1. Sammanfattning
Efter åtta års regeringsinnehav och en lika lång internationell högkonjunktur har socialdemokraterna drivit Sverige till en ekonomisk kris. Denna kostnadskris kommer att slå ut företag och industrier och driva upp arbetslösheten. Som enda land inom OECD väntas Sverige i år få en negativ tillväxt.
Den socialdemokratiska regeringen bär ansvaret för denna utveckling. Det är för dess oförmåga och misslyckanden under 1980-talets gynnsamma år som människor i Sverige nu får betala.
Årets finansplan är i praktiken en uppgörelse med den tredje vägens ekonomiska politik. Regeringen konstaterar att politiken har misslyckats och att kursen nu måste läggas om.
Det är uppenbart att denna socialdemokratiska omvändelse har skett under galgen. Den har framtvingats av yttre händelser och tryck. Den grundar sig inte på genuint omtänkande och inre övertygelse om att den nya politiken är riktig utan är huvudsakligen defensiv. Den har tillkommit genom reträtter och under svårmod och inre spänningar. Därför kommer socialdemokraterna inte heller att skapa den trovärdighet för den ekonomiska politiken som behövs för att få framtidstro och för att föra Sverige till ekonomisk balans.
Alternativet
Folkpartiet liberalerna anser att Sverige behöver en ny regering. Vi har tillsammans med moderata samlingspartiet presenterat gemensamma riktlinjer för den politik vi vill genomföra.
I denna motion vidareutvecklar vi dessa riktlinjer. En omläggning av politiken är nödvändig för att Sveriges ekonomi skall återfå den utvecklingskraft som krävs för att lägga en ny och bättre grund för framtidens välfärd.
Vår politik syftar till att skapa arbetstillfällen i stället för arbetslöshet, lägre prisökningar i stället för rekordhög inflation och lägre skatter i stället för ständigt högre.
Dags att knäcka inflationen!
De viktigaste uppgifterna för den ekonomiska politiken är att angripa de två huvudproblemen i den svenska ekonomin -- de höga pris- och kostnadsökningarna och den låga tillväxten.
Vi avvisar kategoriskt en devalvering av den svenska kronan. Problemen måste lösas genom intern anpassning. För att denna politik skall kunna lyckas krävs trovärdighet för att statsmakterna kan hålla fast vid strategin.
Det centrala stabiliseringspolitiska problemet är i dag liksom tidigare pris- och kostnadsökningarna. Den ekonomiska politiken måste därför inriktas på att bekämpa inflationen.
Stram finanspolitik
All erfarenhet visar att en stram finanspolitik är nödvändig för att dämpa pris- och kostnadsökningen. Vi avvisar generella efterfrågestimulanser som i dagens läge skulle minska förtroendet för den ekonomiska politiken och den fasta växelkursen. Den strama finanspolitiken måste innebära en permanent stark återhållsamhet på utgiftssidan. Vi måste avstå från såväl ofinansierade utgiftsökningar som ofinansierade skattesänkningar. I frånvaro av en stram finanspolitik blir det nödvändigt med en stramare penningpolitik med högre räntor. Detta skulle skapa en ond cirkel eftersom höga räntor dämpar de investeringar som krävs för tillväxt. En obeveklig räntesnara skulle dras åt kring hushåll och företag.
Anknyt kronan till EMS
För att öka trovärdigheten för en fast växelkurs anser vi att riksbanken skall offentligt tillkännage att den avser ansöka om anslutning till det europeiska monetära samarbetet (EMS/ERM) när läget i den svenska ekonomin har förbättrats. Redan i dag bör Sverige anknyta kronan till EG-valutan ecu.
Stärk riksbankens ställning
Internationella erfarenheter tyder på att länder där centralbanken har en förhållandevis självständig ställning också har låg inflation och låga räntor. Vi välkomnar den utredning regeringen aviserar om att öka riksbankens självständighet.
En flexibel arbetmarknad
Arbetslöshet får aldrig bli ett medel i den ekonomiska politiken.
Möjligheten att hålla nere arbetslösheten under nedväxlingen av inflationstakten beror i hög grad av hur snabbt löneökningstakten anpassar sig till det ekonomiska läget. Vi föreslår därför åtgärder på arbetsmarknaden som underlättar anpassning och flexibilitet.Avskaffa arbetsförmedlingsmonopolet.Reformera arbetslöshetsförsäkringen så att organisationerna får ökade motiv att ta hänsyn till risken för arbetslöshet vid höga löneavtal.Strama upp spelreglerna genom t.ex. bättre regler för när konflikter skall anses samhällsfarliga och högre skadestånd för vilda strejker.Avskaffa avdragsrätten för medlemsavgift i facklig organisation och motsvarande rätt för arbetsgivare.Sätt in särskilda åtgärder mot långtidsarbetslöshet så att människor inte riskerar att permanent slås ut från arbetslivet.Avvisa inkomstpolitik och lagstiftning om lönerna.
Liberal offensiv för tillväxt!
Svensk ekonomi har under 1980-talet tenderat bli överhettad redan vid låg tillväxt. Detta visar att utbudssidan i ekonomin fungerar dåligt. Ett brett program krävs för att komma till rätta med dessa strukturella problem.
Tillväxt är nödvändig för att varaktigt minska inflationstendenserna och upprätthålla full sysselsättning. Tillväxt krävs för att skapa de resurser som behövs för det glömda Sverige och för nödvändiga miljöinsatser. Solidariteten sitter trångt i socialdemokraternas stagnationsekonomi.
Vi föreslår ett program i tio punkter för bättre tillväxt.
Förnya den offentliga sektorn
Folkpartiet liberalerna vill ha en valfrihetsrevolution i den offentliga sektorn. Vi vill avmonopolisera och avreglera, släppa in enskilda alternativ, uppmuntra offentliganställda som vill starta eget och skapa mer neutrala statsbidragsregler. Vi är övertygade om att konkurrens är lika viktigt för att skapa effektivitet och ett brett utbud i produktionen av tjänster som i produktionen av varor. Socialdemokraternas ovilja att stimulera konkurrens inom den sociala tjänstesektorn har bidragit till brister och köer.
Våra förslag kommer på sikt att medföra betydande effektivitetsvinster. Människor får mer valuta för skattepengarna.
Reformera socialförsäkringssystemen
Inkomsttrygghet genom socialförsäkringar fyller en viktig funktion i den generella välfärdspolitiken. Med dagens regler finns emellertid många brister i systemen. Vi föreslår därför att de reformeras enligt principen att ''det måste löna sig att arbeta''.
Ersättningsnivåer och förekomsten av självrisk måste ses över. Sammantaget räknar vi med att frånvaro och ohälsa på detta sätt på sikt minskar kraftigt.Införandet av lagfäst sjuklön måste kombineras med sänkta arbetsgivaravgifter. Därmed sjunker skattetrycket.Arbetsgivarinträde bör införas för att minska byråkratin hos försäkringskassorna.Inom arbetsskadeförsäkringen bör arbetsgivarnas premier differentieras med hänsyn till skadeutfallet. En privatisering av försäkringen kan övervägas.ATP-systemet måste reformeras för att skapa ett närmare samband mellan avgifter och förmåner.
Sänk skattetrycket
Skattetrycket bör på sikt sänkas till ungefär 50 procent av bruttonationalprodukten. Utrymme för detta skapas bl.a. genom ovan nämnda förändringar i socialförsäkringssystemen.
En sänkning av skattetrycket måste i första hand ta sikte på de skatter som är mest skadliga. Våra förslag inriktas därför på den samlade kapitalbeskattningen, nivån på arbetsgivaravgifterna, speciellt den s.k. särskilda löneskatten, samt momsen.
Stimulera arbetskraftsutbudet
Barnomsorgen måste byggas ut så att alla som vill kan få barnomsorg utanför hemmet. Lex Pysslingen skall avskaffas.
Den sjätte semesterveckan bör ej genomföras. Beslutet om det första steget, som inneburit att semestern förlängts med två dagar, bör rivas upp.
Öka konkurrensen
Medlemskap i EG är den mest betydelsefulla åtgärden för att öka konkurrensen och sänka prisnivån i Sverige. Sverige bör ansöka om medlemskap under 1991.
Frihandel samt närings- och etableringsfrihet är grundläggande förutsättningar för en väl fungerande marknadsekonomi. Näringsfriheten bör grundlagfästas.
Konkurrenslagstiftningen måste skärpas. En övergång till den s.k. förbudsprincipen bör övervägas.
Främja enskilt ägande och sparande
Det enskilda ägandet är marknadsekonomins livsnerv. Omsorgen om den egna egendomen är en grundpelare för ett samhälles möjligheter att skapa, utveckla och vårda resurser. Även äganderätten bör ges ett starkare skydd i grundlagen
Enskilt och frivilligt sparande är viktigt för individens trygghet och känsla av oberoende.
Folkpartiet liberalerna motsätter sig bestämt socialdemokraternas planer på ökat kollektivt sparande vare sig det sker i statsbudgeten eller hos AP-fonderna. AP- fonderna bör inte få ökad rätt att placera i aktier. Vi säger nej till fondsocialism i alla former.
Vi föreslår också att:Löntagarfonderna skall avskaffas.Statliga företag skall säljas ut.De sociala avgifterna på anställdas vinstandelar skall avskaffas.
Satsa på forskning, högre utbildning och infrastruktur
Sverige har försummat att i tillräcklig utsträckning utveckla och förbättra forskningen och den högre utbildningen.
Folkpartiet liberalerna föreslår:En stor ökning av antalet platser inom universitet och högskolor.En kraftig forskningsstimulans genom utnyttjande av löntagarfondskapitalet.Omfattande insatser för att främja utbildningens internationalisering.
Regeringen har också försummat att utveckla eller ens vidmakthålla transportapparaten. Vi föreslår ett underhålls- och investeringsprogram för de närmaste tio åren på 140 miljarder kronor. Medlen tas bl.a. från utförsäljningen av statliga företag.
Värna miljön
Den ekonomiska politiken måste syfta till en långsiktigt hållbar utveckling. Detta innebär att ekonomisk tillväxt är önskvärd bara då den kan uppnås samtidigt som de restriktioner är uppfyllda som hänsynen till miljön kräver.
När så är fallet är det också från miljöpolitisk synpunkt önskvärt med en hög tillväxt, eftersom detta ökar våra möjligheter att bedriva en ambitiös och offensiv miljöpolitik.
En effektiv miljöpolitik bör bygga på en ökad användning av ekonomiska styrmedel, t.ex. miljöavgifter.
En rättvis fördelningspolitik
En rättvis fördelningspolitik är nödvändig för att skapa förståelse för de många förändringar som kommer att krävas för att sanera Sveriges ekonomi.Solidariteten med utsatta människor i andra länder är en bärande princip i folkpartiet liberalernas idétradition. Vi säger nej till regeringens förslag att urholka biståndet.Inom Sverige måste resurser omfördelas till de allra svagaste, till det glömda Sverige. I ett längre perspektiv är ökad tillväxt nödvändig för att förbättra livschanser för människor i det glömda Sverige.Inga omfördelningssystem eller bidrag kan i längden kompensera för skillnaden mellan att ha jobb och att vara arbetslös. Det är bara tillväxt som kan skapa riktiga jobb.Inflationen är en tjuv som stjäl medborgarnas pengar. Stora prisökningar skapar godtyckliga omfördelningar, oftast till höginkomsttagares fördel. Låntagare gynnas framför småsparare. Lägre prisökningar är ett avgörande inslag i en rättvis fördelningspolitik.
Ett liberalt budgetalternativ
Folkpartiet liberalerna har med några få undantag godtagit regeringens förslag till minskade utgifter. Därutöver föreslår vi ytterligare besparingar på sammantaget 6,2 miljarder kronor (räknat på helår).
Vi föreslår några utgiftsökningar, framför allt för biståndet och det glömda Sverige, särskilt de handikappade. Sammantaget uppgår de ökade utgifterna till knappt 2 miljarder kronor.
