1. Inledning 1.1. Vänsterpartiet tar ansvar
Den svenska kapitalismen uppvisar flera krisinslag. Aktörerna på marknaden pressar staten att medverka i övervältringen av krisbördorna på det arbetande folket. Regeringen underordnar sig kapitalets vilja. Budgetförslaget från regeringen innehåller inga förbättringar för folkflertalet. Tvärt om aviseras försämringar och hot om ytterligare försämringar om inte anpassningen till kapitalets vilja sker. SAFs och regeringens fixering vid lönerna som orsak till den höga inflationen gör att Rehnbergskommissionens udd riktas mot de lågavlönade. Avsaknad av varje försök att tämja prissättarna innebär en fortsatt inflationskarusell med reallönesänkningar.
Vänsterpartiet är ett arbetarparti. Partiets politik grundar sig på arbetarrörelsens socialistiska värderingar om ett samhälle med rättvisa och jämlikhet, solidaritet och gemenskap. Därför tar vänsterpartiet ANSVAR för Sverige. Ansvaret för människors utveckling i en bra miljö, med arbete, välfärd, trygghet och skaparkraft, innebär att vänsterpartiet ställer fyra politiska områden i centrum för att möta den nyliberala anstormningen mot det arbetande folket:Rättvis fördelningspolitik och arbete åt alla. Det behövs en rättvis fördelningspolitik på alla områden, med värnande om låginkomsttagarna, den sociala välfärden och full sysselsättning i centrum. Rättvis fördelning gäller inte enbart tillväxten utan en omfördelningspolitik som gäller alla samhällets resurser. En bättre miljö. I första hand gäller det en väg bort från resursslöseri och för återvinning, satsning på trafikmiljön genom fler kollektiva transporter och stopp för utsläpp och föroreningar. ''Tillväxt'' skall ske inom de ekologiska ramar som natur och miljö sätter. Värnande om demokrati och nationell självständighet med i första hand kontroll, inflytande och makt över investeringar och ökat inflytande och makt i arbetslivet för de anställda. En politisk inriktning som återger människorna tron på den demokratiska politiska processen i stället för att hänvisa dem till kapitalets marknad och individualism.Uppvärdering av kvinnors kunskaper och erfarenheter genom att den manliga maktstrukturen bryts. En arbetsvärdering som garanterar lika lön för likvärdigt arbete, en väl utbyggd offentlig sektor och en förkortning av arbetsdagen till sex timmar är viktiga förutsättningar för kvinnans frigörelse och ett jämlikt samhälle.
1.2 Politiken till höger
Sveriges problem är att kapital, borgerliga partier och regeringen inte tar det nödvändiga ansvaret för Sverige. Den viktigaste skiljelinjen i svensk politik går mellan arbetarrörelsens värderingar och nyliberala idéer, som även fått fäste inom socialdemokratin. En nyliberal linje som vältrar över kapitalets kriseffekter på det arbetande folket, och en politisk vänster som vägrar finna sig i att politiken skall leda till ökade klassorättvisor, sämre miljö och tummande på det demokratiska inflytandet.
De senaste årens politiska utveckling går högerns väg. Skatteomläggningen gynnar högavlönade. Ständiga angrepp på den sociala välfärden genomdrivs nu senast i form av försämrad sjukförsäkring. Kommunerna sätts på svältkur. Regeringen kräver lönestopp som leder till reallönesänkningar. Riksdagen beslutar om ansökan om medlemskap i EG på kapitalets villkor. Från regering och riksdag riktas upprepade attacker mot fackföreningsrörelsens möjligheter att tillvarata sina medlemmars intressen m.m. Allt detta är högerpolitik som det socialdemokratiska arbetarepartiets regering effektuerar. Skillnaderna i politiken mellan de borgerliga partierna och regeringspartiet minskar och är snart marginella.
Denna politik genomförs för att kapitalismen i Sverige och övriga världen har problem med att klara vitala mänskliga, sociala och produktiva anspråk. Från både högern och regeringen hörs samma klagolåt och samma medicin föreslås.
1.3 Kapitalismen orsakar problem -- inte arbetarna
Det kapitalistiska systemet står inför gigantiska problem. Systemet har problem med tillväxten och produktiviteten, pris-, löne- och vinstutvecklingen, produktionens miljöförstörelse och resursslöseri, sysselsättningen, arbetsmiljön och utslagningen. Det är inte de svenska arbetarna som orsakar problemen. I Sverige finns en bra kunskap och arbetsmoral, en duktig och ansvarskännande arbetarstam. Det är inte folkets krav på rättvisa och välfärd som är orsaken till problemen eller att svenska folket skulle vara miljöförstörande. Sanningen är att kapitalismens inre egna lagbundna förhållanden skapar sin egen kris.
Ett system som bygger på ständig ensidig kvantitativ tillväxt för sin överlevnad, hamnar förr eller senare i konflikt med vitala mål. Produktiviteten kan inte upprätthållas när inflytande och delaktighet i verksamheten är kraftigt begränsad och arbetsmiljön är undermålig i såväl fysisk som psykisk mening, därför att makten och verksamhetsinriktningen i första hand syftar till högsta möjliga vinst.
Ökad tillväxt och kapital, som ständigt skall växa och förränta sig, har sina gränser. Därför uppstår problem med pris-, löne- och vinstutveckling i en ekonomi som inte genererar tillräckligt överskott för fortsatt tillväxt. Tillväxten sker till priset av miljöförstörelse och resursslöseri.
1.4. De svenska storbolagen
Den svenska ekonomin vilar traditionellt på storföretagen. Under åttiotalet har dessa framför allt utnyttjat devalveringsfördelarna till att stärka sin ställning. Utlandsinvesteringar och uppköp av utländska företag har gjort de svenska företagen än större.
De stora transnationella bolagen har även stärkt sin ställning och makt över kapital, marknader och nationernas handlingsfrihet. Det har skett med en strategi som utgått från en långsiktig planering. Samma planeringsgrund finns hos de svenska företagen, samtidigt som de i andra sammanhang hyllar den fria marknaden och lovordar konkurrensen. Nyliberalismens koncept innebär att det går bra att planera om det handlar om stora privata företag, men att det är helt förkastligt om motsvarande planering görs av demokratiskt valda organ. Eller är allt tal om marknadens fria konkurrens bara ett medel för att kapitalet självt skall bestämma marknadens alla villkor?!
De svenska storföretagen lämnar alltmer Sverige. Forskningens och utvecklingens tyngdpunkt förflyttas steg för steg utomlands. Svensk närings- och industripolitik kan i detta skede inte enbart lämnas till marknadens krafter, utan behöver en bestämt uttalad viljeinriktning. En utveckling mot produktion av varor och tjänster som dels är konkurrenskraftiga på en exportmarknad och dels behövs på den svenska hemmamarknaden för att tillfredsställa nationella behov, som i förlängningen kan minska importbehovet.
Denna utveckling av ekonomins bas i vårt land är nödvändig i alla tänkbara lägen. Skulle det mycket felaktiga beslutet om en ansökan om medlemskap i EG ge till resultat att Sverige blir medlem, krävs samma typ av insatser. Om Sverige stannar utanför ett EG-medlemskap finns det större möjligheter att med demokratiska åtgärder stärka det svenska näringslivet.
Regeringens inriktning av politiken och dess nu framlagda budgetförslag löser inte några problem. Regeringens politik stärker redan välsituerade grupper, ger än mer fritt spelrum för vinst- och spekulationsintressen, samt släpper greppet om den fulla sysselsättningen och den generella välfärdspolitiken.
Vänsterpartiets budgetalternativ har utifrån denna politiska verklighet följande inriktning:Fördela från kapital till arbeteFördela från höginkomsttagare till låginkomsttagareFördela från privat konsumtion till offentlig konsumtionFördela från spekulation och vinster till investeringar 2. Den tredje vägens slut 2.1. Låg tillväxt
Under senare år har allt fler varningsord höjts för att tillväxten i vårt land skulle vara för låg. Åtskilliga jämförelser har gjorts med utvecklingen i andra länder. Orsaken till den låga tillväxten är den dåliga produktivitetsutvecklingen inom industrin. Mellan 1980 och 1987 ökade produktiviteten inom den svenska tillverkningsindustrin med i genomsnitt 2 1/2 % per år. Ungefär samma tillväxt registrerades i Västtyskland och en rad andra industriländer. Under de senaste åren har emellertid den svenska industrin halkat efter. Trots högkonjunktur och en synnerligen kraftig investeringsuppgång har produktivitetstillväxten upphört. Produktionen per arbetad timme var t.o.m. lägre 1989 än två år tidigare. Detta måste betecknas som en inte bara unik utan också mycket oroande utveckling.
