Huvudproblemet med den offentliga sektorn är att den är alltför stor. Beslut som borde fattas av människorna själva fattas i stället av politiker. Enbart den kommunala sektorn är större än hela den offentliga sektorn i samtliga OECD-länder utom Danmark. Storleken och stelheten gör det svårt att ge en tillfredsställande service till medborgarna. Valmöjligheterna blir ofta begränsade, och de anställda upplever sin situation som otillfredsställande.
Kommuner och landsting har en mycket stor betydelse för den totala samhällsekonomin. Deras utgifter kommer 1991 enligt den preliminära nationalbudgeten att uppgå till ca 360 miljarder kronor, vilket motsvarar knappt 30 procent av BNP. Notabelt är att denna andel i år ökar med drygt en procentenhet jämfört med 1990. Orsaken är att de kommunala utgifterna fortsätter att växa, medan den totala produktionen förutses minska.
Kommunsektorn svarar för nästan tre fjärdedelar av den offentliga verksamheten (konsumtion och investeringar). Över en fjärdedel, uppemot 80 miljarder kronor, av kommunernas inkomster har formen av bidrag från staten och socialförsäkringssystemet. De specialdestinerade statsbidragen uppgår till ca 57 miljarder kronor.
Den kommunala konsumtionen har under åtskilliga år ökat betydligt mer än vad som är förenligt med en balanserad utveckling av samhällsekonomin. Detta påpekas också år efter år i finansplanen. I den preliminära nationalbudgeten beräknas den kommunala konsumtionen ha ökat med 1,5 procent 1990. I år förutses ökningen bli 1 procent. Den faktiska volymökningen brukar emellertid överträffa prognoserna. Vi befarar därför att den kommunala utgiftsexpansionen blir större än vad regeringen förutser, om inga särskilda åtgärder vidtas. Vi har varje år påtalat detta och, dessvärre, alltid fått rätt.
Även om kostnadsökningarna i kommunsektorn, särskilt genom 1990 års löneavtal, dämpat volymutvecklingen konstateras att kommuner och landsting disponerar över utomordentligt stora reala resurser. Genom en effektivare förvaltning och omprioriteringar skulle en god kommunal service kunna ges inom en oförändrad totalram, realt sett. Den tidigare så snabba expansionstakten ökar möjligheterna till en betydande effektivisering av verksamheten.
Om de kommunala monopolen bryts, kan privata alternativ och entreprenader bli regel snarare än undantag. Härigenom uppnås ökad välfärd genom valfrihet för konsumenten och effektivitetsvinster genom en friare konkurrens.
Kommunerna styrs idag i hög grad av statliga regleringar och bidragsbestämmelser. Detta är en målmedveten socialdemokratisk politik, som går ut på att detaljstyra kommunernas verksamhet och servicen till medborgarna. De försök med frikommuner och den begränsade avreglering som skett har endast marginellt ökat kommunernas handlingsfrihet att finna lösningar på sina problem. Skall det bli möjligt att få en god kommunal verksamhet måste den statliga styrningen av verksamheten minska markant. Endast därigenom går det att uppnå en verklig decentralisering av besluten och därmed en anpassning till lokala förhållanden.
Kommunernas och landstingens verksamhet skall styras av kommuninvånarnas olika intressen och behov. Det kräver en flexibel organisation och ett regelsystem format utifrån varje invånares krav på trygghet och rätt till självbestämmande. Grundläggande service, såsom vård och omsorg, skall garanteras utan att dess utformning för den skull skall föreskrivas uppifrån. Kommunalt stöd skall ges på lika villkor oavsett om kommunen själv eller någon annan bedriver verksamheten. Friheten för kommunalt anställda att utöva sitt yrke även utanför offentlig regi skall vara en självklarhet, inte ett undantag.
Dålig produktivitet
Kommuner och landsting ansvarar i mycket stor utsträckning för hälso- och sjukvård, service till äldre och handikappade, barnomsorg, utbildning och trafik. På många områden är den kommunala dominansen så stor att det är berättigat att tala om monopol. En utveckling bort från monopolsituationen har dock inletts framför allt i borgerligt styrda kommuner. Denna utveckling bromsas och t.o.m. blockeras tyvärr i många fall av statliga regler, t.ex. lex Pysslingen och lex Malmö.
