbekämpningen måste ges högsta prioritet, bl.a. för att klara konkurrenskraften och därmed sysselsättningen.
Det gäller också samarbetet med andra närstående länder. Vi hoppas kunna vidareutveckla och förstärka det nordiska samarbetet inom ramen för EG. Vi ser det som en stor fördel för Norden om samtliga länder kan bli medlemmar i EG. Tillsammans kan de nordiska länderna vinna ett betydande inflytande inom EG.
Vi vill också utveckla Sveriges ekonomiska samarbete med de baltiska grannstaterna Estland, Lettland och Litauen, och vi vill att Sverige skall spela en aktiv roll för att underlätta det ekonomiska systemskiftet i Centraleuropa. Olika former av hjälp och stöd bör utgå till den baltiska och centraleuropeiska omvandlingen.
Vår vision av morgondagens Europa är visionen av ett medborgarnas EG uppbyggt enligt den s.k. närhetsprincipen. Liksom all annan byråkrati och maktkoncentration skall också europeisk byråkrati och maktkoncentration bekämpas. Beslut som kräver europeisk samverkan skall fattas på EG-nivån. Beslut som kan fattas nationellt, regionalt eller lokalt skall fattas där.
Efter genombrottet för insikten att Sverige inte kan och inte vill stå utanför det nya europeiska samarbetet ser vi det som en av regeringens viktigaste uppgifter att faktiskt föra in Sverige i detta samarbete och att ge vårt land de förutsättningar som behövs för att rätt kunna möta den nya europeiska utmaningen.
5.2 Stärkt marknadsekonomi
All erfarenhet från Europa och från den övriga världen visar marknadsekonomins överlägsenhet över planhushållningen som ekonomiskt system. Socialismen har i grunden misslyckats.
Marknadsekonomin bygger på respekt för kontrakts- och äganderätten. Den medför en rörlighet och mångfald som är nödvändig för självständiga människor. Marknadsekonomin ger möjlighet att fritt fatta egna beslut om konsumtion, arbete och sparande. Den är oöverträffad när det gäller att skapa välstånd och öka ett lands samlade resurser.
Marknadsekonomi och demokrati är kraftfulla instrument för fred mellan folk och stater. Marknadsekonomi och frihandel medför att de totala resurserna ökar. Därmed kan varje nation höja sitt välstånd.
Förekomsten av konkurrens är central i en väl fungerande marknadsekonomi. När det gäller att återupprätta fungerande marknader på områden där de gått förlorade är avreglering nödvändig. Politisk styrning måste så långt möjligt undvikas, för att ett effektivt utbyte av varor och tjänster skall kunna uppnås. Detta gäller handeln med omvärlden lika väl som produktion och distribution inom Sverige.
I en liten ekonomi som Sveriges spelar den internationella rörligheten av varor och tjänster en viktig roll för att öka konkurrensen. Men konkurrens på den inhemska marknaden är också väsentlig. Det är därför angeläget med en stärkt konkurrenslagstiftning. Viktigt är också att skapa gynnsammare villkor för mindre företag.
Principen om näringsfrihet kräver att hinder för att starta och driva företag försvinner. Näringsfriheten skall grundlagsfästas.
Näringsfrihet och mångfald måste prägla även de finansiella marknaderna. En väl fungerande kapitalförsörjning är väsentlig för bästa möjliga fördelning av resurserna mellan olika investeringsändamål. Den påbörjade avregleringen av kredit- och valutapolitiken skall därför drivas vidare.
Det är inte lämpligt att den som bestämmer över regelsystemet och övervakar dess efterlevnad också medverkar som aktör på marknaden. Staten skall därför i princip inte äga och driva företag.
5.3 Ägande och sparande
Den enskilda äganderätten är en förutsättning för marknadsekonomin. Den utgör också en viktig drivkraft för den ekonomiska tillväxten som i sin tur möjliggör ökad välfärd. Med enskilt ägande följer ansvar.
Enskilt ägande är en förutsättning för demokratin. Äganderätten garanterar inte demokrati, men ingenstans där den har avskaffats har en demokrati kunnat fortleva. Det är därför väsentligt att den enskilda äganderätten ges ett förstärkt skydd i grundlagen.
Ägandet är ständigt utsatt för nya socialistiska hot. Ett steg i en fortskridande urholkning av ägandet utgjorde införandet av kollektiva löntagarfonder. De syftade till att öka det kollektiva ägandet på det enskildas bekostnad.
