Sammanfattning
Det första steget och det väsentliga inslaget i avvecklingen är att avskaffandet av fondskatterna genomförs snarast möjligt och att fondbyråkratin i form av styrelser och kanslier befrias från sina arbetsuppgifter. Vinstdelningsskatt skall således inte tas ut för inkomståret 1990. Den del av tillläggspensionsavgiften (0,2 procentenheter) som tillfallit löntagarfonderna försvinner automatiskt som tillskott till fondsystemet och ATP- avgiften bör därmed sänkas i motsvarande mån.
Avvecklingen av löntagarfonderna görs under beaktande av vissa grundläggande krav:Den skall vara definitiv.Den får inte utsätta aktiebörsen för kraftig kurspress.Den skall stärka möjligheterna att varaktigt uppnå en högre ekonomisk tillväxt i den svenska ekonomin.
Fondernas tillgångar omvandlas från kollektivt ägande till individuellt ägande på följande sätt:För alla som är berättigade att delta i allemanssparandet, ca 8,5 miljoner människor, framräknas en andel i fondtillgångarna. Det exakta beloppet fastställs när fonderna skiftas ut. Värdet på varje andel maximeras dock till 1 200 kronor.Fondandelen utgår i form av en sparpremie till de personer som efter beslutet om fondavveckling deltar i allemansfondsparandet. För att erhålla en fondandel krävs att minst 2 400 kronor sparas under en tvåårsperiod.
De tillgångar som härigenom inte tas i anspråk används för att på andra sätt stimulera tillväxten i svensk ekonomi:Medel bör avsättas för att främja forskning vid främst universitet och högskolor på områden som bidrar till en varaktig tillväxt. Tillgångarna bör därvid överföras till en eller flera fristående stiftelser och avkastningen finansiera sådan verksamhet. Detta innebär också ett stöd till den högre utbildningen.Till de forskningsområden som enligt ovan skall främjas hör miljöstrategisk forskning.
Preciseringen av hur fondernas tillgångar slutgiltigt skall skiftas bör bli föremål för skyndsam utredning och beslut senast våren 1992. Skulle någon del av tillgångarna därvid återstå bör de användas för att stimulera ett långsiktigt bundet sparande.
Genom att fondtillgångarna i första hand används för att stimulera till individuellt riskvilligt sparande tas ett viktigt steg i riktning mot ett breddat enskilt ägande i näringslivet.
Bakgrund
Den 21 december 1983 fattade den socialistiska majoriteten i riksdagen beslut om att införa kollektiva löntagarfonder i Sverige. Detta skedde efter en mångårig hård politisk debatt och mot folkmajoritetens vilja. Våra partier har i motioner och utskottsutlåtanden redovisat varför vi är motståndare till löntagarfonderna. Denna uppfattning har på intet sätt förändrats.
Många olika argument för kollektiva löntagarfonder har anförts under årens lopp. Det uppgivna syftet med fonderna har skiftat åtskilliga gånger. Motiv som anförts har bl a varit förbättrad riskkapitalförsörjning, stöd för den solidariska lönepolitiken och dämpad lönekostnadsutveckling, jämnare förmögenhetsfördelning, tryggare pensioner samt stärkt löntagarinflytande.
Alla dessa motiv har vid en närmare granskning visat sig ohållbara.
De stimulanser för aktiesparande som infördes av de ickesocialistiska regeringarna visade att den svenska börsen kunde fungera som en effektiv marknad för riskvilligt kapital. Nyemissioner och börsintroduktioner har under senare år kunnat placeras utan problem.
Kapitalbildningen har inte förbättrats genom införandet av kollektiva löntagarfonder. De har finansierats framför allt med vinstmedel från företagen, vinster som annars hade kunnat användas till investeringar och framtidssatsningar. Dessutom har cirka 90 procent av fondernas medel använts till att köpa aktier från andra aktieägare. Slutligen har löntagarfonderna nu börjat placera i investmentbolag inriktade på placering i utländska aktier. Effekten av fonderna har således blivit närmast motsatsen till den önskade, i den meningen att näringslivet undandragits riskvilligt kapital.