Tillsammans innebär våra förslag på budgetens utgiftssida således en nettoreducering med drygt 4,2 miljarder kronor.
De besparingar och intäktsökningar som vi föreslår skapar ett sammanlagt utrymme på nära 6 miljarder kronor att användas för skattesänkningar nu eller senare. Vi återkommer med synpunkter på hur detta utrymme skall utnyttjas när utsikterna för 1992 bättre kan överblickas.
2. Det ekonomiska läget 2.1 Den internationella utvecklingen
Den internationella konjunkturen går nu mot en tydlig avmattning. Framför allt är det efterfrågan på investeringsvaror som dämpas. Detta medför att tillväxten på marknader som är viktiga för svensk export försämras. Det gäller främst i USA, Storbritannien, Finland och Danmark.
Osäkerheten i situationen måste dock understrykas. Kriget i Persiska viken, och de förhoppningar om en snabb lösning på konflikten som detta skapat, har medfört att priset på råolja sjunkit kraftigt. Det är i dag omöjligt att ha någon bestämd uppfattning om huruvida dessa förhoppningar är realistiska och om det låga oljepriset kommer att hålla i sig. Men om så skulle bli fallet kommer prognoserna för den internationella konjunkturutvecklingen sannolikt att revideras i positiv riktning.
Under alla förhållanden står det klart att vi för svensk del inte längre kan räkna med samma draghjälp som under den rekordlånga internationella högkonjunkturen på 1980- talet.
2.2 Svensk ekonomi under 1991 och 1992
I försörjningsbalansen för 1991 ger regeringen en realistisk bild av det utomordentligt bekymmersamma ekonomiska läget. För första gången på mycket länge väntas bruttonationalprodukten minska. Den ekonomiska tillväxten blir alltså negativ. Industriproduktionen väntas minska liksom industrisysselsättningen. Arbetslösheten ökar dramatiskt.
Den bild regeringen ger understryks av konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer. Det är ingen överdrift att påstå att denna visar att industrikonjunkturen rasar utför i mycket snabb takt.
Regeringen förutser sedan en snabb återhämtning i den ekonomiska utvecklingen. ''Redan under 1991 kan en omsvängning ske'' står det i finansplanen. Detta påstående är tyvärr ett orealistiskt önsketänkande.
Flera fristående prognoser över den ekonomiska utvecklingen pekar i stället på fortsatta stora problem. Den svenska exporten kan väntas gå sämre än vad regeringen tror, liksom investeringsutvecklingen. Den svenska räntenivån kan väntas vara fortsatt hög eftersom bytesbalansen enligt alla prognoser visar ökande underskott. Detta verkar hämmande på investeringarna.
Regeringen räknar själv med att arbetslösheten kan komma att uppgå till ca 3 procent i slutet av 1992. Andra bedömningar pekar på betydligt högre nivåer.
Enligt vår uppfattning försöker regeringen skönmåla den anpassningsprocess som måste förestå. Problemen är så stora att risken är betydande att även år 1992 blir ett år med obetydlig eller rent av negativ tillväxt.
De svenska exportföretagen kan på en mer dämpad exportmarknad inte längre kompensera sig för de höga kostnadsökningarna genom att höja priserna. Resultatet blir i stället en försämrad lönsamhet i exportindustrin. Samtidigt fortsätter förlusterna av marknadsandelar på exportmarknaderna, vilket är allvarligare än tidigare när de inte kompenseras av allmän marknadstillväxt. Finansdepartementet räknar med att handelsbalansen för 1991 försämras med omkring fyra miljarder jämfört med förra året.
Detta ställer hårda krav på en intern anpassning av den svenska ekonomin. Hur snabbt en nedväxling av de svenska pris- och lönekostnadsökningarna till nivån i Västeuropa kan ske, är avgörande för våra möjligheter att undvika en kraftig uppgång av arbetslösheten.
Det bör framhållas att de ekonomiska problem som Sverige nu står inför på intet sätt har orsakats av den internationella avmattningen. Devalveringarna 1981 och 1982 och högkonjunkturen i omvärlden har gjort det möjligt för Sverige att trots allvarliga strukturproblem i ekonomin få uppleva en lång period av låg arbetslöshet och god lönsamhet i industrin. De förutsättningarna har nu förändrats.
3. Bokslut över den tredje vägen
Årets finansplan kan ses som ett bokslut för den ekonomiska politik som socialdemokraterna kallade ''den tredje vägen''. Devalveringen 1982 var startskottet för denna ekonomisk-politiska strategi som presenterades som ett alternativ till både åtstramning och expansion. Vi saknar i finansplanen en utvärdering av hur väl denna strategi lyckades i förhållande till de mål som regeringen ställde upp inför 1980-talet.
Devalveringen syftade till att uppnå två effekter. Den ena var att varaktigt förbättra Sveriges relativa kostnadsläge, den andra att bidra till att den konkurrensutsatta sektorn (vilket ungefär motsvarar exportindustrin) skulle öka både sin andel av den svenska ekonomin och sina marknadsandelar.
I sin första finansplan år 1983 talade regeringen om behovet av ett ''radikalt trendbrott'' i Sveriges ekonomiska utveckling. Statsbudgeten skulle bringas i balans. Pris- och kostnadsökningarna skulle pressas ner till omvärldens nivå. Tillväxten och industriproduktionen skulle öka. Vi vet nu att detta trendbrott uteblev i viktiga avseenden.
Visserligen har budgetunderskottet eliminerats men det har, trots den uttalade ambitionen att inte höja skattetrycket, skett till priset av stora skattehöjningar.
Devalveringen innebar en omedelbar förbättring av Sveriges relativa kostnadsläge. Men löneökningstakten har därefter varit hög. De senaste fem åren har lönerna varje år stigit med 2--3 procentenheter mer än i våra viktigaste konkurrentländer samtidigt som produktiviteten utvecklats svagare. Sveriges relativa kostnadsläge är nu tillbaka på samma nivå som före devalveringen. Sedan 1983 har svensk export förlorat marknadsandelar. Den konkurrensutsatta sektorns andel av näringslivet ligger på en lägre nivå än när devalveringarna genomfördes.
Regeringen konstaterar i finansplanen att den ekonomiska tillväxten i Sverige under 1980-talet varit i nivå med den i jämförbara industriländer. Det är nog sant men det är viktigt att erinra om att Sverige har nått denna tillväxttakt genom en kraftig nedskrivning av den den svenska kronan. Dessutom har tillväxten huvudsakligen burits upp av en sysselsättningsökning medan produktivitetstillväxten har varit mycket svag.
Att statistiskt mäta tillväxt och produktivitet är förenat med ett betydande mått av osäkerhet. Slutsatserna är ytterst känsliga för vilka mätmetoder man väljer. Reviderade beräkningar leder inte sällan till att tillväxttalen justeras någon procentenhet uppåt eller nedåt. Vi kan emellertid inte utesluta att Sverige verkligen har en sämre produktivitetstillväxt än andra länder. I alla händelser visar de senaste årens erfarenheter att vår produktion är för liten i förhållande till de stora anspråken på privat och offentlig konsumtion. Att öka produktiviteten och förbättra tillväxten måste därför vara ett viktigt mål för den ekonomiska politiken.
Under 1970-talet skedde ett trendbrott i tillväxttakten i Västeuropa. Bokslutet för 1970-talet visade att den genomsnittliga tillväxttakten för de europeiska OECD- länderna hade sjunkit med ca två procentenheter jämfört med 1960-talet. I Sverige låg nedgången på 2,5 procentenheter.
Vid 1980-talets början försökte vi i Sverige lösa tillväxtproblemet med en serie devalveringar. I många av de övriga OECD-länderna valde man under 1980-talet en annan väg och genomförde en grundläggande omorientering av den ekonomiska politiken för att stimulera den långsiktiga tillväxten. Genomgripande skattereformer, skapandet av EGs inre marknad och betoning av inflationsbekämpning är uttryck för denna omorientering. I Sverige har en liknande omprövning av den ekonomiska politiken inletts först på senare tid.
Vi vill framhålla betydelsen av att ta fasta på de erfarenheter som förändringen av den ekonomiska politiken i Västeuropa har inneburit. Det gäller särskilt betydelsen av att förhindra uppkomsten av långtidsarbetslöshet. I länder där arbetslösheten tillåtits stiga till höga tal har det visat sig svårt att sedan pressa tillbaka den igen. En annan slutsats är att sambandet mellan skattekvoten, dvs. skatterna som andel av BNP, och den ekonomiska tillväxten är mer komplicerat än vad som ibland har hävdats. Det finns starka skäl att tro att ökad konkurrens på olika marknader och internationell integration är väl så viktiga faktorer för möjligheterna att varaktigt öka tillväxten.
Under de senaste åren har det varit uppenbart att Sverige gått mot en ny kostnadskris. För att möta den utvecklingen har såväl åtstramning av efterfrågan som åtgärder för att stimulera ekonomins utbudssida framstått som nödvändiga. Vi har från folkpartiet liberalernas sida år efter år föreslagit åtgärder med denna inriktning. Det dröjde emellertid länge innan de vann något gehör från den socialdemokratiska regeringens sida.
Någorlunda konkreta signaler om inriktningen av en skattereform kom först hösten 1988 och dessa gick på tvärs mot vad som hade sagts före valet. Inte förrän i år genomförs huvuddelen av den nödvändiga skattereform som vi länge har förespråkat. Och en åtstramning värd namnet kom inte förrän våren 1990 efter en uppgörelse mellan regeringen och folkpartiet liberalerna. Ännu i budgetpropositionen för ett år sedan, i januari 1990, föreslog socialdemokraterna att föräldraförsäkringen och semestern skulle förlängas!
Regeringens ekonomiska politik har alltså stramats upp under det gångna året. Det är bra, men dessvärre har denna tillnyktring kommit alltför sent och med alltför stor tveksamhet. Tveksamheten har inte bara tagit sig uttryck i att förslagen dröjt utan också att genomförandet efter principbeslut har dragit ut på tiden. Hanteringen av sjukförsäkringsfrågan är ett illustrativt exempel. Våren 1990 enades regeringen och folkpartiet liberalerna om att sjuklön under två veckor av en sjukdomsperiod skulle införas fr.o.m. 1991. Efter olika turer har den reformen försenats ett helt år.
Det är uppenbart att regeringens omvändelse i en rad frågor har skett under galgen. Den har framtvingats av yttre händelser och tryck. Att medlemskap i EG kom att aktualiseras som ett resultat av en räntechock är ett exempel på detta.
Vi välkomnar självfallet den omprövning av politiken som har skett i regeringen. Många av de förslag som har framlagts på senare tid överensstämmer eller ligger väl i linje med vad vi tidigare har föreslagit. Samtidigt befarar vi att de inte har drivits fram efter ett genuint omtänkande och av inre övertygelse. Regeringens ekonomiska politik är i grunden defensiv.
4. Alternativet
Det finns i dag tydliga tecken på en utbredd pessimism beträffande Sveriges ekonomiska framtid. Det alltjämt höga ränteläget avspeglar att förtroendet för den svenska kronan är bräckligt. Företag och hushåll stryps i en obeveklig räntesnara. Viljan att investera i Sverige är svag. Den snabba ökningen av svenska företags utlandsinvesteringar motsvaras inte av ett inflöde av utländska investeringar. Denna bristande investeringsvilja undergräver ekonomins långsiktiga tillväxtförmåga.
Det är tydligt att regeringen misslyckats med att skapa förtroende för den ekonomiska politiken. En förklaring till detta är att regeringens arbete i så hög grad präglas av reträtter, svårmod och inre spänningar. Den styrka som krävs för att byta färdriktning och bryta misstron saknas helt.
Därför behöver Sverige en ny regering.
I samband med regeringens s.k. krispaket i höstas formulerade moderata samlingspartiet och folkpartiet liberalerna gemensamma riktlinjer för den politik som vi vill genomföra efter en valseger i år.