Samma motiv ligger bakom det nu aktuella förslaget att tillåta AP-fonderna att använda några hundra miljarder kronor för att köpa aktier i svenskt näringsliv. Det skulle sannolikt innebära dödsstöten för enskilt direktägande i svenska börsnoterade företag. Vi avvisar bestämt detta socialistiska förslag.
Vi vill i stället uppmuntra enskilt ägande. Löntagarfonderna bör avskaffas enligt den plan som de borgerliga partierna har upprättat.
De tillgångar som finns i fonderna skall användas som premier för att stimulera sparande i allemansfonder och för att bl.a. främja forskning vid universitet och högskolor.
Att trygga framtidens pensioner är en av de viktigaste politiska frågorna. I dag hotas ATP-systemet av den dåliga tillväxten i svensk ekonomi. Pensionerna kan på sikt bara tryggas genom att vi åter får fart på tillväxt och företagande. Varje form av socialistisk politik hotar dessa ansträngningar.
Av stor betydelse för tryggheten i pensionssystemet är förhållandet mellan antalet pensionärer och antalet förvärvsaktiva. Många lämnar nu frivilligt eller ofrivilligt arbetsmarknaden före 65 års ålder, och få utnyttjar möjligheten att dröja med pensioneringen.
Det är angeläget att den genomsnittliga faktiska åldern då människor går i pension kan höjas genom att äldre personer som så vill får ökade möjligheter och incitament att vara kvar på arbetsmarknaden.
Sverige lever i dag över sina tillgångar genom att de samlade utgifterna är väsentligt större än de samlade inkomsterna. Det tar sig uttryck i det växande underskottet i bytesbalansen.
Detta är på sikt en ohållbar situation. Den riskerar att leda till en finansiell instabilitet som, bl.a. genom mycket höga räntor, drabbar alla och envar.
Därför måste sparandet öka i Sverige. Vi avvisar bestämt tankarna på ett allt mer kollektiviserat och socialiserat sparande. I stället vill vi stimulera ett spritt enskilt sparande i företagen och hos hushållen.
Den bästa stimulansen för enskilt sparande är en ekonomisk politik som ökar hushållens disponibla inkomster och höjer realavkastningen efter skatt på sparande. Sänkta skatter vidgar människors utrymme för att spara. Genom sänkt inflationstakt ökar avkastningen på sparpengarna efter skatt. Pensionssystemet bör i ökad utsträckning stimulera till enskilt sparande. Taket i ATP- systemet bör ligga fast och ATP-avgifterna ovanför taket avskaffas. Det stimulerar det växande antal individer som får inkomster över taket att spara för ålderdomen i bl.a. olika premiereservsystem, vilket ökar det totala sparandet.
Vi vill förbättra möjligheterna till enskilt sparande genom att till allmänheten sälja statliga företag och andra tillgångar. Det behövs ett omfattande privatiseringsprogram för att sprida ägandet.
Utöver dessa förslag vill vi införa mer selektiva sparstimulanser för att dels premiera långsiktigt bundet sparande och dels sprida ägandet av bostäder och aktier.
En möjlighet till s.k. startsparande i bank bör införas. Med ett sådant kan bl.a. föräldrar spara ihop till ett startkapital för sina barn och ungdomar.
Vidare finns det anledning att bredda pensionssparandet så att det också kan ske i bank med liknande skattefördelar som för försäkringssparande.
Utbudet av kapitalförsäkringar kan breddas, om det öppnas möjlighet att driva livförsäkringsrörelse i aktiebolagsform.
Ett av de viktigaste sparmålen är bostaden. Sparande till och i en egen bostad bör främjas genom särskilda premier till bosparande. Vi vill dessutom skapa bättre möjligheter för dem som i dag bor i allmännyttan att friköpa sina lägenheter.
Den pågående institutionaliseringen av aktieägandet i Sverige är oroande. Den måste motverkas genom att diskrimineringen av privatpersoners aktiesparande upphör. Det förutsätter att dubbelbeskattningen av utdelningsinkomster avvecklas. Den omsättningsskatt som lett till att en stor del av handeln med svenska aktier flyttat utomlands skall avskaffas helt.
Frivilliga vinstandelssystem gör de anställda delaktiga i företagens resultat, förbättrar produktiviteten, ökar sparandet, sprider det individuella ägandet och stärker samhörigheten på arbetsplatsen.
Vi vill därför genom att slopa sociala avgifter på vinstandelar undanröja de skattemässiga hindren för tillkomsten av sådana system.