Vi anser inte att politiker eller fackliga företrädare kan använda företagens vinstmedel mer effektivt än vad företagen klarar av. Erfarenheterna är i allt väsentligt de motsatta.
Näringslivets behov av riskkapital under 90-talet kommer av allt att döma att vara stort. För att tillgodose detta behov krävs ett ökat enskilt sparande och en ökad tilltro till svensk ekonomi. Dessa krav är oförenliga med ett bibehållande av löntagarfonderna.
Löntagarfonderna har vidare bidragit till den regionala maktkoncentrationen. Omfattande kapitalströmmar har gått från små och medelstora företag ute i landet till börsföretagen med sina huvudkontor framför allt i storstadsregionerna.
Ett annat motiv som anförts är att fonderna skulle stödja den solidariska lönepolitiken och bidra till löneåterhållsamhet. Det finns varken teoretiskt eller empiriskt stöd för att en extra vinstskatt ger lägre lönekrav vare sig lokalt eller centralt. Det är inte trovärdigt att medlemmarna i de fackliga organisationerna skulle vara beredda att sänka sina löneanspråk för att facket och politikerna skall få disponera över fondmedel för aktieköp. Att de enskilda löntagarna skulle vilja sänka sina lönekrav och sin standard för att löntagarfonderna skall kunna köpa aktier motsägs också av att flertalet löntagare inte vill ha löntagarfonderna överhuvudtaget.
Senare års avtalsrörelser ger inte heller något belägg för att löntagarfonderna skulle ha bidragit till återhållsamhet i lönekraven eller lugna avtalsrörelser. Tvärtom har lönestegringstakten i Sverige avvikit mer från konkurrentländernas efter fondernas införande än före.
Det har vidare påståtts att löntagarfonderna skulle ge en jämnare förmögenhetsfördelning. Men kollektiva löntagarfonder har i stället inneburit en fortsatt koncentration av ägandet. Under de icke-socialistiska regeringarnas tid visade vi att det var möjligt att åstadkomma en snabb spridning av aktieägandet genom åtgärder som stimulerade en decentraliserad individuell förmögenhetsbildning. Vårt förslag till fondavveckling inrymmer åtgärder för att åstadkomma en ökad spridning av ägandet i näringslivet.
Fonderna tryggar inte pensionerna. Under fondernas sex första år har de bidragit med endast 0,39 procent av pensionsutbetalningarna. Löntagarfonderna har återfört en avsevärt mindre summa till de pensionsutbetalande fonderna än vad som influtit från den förhöjda ATP- avgiften. Fonderna hämmar tillväxten i ekonomin, och eftersom denna utgör den reella grunden för pensionerna, medverkar fonderna i stället till att undergräva pensionstryggheten.
Det avgörande motivet för att införa kollektiva löntagarfonder var strävan att flytta makten och inflytandet över företagen från de nuvarande ägarna. Regeringen hävdade att löntagarfonderna skulle komma att stärka löntagarnas inflytande över produktionen. Detta var också det först uttalade målet för de s.k. Meidner-fonderna, nämligen att överföra makten över produktionsmedlen till de fackliga organisationerna.
Det är inte rimligt och önskvärt att de fackliga organisationerna skall få ännu mera makt och inflytande över näringslivet. Fondernas införande ger nämligen inte makt åt de enskilda anställda i företagen utan denna förbehålls de fackliga organisationerna och deras företrädare. De kollektiva löntagarfonderna har inneburit en ökad makt- och ägarkoncentration till de fackliga organisationerna, vilket varit negativt såväl för ekonomins funktionssätt som för samhällslivet i övrigt. Löntagarfonderna i kombination med andra offentligt kontrollerade marknadsaktörer kommer att medföra en sådan makt- och ägarkoncentration att grunden för marknadsekonomin undermineras. Detta kommer särskilt att bli fallet om planerna på utvidgad placeringsrätt för första--tredje fondstyrelserna inom AP-fonden förverkligas. En sådan utveckling kan vi inte acceptera.