Syftet med detta politiska alternativ är att ge vårt land en ny start. Vi accepterar inte att Sverige ständigt halkar efter. Vi måste ge vår ekonomi ny utvecklingskraft för att därigenom öka tillväxten och lägga en ny grund för framtidens välfärd.
De riktlinjer som presenterades återfinns under olika rubriker i denna motion men vi vill här särskilt framhålla ett par av de viktigaste punkterna.Europapolitiken är central. Den får aldrig bli en biprodukt i framtvingade krispaket. Ansökan om svenskt medlemskap i EG bör inges i år och målet vara medlemskap i mitten av 1990-talet.
EG drar nu upp riktlinjerna för en politisk och monetär union. Det ser vi inte som ett hinder, utan tvärtom som ytterligare ett argument för att Sverige måste söka medlemskap. Sverige måste som medlem tillhöra dem som är pådrivande i den europeiska integrationen. I en särskild motion om ''Sverige i Europa'' har vi från folkpartiet liberalernas sida utvecklat våra synpunkter på dessa frågor. Även skattepolitiken är av största vikt. Sedan skattereformen nu trätt i kraft är den viktigaste uppgiften att under kommande år successivt sänka det totala skattetrycket. Vi återkommer nedan till den frågan.De offentliga utgiftsökningarna måste hållas tillbaka och utgifterna på vissa områden minskas. Det är en förutsättning för att det skall vara möjligt att sänka skattetrycket. Vi föreslår i denna motion vissa steg i denna riktning.Välfärdspolitiken måste reformeras. En av de allra viktigaste uppgifterna under 1990-talet är att avreglera den i dag monopoliserade tjänstesektorn. I en särskild motion om den offentliga sektorn har vi utvecklat våra synpunkter på detta.Vi vill stärka de enskilda ägandet och sparandet. En dynamisk ekonomi kräver ett spritt enskilt ägande och sparande. Vi avvisar planerna på att öka det kollektiva ägandet i näringslivet genom att låta AP- fonderna fritt få köpa aktier.Vi vill ha en förnuftig energipolitik. Ett steg i den riktningen har tagits med den nyligen träffade överenskommelsen mellan socialdemokraterna, centern och folkpartiet liberalerna. Vi återkommer även till denna fråga nedan.
5. Kommentarer till regeringens finansplan 5.1 Kommentarer till finansplanens riktlinjer för den ekonomiska politiken
Regeringen framhåller i finansplanen att ''den svenska ekonomin präglas av problem'' (vår kursivering). Det är dessvärre korrekt. Exempelvis spås Sverige, sannolikt som enda OECD-land, få negativ ekonomisk tillväxt i år. Regeringens konstaterande är samtidigt ett underbetyg åt dess egen ekonomiska politik. Vi förnekar inte att det finns mycket som är bra i Sverige och i svensk ekonomi. Men det är en klen tröst när det är problemen som präglar ekonomin.
Problemen är inte nya och, som vi tidigare har framhållit, inte orsakade av den internationella konjunkturavmattningen. Tvärtom framstår inflationen, den svaga tillväxten, underskottet i utrikesaffärerna och det låga sparandet snarare som strukturproblem i svensk ekonomi än som stabiliseringspolitiska problem. Sverige har levt med dem genom hela den internationella högkonjunkturen. Den socialdemokratiska regeringen har inte lyckats utnyttja de goda konjunkturerna under 1980- talet för att lösa problemen. Först nu, vid ingången till lågkonjunkturen, har man förmått ta itu med en del av dem.
Regeringen konstaterar att ''det centrala stabiliseringspolitiska problemet är inflationen.'' Och vidare: ''För att få ner inflationen och varaktigt åstadkomma en långsammare prisstegringstakt krävs att lönebildningen anpassas till kostnadsutvecklingen i omvärlden och till den rådande produktivitetsutvecklingen.''
Detta är ingen ny insikt. I olika former har den återkommit i varje finansplan sedan 1983. Frågan är varför det inte har blivit bättre? Vi menar att det i grunden beror på att regeringen har gjort en felaktig analys av hur lönebildningen fungerar i Sverige. Det finns spår av denna analys också i årets finansplan även om den framstår som mer realistisk än sina föregångare.
Regeringens utgångspunkt har länge varit att lönebildningen bestäms av de centrala arbetsmarknadsparterna. Därför har dess försök att påverka lönebildningen varit inriktade på att med lock och pock övertala dessa parter att sluta löneavtal på låg nivå. Själva utgångspunkten är emellertid bara delvis korrekt. Lönebildningen påverkas nämligen också av läget på arbetsmarknaden. När den är överhettad, som varit fallet särskilt under slutet av 1980-talet, drivs lönerna upp oavsett vilka avtal de centrala parterna träffar. Och balansen på arbetsmarknaden är till syvende och sist regeringens ansvar.
Regeringen har genom alltför svag ekonomisk politik inte skapat de nödvändiga förutsättningarna för en konkurrenskraftig lönekostnadsutveckling i Sverige.
En förutsättning för att denna utveckling skall kunna vändas är en stram ekonomisk politik. Den åtstramning som nu har skett har infallit samtidigt med den internationella konjunkturavmattningen. I debatten har därför föreslagits att den ekonomiska politiken skall läggas om i mer expansiv riktning. Detta skulle dock enligt vår mening innebära ett alltför stort risktagande. Om kostnadsutvecklingen skall kunna dämpas är det utomordentligt angeläget att hålla fast vid den strama finanspolitiken.
Insikten om detta finns i finansplanen. Där sägs att den ökade arbetslösheten inte kan mötas med generella efterfrågestimulanser. Regeringen konstaterar också att dämpningen i ekonomin gör att vi kan hoppas att löneökningarna skall bromsas upp och löneglidningen avta. Det är viktigt att denna politik fullföljs och att inte den förestående valrörelsen, såsom skedde 1988, leder till att den överges.
Förutom en stram finanspolitik tycks regeringen förlita sig på den s.k. Rehnberg-kommissionen och det stabiliseringsavtal som den sökt få till stånd. Under normala omständigheter är vi starkt skeptiska till en central samordning av löneförhandlingarna. Men vi har likväl stött försöket att med Rehnbergs hjälp utnyttja den engångschans som skattereformen ger att växla ned löneöknings- och inflationstakten.
Det är ännu oklart hur det kommer att bli med stabiliseringsavtalet. En fjärdedel av löntagarorganisationerna har sagt nej till Rehnbergs förslag. Det förefaller emellertid som om sista ordet ännu inte är sagt i denna fråga. Diskussioner pågår alltjämt mellan regeringen, parterna och kommissionen.
I den allmänna debatten har också frågan om lagstiftning berörts. Vi anser att det finns mycket starka skäl mot en sådan. I finansplanen skriver regeringen: ''Enligt traditionen på den svenska arbetsmarknaden har parterna ansvaret för lönebildningen. Statsmakterna har ansvar för den ekonomiska politiken och för de övergripande institutionella ramar som reglerar lönebildningen. Denna tradition bör värnas.'' Vi delar den uppfattningen. En lönelag skulle innebära ett grundskott mot denna tradition. Statsmakterna skulle ta över ansvaret från parterna. Det skulle möta stora svårigheter att sedan återföra detta till parterna.
Vi vill också understryka att det sannolikt blir stor skillnad i utfall av ett avtal som berörda parter frivilligt skrivit under och ett som påtvingats dem genom lagstiftning. Lojaliteten mot ett påtvingat avtal blir av självklara skäl långt mindre. Detta minskar möjligheterna för avtalet att verkligen hålla under en så lång period som avses, dvs. två år.
Vi delar således uppfattningen att det vore bra om parterna frivilligt anslöt sig till Rehnbergs förslag. Även om så inte skulle ske tror vi dock att förutsättningarna för ett lågt avtal är goda. De organisationer som har sagt nej till Rehnberg har i regel inte motsatt sig den nivå på löneökningarna som Rehnberg har föreslagit utan haft synpunkter på avtalskonstruktionen. Det oroliga världsläget bör också bidra till att vi kan få låga avtal för 1991 och 1992.
5.2 Kommentarer till finans- och budgetpolitiken
Regeringen hävdar att statsutgifternas ökning nästa budgetår beräknas stanna vid 3,4 procent jämfört med 10,6 procent under innevarande budgetår. Detta budskap är nästan identiskt med det som framfördes i fjolårets finansplan. Då skulle utgiftsökningen dämpas från 12,6 procent 1989/90 till 3,7 procent 1990/91. Det som nu bedöms bli 10,6 procent bedömdes alltså för ett år sedan bli 3,7 procent. De 3,4 procent som nu förutses för budgetåret 1991/92 blir säkert också betydligt mer.
Regeringen säger vidare att ''de offentliga utgifternas andel av BNP skall successivt sänkas för att göra det möjligt att sänka skattetrycket och därmed förbättra betingelserna för en god ekonomisk tillväxt''. Det är en god målsättning, men det framgår av den preliminära nationalbudgeten att de totala offentliga utgifterna likväl förutses öka, från 60,2 procent 1989 till 61,4 procent i år och ännu mer nästa år.
För kommunerna förutses en dämpning såväl i år som nästa år. Det får antas delvis vara en effekt av det kommunala skattestoppet. Regeringens ambition förefaller vara att kommunerna inte heller under de närmaste åren skall höja skatten. Dock tycks man nu från regeringens sida förlita sig på ett frivilligt skattestopp för 1993--1994. Under vissa förhållanden kan regeringen ändå tänka sig att föreslå fortsatt obligatoriskt skattestopp, nämligen om ''kommuner och landsting överväger skattehöjningar'' eller om volymexpansionen blir större än vad samhällsekonomin tål.
Det är enligt vår mening svårt att se hur de kriterier regeringen har angivit för beslut om fortsatt skattestopp i praktiken skall fungera. Att basera lagstiftning på kommuners och landsting ''överväganden'' är tveksamt. När är kriteriet uppfyllt? Om frågan tas upp till diskussion i kommunstyrelsen i någon kommun i Sverige? Eller först om majoriteten av kommuner överväger skattehöjning? Eller när? Det andra kriteriet som gäller volymutvecklingen är än mer besvärligt, eftersom denna endast kan mätas i efterhand.
Enligt vår uppfattning är regeringens förslag alltför löst. Vi anser att skattestoppet i princip bör förlängas till att gälla också 1993 och 1994 och att målet måste vara att också därefter bibehålla eller helst sänka det samlade kommunala skatteuttaget. Eventuella ändringar i skatteuttagets fördelning får prövas sedan den kommunalekonomiska kommittén lagt fram sina förslag.
Vi har tidigare kritiserat regeringen för att budgetpropositionen innehåller ett ofullständigt material för att kunna bedöma volym och inriktning av statens utgifter och inkomster. Ett av skälen har varit den ökande tendensen att förslag aviseras till kommande propositioner och att de ekonomiska konsekvenserna därav nettoberäknas i posten Tillkommande utgifter. Denna kritik kvarstår fortfarande.
Det finns emellertid anledning att påpeka ytterligare en faktor som försvårar bedömningen av budgeten. Det gäller användningen av fonder av skilda slag för särskilda ändamål. Det tycks finnas en tendens att inrätta en ny sådan fond varje gång regeringen anser sig ha anledning att särskilt markera vikten av vissa program. Detta gäller t.ex. den s.k. arbetslivsfonden liksom den nu föreslagna strukturfonden.
För närvarande existerar ett stort antal fonder för skilda ändamål. I vissa fall finansieras dessa med särskilda arbetsgivaravgifter, i andra fall delvis med budgetmedel. Utrymmet för manipulationer blir stort genom möjligheten att flytta utgifter eller inkomster från en fond till statsbudgeten eller vice versa. Det torde vara oomtvistat att ett sådant beteende kraftigt försvårar en samlad bedömning av statsbudgeten. Det skapar också en risk för ökande specialdestinering av skatter eller avgifter, vilket även det försvårar en avvägning mellan olika poster.
Vi anser således att de beskrivna tillvägagångssätten är ägnade att försvåra analysen av budgeten och att det bör ändras. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Regeringen framhåller att budgeten förstärks med 30 miljarder kronor genom besparingar och inkomstförstärkningar.