5.4 Budgetpolitiken
Målet för den ekonomiska politiken är ytterst att främja den enskildes frihet och välfärd. Det förutsätter en uthållig tillväxt.
Med hänsyn till de grundläggande obalanser som präglar Sveriges ekonomi måste finans- och budgetpolitiken inriktas på att bemästra de strukturella problemen.
Stabiliseringspolitiken blir främst en uppgift för penningpolitiken, varvid målet att bevara den fasta valutakursen skall vara vägledande.
Budgetpolitiken bör således i princip inte användas som ett medel i en kortsiktig stabiliseringspolitik. Såväl praktiska erfarenheter som ekonomisk forskning visar på svårigheten att numera via variationer i statens utgifter eller inkomster styra konjunkturutvecklingen.
Den traditionella stabiliseringspolitiken har i allt väsentligt använt omväxlande ökade utgifter (i konjunktursvackor) och höjda skatter (i överhettningslägen) som instrument. Den främsta effekten har emellertid inte blivit en stabilisering av konjunkturutvecklingen. I stället har grundläggande strukturproblem förvärrats genom en ökande andel offentliga utgifter och stigande skattetryck.
För att få ned inflationen och lägga en god grund för ekonomisk tillväxt måste budgetpolitiken vidare hållas stram. Statsbudgeten bör i normalläget vara balanserad och summan av förändringar i den offentliga ekonomin finanspolitiskt neutral.
Av grundläggande betydelse är att bekämpa inflationen. En snabb prisstegring leder till en godtycklig omfördelning av förmögenheter och hotar dessutom sysselsättning och tillväxt. Att med kraft och framgång bekämpa inflationen kommer att bli allt viktigare i ett Europa, där växelkurserna ligger fast och där människor, varor, tjänster och kapital rör sig fritt över gränserna.
En tredje princip är att inrikta budgetpolitiken på kontinuerligt minskande utgifter och skatter. Vi anser det helt nödvändigt att den kontinuerliga skärpningen i skattetrycket bryts och omvandlas till sin motsats, nämligen en successiv sänkning. Detta i sin tur ställer krav på minskande utgifter. Vi återkommer till detta nedan.
Vi vill också framhålla som en viktig princip vikten av en ny redovisningsmetodik. Vi anser att det finns starka skäl att återgå till den uppdelning i en driftsbudget och en kapitalbudget som fanns tidigare. För närvarande råder en svårgenomtränglig blandning mellan olika redovisningsregler. Det är angeläget att en uppdelning genomförs på ett systematiskt sätt så att löpande utgifter inkl avskrivningar förs till driftsbudgeten medan investeringar förs till kapitalbudgeten.
5.5 Penningpolitiken
Långsiktighet och förutsägbarhet bör prägla den ekonomiska politiken. Det betyder att regeringens och riksbankens handlande skall styras av klart angivna normer, fastlagda av riksdagen. En sådan norm är en fast växelkurs.
En orsak till att tyngdpunkten i stabiliseringspolitiken bör läggas på penningpolitiken är att åtgärder på detta område slår igenom betydligt snabbare än finanspolitiska ingrepp. Inom de ramar som sätts av kravet att försvara den fasta växelkursen gäller det då att genom marknadsoperationer påverka likviditet och räntenivå så att arbetslöshet och inflation hålls nere.
Sveriges höga kostnadsläge har medfört ett växande underskott i utrikesbetalningarna. Den viktigaste uppgiften för penningpolitiken är därför att försvara kronans yttre värde. Därvid måste beaktas att det vid sidan av underskottet i bytesbalansen förekommer en omfattande utflyttning av placeringskapital i samband med köp av företag, fastigheter och aktier utomlands. Detta utflöde är många gånger större än motsvarande inflöde till Sverige.
Problemet kompliceras av att kapitalutströmningen i stor utsträckning är långsiktig till sin karaktär, medan finansieringen till betydande del har formen av kortfristig upplåning. Den förhållandevis höga räntenivå som framtvingas avhåller ytterligare från investeringar i Sverige och lockar i stället till insatser i andra länder.
För att återställa tron på Sverige som ett land att satsa på och verka i krävs en effektiv penningpolitik i syfte att försvara en fast växelkurs. Förtroendet för en sådan politik ökar om den svenska valutan knyts till EG-valutan ecu.
Vi vill i detta syfte också stärka riksbankens oberoende ställning i förhållande till regering och riksdag. Därmed underlättas inträdet i den europeiska centralbanksfederationen och den framväxande ekonomiska och monetära unionen.
