Riksdagen har för åren 1991--1992 beslutat om ett kommunalt skattestopp. För åren därefter har regeringen träffat överenskommelser med kommun- och landstingsförbunden om att det kommunala skattetrycket inte bör öka. I budgetpropositionen anger regeringen att man är beredd, att om skattetrycket trots detta ökar, förlänga det lagfästa skattestoppet.
Den kommunalekonomiska kommittén har fått i uppdrag att lämna förslag avsedda att utjämna kommunalskatterna bl.a. genom ett nytt statsbidragssystem. Det anges vidare i propositionen att ett nytt statsbidragssystem förutsätter att det kommunala skattetrycket inte höjs och att ''ändringarna leder till att skillnaderna i kommunal utdebitering minskar''.
I budgetpropositionen föreslås också att en tillfällig höjning av skatteutjämningsavgiften med 25 öre skall gälla under 1992. Dessutom föreslås att skatteutjämningsavgiften höjs med 11 öre.
Många kommuner befinner sig därmed i en situation med både kommunalt skattestopp och en kraftig höjning av kostnaderna för skatteutjämningssystemet.
Den nuvarande utformningen av skattestoppet tar enligt vår mening inte tillräcklig hänsyn till kommunernas starkt skiftande ekonomiska förutsättningar. Kostnadsnivåer, intäkter och utgifter varierar kraftigt beroende på olika strukturella förutsättningar och olika kommunala utdebiteringar.
Kommuner som i jämförelse med riksgenomsnittet har låg utdebitering, högre kostnader och genom riksdagsbeslut ökande kostnader för skatteutjämningen hamnar därmed i en mycket svår ekonomisk situation med minskande inkomster, stora uppgifter och inom vissa områden ökande utgifter utan att kunna öka de totala inkomsterna. Det kan därmed bli tvingande att skära ner inom prioriterade och viktiga verksamheter inom bl.a. det sociala området.
Det nuvarande skatteutjämningssystemet baseras på skatteunderlaget. Detta innebär att ingen hänsyn tas till skillnader kommuner emellan i övrigt t.ex. vad gäller åldersstruktur, sociala förhållanden, befolkningssammansättning, kostnadsnivå i regionen etc.
Vad gäller storstäderna konstaterar storstadsutredningen att beroende på en rad faktorer dessas strukturkostnader är högre än för övriga kommuntyper. Malmö, Göteborg och Stockholm befinner sig därför i en mycket besvärlig ekonomisk utveckling. Kostnaderna för den kommunala verksamheten ökar, skatteutjämningsavgifterna ökar och statsbidragen har minskat under en följd av år. Trots betydande omstruktureringar och förnyelse av den offentliga sektorn är det för kommuner med dessas förutsättningar oerhört svårt att klara en godtagbar kvalitet och kvantitet inom prioriterade verksamheter såsom äldrevård, barnomsorg etc.
För Stockholms stads del kommer för 1992 1 kr och 58 öre att gå till den statliga skatteutjämningen; därtill tillkommer landstingets del av skatteutjämningen (92 öre) och den inomregionala skatteutjämningen (31 öre). Totalt utgår därmed 2 kr och 81 öre till skatteutjämning. Självfallet leder detta till en mycket svår ekonomisk situation.
Storstadsutredningen betonar i sin rapport vikten av att kommunernas strukturkostnader bör väga tungt i ett nytt statsbidragssystem.
Det kommunala skattestoppet tillsammans med nuvarande regler för statsbidrag och skatteutjämning medför stora negativa effekter för många kommuner och landsting, särskilt i storstadsregionerna.
Vi anser att fler faktorer än kommunernas skattekraft bör ingå i ett nytt statsbidragssystem. Även skatteutjämningssystemet bör omkonstrueras så att fler faktorer ingår. Sociala merkostnader och strukturkostnader i övrigt bör ingå. Rättvisande mått som kompletterar skatteunderlaget som beräkningsgrund bör därför utarbetas och ligga som underlag för beräkningar för fördelning.
Av dessa skäl bör den kommunalekonomiska utredningen ges tilläggsdirektiv i enlighet med de önskemål som framförts i motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till den kommunalekonomiska utredningen.
Stockholm den 25 januari 1991 Oskar Lindkvist (s) Margareta Persson (s)