I debatten jämställs ofta ökade anslag till offentlig verksamhet med bättre service. I verkligheten finns inte det sambandet. Högre anslag kan t.o.m. ge mindre verksamhet, beroende på ineffektivitet. I de mätningar som görs av produktiviteten inom skilda samhällssektorer visar kommunal verksamhet genomgående en mycket långsam eller t.o.m. negativ utveckling.
I den kommunala verksamheten dominerar tre sektorer: hälsooch sjukvård, utbildning och social verksamhet. Tillsammans svarar de för över 80 procent av den kommunala sektorns utgifter, och närmare 90 procent av de kommunalt anställda är verksamma inom dessa sektorer.
Produktivitetsutvecklingen har i Sverige under en lång följd av år varit negativ inom dessa områden. Trots mycket stora satsningar redovisar den svenska hälso- och sjukvården jämfört med flera andra länder betydligt sämre effektivitet. På många håll leder oacceptabelt långa vårdköer till att människor i onödan invalidiseras eller t.o.m. avlider i väntan på behandling. Inom undervisningsområdet är trots mycket stora offentliga satsningar -- störst i Europa -- kvaliteten inte påfallande hög.
Standarden på hälso- och sjukvården, socialvården och undervisningen har alltså kommit att drabbas av att en så stor andel av verksamheten inom dessa viktiga områden har varit inlåst i den offentliga sektorn. Det har lett till onödigt stora kostnader samtidigt som det inneburit en kraftig begränsning av medborgarnas valfrihet. Endast för hushåll med mycket höga inkomster föreligger det i dagens läge någon valfrihet, eftersom de kan utnyttja de privata alternativ som helt finansieras utanför den offentliga sektorn.
Om produktivitetsminskningen upphörde och vändes till en ökning skulle inom ramen för oförändrade kommunala utgifter bättre service kunna erbjudas än den som nu kräver en real kostnadsökning och trots detta leder till oförändrade resultat. Den av oss förordade nolltillväxten, d v s att de sammanlagda kommunala utgifterna skall vara oförändrade i fast penningvärde, låter sig alltså väl förena med höga ambitioner för sådan verksamhet som idag främst ombesörjs av kommunerna -- förutsatt att bättre förutsättningar för effektivisering skapas och tas tillvara.
En politik för bättre service och valfrihet
En politik för förändring av den offentliga verksamheten är nu nödvändig. Skattetrycket måste sänkas. De kommunala monopolen måste brytas och nya former av enskild verksamhet släppas fram. Det är människorna själva, inte politiker, som skall bestämma över viktig service som barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg.
På allt fler områden blir kommuner och landsting beställare av tjänster inom vård, omsorger eller utbildning. Det räcker inte. Först när olika alternativ får konkurrera med varandra på lika villkor, kan vi få en effektiv användning av knappa resurser på människornas egna villkor. Erfarenheten visar att all offentlig verksamhet stimuleras och förbättras av konkurrens. Det hindrar inte att finansieringen kan ske gemensamt och solidariskt genom kommunalskatt eller socialförsäkringsavgifter. Offentliga instanser har också en viktig uppgift med tillsyn och kvalitetskontroll.
Graden av kommunal service i förhållande till kommunalskatten måste i första hand vara en fråga mellan kommuninvånarna och politikerna i den enskilda kommunen, inte mellan kommunen och staten. Detta innebär att det är angeläget att inte endast begränsa eller ta bort detaljregleringar av olika kommunala verksamheter. Det gäller även att undvika generella åtaganden som kan leda till att kommunen, exempelvis efter överklaganden, blir skyldig att tillhandahålla service på ett visst givet sätt och därmed förlorar väsentliga kontrollmöjligheter över kostnader och prioriteringar.
För den kommunala verksamheten är det av särskild vikt att de statliga bestämmelser som försvårar och förhindrar ökad konkurrens tas bort. Ofta är sådana bestämmelser knutna till statsbidrag i olika former. Genom sin utformning får statsbidragen lätt en kostnadsdrivande effekt. Kommuner stimuleras till ineffektiva verksamhetsformer, t.ex. genom bidrag som avsiktligt gynnar vissa verksamheter men ej andra. De statliga bidragen måste därför framgent gynna strävan att sänka skatten och förbättra produktiviteten.
Finansministern har vid överläggningar med kommun- och landstingsförbunden uttalat sig för sådana avregleringar. Det är anmärkningsvärt att inga konkreta förslag finns med i årets budgetproposition.