5.6 Sänkt skattetryck
Sverige har länge varit ett högskatteland. Men fram till 1970 skilde sig inte skatteuttaget väsentligt från förhållandena i andra välfärdsländer i nordvästra Europa. Numera är dock det svenska skatteuttaget högre än i andra jämförbara länder.
Mycket talar för att tillväxten i ekonomin hämmas av ett så högt skattetryck som det svenska.
Det är angeläget att ge enskilda människor möjlighet att själva disponera över en större del av sina inkomster. Familjer och enskilda skall kunna förbättra sin situation genom egna insatser.
Behovet av att sänka skattetrycket förstärks av internationaliseringen av ekonomin. Individernas och kapitalets rörlighet påverkas av skillnader i skatteuttag mellan länderna, men, särskilt när det gäller personer, naturligtvis också av skillnader i välfärdssystem, miljö m.m.
Skattetrycket i Sverige, mätt som de totala skatterna som andel av BNP (bruttonationalprodukten), uppgick år 1990 till drygt 56 procent. Vi ser det som nödvändigt att sänka skatterna. Detta arbete måste ske stegvis, men det måste påbörjas omedelbart.
Vi vill börja med att sänka de skatter som är mest skadliga för utveckling och tillväxt. Den pågående investeringsflykten visar att bättre villkor behöver skapas för sparande och företagande. Skatten på arbetande kapital i små och medelstora företag skall avskaffas, och kapitalbeskattningen även i övrigt lindras.
När gränserna mot Europa successivt öppnas genom först EEA-avtalet, och sedan svenskt medlemskap i EG, måste olika skatter anpassas. Det gäller framförallt mervärdeskatten, som successivt bör sänkas från dagens 25 procent till omkring 18--20 procent.
Takten i denna sänkning av momsen får delvis avpassas efter de krav som EG-inträdet ställer. Det är ännu oklart om, och i så fall i vilken utsträckning, EG kommer att ställa krav på harmonisering av skatter. Självklart måste det finnas beredskap att om nödvändigt anpassa de svenska skatterna efter sådana krav.
Det är också angeläget att sänka löneskatten, d.v.s. de delar av arbetsgivaravgifterna (och egenavgifterna för egenföretagare) som inte grundar förmåner utan är ren skatt. I vilken takt och omfattning detta kan ske avgörs bl.a. av den ekonomiska utvecklingen.
För att inte marginalskatten åter skall höjas efter de sänkningar som nu har skett är det nödvändigt att det automatiska inflationsskyddet ligger fast och att det totala kommunala skatteuttaget inte ökar. Tvärtom måste kommunalskatten sänkas till högst 30 procent så att alla får behålla minst hälften av en löneökning eller en extrainkomst.
Sänkningen av skattetrycket måste vad beträffar takt och inriktning avvägas mot de krav som den fortgående europeiska integrationen och världsekonomins utveckling ställer på Sverige, men också mot kraven på att kunna finansiera angelägna offentliga utgifter, t.ex. pensioner och andra välfärdsåtaganden.
Finansieringen av skattelättnaderna måste ges en sådan utformning att varken den samhällsekonomiska eller den statsfinansiella balansen äventyras. Behovet av finansiering beror bl.a. på hur den ekonomiska tillväxten utvecklas.
5.7 Minskade offentliga utgifter
För att inte nödvändiga skattesänkningar skall leda till budgetunderskott som späder på inflationen måste den offentliga utgiftsandelen nedbringas.
De offentliga utgifterna motsvarar över 60 procent av BNP. De består av två ungefär lika stora delar, dels konsumtion och investeringar, dels transfereringar, d.v.s. överföringar av bidrag till bl.a. hushåll, företag och utlandet. För statens del dominerar transfereringarna, vilka utgör 75 procent av utgifterna.
De offentliga utgifterna har ökat mycket snabbt under de senaste decennierna. Vi anser det inte minst mot denna bakgrund nödvändigt att nu minska den offentliga utgiftsandelen. Detta kommer att ställa stora krav på besparingar och rationaliseringar för att skapa utrymme för såväl de angivna skattesänkningarna som nödvändiga och önskvärda ytterligare utgifter på angelägna områden.
De samhällsekonomiska effekterna av skatter och offentliga utgifter beror dels på hur skatterna tas ut, dels på hur skattepengarna används. När skattemedel används för att finansiera offentliga monopol eller för att finansiera bidrag som minskar arbetsutbudet kan denna användning i sig leda till negativa samhällsekonomiska effekter.
