Likviditetsindragning
Regeringen föreslår en likvitetsindragning från kommunerna under 1992 med 3 miljarder kronor och förbinder sig samtidigt att dessa pengar skall återbetalas till kommunerna. Inkomna medel måste därför betraktas såsom ett lån.
Indragningen verkställs genom en tillfällig höjning av skatteutjämningsavgiften med 25 öre under 1992. Trots att influtna medel är ett kortsiktigt lån på ett eller annat år låter regeringen dem gå in i budgeten såsom intäkt. Det betyder att regeringen tillämpar en helt unik och felaktig budgetteknik när man täcker ett underskott med lån och sedan hävdar att det inte finns något underskott. Den förstärkning som på detta sätt görs i årets budget medför motsvarande försvagning det budgetår då pengarna skall återbetalas. Om detta redovisningssätt skulle godtas av riksdagen medför det långtgående möjligheter att manipulera budgetbalansen. Riksdagen bör därför bestämt avvisa denna typ av budgetredovisning.
För budgetåret 1991/92 innebär detta att budgetunderskottet är 1,5 miljarder större än vad regeringen redovisar.
Motiven för likviditetsindragningen anger regeringen vara målsättningen att utjämna den kommunala inkomstutvecklingen. I centerns partimotion om den ekonomiska politiken kritiserar vi med tunga argument regeringens likviditetsindragning från kommunerna. Regeringen visar en förmyndarattityd gentemot kommunerna som är ovärdig en demokrati med kommunalt självstyre. Regeringens sätt att hantera indragningen visar att huvudskälet för indragningen är att balansera ett budgetunderskott med lånade pengar. Med hänvisning till de argument som redovisas i partimotionen och här ovan yrkar vi avslag på den föreslagna likviditetsindragningen.
Avräkningsskatten
Vid den nu genomförda omläggningen av skattesystemet var en av de viktigare förutsättningarna att de ekonomiska effekterna skall vara neutrala när det gäller utfallet mellan å ena sidan staten och å andra sidan kommuner och landsting. Ett system med s.k. avräkningsskatt har därför konstruerats. Skattens nivå har fastställts i överläggningar mellan parterna.
Avräkningsskatten har generell karaktär, dvs. den drabbar alla kommuner lika. Däremot blir utfallet av skatteomläggningens effekter väsentligt olika mellan olika kommuner. Det finns alltså ett klart behov att också indragningen blir differentierad. Den varaktigt bästa lösningen vore att reglera detta via det nya skatteutjämningssystemet. Detta låter sig dock icke göra av tidsskäl. Inom den tidsram som kommunalekonomiska kommittén förfogar över hinner inte tillräckliga erfarenheter vinnas. Det är av en rad orsaker viktigt att kommittén fullföljer sitt arbete inom den tänkta tidsramen. Vi föreslår därför att regeringen uppmanas tillkalla särskild utredare för att analysera och framlägga förslag till en differentierad form av avräkningsskatt. Arbetet bör bedrivas i samråd med de båda kommunförbunden.
Särskild skatteutjämningsavgift
Sedan några år har ett antal kommuner med hög egen skattekraft betalat särskild skatteutjämningsavgift, den s.k. Robin Hood-skatten. Avsikten har varit att utjämna kommunalskatten mellan olika kommuner.
Sedan riksdagsmajoriteten infört skattestopp för kommunerna har den avsedda utjämningen blivit olaglig och därmed inte genomförd. Senare lagstiftning har alltså i viss grad omöjliggjort genomförandet av det avsedda syftet. Detta leder till problem i ett antal kommuner, som nu tvingas till neddragningar i bl.a. vård och omsorger. I vissa fall leder det till helt orimliga effekter.
Vi kräver därför att regeringen skyndsamt framlägger förslag till modifieringar av nu gällande förhållanden.
Med hänvisning till vad ovan har anförts hemställer vi
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av budgetunderskott och lån,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om extra skatteutjämningsavgift på 25 öre för 1992,
3. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av konstruktionen av avräkningsskatten enligt vad i motionen anförts,
4. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av effekterna av den särskilda skatteutjämningsavgiften enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1991 Gunnar Björk (c) Ivar Franzén (c) Görel Thurdin (c) Rolf Kenneryd (c) Gunilla André (c) Håkan Hansson (c) Martin Olsson (c) Larz Johansson (c) Per-Ola Eriksson (c)