Besparingarna på sammantaget ca 15 miljarder kronor är i princip bra. I det läge som nu råder krävs det mycket starka skäl för att gå emot besparingsförslag från regeringen. Vi har därför i de flesta fallen accepterat regeringens förslag. I vissa fall är det dock enligt vår mening motiverat med omprioriteringar.
Vi är mer frågande inför de budgetmanipulationer som huvudsakligen marknadsförs under beteckningen inkomstförstärkningar. De har uppenbarligen tillkommit för att frisera budgetsaldot men har knappast några reala effekter.
Om man rensar för dessa manipulationer ökar budgetunderskottet från 0 till 15 miljarder kronor. Enligt finansministern är detta till stor del tillfälligt och beror på rutinerna för uppbörd och utbetalning av kommunalskatt. Det torde dock bara vara en del av förklaringen. Eljest framstår ju de nämnda budgetmanipulationerna som omotiverade. Det är svårt att tro att de inte har tillkommit för att dölja ett ökande underskott.
Vi vill inte påstå att ett underskott på 15 miljarder kronor i sig är allvarligt, men tendensen är ett varningstecken som måste tas på allvar.
6. Dags att knäcka inflationen!
6.1. Den ekonomiska politikens inriktning
De två huvudproblemen i den svenska ekonomin är de höga pris- och kostnadsökningarna och den låga tillväxten. Den viktigaste uppgiften för den ekonomiska politiken är att angripa dessa huvudproblem. Vi återkommer i nästa avsnitt till ekonomisk-politiska åtgärder för att långsiktigt förbättra ekonomins funktionssätt och öka den ekonomiska tillväxten.
Det centrala stabiliseringspolitiska problemet i dag är inflationen. De höga pris- och lönekostnadsökningarna under 1980-talet har drivit Sverige in i en kostnadskris som nu hotar sysselsättning och välfärd. Den höga inflationen är genom de orättvisor den skapar fördelningspolitiskt oacceptabel.
Då löner och priser ökar snabbare i Sverige än i våra konkurrentländer urholkas de svenska företagens konkurrenskraft. Detta leder oundvikligen till nedläggningar och permitteringar. En ökad arbetslöshet slår hårdast mot de svagaste grupperna på arbetsmarknaden: ungdomar, invandrare och handikappade. De ekonomiska och sociala klyftorna ökar i tider av arbetslöshet.
Inflationen leder också till orättvisor av annat slag. Den omfördelar årligen värden för åtskilliga miljarder kronor från sparare till låntagare. De som har tjänat på inflationen är människor som har haft råd och möjlighet att ta stora lån och göra fördelaktiga placeringar. Den reduktion av underskottsavdragen som skattereformen innebär har på ett avgörande sätt minskat dessa möjligheter att spekulera i inflationsvinster. Skattereformen bör bl.a. av det skälet bidra till att inflationsförväntningarna dämpas.
Även i övrigt är det nödvändigt att den ekonomiska politiken inriktas på inflationsbekämpning.
Det finanspolitiska handlingsutrymmet begränsas idag av att den svenska ekonomin är starkt integrerad i världsekonomin. Integrationen innebär att Sverige inte isolerat kan bedriva en expansiv finanspolitik utan att det leder till försämrad konkurrenskraft. Dessutom tyder erfarenheter från Sverige och andra länder på att expansiva finanspolitiska åtgärder som vidtas i syfte att stabilisera ekonomin riskerar att bli inflationsdrivande.
Erfarenheterna från 1970-talet visar också på en annan viktig svårighet med att bedriva konjunkturpolitik med hjälp av den statliga budgeten. I konjunkturnedgångar tilläts ofta utgifterna expandera. När konjunkturen förbättrades låg dessa utgifter fast och åtstramning skedde genom höjda skatter. På det sättet bidrog konjunkturpolitiken till att långsiktigt driva upp skattetrycket. Det har i sin tur bidragit till att skapa växande strukturproblem i ekonomin.
Därför bör finanspolitiken vara fortsatt stram. Detta måste innebära en permanent stark återhållsamhet på utgiftssidan och stora krav på budgetbalansen. Såväl utgiftsökningar som skattesänkningar måste motsvaras av utgiftsminskningar.
Vi vill betona vikten av att åtgärder som vidtas i stabiliseringspolitiskt syfte står i samklang med den långsiktiga strategin för att undanröja de tillväxthinder som finns inbyggda i den svenska ekonomin.
I frånvaro av en stram finanspolitik och åtgärder för att stimulera tillväxten undergrävs förtroendet för den fasta växelkursen. Penningpolitiken måste då bära den stabiliseringspolitiska bördan. Räntehöjningarna i höstas är ett exempel på detta. Höga räntor leder till höga boendekostnader vilket slår hårt mot främst barnfamiljer och pensionärer. Räntehöjningar innebär också att investeringarna hämmas vilket försämrar förutsättningarna för ekonomisk tillväxt.
Den svenska växelkurspolitiken måste ligga fast. Att åter försöka överbrygga kostnadskrisen genom en devalvering är av flera skäl uteslutet.
För det första löser det inte det grundläggande problemet med den höga inflationen. I stället skulle en ny devalvering definitivt undergräva trovärdigheten för den svenska växelkurspolitiken. Detta skulle driva på inflationsförväntningarna och den höga inflationen skulle på sikt tvinga fram nya devalveringar.
För det andra skulle det, som erfarenheterna från 1980- talet visar, dölja behovet av genomgripande strukturförändringar, frysa industristrukturen och därigenom förstärka stagnationstendenserna i ekonomin.
För det tredje skulle en devalvering av den svenska kronan mötas med misstroende i andra länder och försämra vårt utgångsläge inför förhandlingarna om medlemskap i EG.
Bland annat av dessa skäl är en ny devalvering en oacceptabel metod att försöka lösa Sveriges ekonomiska problem.
6.2 Anknytning av kronan till EMS
En förutsättning för att en stabiliseringspolitisk strategi inriktad på inflationsbekämpning skall bli framgångsrik är att den uppfattas som trovärdig av allmänheten och arbetsmarknadens parter. Ytterst handlar detta om trovärdigheten för vår fasta växelkurs.
Den valutaoro som inträffade hösten 1990 visar att trovärdigheten för vår växelkurspolitik är bräcklig. Detta leder till höga räntor vilket driver upp boendekostnaderna för hushållen och hämmar investeringsviljan i företagen. Att eliminera Sveriges räntedifferens mot omvärlden är därför angeläget.
Vi har tidigare föreslagit att Sveriges riksbank bör undersöka möjligheterna till anslutning till det europeiska monetära samarbetet, EMS. Vi vidhåller denna uppfattning. Ett medlemskap i EMS skulle i allt väsentligt låsa växelkursen och därmed öka trovärdigheten för vår fasta växelkurs.
Sannolikt är inte tillståndet i den svenska ekonomin för närvarande sådant att den svenska kronan skulle accepteras av EMS. Vi bör däremot redan nu offentligt tillkännage att vi när läget i ekonomin förbättrats avser ansöka om anslutning till det europeiska valutasamarbetet. För att ge trovärdighet åt denna avsiktsförklaring bör Sverige redan i dag anknyta kronan till EG-valutan ecu.
6.3 Penningpolitiken och riksbankens ställning
Ett annat sätt att öka trovärdigheten för en antiinflationspolitik är att stärka riksbankens oberoende gentemot riksdag och regering. Internationella erfarenheter tyder på att länder där centralbanken har en förhållandevis självständig ställning, såsom i Schweiz, Japan och Tyskland, också har låg inflation och följaktligen också låga nominella räntor.
Med en mer oberoende riksbank förbättras förutsättningarna för en långsiktig politik för att stabilisera penningvärdet och minska räntedifferensen gentemot utlandet. Motståndskraften i regering och riksdag mot inflationistiska krav från välorganiserade särintressen ökar. En stark riksbank sätter press på lönebildningen och reducerar inflationsförväntningarna. En sådan riksbank kan bli det ankare som behövs för att stabilisera den svenska ekonomin under 1990-talet.
Det är inte fråga om att skapa en riksbank som står utanför politisk och demokratisk kontroll. Riksbanken har tillkommit genom politiska beslut. Riksdagen fastställer riktlinjerna för penning- och valutapolitiken och bestämmer därmed ramen för riksbankens verksamhet. Inom denna kan man tänka sig olika konstruktioner för att skapa större oberoende och därmed förstärka långsiktigheten i stabiliseringspolitiken.
En metod är att från valbarhet till riksbanksfullmäktige utesluta riksdagsledamöter samt anställda vid regeringskansliet. Fullmäktigeledamöternas självständighet stärks också om ledamöternas mandatperiod förlängs från nuvarande tre år till t.ex. fem år och om inte alla ledamöter väljs samtidigt. Riksbankens uppgift stadgas i regeringsformen, nionde kapitlet, om finansmakten. I detta kapitel bör det finnas en ändamålsparagraf där det slås fast att prisstabilitet är det övergripande målet för penning- och valutapolitiken.
I finansplanen aviseras en utredning om riksbankens ställning. Vi välkomnar detta och förutsätter att utredningen genomförs skyndsamt.
Vi konstaterade ovan att möjligheterna till finjusteringar av efterfrågeläget i ekonomin genom en aktiv finanspolitik är starkt begränsade. Därför måste nödvändiga kortsiktiga justeringar av stabiliseringspolitiken i syfte att försvara den fasta växelkursen främst åvila penningpolitiken. Penningpolitikens främsta instrument är marknadsoperationer i avsikt att påverka räntenivå och likviditet. Erfarenhetsmässigt kommer effekterna av penningpolitiska förändringar ganska snabbt, vilket också är en fördel jämfört med finanspolitiska åtgärder.
6.4 Effektivare arbetsmarknad
Under de närmaste åren kommer den svenska arbetsmarknaden att utsättas för hårda prövningar. Därför är det nu viktigare än någonsin att genomföra åtgärder som kan bidra till att arbetsmarknaden fungerar mer effektivt. Möjligheterna att hålla nere arbetslösheten under den period då den nödvändiga nedväxlingen av inflationstakten skall ske är beroende av hur snabbt löneökningstakten anpassar sig till det ekonomiska läget. Den ekonomiska politiken och arbetsmarknadspolitiken bör utformas på ett sådant sätt att denna anpassning underlättas.
I vår partimotion om arbetsmarknadspolitiken redogör vi för riktlinjerna för en liberal arbetsmarknadspolitik. Arbetsmarknadspolitikens uppgift är att vara ett komplement till den allmänna ekonomiska politiken. Den ekonomiska politiken har till uppgift att skapa förutsättningar för ett expansivt och flexibelt näringsliv som ett medel för att klara den fulla sysselsättningen. Arbetsmarknadspolitikens huvuduppgift är att underlätta för de arbetssökande att snabbt hitta arbeten på den öppna arbetsmarknaden och att hjälpa arbetsgivarna att till så låg kostnad som möjligt fylla vakanserna.
Det är viktigt att stimulera rörligheten på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadspolitiken måste underlätta för expansiva branscher att få den arbetskraft de behöver. Ett viktigt medel är utbildningsinsatser inriktade på att möta arbetsmarknadens behov av arbetskraft med lämplig kompetens. En annan viktig åtgärd är att tillåta privata arbetsförmedlingar som komplement till den offentliga. Dagens monopol hindrar nytänkande och utveckling på området. Att arbetsgivarnas rekrytering för att fylla vakanser kan ske så smidigt som möjligt är nödvändigt för att inte inflationsdrivande flaskhalsar skall uppstå.
Särskilda arbetsmarknadspolitiska åtgärder bör sättas in för att motverka långtidsarbetslöshet. Som tidigare påpekats visar erfarenheter från inflationsnedväxlingen i Västeuropa att en uppgång av arbetslösheten riskerar att permanentas genom att andelen långtidsarbetslösa ökar. En sådan utveckling är oacceptabel av både sociala och mänskliga skäl. Den bidrar inte heller till att dämpa lönekostnadsutvecklingen.