Detta gör det nödvändigt att också från denna utgångspunkt diskutera omfattningen och utformningen av vissa bidragssystem.
Många bidragssystem fungerar i dag inte som de en gång var tänkta. Ett exempel var länge sjukförsäkringen som gav upphov till orimligt hög korttidsfrånvaro och som i vissa fall gav en kompensation som översteg lönen vid närvaro på arbetsplatsen. Ett annat är arbetsskadeförsäkringen som bl.a. motverkar rehabilitering.
Dessa och andra bidragssystem har lett till en orimligt hög frånvaro på svenska arbetsplatser. Det s.k. ohälsotalet ökade under 1980-talet med ca 10 dagar till 49 år 1990. Det förefaller nu minska något till följd av bl.a. företagna förändringar i sjukförsäkringen. Målet måste vara att återföra det till samma nivå som i början av 1980-talet. Det skulle innebära en utgiftsminskning med ca 25 miljarder kronor. Det förutsätter ytterligare förändringar av bl.a. sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna.
Ersättningen från sjukförsäkringen bör under en viss tid i början av en sjukdomsperiod utgå i form av sjuklön från arbetsgivaren. När arbetsgivaren tar över uppgiften att betala sjuklön skall arbetsgivaravgiften reduceras i motsvarande mån. Vi kommer i annat sammanhang att pröva regeringens nyligen framlagda förslag med denna innebörd.
Det bör dessutom prövas huruvida det är lämpligt att ersätta den nuvarande lägre ersättningsnivån under de tre första dagarnas sjukdom med två karensdagar i förening med ett ''högkostnadsskydd'' för astmatiker och andra med ofta återkommande sjukdomsfall.
Rätten att erhålla sjukpenning under utbildningstid bör väsentligt begränsas.
Föräldraförsäkringen bör ses över. Bl.a. kan betydande administrativa resurser sparas genom en förenkling av regelsystemet.
Arbetsskadeförsäkringen måste samordnas med sjukförsäkringen. För att fullgod ersättning skall utgå vid arbetsskada/olycksfall bör därutöver en obligatorisk privat ansvarsförsäkring införas för arbetsgivarna, varvid avgiftsuttaget skall stå i relation till det förväntade skadeutfallet.
Såväl sjuklönen som den reformerade arbetsskadeförsäkringen skulle ge fördelar såväl för den enskilde arbetstagaren som för samhället genom en bättre arbetsmiljö och därmed minskad frånvaro och minskade arbetsskador.
Egenavgifterna i arbetslöshetsförsäkringen bör höjas. Arbetslöshetsförsäkringen kan därigenom ges en sådan utformning att den positivt påverkar lönebildningen.
En av de snabbast växande utgiftsposterna i statsbudgeten har varit bostadssubventionerna. Det nyligen beslutade systemet med räntelån innebär av allt att döma långsiktigt inte någon förändring i detta avseende.
Behovet av fasta spelregler kräver att beslutet att avveckla alla existerande räntebidrag och omvandla dem till räntelån upphävs. Besparingar kan sedan uppnås genom att successivt trappa upp den garanterade räntan, d.v.s. den ränta som låntagarna själva måste betala. Långsiktigt måste de generella bostadssubventionerna till stor del avvecklas och skatterna i motsvarande grad sänkas.
Ett väsentligt bidrag till utgiftsminskningen kan erhållas genom att bostads- och försäkringskassebyråkratin bantas liksom den statliga förvaltningen i övrigt. Ett antal bidrag som i dag tillfaller organisationerna på arbetsmarknaden bör dessutom avskaffas, t.ex. det bidrag som hittills getts för MBL-information.
Som framgått ovan måste besparingarna i huvudsak inriktas på de offentliga transfereringssystemen och då i synnerhet på de system som i dag har starkt snedvridande effekter. Om dessa genomförs samtidigt som skatterna sänks blir det samlade utfallet för de enskilda hushållen positivt redan på kort sikt.
Men framför allt får besparingarna och skattesänkningarna positiva effekter på den ekonomiska utvecklingen och därmed på möjligheterna att långsiktigt klara välfärd, miljö och sysselsättning.
5.8 Avreglering, slopade monopol och privatisering
En väl fungerande ekonomi förutsätter en fri konkurrens. Genom fri konkurrens pressas priser samtidigt som ny utveckling och nya idéer främjas. Konkurrensen ger makten åt konsumenten.
