1. Sammanfattning
Kommuner och landsting svarar för drygt en femtedel av hela den svenska ekonomin. Den ekonomiska utvecklingen i kommunsektorn är därmed av stor betydelse för hela ekonomins utveckling.
Som en följd av socialdemokraternas misslyckande med den ekonomiska politiken är inte bara Sveriges ekonomi i stark obalans. Även ekonomin i kommuner och landsting är i stark obalans.
Vi föreslår i denna motion att den kommunala volymökningen under de närmaste åren begränsas till ca 0,5 procent. Detta blir möjligt samtidigt som medborgarnas berättigade krav på barnomsorg, sjukvård, äldreomsorg m.m. tillgodoses genom de omfattande förslag till förnyelse i verksamheterna som folkpartiet liberalerna har framfört i andra motioner, framför allt den om den offentliga sektorns förnyelse. Det kommer samtidigt att ställa hårda krav på prioritering och omprövning av verksamheter och organisation.
Den kommunalekonomiska kommittén (KEK) bör få tilläggsdirektiv med innebörd att lägga fram förslag som stimulerar uppkomsten av privata alternativ. KEK bör också lägga fram förslag om slopande av den s.k. Robin Hood-skatten samt om kommunsektorns rätt till de dynamiska effekter av skattereformen som uppkommer efter själva genomförandefasen.
Det kommunala skattestoppet bör i princip förlängas, så tillvida att enbart förändringar i utdebiteringen som är en följd av KEK's väntade förslag till nytt statsbidragssystem kan accepteras. Den genomsnittliga kommunalskatten får inte överstiga 30 kr/skr.
2. Kommunernas ekonomiska läge
Den kommunala sektorn har under flera år haft en besvärlig ekonomisk situation. Kommunerna själva menar att detta i allt väsentligt beror på att staten har minskat statsbidragen, avskaffat den kommunala beskattningen av juridiska personer och genomfört andra liknande besparingsåtgärder. Verkligheten är emellertid betydligt mer komplicerad än så.
Under 1970-talet var den kommunala sektorns volymökning ungefär 4 procent per år. Många stora och för medborgarna viktiga förbättringar genomfördes, t.ex. i fråga om barnomsorg, gymnasieskola och sjukvård. En tillväxt av denna omfattning kom emellertid i konflikt med andra angelägna anspråk på användningen av de totala resurserna. Under 1980-talet har riksdagen därför årligen uttalat att den kommunala volymökningen måste begränsas till 1 procent. I detta syfte har också begränsningar genomförts i statsbidragen och skatteregler för kommunerna. Den kommunala expansionen har trots detta varit ungefär dubbelt så stor som det av riksdagen uttalade målet, eller drygt 2 procent per år. År 1990 beräknas ökningen ha varit något lägre, ca 1,5 procent.
Sedan 1985 har kommunsektorn haft ett negativt finansiellt sparande. Finansiering av verksamheten har kunnat upprätthållas genom neddragning av rörelsekapitalet, utförsäljning av tillgångar, upplåning samt i slutet av perioden med skattehöjningar. Vissa kommuner har påbörjat en större och mera systematisk omprövning av verksamhets- och organisationsformer, men det mesta återstår att göra. Det förtjänar att nämnas att erfarenheterna av gjorda förändringar nästan enbart är positiva, inte minst vad avser effekterna på kostnadsutvecklingen. I många fall är skälen till att inte mer har kunnat göras att det finns statliga regler och detaljbestämmelser som försvårar eller omöjliggör förändringar. Enbart ungefär 10 procent av verksamheten sker t.ex. under konkurrens.
Kommunernas ekonomi påverkas starkt av pris- och löneökningstakten. Regeringens misslyckande med att dämpa inflationen har därför varit en viktig bidragande faktor till de uppkomna finansiella underskotten.