6.5. Reformerad arbetslöshetsförsäkring
Som ett led i strävan att få till stånd en långsiktig nedväxling av lönekostnadsökningarna till en nivå som är förenlig med samhällsekonomisk balans bör enligt vår mening arbetslöshetsförsäkringen reformeras.
I dag finansieras arbetslöshetskassorna till 95 procent genom statsbidrag. Detta medför att kostnaderna för den arbetslöshet som orsakats av alltför höga lönelyft endast till en liten del bärs av arbetslöshetskassans medlemmar. Det finns anledning befara att detta minskar incitamenten för organisationerna att i avtalsförhandlingarna ta tillräcklig hänsyn till hotet om ökad arbetslöshet.
Vi anser att arbetslöshetsförsäkringen bör reformeras så att den dels finansierar vissa arbetsmarknadspolitiska åtgärder, dels till större del betalas med egenavgifter. På det sättet skulle riskerna för arbetslöshet till följd av för höga avtal på ett annat sätt än i dag behöva vägas in i löneförhandlingarna. Det skulle förhoppningsvis få en återhållande effekt.
Vissa tekniska frågor i anslutning till arbetslöshetsförsäkringens finansiering utreds för närvarande. En överenskommelse finns mellan regeringen och folkpartiet liberalerna att höja egenavgiften till 10 procent. Vi anser man bör kunna gå längre. En rimlig nivå kan vara 30 procent.
Det har i debatten uttryckts farhågor att en så hög egenavgift skulle kunna leda till att många avstod från att försäkra sig. För att undvika detta finns det skäl att i samband med en omläggning av försäkringen göra den obligatorisk. Samtidigt bör kostnadsfördelningen mellan kassorna liksom de skilda avgiftsnivåerna ses över.
En förändring av arbetslöshetsförsäkringen enligt de riktlinjer som här redovisats bör ske skyndsamt. Riksdagen bör hos regeringen begära förslag härom.
6.6. Striktare spelregler på arbetsmarknaden
Sedan lång tid har arbetsmarknadens parter i Sverige genom fria förhandlingar och kollektivavtal haft ansvaret för lönebildningen. Under 1980-talet har benägenheten att tillgripa stridsåtgärder ökat och som en följd därav behovet av medling. Samtidigt har lönebildningen blivit alltmer decentraliserad.
I ett decentraliserat system är det svårt att förhindra att små nyckelgrupper försöker utnyttja sin ställning till att pressa fram extra stora lönehöjningar. Risken är särskilt påtaglig i offentlig verksamhet men finns också i privat. Därför är det nödvändigt att reglerna för när konflikter skall betraktas som samhällsfarliga skärps. Vidare bör partssammansättningen i de organ som skall fatta beslut om samhällsfarliga konflikter förändras så att även andra än parterna själva är representerade.
Det maximala skadeståndsbeloppet för vilda strejker har legat oförändrat på samma nominella belopp, 200 kr, sedan 1928. Möjligheterna att utdöma ett högre belopp är i dag ytterst begränsade. Dessa skadeståndsbelopp måste höjas kraftigt i syfte att åstadkomma en större respekt för ingångna avtal. Ett förslag om höjda strejkböter fanns med i den proposition regeringen lade fram i februari 1990, det s.k. stopp-paketet, men fullföljdes inte då.
Regeringen har tillsatt en utredning som ser över spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden. Enligt direktiven skulle utredningen ha slutfört sitt arbete i oktober 1990. Det är angeläget att de delar av förslaget som vi nämnt ovan snabbt genomförs.
6.7. Avskaffad avdragsrätt för medlemsavgift i arbetsmarknadens organisationer
Rätten för medlemmar i facket att vid beskattningen göra avdrag för sin medlemsavgift och motsvarande rätt för arbetsgivarna, måste avskaffas.
Hösten 1990 beslutade den socialdemokratiska partikongressen att avdragsrätten för fackföreningsavgifter borde fördubblas. Regeringen har ännu inte fört fram detta förslag till riksdagen, men ett steg i denna riktning togs i höstas då socialdemokraterna med vänsterpartiets hjälp beslutade att begränsningen av den medlemsavgift som skulle ge rätt till skattereduktion slopades. Enligt tidigare beslut skulle skattereduktion medges med 20 procent av avgiften, dock högst av 2 500 kr. Skattereduktionen skulle alltså kunna bli högst 500 kr. Detta tak är nu borta.
Det finns ingen anledning att skattevägen subventionera medlemskap i organisationer vars huvudsakliga uppgift är att tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen. Till yttermera visso blir subventionen i praktiken en subvention till uppbyggnaden av konfliktfonder. Den har därför med stor sannolikhet bidragit till att öka konfliktbenägenheten på arbetsmarknaden.
7. Liberal offensiv för tillväxt!
7.1. Den nödvändiga tillväxten
För att en ekonomisk politik inriktad på inflationsbekämpning och värnande av den fasta växelkursen skall lyckas krävs omfattande insatser för att komma till rätta med de långsiktiga strukturella problem som präglar den svenska ekonomin.
De senaste årens låga tillväxt har inneburit att ekonomin redan vid ett mycket måttligt efterfrågetryck har tenderat att bli överhettad. Detta är ett tecken på att utbudssidan i ekonomin fungerar dåligt. Om vi inte kommer till rätta med detta grundläggande problem kommer ekonomin att gång på gång drabbas av kriser liknande den Sverige nu befinner sig i. Inflationen blir högre än i omvärlden, industrins konkurrenskraft undergrävs, bytesbalansen visar växande underskott, trovärdigheten för den fasta växelkursen skadas och räntorna skjuter i höjden. Vi redogör nedan för riktlinjerna för en liberal politik för att stärka den ekonomiska tillväxten.
Den ekonomiska utvecklingen måste vara långsiktigt hållbar. Därför är det nödvändigt att styra tillväxten, t.ex. genom ekonomiska styrmedel, så att miljöförstöring undviks.
Åtgärder för att stimulera ekonomins utbudssida ökar möjligheten att varaktigt minska överhettningstendenserna och inverkar därför dämpande på inflationsförväntningarna vilket stärker trovärdigheten för den fasta växelkursen och minskar räntedifferensen gentemot utlandet.
7.2 Förnyelse av den offentliga sektorn
Den offentliga sektorns utveckling är av avgörande betydelse för svensk samhällsutveckling på 1990-talet. Den sysselsätter 35 procent av alla anställda i Sverige, värdet av dess konsumtion utgör 26 procent av BNP och de tjänster den tillhandahåller är avgörande för den enskilda människans trygghet, välfärd och utvecklingsmöjligheter.
De offentliga utgifternas andel av BNP stiger, som tidigare framgått, åter. Oavsett hur man mäter tillhör Sverige den grupp av länder som har högst skattetryck. Trots de höga offentliga utgifterna råder allvarliga brister inom den offentliga sektorns ansvarsområde. Infrastrukturen har eftersatts, t.ex. vägar, järnvägar, forskning och högre utbildning. Detta är en bidragande orsak till att svensk ekonomi stagnerat. Mitt i den svenska välfärden finns det öar av skriande orättvisor. Vissa gamla som drabbas av ålderssjukdomar får leva sina sista år under ovärdiga former. Handikappade förnekas livschanser som med fullt rimliga insatser från samhällets sida skulle blivit möjliga. Valfriheten för den enskilde är inom hela den sociala tjänstesektorn mycket begränsad.
Folkpartiet liberalerna arbetar för en valfrihetsrevolution i den offentliga sektorn. Vi vill avmonopolisera och avreglera, släppa in enskilda alternativ, uppmuntra offentliganställda som vill starta eget och skapa mer neutrala statsbidragsregler. I en partimotion om förnyelse av den offentliga sektorn ger vi en mer detaljerad beskrivning av våra förslag på detta område.
På sikt är det troligt att de reformer vi föreslår medför betydande effektivitetsvinster. Det finns ingen anledning tro att konkurrens är av mindre vikt för att skapa effektivitet i produktion av tjänster än i produktion av varor. Vi bedömer att dessa vinster till stor del kommer att behöva tas i anspråk för behovet av kvalitetsförbättringar i den offentliga sektorn. För att skapa utrymme för sänkningar av skattetrycket måste vi därför huvudsakligen förlita oss på besparingar i de stora transfereringssystemen.
7.3 Skattepolitiken
Under 1980-talet har det blivit alltmer uppenbart att skattesystemet och de många skattehöjningarna har varit negativa för den ekonomiska utvecklingen. Den stora skattereform som genomförs i år innebär ett radikalt uppbrott från det gamla skattesystemet.
Det allvarligaste problemet med detta system var att det kraftigt deformerade incitamenten för arbete och sparande. Det lönade sig dåligt att arbeta och det lönade sig mer att låna än att spara. Dessutom var motiven till en samhällsekonomiskt skadlig skatteplanering starka eftersom olika typer av inkomster, konsumtion och investeringar beskattades olika.
Det nya skattesystemet bygger på systematiska överväganden vars ledstjärna varit att så långt möjligt eliminera de snedvridande effekter som karaktäriserade det gamla skattesystemet. Marginalskatterna sänks och skattesystemet görs mer likformigt. På så vis skapas förutsättningar för en bättre fungerande marknadsekonomi och därmed för ökad tillväxt.
Eftersom Sverige har ett högt skattetryck är det särskilt viktigt att skattesystemet utformas på ett sätt som är så litet snedvridande som möjligt. Dock utgör även det höga skattetrycket i sig ett problem.
Alla skatter medför att de priser på varor och tjänster som styr individers och företags beteende avviker från de priser som speglar samhälleliga knapphetsförhållanden. Detta riskerar leda till att fördelningen av resurser snedvrids i förhållande till den samhällsekonomiskt mest produktiva användningen. Det gäller t.ex. beslut om hur mycket och var man skall arbeta, avvägningen mellan sparande och konsumtion, konsumtionens sammansättning och investeringarnas omfattning och inriktning.
Skatter tas ut främst för att finansiera offentliga utgifter. Folkpartiet liberalerna slår vakt om en generell välfärdspolitik. Det innebär med nödvändighet ett förhållandevis högt skattetryck.
Internationella jämförelser av skattetryck är vanskliga. Många justeringar av beräkningar och definitioner måste göras för att de skall bli rättvisande. I en bilaga till LU 90 om ''Den offentliga sektorn'' redovisar Stefan Fölster vissa beräkningar på skattekvoten i olika länder sedan hänsyn tagits till skillnader i bl.a. demografisk struktur och finansiering av sjukvården. Det framgår då att Sveriges inte är ensamt om att ha ett högt skattetryck. Vi tillhör en grupp på ett tiotal länder som ligger i topp vad gäller skattetrycket.
Även om Sveriges skattetryck enligt denna bedömning inte är så unikt högt som det kan synas i traditionella sammanställningar av skattekvoten, är det angeläget att sänka skattetrycket. Det är t.ex. till föga hjälp för svenska företag som konkurrerar med företag i andra länder med lägre skatter att dessa lägre skatter delvis beror på en mer fördelaktig demografisk struktur.
Ett sänkt skattetryck kan, främst genom minskade skattekilar, väntas bidra till en bättre användning av resurser och därmed stimulera den ekonomiska tillväxten. Skattetrycket (mätt som skattekvoten) bör enligt vår bedömning, utan att ge avkall på den generella välfärdspolitiken, på sikt kunna sänkas till ungefär 50 procent av BNP.
En sänkning av skattetrycket måste i första hand ta sikte på de skatter som är mest skadliga. Mest framträdande torde då kapitalbeskattningen vara, inte minst av hänsyn till kapitalets internationella rörlighet. Även efter en dämpning av inflationen i Sverige framstår den svenska kapitalbeskattningsnivån som hög.
Även löneskatten och mervärdeskatten är mycket höga. I synnerhet den s.k. särskilda löneskatten har skadliga effekter. Den särskilda löneskatten är den del av de sociala avgifterna som inte motsvaras av några sociala förmåner. Den är således inte någon ''försäkringspremie'' utan en ren skatt. Det är angeläget att den sänks.