Den verksamhet där det i dag finns minst konkurrens är den som monopoliseras av offentliga sektorn. Många känner maktlöshet när det gäller sjukvården, äldreomsorgen, barnomsorgen och skolan.
Den offentliga sektorn skall ha ett ansvar för att tjänster av detta slag erbjuds men det inslag av förmynderi som dagens system innebär måste avlägsnas. Strävan skall i stället vara att ge största möjliga valfrihet åt de enskilda medborgarna och hushållen.
Med utgångspunkt från system med gemensam finansiering bör utbetalningen av det offentliga stödet i betydligt högre grad följa de val som individerna själva gör i egenskap av konsumenter av sociala tjänster.
Ett självklart inslag i en politik för avreglering av den offentliga sektorn är att bidragsvillkor m.m. utformas så att de uppmuntrar tillkomsten av privata alternativ. Vi vill därför att enskilda alternativ inom exempelvis barnomsorg, sjukvård, äldreomsorg och utbildning skall få samma ekonomiska villkor som kommunala.
Detta leder inte bara till mer konkurrens och ökad valfrihet utan öppnar också för nyföretagande inom ett brett område av tjänster där småföretag bör ha särskilt stora möjligheter att tillfredsställa konsumenternas önskemål.
För dem som är verksamma inom denna sociala tjänstesektor innebär förekomsten av alternativ både att möjligheterna att starta eget blir avsevärt större och att de som förblir anställda får flera arbetsgivare att välja mellan. Erfarenhetsmässigt leder det till en positiv utveckling av löner och andra arbetsvillkor.
Ett annat inslag i en politik för avreglering är att systematiskt skilja på rollen som beställare och producent av tjänster. Detta kommer att ställa stora krav på förändring och nytänkande inte minst inom sjukvården.
Det räcker inte med att kommunal verksamhet avregleras. Staten måste också upphöra med att försöka styra genom detaljföreskrifter, ofta i form av villkor för statsbidrag. Ett slopande av många statliga normer är en förutsättning för att kommuner och landsting skall kunna iaktta den återhållsamhet på utgiftssidan som krävs för att de skall kunna sänka skatterna och visa återhållsamhet med avgiftshöjningar.
Det finns även utanför den offentliga sektorn betydande områden där konkurrensen är bristfällig. Även där krävs insatser för avreglering. Det gäller t.ex. inom livsmedelsindustrin, byggmaterielindustrin och transportsektorn. Även delar av den finansiella sektorn kännetecknas av brist på konkurrens.
De statliga företagen bör privatiseras, varigenom de tillförsäkras ägare som kan och vill ta ett aktivt företagaransvar, vilket ger de bästa förutsättningarna för lönsamhet och expansion.
Försäljningen av de statliga företagen skall i första hand ske till de anställda och allmänheten för att medverka till ett vidgat aktieägande.
Vi avser att privatisera statliga företag i en omfattning av ca 10 miljarder kronor årligen. Som exempel på företag som bör försäljas kan nämnas LKAB, Procordia, Ncb och Nordbanken. Detta program kommer att genomföras under en längre tidsperiod. Intäkterna används med fördel bl.a. för att finansiera nödvändiga investeringar i infrastrukturen.
5.9 Infrastrukturen
Under en lång följd av år har infrastrukturen i form av bl.a. kommunikationsnät samt högre utbildning och forskning eftersatts. Den snabba offentliga utgiftsexpansionen har i stället kanaliserats till de stora bidragssystemen. Detta har gått ut över underhåll och upprustning av verksamhet, som egentligen ingen annan än staten kan sköta.
Försummelserna på infrastrukturens område har negativt påverkat den svenska ekonomins tillväxtmöjligheter. För att bryta den ekonomiska stagnationen krävs det en snabbare förbättring av produktiviteten, och i detta sammanhang har en satsning på infrastrukturen stor betydelse.
Tillgång till billiga och tillförlitliga kommunikationer kommer att få allt större betydelse för näringslivets konkurrenskraft. Detta är en följd av den ökade ekonomiska integrationen i världen och gäller naturligtvis i hög grad ett avsides liggande land som Sverige. I detta sammanhang vill vi framhålla värdet av fast förbindelse för bil- och järnvägstrafik över Öresund.