Riktlinjer
Löntagarfonderna skall avskaffas. Avvecklingen skall ske under beaktande av vissa grundläggande krav:
1. Den skall vara definitiv.
2. Den får inte utsätta aktiebörsen för kraftig kurspress.
3. Den skall stärka möjligheterna att varaktigt uppnå en högre ekonomisk tillväxt i den svenska ekonomin.
Den av oss valda metoden för avveckling beaktar dessa krav.
Löntagarfondsystemet har bestått av en finansieringssida -- d.v.s. ett antal skatter; en administrativ apparat -- d.v.s. styrelser och kanslier; samt slutligen tillgångar i form av aktier, konvertibler och likvida placeringar. I det följande redovisar vi hur avvecklingen skall tillgå.
Fondskatterna och fondbyråkratin
Medlen i fonderna har sitt ursprung i två olika källor. Den tillfälliga vinstskatten och den permanenta vinstdelningsskatten, som uppgått till 20 procent av företagets beräknade ''reala vinst'' över ett visst fribelopp.0,2 procentenheter av tilläggspensionsavgiften på f.n. 13,0 procent har varit den andra finansieringskällan.
De belopp som kunnat tillföras fonderna begränsades första året 1984 till 2 miljarder kronor. Summan har sedan räknats upp med index. Denna medelsram har praktisk betydelse om influtna fondskatter skulle överstiga medelsramen.
Enligt av riksdagen fattade beslut upphörde uttaxeringen av direkta medelstillskott till löntagarfonderna i och med utgången av år 1990. Löntagarfonderna har nu rekvirerat praktiskt taget allt det fondkapital som de varit berättigade till enligt den satta medelsramen. Följande gäller för närvarande beträffande fondskatterna: Vinstdelningsskatten är avskaffad sedan den 1 juli 1990, men tillämpas vid 1991 och tidigare års taxeringar.Den del av tilläggspensionsavgiften som tillfallit löntagarfonderna ligger kvar på tidigare nivå, medan medlen i fortsättningen i sin helhet tillgodogörs första-- tredje fondstyrelserna inom AP-fonden.
Det första steget och det väsentliga inslaget i avvecklingen är nu att avskaffandet av fondskatterna genomförs snarast möjligt och att fondbyråkratin i form av styrelser och kanslier befrias från sina arbetsuppgifter. Detta kan ske snabbt, och procedurerna är inte särskilt komplicerade från vare sig juridisk eller administrativ synpunkt.
Fondskatterna bör hanteras på följande sätt. Lagen om upphävande av lagen om vinstdelningsskatt bör ändras så att den upphävda lagen inte heller skall tillämpas vid 1991 års taxering. Tilläggspensionsavgiften bör per den 1 juli 1991 sänkas motsvarande den del som tidigare tillfallit löntagarfonderna -- d.v.s. med 0,2 procentenheter.
Fondstyrelserna skall upplösas och de anställda sägas upp. I och med att verksamheten upphör den 1 juli 1991 utgör detta saklig grund för uppsägning.
En något mera komplicerad uppgift än fondskatterna och fondbyråkratin är att hantera de tillgångar som vid avvecklingens början finns i fondsystemet.
