Samhällets räddningstjänst består av åtgärder som syftar till att vid olyckor eller överhängande fara för olyckor hindra eller begränsa skador på människor eller egendom eller i miljön. En del uppgifter i räddningstjänsten -- t.ex. insatser vid sjöolyckor, flygolyckor och olyckor som leder till utsläpp av radioaktiva ämnen -- har bedömts vara av sådan karaktär att ansvaret lagts på statliga organ.
Staten har dessutom ett övergripande ansvar för räddningstjänsten och de förebyggande åtgärderna mot olyckor. Det innebär bl.a. insatser vid brand, ras, skred, översvämningar, vägtrafikolyckor och utflöden av olja eller kemikalier. Staten utövar också tillsyn över kommunernas åtgärder i den förebyggande verksamheten.
Riskerna för olyckor påverkas av förändringarna i samhället. Det ökar kraven på räddningstjänsten och den förebyggande verksamheten. Verksamheten hos de statliga och kommunala räddningsorganen utvecklas hela tiden tekniskt och organisatoriskt. Den utbildning som äger rum förbättrar kunnandet. Erfarenheterna som personalen oavbrutet gör bidrar till utvecklingen.
På många håll i landet pågår just nu en översyn av den kommunala räddningstjänsten. Kommunernas ekonomiska situation gör det nödvändigt att rationalisera. Möjligheterna till besparingar är emellertid i många fall begränsade, om inte det skydd och den säkerhet människor ställer krav på skall reduceras drastiskt.
I en rad kommuner förekommer mot den redovisade bakgrunden också en diskussion om vilka möjligheter det finns att tillföra räddningstjänsten medel på andra sätt än genom skattefinansiering. Nya slag av avgifter, överföring av försäkringsmedel och särskilda skatter på fastigheter är exempel på finansieringskällor som företrädare för kommunerna diskuterar. Till detta hör också den s.k. sponsring som börjar övervägas. Den senare formen av finansiering kan leda till svåra gränsdragningsproblem, vilket bl.a. beror på att räddningstjänsten är myndighetsutövning från kommunernas sida.
Om utvecklingen får fortsätta kommer en del kommuner att kunna förstärka verksamheten ekonomiskt sett. Andra kommuner kommer sannolikt att vara mindre aktiva i strävandena att hitta nya lösningar. Resultatet kan bli att skillnaderna mellan olika kommuner i möjligheterna att skydda människor, egendom och miljö kommer att bli ännu större i framtiden. Enligt de uttalanden som gjordes när riksdagen antog räddningstjänstlagen är syftet att olikheterna i standard inom räddningstjänsten mellan kommuner tvärtom skall minska.
Vi anser att staten mot bakgrund av sitt ansvar för räddningstjänsten bör klargöra vilka principer som skall gälla för finansieringen av den statliga och kommmunala räddningstjänsten. Frågan har enligt vår mening stor principiell betydelse och bör av detta skäl bli föremål för en översyn. En sådan översyn skulle bli en naturlig länk i den kedja av principiella överväganden om den statliga och kommunala räddningstjänstens utveckling som har ägt rum de senaste tio åren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av principerna för finansieringen av den kommunala räddningstjänsten.
Stockholm den 16 januari 1991 Magnus Persson (s) Oskar Lindkvist (s) Sten Östlund (s) Kurt Ove Johansson (s)