Att produktiviteten reducerats trots högkonjunktur och omfattande investeringar kan inte förklaras på annat sätt än att en rad felsatsningar gjorts. Långtifrån alla investeringar har hamnat på rätt ställe. I hög grad är detta en följd av den tredje vägens politik. Under 1970- och början av 1980-talet växte de forsknings- och kunskapsintensiva företagen mycket snabbt. De arbetsintensiva och kapitalintensiva sektorerna växte då långsammare än genomsnittet. Under andra hälften av 80-talet har utvecklingen svängt. Orsaken är i hög grad devalveringarna 1981 och 1982. Den tredje vägens politik medförde ett alltför högt vinstläge inom bl.a. basindustrin. Istället för en fortsatt omställning blev resultatet en fastlåsning av den traditionella industristrukturen. De senaste årens omfattande investeringar har i stor utsträckning genomförts i basindustrin och transportmedelsindustrin. Sektorer där den internationella efterfrågeutvecklingen varit svag. Devalveringspolitiken har hämmat nytänkande och offensiva framtidsinvesteringar. Felsatsningarna är en viktig förklaring till den låga produktivitetstillväxten och de växande underskotten i handeln med omvärlden.
2.2. Växande bytesbalansunderskott
Utlandsskuld och utlandsupplåning behöver inte vara något skadligt. Avgörande är hur stor upplåningen är, dess kostnader och hur den används. Att låna pengar till låg ränta till investeringar som ger framtida tillväxt är inget fel. Investeringar som leder till ökad produktion innebär ju att förmågan att betala av utlandsskulden ökar.
Som tidigare konstaterats har emellertid inte de senaste årens investeringsuppgång gett den tillväxt som man kunnat vänta sig. Resultatet har blivit överhettning, en växande utlandsskuld och i förlängningen höjda räntor. Investeringarna har således inte inneburit att förmågan till en nedamortering av utlandsskulden ökat. Underskotten i bytesbalansen har i stället fortsatt växa.
2.3. Hög inflation
Ett annat allvarligt problem är den höga inflationen. Den är i Sverige betydligt högre än i många andra länder. Den höga inflationen hämmar inte bara tillväxten utan försämrar också förutsättningarna för en rättvis fördelningspolitik.
Under 80-talet har timlönen i genomsnitt höjts med 113 % samtidigt som konsumentpriserna ökat med 108 %. Trots höga nominella lönelyft har m.a.o. reallönen bara förstärkts med ett par tiondelar per år. I Västtyskland höjdes under samma period lönerna med 50 % samtidigt som konsumentpriserna steg med 30 %. Trots betydligt lägre nominella lönelyft ökade reallönen med 1 1/2 % per år. Löntagarna i Västtyskland har m.a.o. haft en avsevärt mycket bättre reallöneutveckling än löntagarna i Sverige trots betydligt lägre nominella lönepåslag.
Den tredje vägens politik är en viktig förklaring till 80- talets inflationskarusell. Avsikten med ''superdevalveringen'' 1982, infarten till den tredje vägen, var inte att som vid tidigare devalveringar återställa förlorad konkurrenskraft. Syftet var istället att upprätta avsevärda -- och som man också trodde bestående -- kostnadsfördelar gentemot omvärlden. Det enda som på sikt blivit högre är emellertid inflationen.
2.4. Högt ränteläge
Hög inflation och låg tillväxt i kombination med snabbt växande underskott i bytesbalansen har medfört ett försvagat förtroende för vår valuta. För att aktörerna på penning- och valutamarknaden skall våga hålla räntebärande papper utfärdade i svenska kronor fordras därför en ''riskpremie'', dvs en något högre avkastning (ränta) på dessa placeringar. Stigande inflationstal och växande bytesbalansunderskott har haft en räntehöjande effekt.
I ett läge med svåra underliggande problem -- i hög grad en följd av den tredje vägens politik -- genomför regeringen inte bara en skattereform som påtagligt höjer inflationstalen utan passar dessutom på att avveckla valutaregleringen vilket kraftigt höjer utlandsupplåningen. Regeringens politik har på ett aktivt sätt bidragit till räntehöjningen.
Valutaregleringen avskaffades helt i strid med valutakommitténs rekommendationer. Denna slog i sitt slutbetänkande (SOU1985:52) fast att ''en avreglering i dagsläget inte framstår som ett realistiskt alternativ. De kvarstående obalanserna och de ackumulerade stockarna av likvida tillgångar inom landet och av skulder utom landet kan vid en total avreglering befaras utlösa anpassningsrörelser med icke önskvärda effekter på räntor och växelkurs''. Samt vidare: ''detta talar för att en avveckling liksom mer omfattande liberaliseringar av regleringen inte kan aktualiseras förrän ett stabilt och växande överskott inträtt i bytesbalansen''.
När regeringen så avskaffar valutaregleringen är inte bara underskotten extremt stora utan dessutom snabbt växande. Ur denna synvinkel kunde man knappast valt en sämre tidpunkt för en avreglering. De gigantiska köp av utländska aktier, fastigheter och företag som därefter följt har heller inte balanserats av något motsvarande intresse för svenska tillgångar från utländsk sida. De svenska uppköpen har därför finansierats med export av räntebärande papper, dvs en ökad utlandsupplåning. Härigenom har volymen lättrörligt kapital kraftigt ökat och därmed riskerna för stora plötsliga valutaflöden. Denna utveckling har ytterligare förstärkts genom en nedamortering av statens utlandsupplåning.
Det är på sikt nödvändigt att komma tillrätta med den alltför höga inflationen, den svaga produktivitetsutvecklingen och de stora underskotten i bytesbalansen. Den snabba valutaavregleringen samt statens utlandslånenorm har ökat riskerna för återkommande räntechocker. Regeringen har härigenom försvårat möjligheterna för en nödvändig realekonomisk sanering med bibehållen hög sysselsättning.
2.5. Vid vägs ände
Syftet med devalveringen 1982 var att höja vinstläget inom näringslivet. Härigenom skulle investeringarna öka och sysselsättningen stiga. En stram finanspolitik skulle samtidigt underlätta överförandet av resurser från offentlig sektor och hushåll. Politiken skulle vara en tredje väg.
Tredje vägen är vid resans mål. Investeringarna har ökat samtidigt som arbetslösheten hållits låg. I dessa avseenden har färden varit lyckad. Omgivningarna kring slutmålet förefaller emellertid en aning märkliga. Fortsatt hög inflation, stagnerande produktivitet, samt kraftigt växande bytesbalansunderskott var det aldrig tal om när vi startade. Det är också en aning underligt att chauffören hoppade av så snart man kunde skymta vägens slut...
3. Utsikterna för 1991 och 1992 3.1. Regeringens bedömning
Regeringen förutser en tämligen svag utveckling av den svenska ekonomin under de närmaste åren. BNP beräknas minska med 1/4 % i år för att sedan växa med 1% 1992. För 1990 har tillväxten preliminärt beräknats till 0,9%. Man får gå tillbaka till perioden 1980--1983 för att finna tre år med lika låg tillväxt.
Uppbromsningen beror framför allt på en försvagning av investeringsviljan och den internationella konjunkturen, men tillväxten väntas bli låg inom i stort sett samtliga delar av ekonomin. Den svaga utvecklingen medför att arbetslösheten växer. Nästa år beräknas antalet arbetslösa vara uppe i 130 000 personer. Detta motsvarar 2,8% av arbetskraften, vilket innebär en fördubbling jämfört med 1990.
Regeringens bedömning av den ekonomiska utvecklingen utgår från att ett stabiliseringsavtal kommer till stånd på arbetsmarknaden enligt den modell som föreskrivits av Rehnbergkommissionen. Avtalet innebär att lönerna höjs med 1% från den 1 juli i år och då enbart för de löntagare som 1990 hade en total årsinkomst understigande 170 000 kr. Till följd av redan inträffade höjningar, samt förlängningen av semestern med två dagar för vissa grupper, skulle då de samlade lönekostnaderna öka med 5% jämfört med 1990. För 1992 beräknas lönerna öka med 3%.
Regeringen anser att ett stabiliseringsavtal är nödvändigt för att få till stånd en snabb pris- och lönedämpning. Härigenom skapas förutsättningar ''för en återhämtning av den svenska ekonomin redan 1992''. Uppgången i arbetslösheten kan härigenom begränsas. En snabbare lönetillväxt än denna skulle leda till minskade investeringar och i förlängningen en kraftigt ökad arbetslöshet.