Fondernas tillgångar
Aktiekurserna har fallit kraftigt under det gångna året. Den senaste tillgängliga officiella statistiken beträffande löntagarfondernas tillgångar daterar sig till den 31 augusti 1990 då, enligt delårsrapporter, det samlade värdet uppgick till 24,5 miljarder kr. Även därefter har aktiekurserna fallit, även om en viss uppgång skett den senaste tiden. Enligt Affärsvärldens generalindex har den allmänna kursnivån under tiden den 31 augusti till den 18 januari sjunkit med drygt 13 %. Det finns anledning att förmoda att fondernas tillgångar ändrats i ungefär motsvarande grad. Under resterande del av första halvåret 1991 antas ingen värdeförändring av fondernas tillgångar äga rum. Med hänsyn till dessa antaganden kan de totala tillgångarna i fonderna den 30 juni 1991 ungefärligen uppskattas till 21 miljarder kr.
Plan för avvecklingen av tillgångarna
Det finns tre huvudalternativ för hur tillgångarna kan hanteras:
a) återbetalning till inbetalarna,
b) sparstimulans till medborgarna,
c) ytterligare åtgärder för varaktig tillväxt.
Den lösning som vi förordar innehåller inslag från alla tre modellerna.
Återbetalning
En återbetalning av tidigare års vinstskatter skulle möta stora praktiska problem. Ett stort antal företagsdeklarationer måste då göras om, eftersom även bolagsskatten påverkas.
Vinstskatten för inkomståret 1990 tas emellertid inte ut.
Man kan dock inte helt undgå att en del företag under 1991 (och i vissa fall även 1992) till följd av det utdragna taxeringsförfarandet måste betala fondskatter från tidigare år.
Man har från olika håll pekat på de orimligheter som främst vinstdelningsskatten lett till. Genom avvecklingen begränsas detta till att avse inkomståren 1984--89 (eller motsvarande verksamhetsår).
Skulle företag till följd av orimligheter i vinstdelningsskattens konstruktion komma i stora svårigheter får särskilda åtgärder övervägas.
Det har riktats skarp och berättigad kritik mot tillvägagångssättet när löntagarfonderna infördes. Myndigheter och organisationer fick inte möjlighet att förutsättningslöst granska löntagarfondsförslaget på remisstadiet. Även lagrådet har kritiserat handläggningen. Regeringen drev igenom löntagarfonderna utan att på ett tillfredsställande sätt utreda de konstitutionella grunderna. Vår uppfattning framgår av den avvikande meningen i KU 1983/84:2y.
När fonderna avskaffas, upphör det förfarande som är konstitutionellt tveksamt: att ekonomiska tillgångar utan ersättning tas i anspråk för att överföra ägarmakt till de fackliga organisationerna.
Sparstimulans och ägandespridning
Vi vill på nytt erinra om de riktlinjer vi satt upp för avvecklingen. Vi anser att ett viktigt sätt att uppfylla dessa är att utnyttja löntagarfondsmedlen för sparstimulans och ägandespridning. Härigenom förstärks det enskilda sparandet, löntagarfonderna avvecklas definitivt och man undviker den påverkan på aktiekurserna som en utförsäljning av aktier skulle kunna ge.
Utifrån våra principiella överväganden och med hänsyn till önskemålet att nå en enkel och praktisk lösning föreslår vi att fondtillgångarna används för en sparstimulans som riktas till alla dem som har rätt att delta i allemanssparandet, d.v.s. var och en som är kyrkobokförd i landet. Den prognos över de tillgångar som kan komma att stå till förfogande vid utskiftningstillfället uppgår, enligt vad som tidigare sagts, till ungefär 21 miljarder kr. För alla som är berättigade att delta i allemanssparandet framräknas en andel i fondtillgångarna. Storleken på varje andel kommer således att bestämmas genom att det belopp som finns disponibelt divideras med det antal individer som är berättigade att delta i allemanssparandet. Detta antal uppgår till ca 8,5 miljoner personer. Det exakta beloppet fastställs vid utskiftningstillfället, men det får maximalt uppgå till 1 200 kronor.