Kommunalskatterna
De tidigare statliga budgetunderskotten har under de senaste åren förbytts i balans och ofta överskott. Samtidigt har den kommunala sektorns ekonomiska ställning successivt försvagats. De senaste åren har den kommunala sektorn uppvisat ett underskott i det finansiella sparandet. Detta behöver i sig inte vara oacceptabelt, men det finns mycket som tyder på att underskotten består för flertalet år under 1990-talet, om inte effektivitetshöjande åtgärder vidtas. I viss mån kan det alltså vara befogat att tala om ombytta roller i statens och kommunsektorns finansiella situation nu jämfört med de tidigare åren under 1980-talet.
Samtidigt bör framhållas att den kommunala konsumtionstillväxten fortfarande ligger på en orimligt hög nivå. Den måste upphöra helt. Med hänsyn härtill är det bra att regeringen, sent omsider, har anslutit sig till vårt förslag om ett kommunalt skattestopp. Det är emellertid inte acceptabelt att skattestoppet är tänkt att gälla endast under 1991 och 1992.
När nu huvuddelen av den av oss föreslagna marginalskattesänkningen är genomförd, måste tyngdpunkten vad gäller fortsatta sänkningar av inkomstskatten läggas på kommunalskatterna. Åtgärder måste vidtas som stimulerar de enskilda kommunerna och landstingen att sänka sina skatter.
Om det skall vara möjligt för kommunerna att sänka skatten, måste en nationell politik föras som syftar till en dämpad kostnadsutveckling och en avreglering av de kommunala verksamheterna. Dessutom måste kommunerna själva bringa ned kostnaderna för sin verksamhet så att denna volymmässigt minskar. Den fortsatta ökning av kostnadsvolymen som förutspås i finansplanen är således inte acceptabel.
Moderata Samlingspartiets förslag beträffande den ekonomiska politiken syftar till en dämpad kostnadsökning och därmed lägre inflation redan under det kommande året. En sådan politik gör det också lättare för arbetsmarknadens parter att acceptera ett ''nollavtal'', vilket dock ändå skulle medföra en viss lönekostnadsökning för innevarande år.
Kommunernas i särklass största utgiftspost utgörs av lönekostnaderna. Regeringen räknar i finansplanen med att dessa under 1992 kommer att stiga med endast 3 procent i huvudalternativet. Finansplanen anger emellertid också konsekvenserna av ett alternativ 2, i vilket lönekostnaderna ökar med 5 procent. Skillnaderna i löneantagande är den avgörande komponenten mellan de två alternativen. Det är då att märka att kommunernas finansiella sparande enligt kalkylen minskar med nästan 9 miljarder kronor i alternativ 2 jämfört med huvudalternativet.
Regeringens ekonomiska politik gör att en utveckling enligt huvudalternativet är orealistisk. Avsaknaden av strukturella förändringar och ett oförändrat högt skattetryck gör alternativ 2 eller än högre lönestegringskostnader mer sannolika.
Moderata Samlingspartiets ekonomiska politik kan emellertid återskapa förtroendet för svensk ekonomi och återge svenskt näringsliv framtidstro och investeringsvilja. Till följd av bland annat en inflationsbekämpande politik med sänkt skattetryck, avmonopolisering och avreglering skapas förutsättningar för låga nominella löneavtal. Endast då är en utveckling enligt finansplanens huvudalternativ realistisk. Härav följer också en förbättrad finansiell situation för kommunerna. Skillnaden skulle -- som nämnts ovan -- enligt finansplanen uppgå till ca 9 miljarder kronor i förhållande till det sämre alternativet.
Moderata Samlingspartiet föreslår i sitt budgetalternativ att arbetsgivaravgifterna skall sänkas med sammanlagt minst 4,5 procentenheter 1992. I detta inkluderas sänkta sjukförsäkringsavgifter till följd av införandet av en arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen. Vid oförändrat sjuktal motsvaras detta av ökade kostnader för kommunerna i samma storleksordning. Vi förutsätter emellertid att kommunerna genom förbättrad arbetsmiljö och personalpolitik kan tillgodogöra sig en del av kostnadsminskningarna. Sammantaget torde kommunernas utgifter minska med minst 4,5 miljarder kronor till följd av de föreslagna åtgärderna.