Det kommer även att vara önskvärt att sänka momsen, om inte förr så när Sverige blir medlem i EG. Detta gäller oavsett om EG formellt kommer överens om någon harmonisering, eftersom gränshandeln annars utsätts för stora påfrestningar.
I en partimotion om skattepolitiken utvecklar vi vår syn på dessa frågor.
7.4 Reformera socialförsäkringssystemen
Sverige har ett väl utbyggt system för inkomsttrygghet i samband med sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet, pensionering m.m. Inkomstöverföringar av detta slag är en viktig del av den generella välfärdspolitiken.
Som systemen är uppbyggda är de emellertid behäftade med svagheter. Avgiftskonstruktionen kan i vissa fall antas ha negativa effekter på den samhällsekonomiska effektiviteten. Ersättningsnivåerna varierar mellan systemen men är inte alltid utformade utifrån principen att det skall löna sig bättre att arbeta än att uppbära ersättning.
Utgifterna inom systemen, framför allt sjukförsäkringen, arbetsskadeförsäkringen och förtidspensioneringen, har vuxit kraftigt och på ett delvis okontrollerat sätt. Någon gång in på nästa sekel kommer utgifterna för pensioner att öka kraftigt, både därför att antalet pensionärer ökar och därför att allt fler kommer in i ATP-systemet.
Utan reformeringar i systemen kommer därför krav att resas på ökade avgifter och/eller ökade budgetmedel, vilket innebär ett höjt skattetryck. Detta skulle naturligtvis motverka ambitionen att sänka skattetrycket. Alla systemen kan därför komma att bli föremål för översyn.
I vår motion om socialförsäkringarna utvecklar vi våra förslag, men vill även här nämna de viktigaste.
Sjukförsäkringen. Genom att införa en s.k. arbetsgivarperiod, sjuklön, på två veckor ökar arbetsgivarnas incitament att vidta åtgärder för att minska sjukfrånvaron. Denna reform har, som vi tidigare redovisat, på ett olyckligt sätt fördröjts genom socialdemokraternas vacklande. I det förslag som riksdagen nu har beställt av regeringen är det dessutom oklart om arbetsgivaravgifterna kommer att sänkas som kompensation för överflyttningen av kostnaderna. Vi anser det självklart att införandet av sjuklön måste kombineras med sänkta arbetsgivaravgifter i motsvarande mån.
Sänkningen av arbetsgivaravgiften innebär att skattetrycket sänks. Den viktigaste effekten av sjuklönen är dock att det ökar arbetsgivarens motiv att sätta in åtgärder mot frånvaron, t.ex. i form av bättre arbetsmiljö eller arbetsorganisation. Därmed reduceras på sikt även utgifterna för längre sjukfall och utrymme skapas för ytterligare skattesänkningar.
Vi anser också att ett arbetsgivarinträde bör genomföras, dvs. att företagen till viss del tar över administrationen av sjukförsäkringen även efter de första 14 dagarna. Även detta bör innebära besparingar.
Arbetsskadeförsäkringen. I sin nuvarande konstruktion motverkar arbetsskadeförsäkringen i många fall sitt syfte genom att den orsakar att rehabiliteringsinsatserna försenas. Vi har flera gånger fört fram förslag till förändringar, bl.a. genom en längre samordningstid med sjukförsäkringen och förändringar i praxis vid bedömningen av vad som klassas som arbetsskada.
Liksom i sjukförsäkringen anser vi det viktigt att det finns ett nära samband mellan den enskilde arbetsgivarens utgifter för försäkringen och det reella skadeutfallet. Detta kan uppnås t.ex. genom ökad självrisk och premiedifferentiering. Utöver vad vi tidigare framfört om samordning och praxis bör övervägas om arbetsskadeförsäkringen kan ersättas med en obligatorisk, lagfäst försäkring utanför försäkringskassan. Den skulle kunna tecknas hos olika försäkringsbolag.
Det framgår av budgetpropositionen att regeringen har planer på en samordning av sjuk- och arbetsskadeförsäkringen. Vi får därför anledning att återkomma när en proposition har lämnats.
Delpensionen. I enlighet med principen att det skall löna sig att arbeta, anser vi att det finns anledning att se över ersättningsnivån inom delpensioneringen. Eventuella ändringar skall självklart enbart gälla nya delpensionärer.
ATP-systemet. Även ATP-systemet måste reformeras med utgångspunkten att det skall löna sig att arbeta. Pensionsberedningen har just avslutat en större översyn av systemet och de anspråk detta vid nuvarande konstruktion kommer att ställa på den ekonomiska tillväxten. Vi anser att ett närmare samband mellan avgifter och förmåner måste skapas. Det nuvarande ATP-taket på 7,5 basbelopp bör ligga fast. Sambandet mellan betalning och förmåner måste öka. Det finns starka skäl att som ett första steg i denna riktning avskaffa ATP-avgifter på inkomstdelar ovanför taket.
Vi återkommer till pensionssystemet när pensionsberedningens betänkande har remissbehandlats och ett mera fylligt underlag finns tillgängligt. Vi vill dock redan nu framhålla det i och för sig självklara att förändringar i pensionssystemet måste ske med stor varsamhet och successivt så att enskilda människor inte kommer i kläm utan ges rimlig tid för anpassning, t.ex. genom att bygga upp ett personligt pensionssparande.
7.5 Stimulera arbetsutbudet
Ett ökat arbetsutbud är en viktig förutsättning för ekonomisk tillväxt.Det nya skattesystemet innebär ett viktigt genombrott för principen att ''det skall löna sig att arbeta''. De sänkta marginalskatterna medför att den privatekonomiska lönsamheten av att öka sin arbetstid ökar betydligt. Långtidsutredningen räknar med att skattereformen på lång sikt kommer att leda till en ökning av arbetsutbudet med fyra procent.
Fortfarande återstår många områden där åtgärder måste vidtas för att stimulera arbetsutbudet:Barnomsorgen måste, såsom riksdagen beslutat, byggas ut så att alla som efterfrågar barnomsorg utanför hemmet kan få det. Ursprungligen var målet att full behovstäckning skulle uppnås från och med i år. Nu vet vi att regeringen har misslyckats. Trots detta håller regeringen fast vid det kanske viktigaste hindret för ett ökat utbud av dagisplatser, nämligen den bestämmelse i statsbidragsförordningen som kallas Lex Pysslingen, och som innebär att barnomsorg som bedrivs i ''uppenbart vinstsyfte'' inte skall få statsbidrag. Denna bestämmelse måste avskaffas. Socialförsäkringarna måste reformeras enligt principen att det skall löna sig att arbeta. Vi har ovan översiktligt redovisat några förslag på detta område.Den sjätte semesterveckan bör ej genomföras. Beslutet om det första steget, som inneburit att semestern förlängts med två dagar, bör rivas upp.
7.6 Öka konkurrensen
En aktiv konkurrens i olika samhällssektorer är nödvändig inte bara för att skapa valfrihet och låga priser utan också för att ekonomins resurser skall användas så effektivt som möjligt. Väl fungerande marknader är en förutsättning för att omställningar i ekonomin skall kunna ske på ett smärtfritt sätt. En ökad konkurrens och bättre fungerande marknader är ett nödvändigt inslag i den ekonomiska politiken.
Den del av den svenska ekonomin som i dag har minst inslag av konkurrens är den offentliga sektorn. Men även i den privata sektorn finns det många områden där konkurrens och valfrihet inte är tillräcklig. Regleringar och etableringskontroll utgör i vissa fall skadliga hinder för en fri konkurrens.
I ett litet land som Sverige är en fri handel med omvärlden av avgörande betydelse för att upprätthålla konkurrens och för att skapa ett brett utbud av varor och tjänster. På områden där en stark internationell konkurrens saknas, t.ex. inom delar av tjänstesektorn, är det därför särskilt viktigt med en aktiv konkurrenslagstiftning.
Svenskt medlemskap i den Europeiska Gemenskapen är den mest betydelsefulla enskilda åtgärd som kan genomföras för att öka konkurrensen och därmed sänka prisnivån på den svenska marknaden. Genom det skärpta konkurrensläge som den fria rörligheten för varor, tjänster och kapital innebär tvingas producenter och distributörer förbättra kvaliteten och pressa priserna. Dessutom har EG en omfattande konkurrenslagstiftning. Det är denna fasta övertygelse om konkurrensens och mångfaldens betydelse som gör att EG-integrationen är till gagn för konsumenterna.
Effektiv konkurrens i näringslivet förutsätter dels etablerings- och näringsfrihet, dels en effektiv konkurrensbefrämjande politik från statsmakternas sida.
Friheten att starta företag är ett omistligt inslag i ett marknadsekonomiskt system. Näringsfriheten är i dag delvis kringskuren av monopol, auktorisationskrav och etableringskontroll. Alla propåer om utökad vandelsprövning, etableringskontroll etc. som inte kan motiveras med behovet av skydd för människors hälsa och säkerhet måste avvisas.
Men konkurrensen hotas inte bara av offentliga regleringar. I många branscher förekommer, helt lagligt, kartell- och monopolbildningar till men för konsumenterna. En skärpning av konkurrenslagstiftningen är nödvändig. Det kan därvidlag starkt ifrågasättas huruvida den hittills tillämpade huvudprincipen inom konkurrensrätten varit tillräckligt verksam. En övergång till den s.k. förbudsprincipen bör övervägas.
Det är av yttersta vikt för den fria konkurrensen att de konkurrensvårdande myndigheterna fungerar effektivt. Vi vill därför uppmärksamma att frågan om en lämplig myndighetsstruktur på konkurrensområdet kräver en snar lösning. De avregleringar som nu sker i flera branscher kommer inte att ge önskat resultat om de inte kombineras med insatser för att stärka konkurrensen, eftersom regleringarna har givit upphov till koncentration och karteller.
Att så skett är uppenbart bl.a. inom livsmedelssektorn. De redan höga svenska livsmedelspriserna steg under 1980- talet snabbare i Sverige än i något annat västligt industriland. Vi ser därför positivt på den avreglering som påbörjats. Gränsskyddet gör dock i kombination med den starka koncentrationen i livsmedelssektorn att en lagstiftning mot marknadsdelning och visst annat samarbete på jordbruksområdet är nödvändig. För att långsiktigt garantera en ökad konkurrens och sänkta priser måste ytterligare steg tas, främst genom att gränsskyddet sänks. Detta bör ske inom ramen för GATT-förhandlingarna och det är av detta skäl angeläget att dessa kan föras i hamn.
För att öka konkurrensen i detaljistledet, både vad gäller livsmedel och andra varor, är det viktigt att företag som står utanför samarbete i de tre stora dagligvarublocken kan komma in på marknaden. Plan- och bygglagen (PBL) måste därför ändras så att den uttryckligen markerar intresset av konkurrens.
Den avreglering som under senare tid skett av finanssektorn är en förutsättning för skärpt konkurrens mellan aktörerna på marknaden. Vissa tecken tyder emellertid på att konkurrensen i banksektorn, i synnerhet på inlåningssidan, inte är så stark som vore önskvärt. Det är därför viktigt att bankerna tillåts konkurrera genom inlåningskonton med olika kombinationer av räntor och avgifter. Vi vill också öka konkurrensen i bank- och försäkringssektorn genom att tillåta utländskt ägande av svenska banker och försäkringsbolag liksom av andra företag. Detta kan göras genom att avskaffa lagen om utländska förvärv av svenska företag.
I partimotionerna ''Ökad konkurrens för konsumentens bästa'' och ''Sverige i Europa'' presenterar vi våra förslag på detta område.
7.7 Öka det enskilda sparandet och ägandet
Marknadsekonomin vilar på det enskilda ägandets grund. Omsorgen om den egna egendomen är en grundpelare för ett samhälles möjligheter att skapa, utveckla och vårda resurser.
Den enskilda egendomen och sparandet är viktiga också för individens privata ekonomi. En sparad slant skänker en känsla av trygghet, ökar oberoendet av myndigheters och arbetsgivares makt och skapar en frihet som gör det möjligt att välja livsform.