3.2. Regeringens sidoalternativ
Sin vana trogen har regeringen även denna gång gjort en noggrann bedömning av vad som händer vid en snabbare löneutveckling. I regeringens alternativ 2 antas lönerna bestämmas helt av läget på arbetsmarknaden, dvs om inga regleringar vidtas. Lönerna antas då öka med 7% 1991 och 5% 1992 vilket är 2 procentenheter mer än i basscenariot. Detta skulle, enligt regeringen, resultera i att arbetslösheten närmar sig 4% i slutet av 1992, dvs den högsta nivån i modern tid.
Alternativkalkylens syfte är som vanligt att varna för vådorna av alltför höga lönelyft. Det är givetvis så att regeringen av pedagogiska skäl vill få de ekonomiska konsekvenserna av en alltför snabb löneutveckling att framstå som så negativa som möjligt. Rehnberggruppens förslag framstår då som nationens enda räddning. Utan ett sådant avtal kommer arbetslösheten att fortsätta växa och investeringarna att minska ytterligare. Ett stabiliseringsavtal skulle därför vara den enda möjligheten att på sikt trygga tillväxten och den fulla sysselsättningen.
3.3. Den svenska konkurrenskraften
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning att vi nu kommit till en punkt där inflationsspiralen måste brytas. Den kan inte fortsätta öka. Detta skulle på sikt leda till kraftigt ökad arbetslöshet. Det är därför dags att nu bryta denna utveckling och växla om från inflationslöner till reallöner.
Vänsterpartiet delar emellertid inte regeringens uppfattning att det svenska kostnadsläget nu skulle vara så dåligt att det inte räcker med att löneökningarna kommer ner i nivå med omvärlden, utan att dessutom ''kostnadsutvecklingen under flera år måste vara långsammare i Sverige än i våra konkurrentländer''.
Det har visserligen skett en påtaglig försämring av det svenska kostnadsläget under senare år till följd av den relativt snabba löneutvecklingen och den förhållandevis dåliga produktivitetstillväxten. Men denna utveckling kan inte analyseras fristående från den påtagliga förbättring av det relativa kostnadsläget som de fem devalveringarna under perioden 1976--1982 medförde. Sannolikt är ''vinsterna'' av dessa devalveringar nu i hög grad uppätna, men exakt hur vi ligger till i nuläget är inte så där alldeles lätt att säga. Olika analyser kommer till olika resultat.
Regeringen visar att arbetskraftskostnaden per producerad enhet inom industrin har ökat med 7--8 % i Sverige relativt våra viktigaste konkurrentländer under 80- talet (Preliminär nationalbudget för 1991 sid 25). Statistiska centralbyrån har i en liknande undersökning kommit fram till att de relativa kostnaderna istället har sänkts i motsvarande grad (SCB Indikatorer, Nr 1990:12 sid 8). Med så stora skillnader finns det anledning att iaktta en viss försiktighet vid valet av politik.
Under de två senaste åren har lönerna i genomsnitt ökat med omkring 10% per år. Detta är ungefär 4 procentenheter mer än i vår omvärld. Regeringens ''höglönealternativ'' innebär en lönetillväxt på 7% i år och 5% 1992. En liknande utveckling kan man förvänta sig i våra s.k. konkurrentländer. Försvagningen av det svenska kostnadsläget skulle därmed kunna upphöra.
3.4. Konjunkturinstitutets bedömning
Regeringens bedömning av den svenska ekonomins utveckling grundar sig på konjunkturinstitutets (KI) prognos från i december. I denna utgick KI från en antagen lönetillväxt på 7% 1991 och 5% 1992, dvs samma löneantaganden som i regeringens sidoalternativ. Konjunkturinstitutet ger emellertid en avsevärt mer positiv bild av den svenska ekonomins utveckling än vad regeringen gör. I tabellen nedan presenteras en jämförelse av de två prognoserna:
Försörjningsbalans
Procentuell volymförändring
KI
Regeringen, alt 2
1991 1992 1991 1992
BNP --0,0 --1,3 --0,5 --0,4 Import --2,0 --2,9 --1,4 --2,4 Privat konsumtion --1,5 --1,9 --1,0 --1,2 Offentlig konsumtion --0,6 --0,7 --0,3 --0,5 Bruttoinvesteringar --1,5 --0,0 --3,5 --1,9 Lagerinvesteringar --0,4 --0,1 --0,3 --0,0 Export --1,4 --3,6 --1,3 --2,8
På i stort sett varje punkt ger KI en mer positiv bild av utvecklingen. Det bör då också poängteras att konjunkturinstitutet inte tagit hänsyn till de stimulansåtgärder för ökade investeringar som aviserades i finansplanen. Tas dessa med i beräkningen förbättras KI:s bild av investeringarna och därmed produktionens utveckling ytterligare något.
3.5. Strukturproblemen måste lösas
Den tredje vägens politik innebar att löneläget hamnade under vad som kan betraktas som långsiktig jämvikt relativt omvärlden. Med hög lönsamhet och snabb expansion var det naturligt att kostnaderna kom att stiga snabbt. Det låga löneläget bidrog också till att felsatsningar gjordes. En alltför stor del av investeringarna hamnade i den arbetskraftsintensiva delen av industrin. Bristen på arbetskraft och återupprättandet av tidigare kostnadsrelationer med omvärlden har medfört växande problem för en rad företag. Den tredje vägen måste därför betecknas som en återvändsgränd. Det går inte att sänka löneläget under vad som kan betraktas som långsiktig jämvikt i ett land där man samtidigt vill prioritera målet om full sysselsättning.
Det svenska näringslivet står nu inför stora omställningsproblem till följd av de felsatsningar som gjorts. Tillväxten kommer att bli begränsad under några år. Strukturproblemen beror emellertid inte på ett för högt kostnadsläge och kan därför inte lösas genom en devalvering eller andra liknande åtgärder som syftar till att återföra kostnadsläget till den låga nivå som rådde tidigare. Denna politik har visat sig misslyckad och skulle på sikt enbart föra oss tillbaka till det läge där vi nu är med hög inflation och otillräcklig produktivitetstillväxt. Regeringens recept är åtstramning och social nedrustning, vänsterpartiet förordar istället en mer offensiv strategi.
4. En ny ekonomisk politik 4.1. Ekonomiska riktlinjer
Som redan framgått av motionen tar vänsterpartiet ansvar för Sveriges ekonomi, förverkligande av arbetarrörelsens värderingar och den generella välfärdspolitiken. I tider när kapitalismen uppvisar krisproblem som sätter djupa spår i nationen och välfärden, är det endast vänsterpartiet som utifrån nationell bas förespråkar en svensk lösning. Tanken att EG skall lösa Sveriges problem är en illusion. Däremot är det viktigt att Sverige skapar en sådan struktur, att ekonomi och näringsliv har en god konkurrenskraft. Kunskap, demokratiskt inflytande och ansvarstagande skall vara Sveriges viktigaste konkurrensmedel.
Vänsterpartiets ekonomiska politik syftar till att skapa bättre balans i ekonomin, där basen är en ekologisk balans utifrån de ramar natur och miljö sätter.
Denna politik skapar förutsättningarna att samla hela arbetarrörelsen och i förlängningen skapa ett nytt samhälle. Dagens nyliberala värderingar ersätts med arbetarrörelsens värderingar om rättvisa, jämlikhet, solidaritet och gemenskap. Varje individs rätt till utveckling i demokratisk anda kan inte ske i ett samhälle som gynnar egoistiska och enskilda värderingar samt den rikes förtur och rätt.
Riktlinjerna för den ekonomiska politiken kan formuleras utifrån följande mål som är beroende av varandra och jämställda: Rätten till ett meningsfullt arbete genom en arbetsskapande närings-, arbetsmarknads- och ekonomisk politikÅtgärder mot den ekologiska krisen och en resursbevarande och miljöinriktad energipolitikUppvärdering av kvinnors kunskaper och erfarenheter genom brytande av den manliga maktstrukturenRättvis fördelningspolitik på alla samhällets områden. Särskilt beaktas låginkomsttagare Inflationen bekämpas med en aktiv prispresspolitik Försvar av och utveckling av den generella välfärdspolitikenDemokratiska rättigheter i arbetslivet och bättre arbetsmiljö med minskad utslagningFörsvar av den nationella suveräniteten bl.a. genom riktade framtidsinvesteringar för ett slagkraftigt och ändamålsenligt näringsliv 4.2. Lön, pris och Rehnbergkommissionen
Regeringen har kört fast med inflationsbekämpningen. Den ensidiga fixeringen vid löneökningarna innebär att regeringen mer och mer hamnat på kapitalets politiska linje. Stimulera höga vinster, bekämpa löneökningar och sänka skatten, mest för högavlönade, är nu regeringens kännetecken.