Förutsatt att Moderata Samlingspartiets förslag beträffande den ekonomiska politiken vinner riksdagens bifall föreslår vi därför att statens transfereringar till kommunsektorn minskas med netto 4 miljarder kronor för 1992. Detta bör ske genom en reduktion av det av oss i det följande föreslagna ''klumpbidraget'' till kommunerna.
På detta sätt skapas då också ett betydande ytterligare utrymme för enskilda kommuner och landsting att sänka sina skatter. Det bör understrykas att en sänkning av kommunalskattenivån, med därav följande utrymme för privat konsumtionsökning, inte leder till ökad konsumtion totalt sett under förutsättning att den kommunala konsumtionen i motsvarande mån begränsas. Om kommunalskatterna sänks, begränsas också den kommunala konsumtionens andel av BNP och den volymtillväxt som skulle blivit följden.
Gjorda undersökningar visar att den kommunala sektorns reala tillgångsmassa ökat kraftigt i värde under det senaste decenniet. I själva verket återspeglar detta den låga sparkvoten, på senare år t.o.m. negativ, för hushållen. Vad vi upplever i Sverige är således att kommuner och landsting genom en hög beskattning försämrar enskilda hushålls möjligheter till eget sparande, samtidigt som den offentliga sektorn disponerar en allt större del av landets totala tillgångar.
Vi finner det inte bara kortsiktigt försvarligt utan även långsiktigt lämpligt att kommunerna frigör kapital i syfte att åstadkomma ett bättre finansnetto, vilket också underlättar kommunala skattesänkningar.
Hur stort det sammantagna utrymmet för skattesänkning är varierar självfallet från kommun till kommun. Målet bör dock i princip vara att det ekonomiska resultatet i kommuner och landsting, med de nya redovisningsprinciper som generellt sett nu tillämpas, skall vara noll efter finansnetto och planenliga avskrivningar.
För 1992 kommer kommunsektorns ökning av skatteinkomsterna att vara särskilt betydande. Detta är en följd av den tvååriga eftersläpningen av skatteintäkternas utbetalning till kommunerna. Regeringen föreslår att en särskild skatteutjämningsavgift på sammanlagt 50 öre, 25 öre för kommuner och 25 öre för landsting, skall tas ut för att motverka att den kraftiga ökningen av inkomster för kommunsektorn skall leda till en oönskad expansion av den kommunala konsumtionen.
Som vi framhållit i annat sammanhang finner vi det orimligt att med ständigt nya skatteutjämningsavgifter öka rundgången mellan stat och kommun. Att dra in kommunal köpkraft till staten är ju dessutom bara en överföring från en del av den offentliga sektorn till en annan. Åtgärderna borde i stället inriktas på att låta det utrymme som nu skapas 1992 komma kommuninvånarna till del genom sänkt kommunalskatt.
Moderata Samlingspartiet föreslår därför att den indragning som regeringen föreslår villkoras så, att de kommuner och landsting som väljer att sänka skatten i motsvarande mån, alltså med 25 öre för kommuner respektive landsting, slipper den föreslagna indragningen. Kommuner som föredrar att inte sänka skatten får betala in motsvarande belopp i skatteavgift till staten. Detta bör förenas med ett förlängt förbud mot kommunalskattehöjningar för 1993. På så sätt kan den kommunala sektorn förmås att anpassa sina kostnader till den lägre skattenivå som åstadkoms under 1992. Uppläggningen tvingar fram en långsiktig strategi som leder till en permanent dämpning av den kommunala volymen.
Vår sammantagna bedömning är att en dämpning av den kommunala beskattningen är ett av de högst prioriterade skattepolitiska och ekonomisk-politiska målen. Det är därför angeläget att statsmakterna vidtar åtgärder för att kort- och långsiktigt främja en sådan utveckling.
Generella bidrag i stället för specialdestinerade
Såsom vi tidigare framhållit måste den statliga styrningen av kommuner och landsting radikalt minskas. Många specialdestinerade statsbidrag har en snedvridande effekt och motverkar dessutom effekten av skatteutjämningsbidragen. Kommuner lockas av bidragsbestämmelser att välja för dem genom bidragen gynnsammare men samhällsekonomiskt dyrare verksamhetsformer. Exempelvis leder de högre statsbidragen till att många kommuner satsar mer på utbyggnad av daghem i stället för familjedaghem. De senare är för samhället totalt sett en billigare och smidigare verksamhetsform.