Men ägandet får inte vara alltför koncentrerat. Ett koncentrerat ägande leder till trygghet och oberoende bara för vissa. Ett decentraliserat enskilt ägande är också helt avgörande för att kapitalmarknaderna skall fungera väl.
Både rättviseskäl och omsorgen om ekonomins funktionssätt talar därför för att ägandet måste spridas på många händer. Inom ramen för fri företagsamhet och enskild äganderätt bör det ekonomiska inflytandet fördelas till så många individer som möjligt. Ägande- och sparandepolitiken måste användas aktivt för att uppnå ett större privat sparande och en större ägandespridning.
Den socialdemokratiska regeringen har i stället fört en politik som bidragit till kollektivisering och koncentration av ägandet. Löntagarfonderna som beslutades av riksdagen 1983 är det mest flagranta exemplet på detta, det utbredda statliga ägandet av alla möjliga slag av verksamheter ett annat.
Fortfarande hävdas det från socialdemokratiskt håll att bristen på privat sparande bör balanseras av ett ökat offentligt sparande. I socialdemokraternas 90-talsprogram säger man att det offentliga sparandet under de närmaste åren bör växa med 10--15 miljarder kronor om året. LO har lagt ett förslag om att tredubbla AP-fonderna och att dessa fonder fritt skall få placera sitt kapital. Regeringen har nu aviserat en proposition om friare placeringsregler för de nuvarande AP-fonderna.
De argument som industriministern anfört för ett utökat kollektivt ägande är att få ordning på lönebildningen, att ge löntagarna del i förmögenhetsökningen och att rädda pensionssystemet.
Vad gäller lönebildningsargumentet kan konstateras att löntagarfonderna inte på något sätt lett till dämpade lönekrav. Inte heller har dessa, eller någon annan form av kollektivt ägande, lett till att löntagarna fått del i förmögenhetsökningen. För detta krävs ett sådant enskilt ägande som folkpartiet liberalerna förespråkar. Talet om att pensionerna skulle kunna tryggas med större och friare AP- fonder är fullständigt felaktigt. Den ökade avkastning som fonderna skulle kunna ge är försumbar jämfört med pensionsutbetalningarnas storlek.
Framtidens pensioner kan endast garanteras genom en hög ekonomisk tillväxt. En sådan främjas inte på något sätt av ett ökat offentligt ägande. Folkpartiet liberalerna tar bestämt avstånd från dessa socialiseringsplaner.
Det är inte bara rättviseskäl, privatekonomisk trygghet och en bättre fungerande marknadsekonomi som talar för att ägandet måste spridas och sparandet öka. En annan viktig aspekt på det enskilda ägandet är sparandets samhällsekonomiska roll. Ekonomisk tillväxt förutsätter investeringar i realkapital, forskning och produktutveckling.
Sverige har för närvarande ett stort och snabbt ökande underskott i bytesbalansen. Detta är ett uttryck för bristen på sparande i landet.
Som en följd av den nyligen genomförda skattereformen kan förändringar väntas. Totalt sett väntas hushållens sparande öka. Dessutom sker sannolikt en förskjutning från realt sparande till finansiellt. Från samhällsekonomisk synpunkt är detta angeläget, eftersom det är hushållens finansiella sparande som bl.a. finansierar investeringarna i näringslivet.
Gynnsamma skatteregler är inte tillräckligt för att åstadkomma ett högre enskilt sparande. Det krävs också en förutsägbar och konsekvent ekonomisk politik. För att människor skall våga avstå från konsumtion och spara för framtiden behöver Sverige en ekonomisk politik som bygger på fasta normer och avstår från stabiliseringspolitiska ''överraskningar'' som tvångssparandet och i praktiken retroaktiva skatteregler som engångsskatten på pensionssparande.
Folkpartiet liberalernas ägande- och sparandepolitik bygger på att skapa ekonomiska ramar och institutioner som stimulerar enskilda människors intresse för frivilligt sparande och för ägande. Som ett led i detta vill vi exempelvis slopa de sociala avgifterna på avsättningar till företagsanknutna vinstandelssystem (under förutsättning att pengarna binds under fem år).
Vi anser också att hyresrätter i ökad utsträckning bör ombildas till bostadsrätter. Allting tyder på att ett ökat privat lägenhetsägande skulle utgöra en avsevärd stimulans till sparande. Vi vill också stimulera långsiktigt bundet sparande för barn och ungdomar genom att sänka skattesatsen på sparande som binds upp till 18 års ålder.
En sänkt förmögenhetsskatt och avskaffad sambeskattning utgör nödvändiga stimulanser för ökat enskilt ägande. För att underlätta företagens kapitalförsörjning vill vi också avskaffa förmögenhetsskatten på arbetande kapital och omsättningsskatten på aktier.
7.8 Satsa på högre utbildning, forskning och infrastruktur
För att främja tillväxt behövs en bättre infrastruktur. I det begreppet innefattar vi bl.a. högre kvalitet och större kvantitet i högskolans forskning och utbildning samt en bättre fungerande transportapparat.
Folkpartiet liberalerna föreslår i andra partimotioner en kraftig satsning på forskning och högre utbildning. De tre viktigaste delarna i det programmet är:En stor ökning av antalet platser inom högskolan.En kraftig forskningssatsning, som blir möjlig genom ett beslut om avveckling av löntagarfonderna.En rad insatser för att främja utbildningens internationalisering.
Bakgrunden till vår kraftiga prioritering av forskning och högre utbildning är de tecken som tyder på att Sverige håller på att sacka efter andra industriländer när det gäller högteknologi och andra kunskapsintensiva verksamheter. Två tendenser pekar i en oroväckande riktning. Den ena är det sjunkande ''FoU-innehållet'' i vår export. Visserligen sker en hel del forskning och utveckling inom svenska företag, men den avspeglar sig inte i vår export i motsvarande omfattning. Enligt OECD-beräkningar ligger Sverige en bra bit under genomsnittet för alla OECD-länder och en liten bit under EG-genomsnittet när det gäller relationen mellan högteknologiexport och landets sammanlagda export. En bra bit över OECD-genomsnittet ligger framför allt Japan och USA.
Den andra tendensen är att det som ibland kallas den tekniska handelsbalansen och som visar flöden av royalties och liknande ersättningar till och från svenska företag, tyder på att kommersialiseringen av utvecklingsarbetet i stor utsträckning flyttat utomlands. Teknik och produkter som utvecklats här, vidareutvecklas och produceras utomlands. FoU i den svenska industrin föll enligt tillgänglig statistik mellan 1987 och 1989. Preliminära uppgifter tyder på att denna tendens fortsatte under 1990.
Bilden av Sverige som ett avancerat industriland, som flyttar ut enklare produktionsmoment till låglöneländer och koncentrerar sig på de mest kunskapsintensiva delarna av produktionsprocessen, måste sålunda tyvärr revideras avsevärt. 1980-talet innebar framför allt en renässans för basindustrin. Teknikinnehållet i basindustrins produktion har visserligen ökat, men den konservering av näringslivets struktur detta ändå innebär, är på längre sikt oroande. Tillväxten i de mest innovativa och avancerade delarna av näringslivet förefaller ha varit låg.
I internationell forskningsstatistik ligger Sverige ofta högt. Men en närmare analys visar att det framför allt är industrins insatser som ökat. De offentliga satsningarna på forskning har ökat något under 1980-talet, men inte särskilt mycket. Om militär forskning (där JAS-projektet väger tungt) undantas har det statliga forskningsstödets utveckling inte alls imponerat i internationell jämförelse. Statens minskande andel av forskningsinsatserna har bidragit till att en förskjutning skett från grundforskning till tillämpad forskning, delvis av ett slag som närmast är att hänföra till produktutveckling. Det kan ha bidragit till att Sveriges tycks ''få ut'' mindre av sina FoU-satsningar än andra länder.
Statsmakternas försummelser är emellertid ännu större när det gäller högskolans grundutbildning. Andelen svenskar med högskoleutbildning är lägre än motsvarande tal i andra länder i Västeuropa. Bristande kvalitet och kvantitet i grundutbildningen har naturligtvis indirekt effekter också på forskningen, t.ex. genom att de som påbörjar forskarutbildning kan befaras ha en sämre grund att stå på.
Vi föreslår, i enlighet med UHÄ:s förslag, att antalet platser i högskolan redan hösten 1991 ökar med 6 000. Vi föreslår också att forskningen får del av löntagarfondernas avkastning. Vi räknar med att resurser i storleksordningen en halv till en miljard kronor på detta sätt kan tillföras forskningen.
Sveriges geografiska läge och utbredning gör behovet av en väl fungerande transportapparat mycket stort. Ändå har transportfrågorna försummats. Undersökningar på svenska varor har visat att transportkostnaden har lika stor andel av varans pris i försäljningsledet som kostnaden för energin vid tillverkningen. Vissa forskningsresultat tyder på ett samband mellan produktivitetsutvecklingen i ett land och nivån på infrastrukturinvesteringarna. Det skulle alltså vara lönsamt att investera i en bättre transportapparat.
Folkpartiet liberalerna har i en partimotion om trafikens infrastruktur föreslagit ett underhålls- och investeringsprogram för de närmaste tio åren på 140 miljarder kronor. För närvarande pågår en omfattande kapitalförstöring på grund av bristande underhåll av vägar och broar. Den angivna investeringsvolymen kan uppnås bl.a. med hjälp av utförsäljning av statliga företag.
Investeringsprogrammet rymmer bl.a. en satsning på snabbtåg, motorvägar i triangeln Stockholm -- Göteborg -- Malmö, förbättringar av en rad länsvägar, ny järnväg mellan Göteborg och Oslo samt genomförande av det s.k. bärighetsprogrammet för broar.
Även om trafikinvesteringarna till största delen sker med beprövad teknik, finns även här utrymme för nya tekniska lösningar, som kan främja tillväxten i den tekniktunga delen av svensk industri. Vi behöver, för att nämna några exempel, nya kollektivtrafiksystem, intelligenta terminallösningar, elektroniska system för inkassering av trängselavgifter i storstäderna, snabbtåg och datorstödda trafikövervakningssystem.
7.9 Energipolitiken
Historiskt sett har tillgången till billig elektricitet spelat en stor roll för utbyggnaden av och konkurrenskraften för svensk industri. Även under 1980-talet har den ökade tillgången på el varit betydelsefull för exempelvis övergången till mer vedsnåla processer vid massatillverkning och för utbyggnaden av vidareförädlingen inom skogsindustrin.
1988 beslutade riksdagen att kärnkraftavvecklingen skulle inledas 1995/1996. Detta har skapat osäkerhet om energiförsörjningen i Sverige. Beslutet fattades trots att efterfrågan på el har fortsatt öka och trots att de miljövänliga alternativ som skulle ersätta kärnkraften ännu inte är tillgängliga. Av en lång rad utredningar som tagits fram som grund för det uppföljningsbeslut som skulle ha fattats i fjol framgår att skälen mot att inleda avvecklingen 1995 är mycket starka. Några säkerhetsmässiga motiv att inleda avvecklingen nu finns inte. Samhällsekonomiska, miljömässiga och energipolitiska skäl talar entydigt emot.
Det var uppenbart att kostnaderna för att fullfölja 1988 års beslut var orimligt höga. Den slutsatsen drog också den socialdemokratiska regeringen, som inbjöd folkpartiet liberalerna och centern till överläggningar om energipolitiken. Dessa överläggningar har nyligen resulterat i en överenskommelse där partierna enats om att avvecklingen av kärnkraften måste anpassas till såväl hänsyn till välfärd och sysselsättning som manifesterade resultat av hushållningsåtgärder och alternativ elproduktion. Det sägs vara ett viktigt syfte med energipolitiken att för svensk industri säkerställa tillgången på el till konkurrenskraftiga priser.