Denna politik är än mer anmärkningsvärd vid tanke på åttiotalets kraftiga omfördelning till kapital, spekulation och högavlönade. Näringslivets ekonomer har också uttryckt sin förtjusning över åttiotalets omfördelningar.
Denna politik har lett till en regeringskris och från räntekrisen i höstas finns det starka indikationer på att regeringen inte tänker bekämpa arbetslösheten som tidigare och därmed skulle Sverige anpassa sig till EG:s arbetslöshetsnivå för att bekämpa löneökningar. Denna väg är ett brott mot hela arbetarrörelsens värderingar.
Vid hög inflation blir det inga reallöneökningar för de lågavlönade. Regeringen, SAF och hela borgerligheten vägrar inse att det är mekanismerna bakom prissättningen som är grunden till inflationen. Med hög inflation måste lönerna öka, utöver det utrymme som ges av produktivitetsutvecklingen.
Vänsterpartiet anser att höga vinstkrav, monopolprissättning, statliga och kommunala pålagor av skatt och avgifter, samt den nyliberala politikens gynnande av välbetalda, är huvudorsaken bakom dagens inflationsspiral. Därför är den enda framgångrika vägen att bekämpa inflationen att sätta press på prisökningarna.
Rehnberggruppen arbetar utifrån felaktiga premisser. Som bakgrund finns åttiotalets löne- och skatteomfördelning från lågavlönade till högavlönade. Ett lönestopp utan några garantier mot prisökningar drabbar främst de lågavlönade. När dessutom Rehnberggruppen föreslår inskränkningar i förhandlingsrätten, tas ett stort steg mot en direkt statlig lönepolitik. Vänsterpartiet värnar om den fria förhandlingsrätten och kan under inga omständigheter godkänna en tvångslag eller tvångsmedling i någon form.
SAF och den nyliberala ideologin vill att alla avtalsförhandlingar skall decentraliseras och föras ned till lokal nivå. SAF:s strategi är att bryta sönder arbetarrörelsens solidariska lönekamp. Genom s.k. marknadsanpassade löner vill man frångå principen om lika lön för likvärdigt arbete. Bakom denna linje ligger tanken att en hög arbetslöshet skall pressa tillbaka lönekraven. Vänsterpartiet motsätter sig en sådan politik.
Vänsterpartiet menar dock att de centrala avtalen måste förenas med en lokal förhandlingsrätt. Denna rätt är en grundval för den fackliga aktiviteten som vänsterpartiet slår vakt om. Den fackliga rörelsen kan och skall ta sitt samhällsansvar genom en lönepolitisk samordning som bygger på solidariteten med de lägst avlönade. En förutsättning för en sådan solidarisk samordning är dock en aktiv fördelningspolitik och en medveten satsning på att pressa priserna från de politiska organens sida.
Rehnberggruppen har lagt förslag som har sin udd riktad mot de lågavlönade. Gruppen har inte lagt fram några konkreta förslag eller utverkat några bindande löften i syfte att pressa tillbaka prisökningarna. Rehnberggruppens förslag om mycket låga lönepåslag kommer däremot i praktiken att urholka reallönerna för de lågavlönade. De högavlönade kommer däremot att ha goda möjligheter att tillskansa sig löneökningar långt över de formella avtalen.
Vänsterpartiet ställer kravet på regeringen att underlätta avtalsrörelsen genom att kompensera de lågavlönade för de negativa effekterna av skatteomläggningen och genom att vidta kraftfulla åtgärder mot prisökningar, ev ett prisstopp som följs av en omfattande prisökningskontroll.
Det ankommer varken på regeringen eller vänsterpartiet att diktera villkoren för avtalsrörelsen. Emellertid föreskriver regeringen, nyliberalerna och arbetsgivarna i praktiken nollavtal, dvs att löneökningarna skall stoppas. Vänsterpartiets medlemmar arbetar i fackföreningar och i andra avtalssammanhang för avtal med låglöneprofil som ger förbättrade reallöner.
För detta syfte kan olika vägar prövas, t.ex. avtal där de arbetande i utbyte mot höga nominella lönekrav på förhand garanteras kompensation för kommande prisökningar. Ett annat alternativ är krontalspåslag istället för procentpåslag, med rätt till omförhandlingar för att kompensera prisstegringar över en viss nivå och att dessa omförhandlingar skall ske utan fredsplikt.
Sådana avtal kan vara en grundval för reallöneökningar och framgångsrik prispress. Därmed läggs huvudansvaret för inflationsutvecklingen på företagens och myndigheternas prissättning samt på dem som fattar politiska beslut om räntor, skatter, avgifter, taxor, m.m.
Med en sådan inriktning kan befolkningen få förtroende för prisbildningen. Detta kan resultera i nominellt lägre löneökningar och lägre inflation. Ett resultat som skulle gynna hela nationen. Frågan är varför regeringen inte vill pröva prisbekämpningsvägen?! Det är en rättvise- och jämlikhetsfråga, likaväl som en solidaritetsfråga med de lågavlönade, att de lönearbetande skall erhålla kompensation för prisökningar.
4.3. Arbete åt alla
För ett år sedan var Sverige ett överhettat land med brist på arbetskraft, främst i koncentrationsområdena. Nu står vi inför hotet om en kraftig ökning av arbetslösheten. En svagare konjunktur har gjort sig påmind. Som vid alla nedgångsperioder försöker kapitalet säkra sina vinster på lönearbetarnas bekostnad. Valuta- och räntekriser ingår i denna politik.
Den socialdemokratiska regeringen har tidigare med viss framgång kunnat skryta med sin arbetslöshetsbekämpning. Den tiden är förbi. Någon generell efterfrågestimulans för att motverka en uppgång i arbetslösheten kommer inte regeringen att vidta. Med andra ord vidtar inte regeringen tillräckliga åtgärder för att möta en ökad arbetslöshet. EG:s arbetslöshetspolitik har blivit Sveriges. Den gamle folkpartiledaren Bertil Ohlins tes på femtiotalet, att arbetslöshet är bra för ekonomin, kan förverkligas av en socialdemokratisk regering.
För vänsterpartiet är arbete åt alla en av de viktigaste fördelningspolitiska frågorna. Ingen möda får sparas för att alla skall garanteras rätten till arbete. Arbetsmarknads-, närings- och ekonomisk politik skall vara arbetsskapande.
Det värsta som kan hända en människa är ofrivillig arbetslöshet. Efter en kort tids frånvaro på arbetsmarknaden kan utslagningsmekanismerna slå till. En sådan utveckling måste förhindras. Arbetsmarknadspolitiken skall utöver utbildning och rehabilitering ta ansvar för allas rätt till ett arbete. Beredskapsarbeten och andra tillfälliga lösningar måste användas. Dessutom måste regeringens ekonomiska politik direkt ta ansvar för människan och motverka en uppgång i arbetslösheten.
4.4. Slå vakt om den generella välfärdspolitiken
Allas rätt till arbete, sjukförsäkringssystemet, pensionssystemet och kommunernas socialt viktiga delar är grunden i den generella välfärdspolitiken. Med försämringarna i sjukförsäkringen, som beslutades före årsskiftet, och den redan tidigare påbörjade åtstramningen av kommunernas verksamhet är den generella välfärdspolitiken i gungning.
En av ekonomins grundvalar skall vara rättvisa, jämlikhet och solidaritet. Därför måste den generella välfärdspolitiken hävdas mot varje angrepp. En lägre ambitionsnivå lämnar dörren öppen för välfärd efter plånbokens storlek, privatiseringar och ytterligare förstärkta orättvisor.
Med nuvarande politik är kommunernas socialt viktiga delar den största krisbranschen. Trots volymtillväxten under 80-talet har behoven ökat mer. Kommunernas ekonomi är körd i botten. Statens begränsningar av skatteunderlaget och transfereringar är en huvudorsak.
I den kommunala offentliga verksamheten utförs några av samhällets viktigaste uppgifter i vård, omsorg, skola och kultur. Resurser krävs på flera plan, både när det gäller ökade insatser för att klara männskors behov inom dessa områden och när det gäller de anställdas förhållanden, arbetsmiljö, arbetstid och lön.
Vänsterpartiet vill ha en effektiv och ändamålsenlig offentlig verksamhet utan att för den skull överföra näringslivets värderingar. Det behövs inga privata lösningar eller privata vinstintressen för att klara dessa uppgifter. Privatfinansiering är definitivt utesluten.