För att säkerställa inkomstskattesänkningen i skattereformen beslutade riksdagen våren 1990 om ett kommunalt skattestopp under åren 1991 och 1992. Många kommuner har reagerat på detta med att i stället höja avgifter och taxor.
Den svenska samhällsekonomin är sedan en tid tillbaka i djup obalans. En omläggning av den ekonomiska politiken i syfte att dämpa inflationen för att säkerställa en bättre ekonomisk utveckling under 90-talet kommer med nödvändighet att påverka kommunsektorn, om inte annat så därför att denna svarar för drygt 20 procent av bruttonationalprodukten, d.v.s. mer än en femtedel av hela ekonomin.
3. Den kommunala konsumtionsökningen
Regeringen upprepar sitt krav på att den kommunala expansionen dämpas till högst 1 procent. I finansdepartementets bilaga 9 till budgetpropositionen står det ''mindre än 1 procent''. Mot bakgrund av de stora ekonomiska obalanserna i Sverige kan vi inte finna att en volymökning på 1 procent är möjlig att förena med ett återställande av ekonomisk balans. Regeringens ekonomiska politik har lett till en situation där bruttonationalprodukten i år väntas minska och nästa år öka mycket blygsamt eller inte alls. Mot denna bakgrund anser vi att den kommunala volymökningen måste begränsas till ca 0,5 procent under de närmaste åren. Inom ramen för denna blygsamma ökning måste dessutom en förskjutning ske från kommunal konsumtion till investeringar i gator, vägar, vatten och avlopp, dvs. det infrastrukturnät vars underhåll har eftersatts under flera år. I vår motion om infrastrukturen pekar vi på olika metoder att finansiera sådana investeringar.
En begränsning av den kommunala ökningstakten till ca 0,5 procent kommer att ställa stora krav på både förnyelse, omstruktureringar och prioriteringar. Det är bara om produktiviteten kan öka som medborgarnas berättigade krav kommer att kunna tillgodoses, särskilt med hänsyn till väntade förändringar i befolkningens åldersstruktur. Statsmakterna har tidigare uttalat att till prioriterade områden bör höra äldreomsorg, barnomsorg, sjukvård och skola. Sådana uttalanden är enligt vår uppfattning alltför vaga och till föga vägledning i kommuners och landsting faktiska beslutssituation. Även om denna allmänna prioritering fortfarande är giltig måste omprövning och förnyelse ske också inom dessa prioriterade områden.
Med hänsyn härtill anser vi det självklart att staten inte bör lägga på kommunsektorn nya kostnadskrävande uppgifter utan att samtidigt anvisa metoder att finansiera dem. Vi vill samtidigt påpeka att det inte kommer att vara möjligt att tillskjuta ytterligare statsbidrag, utan kommunerna måste liksom andra sektorer vara beredda att medverka till den nödvändiga saneringen av svensk ekonomi.
4. Den kommunalekonomiska utredningen (KEK)
Regeringen har sent omsider tillsatt en utredning, den kommunalekonomiska kommittén (KEK), med uppdrag att se över ekonomiska och andra villkor för kommunernas verksamhet. Syftet är att verksamheten skall kunna finansieras inom ramen för en kommunalskatt på 30 kr/skr. Spännvidden i utdebiteringen mellan olika kommuner skall minskas. Statsbidragen skall göras om från specialdestinerade till generella.
Det senare tillgodoser ett under många år framfört krav från folkpartiet liberalerna och det är bara att beklaga att det dröjt så länge. Viktig tid har gått till spillo på grund av denna senfärdighet.
Utredningen har inte fått i uppdrag att se över vilka regler och bestämmelser som måste förändras för att aktivt stimulera uppkomsten av enskilda alternativ eller anbudstagande vad gäller de viktiga sociala tjänsterna vård, omsorg och utbildning. Enligt folkpartiet liberalernas uppfattning finns det inte någon anledning att tro att konkurrens och valfrihet är mindre viktiga för att skapa en effektiv produktion av tjänster än för varor. Detta betyder inte nödvändigtvis att privata företag alltid är bättre än kommunala institutioner när det gäller produktion av sociala tjänster. Det väsentliga är att det råder konkurrens och valfrihet. Vi anser att KEK bör ges tilläggsdirektiv med innebörd att föreslå nödvändiga förändringar för att stimulera uppkomsten av enskilda alternativ.