När kärnkraftavvecklingen kan inledas och i vilken takt den kan ske bestäms av möjligheterna att klara dessa restriktioner. Därom finns inom de tre partierna olika bedömningar. Bara framtiden kan utvisa vilken bedömning som är riktig. Vår bedömning är att någon avveckling under 1990-talet inte kommer att bli aktuell. Vi tror också att det med de givna förutsättningarna är osannolikt att avvecklingen kan vara avslutad till år 2010. Om dessa årtal kan man dock i dag endast spekulera.
Det centrala är att enighet nu uppnåtts om de restriktioner för energipolitiken som skall gälla, liksom om de statliga energipolitiska programmen för de närmaste fem åren. De bidrar till att ge svensk industri den trygghet som är nödvändig för att våga investera i Sverige.
7.10 Uthållig tillväxt
För folkpartiet liberalerna är det självklart att den ekonomiska politiken skall syfta till en långsiktigt hållbar utveckling. Detta innebär att den ekonomiska tillväxt som är önskvärd är den som kan uppnås förutsatt att de restriktioner som miljön sätter är uppfyllda. När så är fallet är det emellertid också från miljöpolitisk synpunkt önskvärt med en hög tillväxt eftersom detta ökar våra möjligheter att bedriva en ambitiös och offensiv miljöpolitik.
Även om sambandet mellan tillväxt och god miljö är komplicerat, är det uppenbart att många av de miljöpolitiska satsningar som är önskvärda samtidigt är mycket kostsamma. Det är därför oansvarigt att bortse från behovet av tillväxt för att finansiera en bättre miljö.
För att säkerställa skyddet av miljön förespråkar folkpartiet liberalerna en politik som utgår från vad miljön tål. Så kallade kvalitetsnormer skall upprättas i form av t.ex. gränsvärden för förekomsten av förorenande ämnen i luft och vatten. Dessa gränsvärden uppnås genom en effektiv miljöpolitik som bl.a. bygger på ett utökat användande av ekonomiska styrmedel.
Ekonomiska styrmedel har den fördelen att de skapar en flexibilitet i var insatserna för miljön sätts in och därmed en mer kostnadseffektiv rening -- eller mer rening till samma samhällsekonomiska kostnad. De har också den fördelen att de stimulerar den tekniska utvecklingen av miljövänliga metoder. Miljöavgifter har slutligen fördelen att vara den enda inkomst staten har som inte skapar snedvridningar i ekonomin utan tvärtom bidrar till att reducera dessa. Miljöavgifter gör det därför möjligt att sänka sådana snedvridande skatter.
Ett brett utnyttjande av miljöavgifter förutsätter dock ofta att dessa införs även i andra länder så att industrins konkurrensförmåga inte i onödan försämras. Ett svenskt medlemskap i EG skulle öka våra möjligheter att medverka till miljöavgifter också i andra europeiska länder.
Vi ser positivt på det arbete som nu bedrivs för att undersöka hur miljöaspekter bättre kan beaktas i nationalräkenskaperna. Vi vill dock samtidigt varna för en överdriven tilltro till möjligheten att fatta korrekta miljöbeslut enbart på grundval av nationalräkenskaper som inkluderar miljövärden. Självklart är det positivt att resursåtgång och miljöförslitning kvantifieras ekonomiskt, men vi vill samtidigt understryka de tolkningsproblem och den osäkerhet som nödvändigtvis är förknippade med denna typ av skattningar. Miljön går inte alltid att värdera i pengar.
I en partimotion om miljöpolitiken presenterar vi våra förslag på detta område.
8. En rättvis fördelningspolitik
En rättvis fördelningspolitik är ett viktigt inslag i en politik för att sanera Sveriges ekonomi. Den medverkar till att öka förståelsen för de många förändringar och uppoffringar som kommer att behöva göras på olika områden inom den ekonomiska politiken. Vi vill framhålla fyra dimensioner som vi ser som särskilt viktiga.
Solidariteten med utsatta människor i andra länder är en bärande tanke i den idétradition folkpartiet liberalerna företräder. Detta ställningstagande innebär att vi bestämt tar avstånd från regeringens förslag att avräkna kostnader för asylsökande mot biståndsramen. Detta innebär i praktiken att vi tar 700 milj.kr. av biståndsmedel för att fylla våra egna behov i Sverige. Regeringen hänvisar till den ekonomiska krisen. Det är en kris som uppkommit till följd av regeringens ekonomisk-politiska försummelser under 1980-talet. Det är skamligt att denna börda skall bäras av de fattiga folken.
Inom Sverige måste resurser omfördelas till förmån för de allra svagaste, det glömda Sverige. I andra partimotioner föreslår vi ökade insatser för familjer med handikappade barn och ökade arbetsmöjligheter för handikappade. I ett längre perspektiv framstår en politik för bättre tillväxt som helt nödvändig för att kunna ytterligare förbättra livschanserna för människor som lever i det glömda Sverige.
Inga omfördelningssystem eller bidrag kan i längden kompensera för skillnaden i hushållsekonomin av att ha ett förvärvsarbete och att vara arbetslös. Långvarig arbetslöshet är särskilt negativ eftersom den bryter ned människors självkänsla och tro på den egna förmågan. Den ekonomiska politik vi förordar har därför som ett viktigt mål, kanske det viktigaste, att skapa riktiga jobb.
Den fjärde dimensionen i en rättvis fördelningspolitik gäller inflationen. Stora prisökningar leder till godtyckliga omfördelningar av inkomster och förmögenheter mellan olika grupper. Låntagare gynnas framför småsparare. Människor med små inkomster missgynnas, eftersom de sällan har möjlighet att på samma sätt som högre inkomsttagare kompensera sig för inflationen genom lån och reala placeringar. Det är därför från fördelningspolitisk utgångspunkt ett starkt rättvisekrav att få ner prisökningarna.
9. Ett liberalt budgetalternativ
En stram finanspolitik är som framhållits en förutsättning för att dämpa inflationsförväntningarna i ekonomin och skapa utrymme för framtida skattesänkningar. Regeringen har i budgeten föreslagit omfattande besparingar. Vi har med några undantag godtagit dessa.
Vår bedömning är emellertid att det krävs ytterligare utgiftsnedskärningar. Vi pekar i denna motion och i vårt budgetalternativ på möjliga vägar att gå. En central uppgift är att komma till rätta med de snabba utgiftsökningarna i transfereringssystemen. Vi menar också att det bör vara möjligt att genom avreglering åstadkomma minskade kostnader i statlig och kommunal administration.
Betydande satsningar bl.a. i tillväxtstimulerande syfte föreslås på infrastruktur i vid bemärkelse. En avveckling av löntagarfonderna skapar utrymme för en bred satsning på universitet och högskolor. Försäljningen av statliga företag skulle inte bara innebära en breddning av ägandet utan också skapa möjligheter att finansiera en målmedveten utbyggnad av trafikens infrastruktur liksom att minska statsskulden.
Liksom förra året föreslår vi en fördelningspolitiskt motiverad omprioritering för de utsatta grupper som tillhör det glömda Sverige och för fattiga människor i u- länderna. Det är enligt vår uppfattning inte acceptabelt att de tyngsta bördorna läggs på de människor som har allra svårast att bära dem.
Vi bedömer att ytterligare resurser måste satsas på miljövård, inte minst för skydd av värdefull och orörd natur. En kraftfull satsning måste göras på kulturen, som spelar en viktig roll för människors livskvalitet och för det andliga klimatet i olika delar av landet.
Vi anser att Sverige bör ta emot fler kvotflyktingar och föreslår därför ökade anslag till flyktingmottagning.
Våra förslag beträffande det glömda Sverige innefattar bl.a. förbättrade vårdbidrag för familjer med barn som har handikapp och utökade insatser för att ge arbete åt handikappade. Inom miljöpolitiken föreslås bl.a. en utökad satsning på radonbekämpning och på naturvården.
Därutöver föreslås vissa omfördelningar inom några sektorer. Bl.a. föreslås en rad insatser för utbildningens internationalisering.
För att finansiera våra förslag till utgiftsökningar och skapa utrymme för skattesänkningar föreslår vi följande besparingar:
I arbetslöshetsförsäkringen vill vi höja egenavgiften från 5% till 30%.
Inom bostadspolitiken föreslår vi vissa minskade regleringar som ger lägre kostnader för räntebidrag och räntestöd för underhåll.
Sjukpenning under utbildning kostar årligen 1--2 miljarder kronor. Vi bedömer att vissa regelförändringar i detta system kan innebära besparingar på åtminstone 700 miljarder kronor.
Genom att inrätta ett internationellt fartygsregister skulle staten kunna upphöra att subventionera svensk sjöfartsnäring. Därför kan anslaget till rederistöd avskaffas.
Regeringen föreslår att 500 milj.kr. skall överföras från arbetslivsfonden till försäkringskassorna för att de skall kunna köpa rehabiliteringstjänster. Vi föreslår att ytterligare 500 milj.kr. skall föras över för att finansiera andra kostnader, bl.a. utbildningsbidrag, som är förknippade med yrkesinriktad rehabilitering.
Varje år utbetalas medel för MBL-information till arbetsmarknadens organisationer. Regeringen föreslår nu att dessa medel skall få användas till andra ändamål eftersom det är 15 år sedan MBL infördes. Vi anser att pengarna istället bör sparas.
I en trepartimotion tillsammans med moderata samlingspartiet och centerpartiet föreslår vi att ett flertal statliga företag säljs ut. Hälften av inkomsten från försäljningen kan användas till att minska statsskulden. Detta skulle i sin tur innebära att statens ränteutgifter minskar.
Vad gäller presstödet föreslår vi en besparing eftersom vi inte anser att det är förenligt med en sund konkurrens. Behovet av presstöd är dessutom mindre nu än tidigare eftersom mediautbudet ökat de senaste åren.
Under posten övrigt ingår i första hand besparingar i näringspolitiken. Vi motsätter oss den form av riktat branschstöd som regeringen vill ge till bl.a. verkstadsindustrin och tekoindustrin.
Tillsammans innebär våra förslag på budgetens utgiftssida en nettoreducering med ca 4,2 miljarder kronor på helåret 1992.
Vad gäller budgetens inkomstsida föreslås bl.a. ett avskaffande av avdragsrätten för medlemsavgifter i fackliga organisationer och motsvarande förändring för arbetsgivarna. Förslag framläggs nu om vissa skattesänkningar, bl.a. en regionalpolitiskt motiverad utvidgning av arbetsgivaravgiftssänkningen i stödområde ett, en sänkning av skogsvårdsavgiften och vissa sänkningar av förmögenhetsskatten.
De besparingar och intäktsökningar vi föreslår skapar ett sammanlagt utrymme på ca 5,9 miljarder kronor som kan användas för skattesänkningar nu eller senare, när detta är lämpligt från samhällsekonomisk synpunkt. Vi återkommer med synpunkter på hur detta utrymme skall utnyttjas när utsikterna för 1992 bättre kan överblickas.
Nedan redovisar vi kortfattat våra förslag till förändringar i statsutgifterna:
nÖkade utgifter (helår): (milj.kr.)
Det glömda Sverige 500 Miljö 200 Bistånd 1 050 Flyktingar 100 Kultur 60 Övrigt 40 1 950 nBesparingar (helår): (milj.kr.)
Höjda egenavgifter i a-kassorna 2 500 Minskade kostnader bostäder 750 Ändrade regler för sjukpenning under utbildning 700 Rederistöd 550 Arbetslivsfonden 500 MBL-information 250 Ränteeffekt statliga företag 500 Presstöd 100 Övrigt 350 6 200
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken som redovisas i motionen,
2. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för budgetregleringen som redovisas i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger fullmäktige i riksbanken till känna vad i motionen anförts om kredit- och valutapolitiken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om striktare spelregler på arbetsmarknaden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringar i arbetslöshetsförsäkringen som ökar egenavgifterna till 30
%,
[att riksdagen beslutar återta sitt beslut om förlängd semester i enlighet med vad i motionen anförts,1]
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en tydligare budgetteknik.
Stockholm den 25 januari 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp) 1 1990/91:A774