Vi noterar att regeringen nu förefaller acceptera våra förslag om att slå samman specialdestinerade statsbidrag till ett allmänt bidrag. Efter alltför lång tidsutdräkt tillsattes under förra året den kommunalekonomiska kommittén, som har i uppdrag att presentera förslag till nytt statsbidragssystem. Det framtida systemet skall, enligt direktiven, vara mer generellt än det nu gällande.
Redan nästa år bör flertalet specialdestinerade statsbidrag till kommuner och landsting omvandlas till ett allmänt kommunalt bidrag, som fördelas mellan kommunerna på ett med de specialdestinerade statsbidragen ekonomiskt likvärdigt sätt. Neddragningar av det statliga stödet till kommuner och landsting kan sedan ske över detta allmänna bidrag. Samtidigt skall bestämmelser och detaljregleringar kopplade till statsbidragen avvecklas. Kommunerna kan på så sätt utan hinder av statliga bidragsvillkor bestämma om uppläggning, inriktning och omfattning av skilda verksamheter, så att dessa blir utformade på det sätt som bäst passar den enskilda kommunen och dess invånare.
Regeringen förutsätts lägga fram sitt förslag i sådan tid att kommunerna redan 1991 får största möjliga frihet att disponera över de nu specialdestinerade medlen. Detta ökar kommunernas möjligheter att tillgodose kommuninvånarnas behov och önskemål. Av budgettekniska skäl föreslår vi för budgetåret 1991/92 ingen minskning av de specialdestinerade statsbidrag som kan bli aktuella att ingå i det allmänna bidraget, trots att vi nedan föreslår att såväl skatteutjämningsavgiften som den särskilda skatteutjämningsavgiften skall avskaffas fr.o.m. 1992, vilket förutses kompenseras genom motsvarande neddragning av det allmänna bidraget. Regeringen bör i stället -- som en teknisk övergångslösning för detta budgetår -- innehålla motsvarande summa av de andra medel som skall överföras till kommunerna. Detta bör göras så att för respektive kommun dras i princip av en summa som är proportionell i förhållande till summan av utgående specialdestinerade statsbidrag.
Skatteutjämning
För att ge möjlighet till god kommunal verksamhet över hela landet och ge alla kommuner rättvisa grundförutsättningar krävs ett väl fungerande skatteutjämningssystem. Detta skall utjämna de yttre förutsättningar som kommunerna själva inte kan påverka i nämnvärd utsträckning. Det gäller i första hand kommunens skatteunderlag, befolkningssammansättning och kostnadsläge men däremot inte kostnadsskillnader orsakade av olika standardval för verksamheten eller misshushållning.
Den kommunala skattesatsen skall vara ett uttryck för den kommunala självstyrelsen och spegla den avvägning mellan offentlig och enskild verksamhet som kommunens befolkning väljer.
Skatteutjämningsavgiften är i dag 0,79 kronor per skattekrona för kommunerna och 0,56 kronor per skattekrona för landstingen. Regeringen föreslår nu en höjning med 11 öre för både kommuner och landsting. Dessutom föreslår regeringen som nämnts en särskild avgift för 1992 på 25 öre för såväl kommuner som landsting. Om förslaget genomförs, kommer skatteutjämningsavgiften att öka från 1,35 kronor till 2,07 kronor. Detta illustrerar den absurda omfattning som rundgången mellan stat och kommun fått!
Rundgången av bidrag och avgifter mellan stat och kommuner skall på sikt helt elimineras. Ett system där kommunerna betalar in skattepengar till staten, som sedan i sin tur betalar tillbaka dem i form av riktade bidrag, är inte bara opraktiskt utan leder också till fördyringar och urgröpning av den kommunala självstyrelsen. Skatteutjämningsavgiften bör därför avvecklas i sin helhet.
Den särskilda skatteutjämningsavgiften, den s.k. Robin Hood-skatten, har utvidgats till att gälla alla kommuner med eget skatteunderlag som överstiger 100 procent av medelskattekraften. I år kommer 42 kommuner att drabbas av denna skatt. Vi anser att den särskilda skatteutjämningsavgiften skall avvecklas. Det är inte rimligt att kommuner som hushållar väl med skattebetalarnas pengar, bedriver en effektiv och mindre kostnadskrävande verksamhet, vilket sammantaget gör kommunen attraktiv att bo i, skall bestraffas av staten och tvingas höja skatten.