Vårt förslag innebär att den som uppfyller de sparvillkor som anges i det följande får sin andel i fondtillgångarna förd till det egna allemansfondkontot. Ett antal personer kommer sannolikt inte att utnyttja denna möjlighet. Dessa personers fondandelar får hanteras på särskilt sätt, vilket beskrivs närmare nedan. Detta innebär att ingen får en större andel därför att andra avstår.
För att få fondandelen överförd till det egna kontot måste följande sparprestation göras. På konto inom allemanssparandet skall ett regelbundet sparande ske under andra halvåret 1991, 1992 och första halvåret 1993. Detta skall sammantaget uppgå till minst 2 400 kronor och vara fördelat på minst tolv månadsinsättningar samt innebära att kontobehållningen vid utgången av denna period -- exklusive värdeförändring och avkastning -- ökat med minst 2 400 kronor.
Det är angeläget att aktieägandet ges en så vid spridning som möjligt liksom att särskilt stimulera riskkapitalbildningen. Detta talar för att enbart sparande på allemansfondkonto berättigar till sparpremien. Dessutom bör den sparprestation som krävts, d.v.s. 2 400 kr, samt sparpremien spärras för uttag under en period av tre år räknat från utskiftningstillfället.
Eftersom sparandet skall kunna fullgöras under en tvåårsperiod, föreslår vi att kretsen av sparberättigade bestäms så att den omfattar alla som är kyrkobokförda i landet den 1 juli 1991.
Fondmedlen delas per den 1 juli 1993 i lika många andelar som antalet berättigade. Tillgångarnas värde vid denna tidpunkt ligger till grund för att bestämma varje andels storlek, dock högst 1 200 kronor. Förmögenheten, som består av aktier, statspapper och kontanter, överförs till respektive allemansfond i proportion till antalet berättigade sparare i varje sådan fond. Den överförda sparpremien skall i första hand bestå av aktier.
Ytterligare åtgärder för tillväxt och sparande
Vi räknar med att det ovan framförda förslaget kommer att medverka till en kraftig breddning av enskilda människors riskvilliga sparande. En del av dem som är berättigade till sparpremier ur löntagarfondernas tillgångar kan emellertid antas inte vilja delta i det föreslagna sparandet. Dessutom kan fondernas samlade tillgångar väntas överstiga det belopp som maximalt avsatts för sparpremier. De medel som härigenom inte tas i anspråk bör användas till andra tillväxtbefrämjande åtgärder.
Det är angeläget att vidta åtgärder som främjar en varaktig tillväxt och som därmed kommer samtliga människor till del. Detta är också insatser som långsiktigt tryggar pensionssystemet. Medel bör avsättas för att främja forskning och utbildning vid främst universitet och högskolor på områden som bidrar till en varaktig tillväxt. Tillgångarna bör överföras till ett antal fristående stiftelser, vars avkastning går till finansiering av sådan verksamhet. Medel bör därvid avsättas bl.a. till miljöstrategisk forskning. Sådan forskning är av stor betydelse för att skapa förutsättningar för en varaktig tillväxt.
Preciseringen av hur fondernas tillgångar slutgiltigt skall skiftas bör bli föremål för skyndsam utredning och beslut senast våren 1992. Skulle någon del av tillgångarna därvid återstå, bör de användas för att stimulera ett långsiktigt bundet sparande.
Interimistisk förvaltning
Vårt förslag innebär att löntagarfondernas tillgångar skall skiftas vid mitten av 1993. Fram till dess måste en interimistisk förvaltning ordnas. Denna bör handhas av särskilda avvecklingsnämnder.
Det torde ankomma på vederbörande utskott att utforma erforderlig författningstext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring i lagen om upphävande av lagen om vinstdelningsskatt att vinstdelningsskatt ej tas ut vid 1991 års taxering i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen beslutar att tilläggspensionsavgiften sänks med 0,2 procentenheter fr.o.m. den 1 juli 1991 i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till avveckling av löntagarfonderna i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 23 januari 1991 Carl Bildt (m) Bengt Westerberg (fp) Olof Johansson (c)