5. Kommunalt skattestopp
Regeringen säger sig vara beredd att föreslå en förlängning av det kommunala skattestoppet ''om det visar sig att kommuner och landsting ändå överväger skattehöjningar eller om volymtillväxten i den kommunala konsumtionen skulle tendera att överskrida det samhällsekonomiska utrymmet''. Ordet ''ändå'' syftar på en överenskommelse mellan regeringen och företrädare för kommun- och landstingsförbunden att det kommunala skattetrycket inte heller efter 1992 skall öka. Erfarenheten visar enligt vår uppfattning att dylika överenskommelser inte är av särskilt stort värde. Inte heller förstår vi hur regeringen skall kunna veta vad kommuner och landsting ''överväger'' att göra och huruvida den kommunala konsumtionsökningen ''skulle tendera att överskrida'' det samhällsekonomiska utrymmet går inte att fastställa förrän i efterhand. Regeringens uttalande är därför meningslöst, annat än som ett indirekt hot riktat till kommunerna. Vi anser det tvärtom viktigt att i god tid klargöra vilka ekonomiska förutsättningar som gäller.
Enligt direktiven till KEK skall utredningen presentera förslag i så god tid att nya regler för statsbidragen kan införas från och med år 1993. Men om det skulle visa sig att de nya statsbidragsreglerna genomförs först fr.o.m. 1994 bör skattestoppet förlängas för 1993. Det är mycket sannolikt att de nya statsbidragsreglerna kommer att innebära förändringar i enskilda kommuners och landstings utdebitering. Ett av syftena med den kommunalekonomiska utredningen är ju också att föreslå åtgärder som minskar spännvidden i skattesatserna. Det är därför inte meningsfullt att nu uttala att det kommunala skattestoppet bör förlängas. Däremot är det angeläget att göra klart för kommuner och landsting att förändringar som innebär att den genomsnittliga kommunalskatten ökar över nuvarande ca 30 kr/skr inte kan accepteras. Det innebär att de förändringar i kommunalskatten som kan bli aktuella måste överensstämma med effekterna av förändringar i statsbidragen.
6. Regeringens förslag om tillfällig indragning
I finansplanen föreslår regeringen att 3 miljarder kronor tillfälligt dras in från kommunsektorn under år 1992 genom en extra höjning av skatteutjämningsavgiften. Pengarna bör enligt regeringen användas av KEK för att underlätta övergången till ett nytt statsbidragssystem. Vi delar uppfattningen att ett tillskott av statsbidrag kommer att krävas för själva övergången till nya regler för statsbidrag och skatteutjämningsbidrag, och accepterar förslaget.
7. Skatteutjämningsavgiften
Skatteutjämningsavgiften uppgår för närvarande till 79 öre/skr för primärkommunerna och 56 öre/skr för landstingen. Regeringen föreslår att avgiften höjs under 1992 med 11 öre/skr för att finansiera den automatiska ökningen av skatteutjämningsbidragen samt med en ytterligare höjning på 25 öre/skr för att dra in ovan nämnda 3 miljarder kronor. Vi accepterar den föreslagna höjningen.
Vi vill samtidigt erinra om att det i KEK's uppdrag ingår att se över samtliga finansiella relationer mellan staten och kommunerna, d.v.s. även skatteutjämningsavgiften.
För närvarande finns förutom den allmänna skatteutjämningsavgiften också en särskild, progressiv avgift, den s.k. Robin Hood-skatten. Denna bör enligt vår uppfattning avskaffas och vi förutsätter att KEK lägger fram förslag om detta. Detta bör framgå av tilläggsdirektiv till utredningen.
