I traditionell nationalekonomi är tillväxten ett centralt begrepp. Tillväxten beskrivs som ökning av bruttonationalprodukten, BNP, och framställs ofta som ett mål snarare än ett medel att uppnå ett gott liv för alla. BNP har dock som begrepp åtskilliga brister. Det säger ingenting om hur ''nyttig'' produktionen är (krig, trafikolyckor och naturkatastrofer kan mycket väl höja BNP), hur de uppnådda resultaten fördelas eller med vilken miljöpåverkan produktionen sker.
Vi får inte förledas att tro att välstånd automatiskt medför välfärd. Då riskerar vi att med Oscar Wildes definition bli cyniker som vet ''alltings pris och intets värde''.
De allra flesta ekonomer som utbildas och verkar i dag har denna traditionella syn på ekonomin. Vi saknar en bredare ekonomisk analys som även innefattar hänsyn till inre och yttre miljö, arbetsmiljö, det obetalda arbetets värde, fördelning av välståndet och människans behov av trygghet och omvårdnad. Pengar är ett bra mått på mycket i vårt samhällssystem men för att förstå och mäta andra värden än varor och tjänster behöver vi andra måttstockar.
I ett avseende har arbete i rätt riktning påbörjats. Genom den i maj 1990 tillsatta miljöräkenskapsutredningen görs ett försök att föra in en ''grön'' dimension i statsfinanserna. Det är dock väsentligt att det inte enbart blir en fråga om en s.k. ''grön BNP'' då själva BNP- begreppet är ett mycket trubbigt instrument för att mäta ett folks välfärd.
Självfallet är det fortfarande så att många problem som vi har i dag lättare kan hanteras i en ekonomi där resurserna växer än i en där de minskar. Men materiell tillväxt får inte bli det enda vi eftersträvar. Vi måste ge tillväxten en kvalitativ dimension. Inte minst på arbetslivets område framstår skillnaderna mellan ett strikt ekonomiskt tänkande och en bredare syn på tillväxten, dess uppkomst och fördelning som tydliga. Det är till exempel lätt att hävda att arbetstidsförkortningar är något vi inte har råd med utan att analysera vilka vinster som samtidigt kan uppnås i minskade förslitningsskador, kortare barnomsorgstider och mer utspridda arbetsresor.
I vår del av världen har kampen för livets nödtorft ofta ersatts av överkonsumtion och vällevnadssjukdomar. Människor upplever andra brister i sin tillvaro som tid och utrymme för medmänsklighet och hänsynstagande. Vi behöver instrument för resultaten. En annorlunda nationalekonomi är ett sådant instrument.
Också i ett globalt perspektiv har vi behov av ett mer modernt sätt att beräkna och värdera tillväxt och utveckling. Att förena materiell tillväxt och rimlig fördelningspolitik i världen med ansvarsfull hushållning med jordens resurser och miljö är en av de viktigaste uppgifterna mänskligheten står inför. Vi behöver då hjälp av en alternativ ekonomi.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett alternativt ekonomiskt tänkande inom statsförvaltningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att ett alternativt tänkande införs i ekonomiutbildningen på alla nivåer.
Stockholm den 24 januari 1991 Ulla Pettersson (s) Ines Uusmann (s) Eivor Husing (s)