Det kommunala skattestoppet i kombination med den ständiga urholkningen av statens bidrag till kommunerna leder till social nedrustning.
Statsbidragen till kommunerna ska även i fortsättningen utgå som riktade sektorsbidrag. Två viktiga skäl ligger bakom denna ståndpunkt. För det första för att staten skall kunna ge sina bidrag inte som en allmän inkomstförstärkning, utan till av samhället prioriterade åtgärder. För det andra för att staten ska kunna utvärdera att statsbidragen fått avsedd effekt.
Vänsterpartiets alternativ innehåller en satsning på ett kommunpaket som på årsbasis ger nära 10 miljarder kronor. Dessutom sker satsningar i vänsterpartiets budget på områden som ytterligare stärker kommunerna, bl.a. skolan.
4.5. Skatteomläggningen
Vänsterpartiet har inte accepterat principerna bakom skatteomläggningen. Framför allt är det tre områden som går på tvärs med en rättvis fördelningspolitik. För det första höginkomsttagarnas stora skattesänkningar i jämförelse med de lågavlönade. För det andra finansieringen, som drabbar boendet och kollektiva transporter särskilt hårt, och för det tredje den låga företagsbeskattningen.
Vänsterpartiet företräder en kraftfull fördelningspolitik baserad på arbetarrörelsens rättvise- och jämlikhetsideal. Grunden för fördelningen ges i kampen mellan kapital och arbete, framför allt i lönekampen. Staten skall inte som hittills blanda sig i lönerörelserna på arbetsköparnas sida.
Skatt skall utgå efter bärkraft. Skatt på kapital och spekulation är centralt liksom att skattesystemet skall gynna de lägsta inkomsttagarna. En central fråga i skattepolitiken är slopad matmoms, kombinerad med skärpningar av skatt på kapital och höginkomsttagare.
I vänsterpartiets skattemotion till årets riksdag föreslås korrigeringar i skatteomläggningen, bl.a. kraftigt skärpt skatt för högavlönade, företag och borttagande av moms på kollektivresor.
4.6. Tillväxt och miljö
Basen för den mänskliga existensen är den biologiska produktionen och jordens förråd av ändliga råvaror. Detta ''naturresurskapital'' måste vi hushålla med och vårda så att det består. Detta kan tyckas som en självklarhet, men insikten har kommit sent. Bristande hushållning och negativ miljöpåverkan har fört världen till gränsen för vad de biologiska systemen kan tåla.
Den ekonomiska tillväxten är inget självändamål. Produktion som leder till onödig lyxkonsumtion, hög energiförbrukning, samt nedslitning av människor och miljö, är i själva verket raka motsatsen till ökad välfärd.
Idag baseras industriproduktionen på fortsatt intensivt råvaruutnyttjande. Återvinning sker i alltför liten omfattning. I produktionsleden skapas miljöfarliga produkter, utsläpp och avfall. Produktionens kretslopp måste slutas och likna naturens. Återvinningsmaterial måste bli en viktig råvara. Resurshushållning måste stimuleras.
Ett demokratiskt system ger möjligheten att sätta omsorgen för miljön före kraven på ensidig tillväxt.
Det är enligt vänsterpartiets uppfattning också självklart att hänsyn tas till situationen i andra länder. Jorderosion, försaltning och intensivt kemikaliejordbruk är några faktorer som på sikt hotar den globala livsmedelsförsörjningen. Jordens resurser är inte bara ojämnt fördelade, utan också begränsade. Den resursförbrukning vi vant oss vid i Sverige är knappast möjlig i världen i stort. Det är inte möjligt ur miljösynvinkel.
För vänsterpartiets del innebär dessa förutsättningar ett klart ställningstagande mot miljöförstöring och resursslöseri. Genom lagstiftning och kontroll, som lägger ansvaret hos producenten och genom utbildning och information skall investeringarna i ökad utsträckning styras över mot miljövänlig produktion. Utvecklingen får inte innebära att vi i Sverige ökar vår förbrukning av jordens resurser.
I dag finns en mycket stor insikt om hur allvarlig situationen är. Denna insikt måste ligga till grund inte bara för det vi traditionellt betecknar som miljöpolitik, utan för politiken på många andra områden: samhällsplanering, industripolitik, forskningspolitik m.m.
Uppbyggnaden av energisystem, trafiksystem och industriella processer måste förändras så att våra samhällen blir ekologiskt uthålliga. Vänsterpartiet har tagit detta som utgångspunkt för politiken på alla områden.
4.7. Energipolitiken på fel väg 80-talets oklara energipolitik och brist på konsekvens har resulterat i en olycklig överenskommelse om energipolitiken mellan regeringspartiet, folkpartiet och centern. En uppgörelse som förskjuter avvecklingen av kärnkraft framåt i tiden och i praktiken kommer att späda på vår energikonsumtion, i stället för att inleda hushållning och sparande. Det är vänsterpartiets uppfattning att det krävs en handlingsinriktad, konsekvent och ny energipolitik för att klara viktiga mål inom miljö-, fördelnings-, energi- och utrikespolitiken, samt för att få till stånd en konkurrenskraftig industriell utveckling.
Sverige ligger i topp internationellt när det gäller energikonsumtion per person. Det kan delvis förklaras med den höga industrialiseringsgraden, vår industristruktur och det kalla klimatet. Men vi är också dåliga på att använda energin på ett vettigt sätt. Så har t.ex. dumpningen av elpriset, med åtföljande expansion av direkteluppvärmda villor, tvingat in många villaägare i ett ur hushållningssynvinkel förödande elberoende.
Ny teknik kommer att leda till en minskning av elkonsumtionen, men frånsett detta krävs omstruktureringar av energikrävande processer inom industrin. Elintensiv industri måste självfallet få den energi den behöver, men det måste samtidigt finnas styrmedel, så att en satsning sker på effektiv energianvändning.
Sverige är ett högteknologiskt land som har levt högt på att ligga främst inom ett antal näringar och kunskapsområden. Utvecklingen går nu mot att vi också exporterar kunskap och administrativa system inom många områden. Det är då av central betydelse att staten ansvarar för och satsar på forskning och utbildning inom teknologiområdet.
4.8. Näringspolitik för självständighet och miljö
De svenska direktinvesteringarna i utlandet har ökat från 4,6 miljarder 1980 till 61,9 miljarder kr. 1989. Redan för 1990:s första elva månader är de preliminära investeringarna i utlandet 78,9 miljarder kr. Direktinvesteringarna i fastigheter utomlands var 12,4 miljarder 1989. För jan--nov 1990 är investeringarna 14,5 miljarder kr.
Ett stort problem i bytesbalansstatistiken är posten avkastning av kapital, som visar på det ökade kapitalutflödet i form av räntebetalningar på lån upptagna i utlandet.
Utvecklingen visar på en fortsatt förflyttning av tyngdpunkten i investeringarna mot utlandet. Det är en oroande utveckling som underlättats av regeringens ensidiga exportinriktning av politiken, underdånigheten och flatheten gentemot EG och slopandet av valutaregleringen.
Denna tyngdpunkt i investeringsströmmarna undergräver Sveriges självständighet. Kapitalkoncentrationen och vinstökningarna har medfört ökade investeringar i Sverige, men alltför stora delar har gått till finansiella placeringar och spekulation.
Sverige har inte någon offensivt utformad industripolitik. Regeringens industripolitik baseras och styrs främst från den av kapitalet kontrollerade marknaden. Resultatet är att framtidsinvesteringar sker i alltför ringa omfattning. De huvudsakliga investeringarna har skett för att bygga ut kapacitet eller satsningar i ''mogna'' branscher som inte kommer att vara de områden som expanderar i framtiden. Det senare är en stor del av förklaringen till problemen med tillväxt och produktivitet.
Det krävs en medveten industri- och näringspolitik som bryter med nuvarande trender. Det krävs ett ansvarsfullt investeringskapital som ser Sverige som sitt hemland. AP-fonderna och löntagarfonderna bör få denna nya uppgift. AP-fondernas kapital skall användas för denna utveckling genom att de lokala arbetarkollektiven ges ökad makt över sparande och investeringar. Med dessa fonder som grund kan regeringen skapa en industripolitik som beskär privatkapitalets äventyrliga politik och utifrån regionaloch samhällsekonomiska utgångspunkter garanterar framtidsinvesteringar i Sverige.
En ny industri- och näringspolitik skall styras utifrån de ekologiska betingelser som vi redovisat under avsnittet 4.6. Det behövs en medveten styrning av näringslivets utveckling mot produktionsmetoder, teknik och material som är skonsamma mot miljön.