8. Skattereformen och avräkningsskatten
Inom ramen för statens och kommunernas samlade ekonomiska relationer finns för närvarande också en s.k. avräkningsskatt. Denna infördes för att skapa neutralitet mellan stat och kommunsektor vad avser skattereformens effekter. Folkpartiet liberalerna stödde beslutet och medverkade till att riksdagen beslutade att en korrigering av avräkningsskatten fr.o.m. 1994 bör kunna ske med hänsyn till att de dynamiska effekterna även bör tillfalla kommunsektorn efter själva genomförandefasen av skattereformen. Om KEK skulle komma att föreslå någon annan form för neutralisering mellan stat och kommun måste självfallet även det ta hänsyn till att de dynamiska effekterna bör komma även kommunerna till del.
I budgetpropositionen föreslås en viss reducering av avräkningsskatten med hänsyn till de under hösten 1990 fattade besluten i några kvarvarande frågor inom skattereformens ram. Dessa beslut påverkar balansen mellan stat och kommun bl.a. genom att skatten på grupplivförsäkringar tillfaller staten medan kommunsektorn bär större delen av skattebortfallet genom höjda reseavdrag, höjt särskilt grundavdrag för pensionärer och skattefri barnpension. Vi har inga invändningar mot förslaget.
Vad gäller den tillfälliga höjningen av den allmänna löneavgiften yrkade folkpartiet liberalerna avslag på denna. Om riksdagen hade bifallit vårt förslag skulle balansen mellan stat och kommun ha förändrats. Skatten upphör emellertid den 1.7.91 och med hänsyn till att kommunernas budgetar för 1991 sedan länge är fastlagda avstår vi från något yrkande som enbart skulle ha berört några månader av kalenderåret 1991.
9. Förnyelse och omprövning av verksamheter
I vår partimotion om förnyelse av den offentliga sektorn har vi ingående beskrivit våra förslag för att skapa ett bättre utnyttjande av resurserna hos kommuner och landsting. En förnyelse enligt dessa riktlinjer är nödvändig inte bara av ekonomiska skäl utan framför allt för att undvika slöseri och orättvisor i form av köer och andra brister i servicen, d.v.s. för att ge skattebetalarna valuta för skattepengarna.
Vi föreslår t.ex. att alla kommuner och landsting omedelbart görs till frikommuner, att existerande legala och andra hinder för anbudskonkurrens avskaffas, att alla verksamheter som inte innehåller myndighetsutövning utsätts för anbudskonkurrens, att, om det senare ej sker, kravet att ta in anbud bör bli obligatoriskt för vissa verksamheter m.m.
10. De kyrkliga kommunerna
I budgetpropositionen föreslås vissa åtgärder för att neutralisera effekterna av skattereformen och folkbokföringsreformen för staten resp de kyrkliga kommunerna. Vi har ingen invändning mot de framförda förslagen.
11. Församlingsskatten
I en annan motion föreslår vi att den s k dissenterskatten, dvs den del av församlingsskatten som även icke- medlemmar i svenska kyrkan betalar, avskaffas. Denna har hittills motiverats av att församlingarna ombesörjer folkbokföring, men så kommer nu inte längre att vara fallet. Skatten bör därför tas bort.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de riktlinjer för den kommunala ekonomin som anges i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till den kommunalekonomiska kommittén (KEK) angående stimulans av enskilda alternativ,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av den kommunala utdebiteringen till i genomsnitt ca 30 kr./skr.,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till KEK angående avskaffande av Robin Hood-skatten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tilläggsdirektiv till KEK angående kommunsektorn och de dynamiska effekterna fr.o.m. år 1994.
Stockholm den 24 januari 1991 Anne Wibble (fp) Lars De Geer (fp) Ingela Mårtensson (fp) Bengt Rosén (fp)