En viktig åtgärd blir då att främja konkurrensen. I de statliga kommunikationsverken bör först den myndighetsutövande rollen skiljas ut. Därefter finns det anledning att separera den del som upprätthåller nätet från den som -- i konkurrens med andra -- utnyttjar detsamma. Den sistnämnda enheten bör ombildas till aktiebolag och privatiseras.
Därutöver krävs det under de närmaste åren en ökad medelstillförsel för investeringar i bl.a. vägar och järnvägar. För finansieringen spelar, som nämnts, försäljningen av statliga företag en viktig roll. Även om staten har ett grundläggande ansvar för en väl fungerande infrastruktur, kan dessutom i enstaka fall särskilda projektbolag skapas för att möjliggöra samfinansiering med näringslivet.
Finansieringen kan underlättas av att statsbudgeten åter delas upp i en drift- och en kapitalbudget. Lönsamma investeringar skulle då inte behöva finansieras med skattemedel, utan det kunde ske genom upplåning.
En väl fungerande infrastruktur omfattar också utbildning och forskning. Studier har visat att svensk industri har en lägre andel gymnasie- och högskoleutbildade personer än motsvarande företag i många andra länder. Det är också välkänt att utbytet av svenska forskningsinsatser i form av ny, innovativ produktion är förhållandevis litet.
Kvaliteten i gymnasieskolan måste höjas, inte sänkas som är innebörden av regeringens förslag till gymnasiereform.
För en dynamisk utveckling av svensk högre utbildning och forskning krävs att universiteten ges en i förhållande till statsmakterna mer fristående ställning. Den grundläggande högskoleutbildningen behöver förstärkas såväl kvalitativt som kvantitativt. Tillsammans med ökade resurser till forskarutbildning och forskning skulle detta innebära en betydelsefull satsning på kunskap och kompetens.
Det svenska utbildningsväsendet måste internationaliseras. Bl.a. måste språken få en förstärkt ställning, från grundskolan och upp i högskolan.
Få företeelser torde ha haft en så negativ inverkan på svenska företags benägenhet att expandera i hemlandet som ovissheten på det energipolitiska området. Vi är fast beslutna att säkerställa tillgången på elkraft och annan energi till internationellt konkurrenskraftiga priser i Sverige. Detta sker bäst genom att energiproducenter får verka på en fri marknad, vars gränser endast bestäms av politiskt fastställda säkerhets- och miljökrav, och där öppenheten mot andra länder blir allt större. Någon förtida avveckling av kärnkraften bör inte ske.
För denna utveckling av energiproduktionen talar inte minst omsorgen om miljön och behovet av att minska luftförorenande och klimatpåverkande utsläpp. Sverige skall vara ett föregångsland i Europa och världen i dessa hänseenden.
Ett krav på den ekonomiska politiken måste vara att den tillväxt som uppnås skall vara långsiktigt hållbar. Detta förutsätter att de restriktioner som miljön ställer är uppfyllda. När så är fallet, är det även från miljösynpunkt önskvärt med en snabb ekonomisk tillväxt, eftersom detta också ökar möjligheterna att bedriva en ambitiös miljöpolitik. Ett svenskt medlemskap i EG ger oss medinflytande på hela Europas miljöpolitik.
5.10 Näringsliv och arbetsmarknad
Sveriges framtid ligger i förmågan att bättre och mera effektivt än andra länder och regioner kunna producera vissa varor och tjänster. Det kräver en ständig förändringsprocess inom näringslivet, som statsmakterna skall underlätta men inte styra. En nyckelroll i denna process spelar entreprenörer och småföretag. Det är i små och nystartade företag som villkoren för kreativt nytänkande ofta är mest gynnsamma. Goda förutsättningar för nyföretagande ligger därför i allas intresse.
För att stärka näringslivets långsiktiga konkurrenskraft krävs det generella insatser, som leder till ett sänkt skatteuttag, låg inflationstakt och rimliga kapitalkostnader. Kostnadsdrivande och produktionshämmande föreskrifter måste tas bort eller ändras. Därmed ges möjligheter för nya företag att starta och för existerande småföretag att konsolideras och expandera.
Försörjningen med riskkapital har stor betydelse. Nystartade småföretag förmår inte hävda sig på aktiemarknaden. För dem finns det därför anledning att överväga en ordning där företag och privatpersoner kan lämna villkorslån, som är skattepliktiga för mottagaren och avdragsgilla för givaren. Låntagaren kan kvitta lånen mot sina utvecklingskostnader och betala tillbaka i form av vinstandelar eller royalty på projekten. Fördelen för långivaren är att skatt behöver erläggas endast om det verkligen uppkommer en vinst.