4.9. Infrastrukturen
Samhällsutvecklingen måste styras mot regional balans. Satsning på infrastrukturutbyggnad i de regionalpolitiskt utsatta områdena är strategiskt viktigt. Därför krävs en demokratisk och samhällelig behovsinriktad styrning för en miljömässigt och regionalpolitiskt rättvis infrastruktur. Vänsterpartiet har tidigare år föreslagit en miljardsatsning på detta område och återkommer med förslag när den s.k. tillväxtpolitiska propositionen presenteras under våren.
Den kapitalistiska marknaden är ingen demokratisk företeelse. Den styrs av transnationella bolag, finansbolag och andra kapitalintressen. Den fria konkurrensens marknad finns bara i drömmarnas värld.
För att infrastruktursatsningar ska komma hela samhället till del är det nödvändigt att den demokratiska strukturen i landet har en planering för den utveckling man vill stimulera. I annat fall kan satsningen på infrastruktur riskera bli ett bidrag till kapitalets kortsiktiga lönsamhetsintressen.
Vänsterpartiet vill redan nu aktualisera behovet av en infrastrukturfond. Denna behövs bl.a. för att finansiera ett väl utbyggt och moderniserat spårbundet system som kan utgöra stommen i marktransporterna.
Även om det inte märks i produktionsstruktur eller exportstatistik så har Sverige ett av världens mest forskningsintensiva näringsliv. En stor del av FoU- satsningarna sker emellertid i storföretag med stor del av tillverkningen förlagd utomlands. Den tilltagande ekonomiska integrationen innebär att storföretagen i huvudsak växer utomlands. Den svenska basen blir därför inte bara mindre viktig utan dessutom mindre expansiv.
Vi kan inte längre förlita oss på att de stora exportföretagen skall driva den industriella utvecklingen här hemma. Det behövs därför en ökad expansion inom små och medelstora företag, inte minst för att minska vår sårbarhet. Speciellt viktigt är i det här sammanhanget en satsning på forsknings- och kunskapsintensiv verksamhet. Riksdagen kan medverka till denna utveckling genom att skapa de grundläggande förutsättningarna i form av bred utbildning och grundforskning.
4.10. EG
Regeringspolitiken har under åttiotalet och i synnerhet det senaste året varit helt underställd aktörerna på de internationella kapital- och finansmarknaderna. Vänsterpartiets alternativ till ekonomisk politik utgår från att Sveriges ekonomi skall vara självständig mot de internationella kapitalblocken, oavsett om Sverige är medlem i EG eller står utanför. Självständigheten från de verkliga ekonomiska maktmonopolen -- de imperialistiska blocken -- är en huvuduppgift för svensk arbetarrörelse. Regeringen drar fel slutsats när den ytterligare stärker beroendet av EG. En mer självständig utveckling för att minska beroendet är den enda väg som på sikt kan leda till framgång.
EG har tillkommit som ett politiskt uttryck för intressena hos främst dominerande delar av det västeuropeiska storkapitalet. Dess syfte är dels säkerhets- och militärpolitiskt betingade, men även betingade av att i Europa skapa en så oreglerad kapitalism som möjligt. EG begränsar därmed folkligt inflytande och urgröper den nationella självbestämmanderätten. EG:s planer på en inre marknad och politisk union syftar till vidgade friheter för kapitalet, men tvång för alla stater inom gemenskapen.
EG:s planer på en inre marknad 1992 är att skapa en mur kring en del av Europa. Udden är riktad mot länderna utanför EG. Vänsterpartiet har alltid hävdat hela Europatanken som vägledande. Sverige bör på allvar arbeta för samarbete med alla länder i Europa. En alltför nära anslutning till EG kan försvåra Sveriges möjligheter att göra konstruktiva insatser i t.ex. Östeuropa. Vi kan knytas upp till EG-kapitalets östeuropapolitik.
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen uttalar sig mot att Sverige underordnar sig EG:s politik. Målsättningen mot EG skall vara densamma som mot andra stater: beredskap till samarbete och frihandel men inte underordning och beroende. Samtidigt skall Sverige verka för en ekonomisk världsordning som gynnar den tredje världens sociala utveckling. Spridning av handelsrelationer, samarbete i hela Europa, EFTA-samarbete och ökat nordiskt samarbete bör vara huvudinriktningen.
Vänsterpartiet har sagt nej till att riksdagen i ett uttalande ska klargöra Sveriges intresse av att söka medlemskap i EG.
Vi vill uttala fyra huvudinvändningar: Konstitutionellt: Innan beslut om medlemsansökan kan tas måste grundlagen ändras, eftersom ett EG-medlemskap kommer att innebära att riksdagen överlåter beslutsrätt till överstatliga organ. Enligt EG-kommissionens president Delors kommer det framtida EG att fatta upp till 80 % av de beslut som tidigare fattats av nationella parlament. En så allvarlig försämring av landets suveränitet kan inte få ske utan omfattande diskussion. Ännu saknas en bred och omfattande EG-debatt i Sverige. Beslut om medlemsansökan kan därför inte pressas fram i stor hast. Det beslut som fattas -- oavsett vilket -- måste vara resultat av en bred debatt där hela folket getts möjlighet att delta. Utrikes- och säkerhetspolitiken: EG har redan fattat beslut att samordna sin utrikes- och säkerhetspolitik. En snar svensk medlemsansökan är att meddela hela världen att vi avser att inom några år överge vår hittills självständigt förda utrikespolitik. En sådan signal i dagens värld präglad av tilltagande spänning mellan nord och syd vore djupt olycklig. Den skulle allvarligt skada Sveriges anseende och roll i världspolitiken, framför allt bland den tredje världens utsugna och förtryckta stater.Bunden anpassningspolitik: Att i nuläget ansöka om medlemskap vore också att meddela att vi avser att ge upp alla svenska lagar och regler som strider mot EGs regelverk. På ett flertal områden innebär detta försämringar som drabbar både människa och miljö.Felaktig tidpunkt: Oavsett vad man anser om EG kan man konstatera att EG inte avser att ta in nya medlemmar förrän den första centrala integrationsprocessen avslutats l993. Efter 1993 kan det vara aktuellt med nya medlemmar. Sverige har därför ingen anledning att jäkta fram. Att avvakta beslut om medlemsansökan innebär dessutom att bilden av EG klarnar. 1993 vet vi mycket mer om vilken typ av EG vi har att ta ställning till. Det kommer också att underlätta den politiska diskussionen om EG och det definitiva ställningstagandet till medlemskap. Det finns således inga skäl att under stor tidspress nu hasta fram ett beslut.
4.11. Arbetslivets demokratisering
Konkreta demokratiska rättigheter till de lokala fackföreningarna och de anställda på arbetsplatserna är 1990-talets viktigaste politiska fråga. Det handlar om att utgå från partsförhållanden, i stället för samarbete mellan parter, som från början har helt ojämlika positioner. Den ena parten äger produktionsmedlen, medan de anställda säljer sin arbetskraft. De har inte gemensamma intressen. Medan kapitalägarna har förräntning av sitt kapital -- hög lönsamhet -- som sitt främsta intresse, har de anställda som huvudintresse en trygg försörjning, möjlighet till utveckling och bra arbetsmiljö.
Medbestämmandefilosofin har aldrig gynnat de arbetande. Det krävs nu en sådan demokratisering av arbetsplatserna att villkoren förändras. Det krävs omedelbart förändringar av arbetsorganisationerna så att de arbetande får ett direkt inflytande över sina arbeten. Det krävs insatser för en teknologiutveckling som sprider makt och motverkar elitism. För detta krävs demokratiska rättigheter i arbetslivet.
Vänsterpartiets ekonomiska politik syftar till att ändra dagens orättvisa, ojämlika och osolidariska samhälle till dess motsats. Förändringarna måste börja i arbetslivet.
4.12. Maktkoncentration -- demokrati och vinst
En grundläggande demokratisk fråga är vem som skall ha den avgörande bestämmanderätten över produktionen av varor och tjänster och därmed bestämma relationen mellan människorna och deras villkor.
En avgörande fråga i samhället gäller meningen med människors arbete och produktiva insatser: skall dessa vara till för folkets väl eller öka bolagens vinster och förmögenheter ?! Den socialdemokratiska regeringen har accepterat kapitalmakten vilket strider mot arbetarrörelsens ursprungliga strävanden, att demokratisera det ekonomiska systemet.
