Hösten 1990 redovisar landets primär- och landstingskommuner en samlad låneskuld på hela 22 miljarder. Det råder kommunalt skattestopp. Höjda avgifter, taxor och allt fler lån utgör istället lösningen på kommunal expansion eller eftersläpande underskott p.g.a. utvidgade uppgifter.
Alltför många nya uppgifter har kommunerna själva beslutat om under ohämmat expansiva år. Men alltför stora uppgifter har också åsamkats dem genom centrala beslut av regering, riksdag och statliga myndigheter.
Den utökade livsmedelskontrollen är ett sådant beslut, som nu successivt för kommunerna avslöjar effekterna av nya åtaganden och kostnader.
Kommunaliseringspropositionen börjar också skönjas i sina ekonomiska konsekvenser för den nya huvudmannen. Nya tjänster och utökade lokalbehov pockar. Mellan 140 000 och 150 000 lärare har med riksdagsbeslutet fått kommunalt reglerade tjänster. Därtill kommer mellan 6 000 och 7 000 i landstingskommunalt reglerade tjänster. Troligen spädes effekten på ytterligare under 1991, då folkhögskollärarna förväntas få landstingskommunalt reglerade tjänster, vilket blir ett tillskott med cirka 700.
Äldrereformen väntar -- med bl.a. eget rum på långvården. Naturligtvis kommer den att kosta kommunerna pengar. Landets sexåringar ska beredas plats på lågstadiet, när de nu inte fick plats i förskolan... Var skall de inhysas? Det krävs både lokaler och lärare. 1990 är antalet sexåringar 96 522, men nästa höst har de hunnit bli 101 107, hösten 1992 104 638 och hösten 1993 107 230.
Kommunerna måste således starta en intensiv byggnadsverksamhet för att klara nya lokaliteter både åt gamla, lärare och sexåringar ... Det fanns inga som helst ekonomiska underlag för kommunaliseringspropositionen, vare sig från skoldepartementet eller statens avtalsverk, då beslutet hastigt togs förra hösten. Den s.k. begränsningsförordningen, som utskottsbetänkandena brukar hänvisa till vid behandlingen av motioner med innebörden, att kostnadsanalyser och konsekvensbeskrivningar regelmässigt skall presenteras, tycks inte ha beaktats det ringaste. Det återstår måhända att registrera motsvarande försummelse i förestående, nämnda reformer.
Dock måste riksdagen fortsättningsvis vägra att vidarebefordra övergripande beslut, som saknar fullvärdiga kostnadsanalyser och konsekvensbeskrivningar, om kommunerna skall ges en rimlig chans att genomföra en långsiktig, ekonomisk planering av sin verksamhet.
Den kommunala ekonomin väger tungt i samhällets totala ekonomi. Det är rimligt att reformbesluten i riksdagen är väl beredda och därmed också kompletta med erforderliga analyser och beskrivningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allt starkare behov av att centrala beslut med kostnadsdrivande effekter på kommunerna skall förses med både uttömmande kostnadsanalyser och erforderliga konsekvensbeskrivningar.
Stockholm den 10 januari 1991 Mona Saint Cyr (m)