Det är kommunens invånare och skattebetalare, inte kommunen, som betalar den särskilda skatteutjämningsavgiften. Invånare med låga inkomster i kommuner som drabbas av Robin Hood-skatten kan härigenom få bidra till utgifterna för invånare med höga inkomster i andra kommuner.
Skatteutjämningsavgiften är i praktiken en statlig kommunalskatt, som fastställs av staten och får betalas av kommunens invånare oavsett ekonomiska förutsättningar. Därigenom blir det inte kommuninvånarna som bestämmer den kommunala skattesatsen utan staten, eftersom avgiften måste betalas med kommunala skattemedel. Fördelningspolitik skall inte bedrivas genom straffskatter på kommuninvånarnas skattekraft.
Kommuner med särskilt hög utdebitering, över 17 kronor, bör redan med nu gällande system få extra skatteutjämningsbidrag i syfte att stimulera till skattesänkning. Detta extra skatteutjämningsbidrag skall utbetalas med 50 procent av skattesänkningen ned till 17 kronor det år skattesänkningen genomförs. Därigenom ger skatteutjämningen ett incitament för lägre skattesatser och minskade utdebiteringsskillnader mellan olika kommuner. Detta är särskilt motiverat av att skatteutjämningssystemet hittills stimulerat höjningar, vilket pressat upp de kommunala skattesatserna.
Vi föreslår således att skatteutjämningsavgiften avskaffas, att den särskilda avgiften för 1992 ej införs samt att den särskilda skatteutjämningsavgiften (Robin Hood- skatten) avskaffas. Kommunerna skall, enligt vår mening, själva få behålla hela sitt skatteunderlag, vilket innebär ett tillskott med 11,2 miljarder kronor 1992.
Övriga åtgärder
Vi föreslår att kompensationen för avskaffandet av den kommunala företagsbeskattningen slopas. Dessutom minskas kommunernas skatteintäkter till följd av vårt förslag om grundavdrag för barn. För att parera dessa intäktsminskningar för särskilt utsatta kommuner bör regeringen bemyndigas att utge kompensation i form av extra skatteutjämningsbidrag. Samtidigt som vi föreslår ett borttagande av skatteutjämningsavgifterna föreslår vi en minskning av de specialdestinerade bidragen med 10,1 miljarder kronor. För det fall Moderata Samlingspartiets förslag till ekonomisk politik inte skulle vinna riksdagens bifall bör minskningen av de specialdestinerade statsbidragen begränsas till 6,1 miljarder kronor, eftersom den av regeringen förda ekonomiska politiken leder till minst motsvarande högre lönekostnader och därmed en ytterligare belastning på den kommunala ekonomin.
Vår samlade politik innebär en förbättring av kommunsektorns ekonomi om den genomförs fullt ut. De dynamiska effekterna av sänkta skatter, brutna kommunala monopol samt rationaliseringsvinster vid en övergång till ett generellt statsbidragssystem kommer, om förslagen genomförs, att ha en positiv effekt på kommunernas ekonomiska situation. Därmed skapas också reella förutsättningar för sänkta kommunalskatter,vilket enligt vår mening bör prioriteras, när huvuddelen av marginalskattesänkningen nu är genomförd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den kommunala ekonomin,
2. att riksdagen beslutar förlänga det kommunala skattestoppet till att omfatta även 1993,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av ett framtida statsbidragssystem,
4. att riksdagen beslutar avskaffa skatteutjämningsavgiften fr.o.m. 1992,
5. att riksdagen beslutar avskaffa den särskilda skatteutjämningsavgiften (den s.k. Robin Hood-skatten) fr.o.m. 1992,
6. att riksdagen beslutar införa en skatteavgift fr.o.m. 1992 i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen till Bidrag till kommunerna med anledning av avskaffandet av kommunala företagsbeskattningen för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag på 439
586
000 kr.,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att sammanlagt 10
100
000
000 kr. som en teknisk övergångslösning skall innehållas av de medel som staten 1992 överför till kommunerna eller, för det fall moderata samlingspartiets förslag om sänkta arbetsgivaravgifter inte vinner riksdagens bifall, 6
100
000
000 kr. i enlighet med vad som anförts i motionen,
9. att riksdagen bemyndigar regeringen att utge kompensation till kommuner och landstingskommuner för år 1992 i form av extra skatteutjämningsbidrag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Lars Tobisson (m) Rune Rydén (m) Filip Fridolfsson (m) Ing-Britt Nygren (m) Margareta Gard (m) Knut Wachtmeister (m)