Koncentrationen av kapital och centralisationen av makt och ägande fortgår i vårt land. Från de 15 dominerande finansgrupperna på 70-talet kan vi nu urskilja fyra. Störst är huset Wallenberg, vilket kontrollerar företag med ca 400 000 anställda. De övriga är Handelsbanken/Industrivärlden, Skanska och Volvo. Ägarutredningen visade att makten över det ''privata'' näringslivet ligger i allt färre händer. Till detta skall läggas det ökade internationella beroendet och de svenska storföretagens internationalisering.
En demokratisering av ekonomin är grundläggande för att motverka storfinansens maktkoncentration och dess avgörande inflytande över samhällets utveckling. Demokratiseringen måste utgå från makten i arbetslivet. Demokratin i arbetslivet skall understödjas med beslut om övergripande riktlinjer för ekonomins utveckling samt styrning av de avgörande samhällsinvesteringarna. Demokratiskt ägande och kontroll av bank- och finansinstituten är nödvändig i en sådan politik.
Industrialismens historia präglas av kampen mellan arbete och kapital. Det stora folkflertalet har enbart kunnat försörja sig genom att sälja sin arbetskraft till produktionsmedlens ägare. Västvärldens industristater har emellertid genom arbetarrörelsens kamp successivt utvecklats i riktning mot välfärdssamhällen. Men hur mycket samhället än har förändrats så kvarstår en grundläggande företeelse: avkastningen av investeringarna tillfaller kapitalets ägare. I ett land där den övervägande delen av produktionsmedlen ägs privat innebär detta att den ekonomiska tillväxten, förmögenhetsökningen, tillfaller denna grupp av privata ägare. Denna koncentration ter sig från jämlikhetssynpunkt som oacceptabel.
Även om vinsten är en nödvändig förutsättning i en ekonomi som den svenska så finns det ingenting som säger att vinsterna måste tillfalla en viss grupp i samhället. Ett sätt att få en från jämlikhetssynpunkt mer acceptabel fördelning är att öka det samhälleliga ägandet. Detta kan ske genom att första--tredje AP-fonderna får en vidgad roll i det svenska näringslivets utveckling. Genom denna förändring av fondernas användning och ett ökat nationellt ägande av produktionsmedlen kommer förutsättningarna att öka för en stabil ekonomisk utveckling. Detta innebär minskad sårbarhet för den svenska ekonomin.
4.13. Kvinnopolitiskt perspektiv på ekonomin
Kvinnor har ingen ekonomisk makt. Få kvinnor finns på de högsta beslutsfattande positionerna inom det svenska näringslivet och inom den offentliga sektorns maktsfär. Ekonomiska beslut fattas av män och för män. Hela statsbudgeten är ett exempel på detta.
Det är kvinnornas ökade förvärvsfrekvens, som räddat hushållens standard under 80-talet, men det har skett till priset av en alltmer ökande utslagning i arbetslivet. Fortfarande är det så att kvinnorna har de lägsta lönerna, de tyngsta jobben, och de sämsta arbetstiderna. Och fortfarande är det kvinnorna som har huvudansvaret för barnen och hemmet. Kvinnor arbetar mer än män, men en stor del av arbetstiden är oavlönad marktjänst.
Den nuvarande ekonomiska utvecklingen i Sverige är ett direkt hot mot kvinnorna. Det är de som drabbas hårdast av regeringens ekonomiska politik.
Merparten av kvinnorna kommer att förlora på skatteomläggningen. Det finns från regeringens sida en förhoppning att skatteomläggningen skall innebära att kvinnorna skall utöka sin arbetstid, från deltid till heltid, och på så sätt kunna tillgodogöra sig skattelättnaderna i den nya skattepolitiken.
Denna förhoppning visar på en brist på kunskaper om vilka faktorer som styr kvinnors lönearbete. För det första har många kvinnor så låga löner idag, att även ett heltidsarbete ligger under gränsen där skattelättnaderna får effekt. Den skattereduktion som införts räcker på sin höjd för många till kompensation för de ökade kostnaderna på en rad områden. För det andra så är inte höga marginalskatter ett problem för kvinnor. Om man frågar kvinnor vilken reform de skulle vilja ha så kommer frågan om en daglig arbetstidsförkortning på första plats. Sex timmars arbetsdag med full lönekompensation är vad kvinnor kräver.
En utökning av arbetstiden från deltid till heltid ställer dessutom andra krav på samhället.En utbyggd barnomsorg. Många deltidsarbetande löser idag sin barnomsorg själva, genom att pussla ihop arbetstiderna. Utbyggd kollektivtrafik. Det är kvinnorna som åker kollektivt till arbetet.Heltidstjänster. En stor del av tjänsterna inom den offentliga sektorn är idag inrättade som deltidstjänster och det är knappast praktiskt möjligt för de deltidsanställda att utöka sin arbetstid.
Det kan komma att visa sig att ''Århundradets skattereform'' också blir ''Århundradets kvinnofälla''.
5. Vänsterpartiets budgetförslag 5.1. Inledning
Den svenska ekonomin glider nu in i en lågkonjunktur. Risken är stor för växande arbetslöshet. Regeringen räknar i sin finansplan med att arbetslösheten kan stiga upp mot 4% nästa år. Man får gå långt tillbaka i tiden för att finna liknande nivåer.
Trots denna utveckling lägger regeringen fram en budget som på papperet är väl balanserad. Utgifterna överensstämmer m.a.o. i stort sett med intäkterna. Regeringens välbalanserade budget är emellertid i hög grad en följd av osedvanligt låga pris- och löneantaganden. Med mer realistiska antaganden om pris- och löneutveckling skulle budgeten uppvisa betydande överskott.
Att regeringen lägger fram en stram budget i ett läge då man samtidigt förväntar sig kraftigt stigande arbetslöshet kan inte tolkas på annat sätt än att målet om full sysselsättning inte längre har högsta prioritet.
Den budget som vänsterpartiet här presenterar avviker på en rad punkter från regeringens förslag. Innan vi går in på dessa skillnader bör det konstateras att också vänsterpartiets budgetförslag är i stort sett balanserat. Utgifterna överstiger intäkterna med ungefär 2 1/2 miljarder kr. Det förslag till budget som här presenteras skall emellertid ses som en första preliminär sammanställning. Under våren avser regeringen att lägga fram propositioner på en rad områden som t.ex. utbildning, energi, miljö och näringspolitik. Vänsterpartiet återkommer då med krav på dessa områden. I en tid med vikande sysselsättning och ökande arbetslöshet är det viktigt att kraftfulla satsningar görs på investeringar i infrastruktur och utbildning. Områden som under 80-talet fått stå tillbaka.
5.2. Fördelningspolitik
Tyngdpunkten i vänsterpartiets här framlagda budgetförslag ligger på fördelningspolitiken. Besluten om nedsättning av sjuk- och föräldraförsäkringen måste rivas upp. Vi avvisar också förslagen om slopande av friåret vid sjukhusvård för förtidspensionärer, samt avvecklingen av det särskilda stödet till flerbarnsfamiljer för köp av egnahem.
Vänsterpartiet vill ytterligare förstärka låginkomsttagarnas och barnfamiljernas ställning genom en nedsättning av mervärdeskatten på en rad områden. Vi föreslår att mervärdeskatten på kollektivtrafik slopas från den 1 juli 1991. I syfte att minska boendekostnaderna föreslår vi att momsen på fjärrvärme, samt uttagsbeskattningen på fastighetsarbete i egen regi och till sist fastighetsskatten på de allmännyttiga bostadsföretagen slopas från årsskiftet 1991/92. Till detta skall läggas en reduktion av mervärdeskatten på livsmedel med 40% från årsskiftet.
En grupp som särskilt måste prioriteras är pensionärerna. Vänsterpartiet föreslår att det kommunala bostadstillägget ökas med 800 milj. kr. Vidare anvisar vi 1 miljard kr för en satsning till de sämst ställda pensionärerna.
Vänsterpartiets budgetförslag innebär en direkt överföring av ca 7 miljarder kr till hushållssektorn jämfört med regeringens förslag. Därtill kommer lättnaderna i den indirekta beskattningen. Det bör emellertid understrykas att vänsterpartiets politik syftar till en omfördelning mellan hushållen och inte en sammantagen förstärkning av hushållsektorns ställning gentemot andra sektorer i ekonomin. En utgångspunkt har därför varit att finansiera hushållens skattelättnader och bidragen dit med en motsvarande skärpning för höginkomsttagarna. Bland förslagen kan nämnas en höjning av den statliga inkomstskatten till 30% för inkomster över 240 000 kr och ett slopande av grundavdraget för inkomster över 180 000 kr.