En grundläggande orsak till Sveriges ekonomiska problem är att lönekostnadsökningen inte ligger i takt med produktivitetsförbättringen. Det är uppenbart att en utveckling där lönekostnaderna stiger med 8-10 procent per år men produktiviteten med mindre än 1 procent i längden är ohållbar. Med sänkt skattetryck, offentliga besparingar, avreglering och förbättrad infrastruktur påskyndas produktivitetsökningen i Sverige. Samtidigt krävs naturligtvis en dämpning av lönekostnadsstegringen. En förutsättning för detta är en stram finanspolitik.
En samhällsekonomiskt acceptabel löneutveckling måste bygga på en klar arbetsfördelning mellan den politiska makten och arbetsmarknadens parter. Statliga ingrepp i själva lönebildningen skall inte förekomma, vare sig i form av mer eller mindre tydliga påtryckningar på arbetsmarknadens parter eller i form av lagstiftning.
Däremot bör staten inrikta sig på att skapa bästa möjliga förutsättningar för parternas förhandlingar. De sänkta marginalskatterna och det automatiska inflationsskydd som har genomförts är här av stor vikt. Därtill bör finansieringen av arbetslöshetsförsäkringen förändras så att parterna får ekonomiska incitament att motverka stora löneökningar som urholkar konkurrenskraften och driver upp arbetslösheten.
Avdragsrätten för fackliga medlemsavgifter liksom motsvarande avgifter till arbetsgivarorganisationer skall avskaffas. Sammansättningen av de organ som handlägger frågor om samhällsfarliga konflikter bör ses över. Det maximala skadeståndsbeloppet vid vilda strejker måste höjas. Åtgärder av detta slag bör kunna medverka till att benägenheten att tillgripa stridsåtgärder minskar.
Ett viktigt komplement till en produktivitetshöjande och inflationsdämpande ekonomisk politik är en väl fungerande arbetsmarknadspolitik. Denna bör inriktas på att underlätta för arbetssökande och lediga platser att finna varandra. Arbetsförmedlingen måste således fungera smidigt. Det främjas av att det statliga förmedlingsmonopolet avskaffas.
Arbetsmarknadspolitiken måste även i övrigt inriktas på att skapa flexibilitet. Det viktigaste blir då att uppmuntra rörlighet och utbildning. Förmågan till omställning är naturligtvis inte ett krav bara för dem som söker arbete. Arbetsgivarna måste också vara beredda att anpassa sina arbetserbjudanden till de arbetssökandes krav, t.ex. i fråga om arbetsmiljö och arbetstid.
Bristen på arbetstillfällen drabbar vissa grupper särskilt hårt. Det gäller t.ex. ungdomar och andra nytillträdande, invandrare, arbetshandikappade och personer med dålig utbildning eller i övrigt en svag ställning på arbetsmarknaden. Erfarenhetsmässigt drabbas också vissa regioner i landet hårdare än andra, vilket måste föranleda särskilda åtgärder.
När arbetslösheten stiger tenderar andelen långtidsarbetslösa att öka. Människor som är arbetslösa länge tvingas in i hopplöshetens onda cirklar av förlorat självförtroende, social isolering och inte sällan missbruk.
Det är oacceptabelt, såväl mänskligt som samhällsekonomiskt, att låta arbetslöshet medföra social utslagning av människor. Till arbetsmarknadspolitikens viktigaste uppgifter hör därför att motverka uppkomsten av långtidsarbetslöshet.
Uppgiften för den ekonomiska politiken under de närmaste åren är att klara den nödvändiga övergången till låginflationssamhälle utan en kraftigt ökad arbetslöshet. Arbetslöshet får inte användas som medel i den ekonomiska politiken. Det gäller därför att skapa en sådan trovärdighet för inflationsbekämpningen att en bestående hög arbetslöshet kan förhindras.
Det enda sättet att långsiktigt bekämpa arbetslöshet är att föra en ekonomisk politik som skapar nya jobb. Det är också nödvändigt att det skapas rimliga utvecklingsförutsättningar i alla delar av landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de riktlinjer för den ekonomiska politiken som redovisas i motionen,
2. att riksdagen godkänner de riktlinjer för budgetregleringen som redovisas i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avveckling av löntagarfonderna och stopp för AP-fondens aktieköp.
Stockholm den 7 maj 1991 Carl Bildt (m) Bengt Westerberg (fp)