5.3. Kommunsektorn
Kommunerna dras för närvarande med svåra ekonomiska problem. Kassakistorna är tömda och verksamheten går i många fall med stora underskott. Regeringen räknar med att kommunsektorns utgifter översteg intäkterna med 19 miljarder kr 1990.
Under de närmaste åren beräknas kommunernas ekonomi komma att förbättras något. Regeringen tror att inkomsterna kommer att överstiga utgifterna med 12,6 miljarder kr 1992. Denna förbättring är emellertid enbart tillfällig. På lite längre sikt sker en gradvis försämring av kommunernas ekonomi. Detta har regeringen själv visat bl.a. i sin långtidsbudget.
Vänsterpartiet vill därför långsiktigt stärka kommunernas ekonomi. Detta sker genom att grundavdraget för höginkomsttagarna slopas. För budgetåret 1991/92 beräknas denna åtgärd inbringa närmare 5 miljarder kr till statskassan, pengar som skall ställas till kommunernas förfogande i form av ett kommunalt stödpaket. Satsningar bör i första hand göras inom barnomsorg, hemtjänst och sjukvård. Dessutom skall pengar reserveras av det kommunala stödpaketet för den utökning av de kommunala bostadstilläggen som presenterats tidigare.
För helåret 1992 innebär detta kommunala stödpaket en resursförstärkning till kommunsektorn på ca 10 miljarder kr. Till detta kommer en rad ytterligare satsningar som vänsterpartiet föreslår, inom kommunsektorn bl.a. på skolområdet.
5.4. Investeringar i infrastruktur
Som tidigare aviserats kommer vänsterpartiet att längre fram återkomma med en rad förslag till satsningar på infrastruktur och miljö. Redan i detta budgetförslag föreslår vänsterpartiet en utvidgning av anslagen till spårbunden trafik. Sammantaget rör det sig om ca 3 miljarder kr. Utöver detta vill vi anslå 600 milj kr till särskilda regionala infrastrukturåtgärder.
5.5. Ökat u-landsbistånd
Att höja de fattiga folkens levnadsnivå var det mål som en gång sattes för det svenska biståndet. Enprocentsmålet uppnåddes. Nu backar regeringen från det. 300 miljoner kr tas från u-landsbiståndet till Östeuropabistånd och 700 miljoner till flyktingmottagning.
Vänsterpartiet kräver att enprocentsmålet omedelbart återupprättas. Vi föreslår att medel för Östeuropabistånd anslås under en ny post, kallad Samarbete med Östeuropa. Flyktingmottagandet skall finansieras på samma sätt som tidigare. Sammantaget kräver vänsterpartiet 2 1/2 miljard kr i utökade anslag till biståndspolitiken.
5.6. Budgetsammanställning
Ökade utgifter, milj kr.
Kommunalt stödpaket 4 800 KBT 200 Extra åtgärder till de sämst ställda pensionärerna 1 000 Återställd sjukpenning och föräldraförsäkring 3 700 Utbyggd föräldraförsäkring 650 Invandrar- och flyktingpolitik 945 Utbildning 1 131 Jordbruk 621 Trafik 2 709 U-landsbistånd 2 372 Regionalpolitik 761 Idrott och kultur 395 Övrigt 866
-------------- Summa 20 150 Ökade inkomster, milj kr
Höjd skatt på kärnkraftsel 3 600 Höjd skatt på vattenkraftsel 2 700 Vattenfall 900 Flygbränsleskatt 1 600 Höjd reklamskatt 400 Höjd stämpelskatt 700 Höjd marginalskatt för höginkomsttagare 2 500 Slopat grundavdrag för höginkomsttagare 4 800 Begränsad avdragsrätt 1 200 Skärpt förmögenhetsskatt 250 Höjd skatt på alkohol och tobak 1 500 Ej sänkt generell moms 1/1 1992 4 200 Slopad moms på fjärrvärme --900 Slopad uttagsskatt på fastighetsunderhåll --500 Slopad moms på kollektivtrafik --2 000 Slopad fastighetsskatt för allmännyttan --750 Reducerad matmoms med 40% --4 400 Skatt på finansiella företag 750 Omsättningsskatt på fastighetshandel 1 000
-------------- Summa 17 550 5.7. Intäktssida och budgetsaldo
Vänsterpartiet vill återställa skattesystemets inkomstomfördelande roll. Vänsterpartiet verkar för skärpta marginalskatter för höginkomsttagare, höjd kapital- och vinstbeskattning samt en indirekt beskattning utformad efter social nytta och miljöhänsyn.
Marginalskatterna höjs för höginkomsttagare, och grundavdraget slopas för inkomster över 180 000 kr.
De indirekta skatterna och mervärdesbeskattningen bör differentieras så att baskonsumtion beskattas lägre än annan konsumtion och lyxbetonade varor och tjänster. I denna motion läggs förslag om en rad momsreduceringar, bl.a. sänkt matmoms med 40 %, slopad moms på kollektivtrafik och fjärrvärme. Som ett led i en övergång till ett system med differentierad moms och punktskatter så sänks ej den generella momsen med 1 % den 1 jan 1992, under förutsättning att mervärdesbeskattningen differentierats enligt ovanstående. Vänsterpartiet föreslår vidare höjd skatt på alkohol och tobak samt på reklam.
Vänsterpartiets finansieringsförslag riktar in sig på kapital och transaktionsekonomi. Detta sker bl.a. genom förslag om särskild skatt på finansiella företag, skärpt avdragstak för ränteutgifter, återställd förmögenhetsbeskattning, höjd stämpelskatt, samt särskild skatt på fastighetshandel.
Sverige har idag en inkomstbeskattning av företag som ligger på Västeuropas lägsta nivå. På företagsskattesidan föreslår vänsterpartiet att en skatteutredning tillsätts med uppgift att se över den samlade företagsbeskattningen. I direktiven ingår att lägga förslag om slopad skatteutjämningsreserv, SURV, och fastighetsskatt på industrifastigheter. Systemet med SURV sänker det effektiva skatteuttaget på företag till ca 20 %, och skapar inlåsningseffekter. En slopad skatteutjämningsreserv ger intäkter på ca 7 miljarder kr. Förslag om ny företagsbeskattning ger dock inga skatteinkomster för budgetåret 1991/92.
På miljöområdet återkommer vänsterpartiet i samband med de energi- och miljöpolitiska propositionerna med ytterligare förslag om miljöavgifter och skatter. I denna motion presenterar vänsterpartiet förslag om höjd elskatt på uran och vattenkraft, samt skatt på flygbränsle.
Som tidigare påtalats visar vänsterpartiets budgetförslag ett underskott relativt regeringens förslag. Utgifterna överstiger intäkterna med ca 2 1/2 miljarder kr. Detta underskott kan komma att utvidgas under våren då regeringen kommer med propositioner på en rad områden som t.ex. utbildning, energi, miljö och näringspolitik.
Vårens propositionsflod kommer dock också att innebära att vissa reduceringar kan göras på budgetens utgiftssida. Vänsterpartiet har tidigare krävt en 10- procentig nedskärning av försvarsutgifterna gentemot regeringens förslag. Under våren kommer regeringen att lägga förslag om anslagsramar för försvaret. Sannolikt kommer vänsterpartiet då att lägga förslag på besparingar av minst samma omfattning som tidigare, dvs ca 3 miljarder kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på regeringens förslag i motsvarande del godkänner de allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken som förordas i motionen,
2. att riksdagen med avslag på regeringens förslag i motsvarande del godkänner de allmänna riktlinjer för budgetregleringen som förordas i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inflationens huvudorsak och nödvändigheten av en prispresspolitik,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inte införa ytterligare tvångsmedel på arbetsmarknaden riktade mot de arbetande,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna om vad i motionen anförts om Rehnbergkommissionens verksamhet,
6. attriksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska politikens inriktning att skapa förutsättning för löneökningar, främst för de lågavlönade,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska politiken och arbetsmarknadspolitikens prioritering av arbete åt alla,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att slå vakt om den generella välfärdspolitiken,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas statsbidrag,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattepolitikens inriktning,1]
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillväxt och miljö som utgångspunkt för den ekonomiska politiken,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bred forskning och utbildning,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny industripolitik och löntagaroch AP-fondernas roll i en sådan politik,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ekologisk näringspolitik,2]
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av satsningar på infrastruktur och regional utjämning och balans,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges relationer till EG och övriga Europa,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om demokratisering av ekonomin,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kontroll över bank- och finansinstituten,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett kvinnopolitiskt perspektiv på ekonomin,3]
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett kommunalt stödpaket.
Stockholm den 24 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v)
1 1990/91:Sk427 2 1990/91:N356 3 1990/91:A813